Resory - klepanie czy walcowanie?
Moderator: Albert_N
Resory - klepanie czy walcowanie?
Czy koledzy maja doswiadczenie z powyzszym tematem? Co bardziej trwale? Co lepiej zrobic? Cena za jedna i druga usluge podobna. I jeszcze jedno pytanie. Czytalem na forum ze doklada sie lagi od zuka na przod. ktore dokladnie sie doklada? Dlugie? Krotsze? Gdzie takowe mozna nabyc?
Kapec, disco 300TDi '97,
-
Re: Resory - klepanie czy walcowanie?
Ja miałem szczęście, że polecono mi od razu dobry warsztat specjalizujacy się tylko w naprawach resorów.kapec pisze:Czytalem na forum ze doklada sie lagi od zuka na przod. ktore dokladnie sie doklada? Dlugie? Krotsze?
Mechanik od razu mnie wypytał:
- ile liftu chcę i czy mam może dłuższe amory...
- jakie przeznaczenie auta...
Z przodu dorobił mi nowe pióro pomocnicze na całą długość...
To mi zupelnie do klepania nie pasujeBury pisze:z tego co mi wiadomo to ręczne klepanie dużo wytrzymalsze - mniej obciąża materiał i zapewnia bodajże lepszy rozkład naprężeń.

Mysle, ze walcowanie na goraco jest lepsze ale nie robilem tak nigdy resorow. Nos mowi mi, ze lepiej jest walcowac

To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
Stary resor na zimno walcowachomikk pisze:chyba na zimno?Biga pisze: Mysle, ze walcowanie na goraco jest lepsze ale nie robilem tak nigdy resorow.
w sensie poza systemem wielkoprodukcyjnym

Metal trzeba nagrzac, uformowac i odpuscic, zeby zostal tak uformowany. No ale ja sie na tym nie znam wiec moge sie mylic.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?
-
No moze i racje masz. Dopoki mialem resoraka to resory ktore mi robiono byly formowane na cieplo i dopiero potem hartowane, ale i tak byly z tym lekkie przeboje bo albo byly za twarde i pekaly albo za miekkie i sie giely. W koncu byly OK, ale troche to trwalo
I tak mysle, ze walcowanie lepsze od klepania

I tak mysle, ze walcowanie lepsze od klepania