pierwsze kroki

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » ndz lip 08, 2007 8:47 pm

Koyot pisze: 3. maxi cros w Suzukach robi wszedzie !! jest lekka - ciezkie samochody w kopnym piachu i blocie maja problemy !!
SIMEX podrabiany jest okropnie ciezki - tracisz przyjemnosc z jazdy
SUKA ma byc lekka, zwinna :)2 wymiata :wink:
:o :o
Trochę burzy mi to moją wizję rozwoju :wink: :D
Czy mówimy o takim samym rozmiarze Maxi-Cross'a i Simexa?? Może tu bardziej o rozmiar chodzi . Jak do VItarki wstawisz 31" to już chyba nie będzie tak lekko zamielić kołami ??
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » ndz lip 08, 2007 9:17 pm

misiojanow1 pisze:wróce jeszcze do opon powiadacie ze maxicros robi super ale z tego co wiem najwiekszy rozmiar to 235/75 to nie za malo
No i tu jest caly sekret Maxiboba...wrecz nie jest wskazany duzy rozmiar poniewaz maxi lubi duze stale obroty :)2
Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » ndz lip 08, 2007 9:20 pm

sciba pisze:
misiojanow1 pisze:wróce jeszcze do opon powiadacie ze maxicros robi super ale z tego co wiem najwiekszy rozmiar to 235/75 to nie za malo
No i tu jest caly sekret Maxiboba...wrecz nie jest wskazany duzy rozmiar poniewaz maxi lubi duze stale obroty :)2
Zupełnie jak AT-ki. :wink: :D

Awatar użytkownika
Wojtek-P

Post autor: Wojtek-P » ndz lip 08, 2007 11:28 pm

:lol: :)2
Muszę przyznać, że w sobotę mnie zadziwiły ATRy u galubap'a, obroty były i suza jechała :)2

Awatar użytkownika
galubap

Post autor: galubap » ndz lip 08, 2007 11:38 pm

Wojtek-P pisze::lol: :)2
Muszę przyznać, że w sobotę mnie zadziwiły ATRy u galubap'a, obroty były i suza jechała :)2
Do czasu :)21 W końcu zwisła na mostach :cry: Ale i tak byłem z niej bardzo dumny, dzielna mała :)2

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pn lip 09, 2007 7:38 am

galubap pisze:
Do czasu :)21 W końcu zwisła na mostach :cry: Ale i tak byłem z niej bardzo dumny, dzielna mała :)2
Dokładnie. GY ATR to bardzo dobra opona. Póki auto nie przykleji się podwoziem to idzie i pod niezłe górki z rozmiękkniętą gliną też :)2 . Trzeba tylko trochę buta czasem użyć.
Dlatego doszedłęm do wniosku że bardziej potrzebuje lifta niż opon MT.

Awatar użytkownika
Pazuzu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pazuzu » pn lip 09, 2007 7:43 am

[quote="Masmo]Za "bujanie" odpowiedzialne są amortyzatory, a im twardze sprężyny tym bujanie będzie większe.[/quote]

No coś mi nie gra w Twojej wypowiedzi. Albo rybki albo akwarium.
Jak sam piszesz za bujanie odpowiadają amortyzatory.
Scenic RX4 2000
Suzuki Sidekick '93 automat, lift 2,5", MT
Patrol GR '94

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pn lip 09, 2007 8:13 am

Pazuzu pisze:
Masmo pisze:Za "bujanie" odpowiedzialne są amortyzatory, a im twardze sprężyny tym bujanie będzie większe.
No coś mi nie gra w Twojej wypowiedzi. Albo rybki albo akwarium.
Jak sam piszesz za bujanie odpowiadają amortyzatory.

W większym stopniu amortyzatory, ale jak masz twrde spreżyny i miekkie amory to auto będzie wpadać w krótkie "podskakiwania". Wiec im twardszy amor tym lepiej. Natomiast spreżena powinna przejąć obciążenie statyczne i uginać się tak żeby auto nie pochylało się zbyt na żadną ze stron.
Dla mnie układ: spring Samara i amor Monroe S1106 jest o niebo lepszy w teren niż orginalne springi plus podkładka gumowa +2cm plus orginlalny amor. Na czarnym też się fajnie spisuje. Komfort jest o niebo lepszy, a i prowadzenie jest OK.

Awatar użytkownika
Wojtek-P

Post autor: Wojtek-P » pn lip 09, 2007 8:49 am

galubap pisze:
No nie chciałem pisać, że potem technicznie wkleiła :)21

Awatar użytkownika
fruzia86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: fruzia86 » pn lip 09, 2007 10:38 pm

Masmo pisze:
fruzia86 pisze:....buda poszla 2 cale w gore, wstawilam mtki 205/75/15 i bardzo sobie chwale.....
Body lift i kółka prawie seryjne??? Po co??? Nic nie zyskałaś. Ramę masz dalej bardzo nisko.
To racja, dalej jestem niziutka, ale nie chciałam wyżej, żeby nic w zawieszeniu nie zmieniać i żeby nie wpłynęło zbytnio na jakość jazdy po czarnym, bo niestety musze sie z tym liczyc. O rozmiar większe, czyli 235 wiążą się już raczej ze zmianą przełożeń w reduktorze, a ja chciałabym jednak utrzymać tą przlotową stówę na trasie 8) A co do zysków...jednak zawsze to MTki zamiast slików, no i mały lifcik, ale Suza nabrała jednak troche charakteru 8)

A przewody paliwowe...cóż teoretycznie mogłam zostawić, ale byłyby napięte niczym struna w gitarze, albo ja na egzaminie z genetyki :lol:
Kaśka

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt lip 10, 2007 1:16 pm

fruzia86 pisze: To racja, dalej jestem niziutka, ale nie chciałam wyżej, żeby nic w zawieszeniu nie zmieniać i żeby nie wpłynęło zbytnio na jakość jazdy po czarnym, bo niestety musze sie z tym liczyc. :

Tak naprawdę w Vitarze lift zawiechy daje więcej niż większe opony. Przy lifcie 2" jeżdzenie po czarnym nie cierpi za bardzo.
fruzia86 pisze: O rozmiar większe, czyli 235 wiążą się już raczej ze zmianą przełożeń w reduktorze, a ja chciałabym jednak utrzymać tą przlotową stówę na trasie 8) A co do zysków...jednak zawsze to MTki zamiast slików,
Nie co TY :o !! . Na 235/75 bez problemu utrzymuje się te 110-120 i nawet można na płasikim trzymać 5-kę.
MT czy AT ale jak wkleisz ramą w koleinie nie pojedziesz.... Zrób lifta zawiechy. Poczujesz różnice.

Awatar użytkownika
Kwinto77

Post autor: Kwinto77 » wt lip 10, 2007 3:46 pm

Masmo poprawiłeś te springi od samary? Nie trą już?
Wiertarka 1.6 8V leciutko rasowana :)

Awatar użytkownika
fruzia86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: fruzia86 » wt lip 10, 2007 6:48 pm

Tak w ogóle wlasnie zauwazylam ze napisalam 205 zamiast 215...nie bede wiecej siadac do pisania postow w stanie ledwo zywym ze zmeczenia...
A co do tych 120...ja na seryjnych slikach przy tej prędkości wpadam w turbulencje :lol: Ale do 110 nie narzekam, na MT-kach rowniez
Ostatnio zmieniony wt lip 10, 2007 7:31 pm przez fruzia86, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaśka

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt lip 10, 2007 7:04 pm

Kwinto77 pisze:Masmo poprawiłeś te springi od samary? Nie trą już?
Żebym to wiedział jak je poprawić :wink: :lol:
A poważnie ledwo to słychać na dużych wyj...bach i chyba tak musi być :roll:

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt lip 10, 2007 7:28 pm

fruzia86 pisze:Tak w ogóle wlasnie zauwazylam ze napisalam 205 zamiast 215...nie bede wiecej siadac do pisania postow w stanie ledwo zywym ze zmeczenia...
215/75 R15 to też nie za dużo. Minimalny sensowny wymiar to chyba 215R15.

Awatar użytkownika
galubap

Post autor: galubap » wt lip 10, 2007 8:27 pm

fruzia86 pisze:A co do tych 120...ja na seryjnych slikach przy tej prędkości wpadam w turbulencje
Oj, to coś masz nie tego z zawieszeniem. Ja na slikach (195/15) spokojnie po 130 (licznikowe) latałem, bez zbytnich emocji. Fakt, że na drogach bez kolein.
Teraz na GY ATR 225/75/15 do 120 też bez stresu można poginać.

Pozdrawiam:
Przemek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”