podpinanie gaźnika Pony do silnika w SJ413
Moderator: Albert_N
Re: podpinanie gaźnika Pony do silnika w SJ413
witam
jaki to ma byc gażnik od pony?? znaczy od jakiego pony model rocznik na co zwrócic uwage z tego co sie doszukalem to on 1.5 prawda to. Chce go do samuraia zamątowac:)
jaki to ma byc gażnik od pony?? znaczy od jakiego pony model rocznik na co zwrócic uwage z tego co sie doszukalem to on 1.5 prawda to. Chce go do samuraia zamątowac:)
SAMURAI MANIA / JEEP WILLYS / Grizzly 700
- PITSJ413:)
-
czy bedzie to od 1.3 czy 1.5 to bez roznicy bo oba pasuja i tak samo dobrze sie sprawuja.Roznia sie malo waznymi szczegolami
szukaj gaznika z recznym ssaniem(chyba do rocznika 92 takie byly) ale moze byc tez z automatycznym bo przerobienie go na reczne ssanie jest dziecinnie proste
ja zamontowalem gaznik od mitsubischi lancera 1.5 i dziala super 

BYŁ SUZUKI SJ413 '85,SPOA,PERSISHINI 225/70/15
JEST SAMURAI 1.3i '92, SIMEX 195/80/15
A wiesz czym ? Ja mam oba, 1.3 oraz 1.5 zewnetrznych roznic nie zauwazylem, na dyszach nie widzialem zadnych oznaczen...PITSJ413:) pisze:Roznia sie malo waznymi szczegolami![]()
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
-
jak nie widzisz roznic to montuj pierwszy lepszy i po problemie
jak nie bedzie chodzil to wsadzaj drogi
wymiana gaznika to pare minut roboty wiec sie nie napracujesz
:
gazniki moga sie roznic kilkoma dodatkowymi podcisnieniami ale nie musza
jak masz dwa takie same to tym lepiej dla Ciebie
ja swoj gaznik od lancera tez montowalem na czuja i jestem z niego zadowolony w 100% 

gazniki moga sie roznic kilkoma dodatkowymi podcisnieniami ale nie musza

Oryginalny gaźnik ma gardziele o średnicy 26/30PI7er pisze:Pony posiada gardziele o srednicy 20/25, jak to wyglada w przypadku oryginalnego gaznika 1.3 oraz gaznika z vitary 1.6 jest ktos w stanie to sprawdzic ?
Jeep XJ 4.0, 6,5", COOPER STT 33x12,5
GG 5154251
GG 5154251
Czy to jest pomiar otworów w podstawie gaznika ?onagier pisze:Oryginalny gaźnik ma gardziele o średnicy 26/30PI7er pisze:Pony posiada gardziele o srednicy 20/25, jak to wyglada w przypadku oryginalnego gaznika 1.3 oraz gaznika z vitary 1.6 jest ktos w stanie to sprawdzic ?
Pony gaznik w podstawie ma srednice 30/32mm ale pozniej w srodku gardziele sie zwezaja do wymiarow 20/25, w którym miejscu dokonales pomiaru ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Zmierzyłem u podstawy gaźnika a czy w oryginalnym się zwężają to nie wiem. Ale jutro mogę rozkręcić i zobaczyć
leży na półce to nie ma problemu.

GG 5154251
GG 5154251
Mam pytanie odnośnie króćców na zdjęciu zaznaczonych jako 1,2 które w tej chwili są zaślepione wężykiem. Chcę podpiąć przewód do jednego króćca z powrotu pompy paliwowej a drugi do powrotu do zbiornika. I nie wiem który przewód gdzie podpiąć czy do 1 powrotny z pompy a do 2 przewód do zbiornika. Czy na odwrót czy nie ma to znaczenia.

GG 5154251
GG 5154251
-
ja mam u siebie tak jak na zdjeciu i auto smiga az milo 

U mnie przewód z pompy paliwowej idzie do 2 na zdjeciu a 1 jest polaczone krotkim przewodem do zasilania komory pkywakowej.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
z tego co wiem to te krućce są os zaworka odcinającego powrót paliwa ,i powinny być podłączone na powrocie pompki do baku , a są po to by przy nagłym dodoaniu gazu wytworzyć nadcićnienie na pompce przez zatkanie właśnie powrotu , co skutkuje wtryskiem paliwa pod ciśnieniem do gaźnika (przynajmniej tak piszą na forum hundaia)
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Rozbierajac gaznik do ostatniej srubki i analizujac zasade dzialania tego mechanizmu moge stwierdzic ze to jest pompka, która przy naglym nacisnieciu gazu podaje tylko wiecej paliwa. Napewno nie blokuje powrotu paliwa...viperecki pisze:z tego co wiem to te krućce są os zaworka odcinającego powrót paliwa ,i powinny być podłączone na powrocie pompki do baku , a są po to by przy nagłym dodoaniu gazu wytworzyć nadcićnienie na pompce przez zatkanie właśnie powrotu , co skutkuje wtryskiem paliwa pod ciśnieniem do gaźnika (przynajmniej tak piszą na forum hundaia)
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
To ja już nie wiem czy podpiąć to pod powrót od pompki czy pod zasilenie komory pływakowej. Może najpierw podepnę pod pod powrót pompki a później pod zasilenie i zobaczę jakie będą różnice 

GG 5154251
GG 5154251
Pod powrot tez mozna ale mi wygodniej bylo polaczyc z komora plywakowa..
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
skoro tak piszesz to tak pewnie jest ja nie rozbierałem tylko tej pompki bo ryzyko rozwalenia membranki mnie odpycha , ale teraz sobie przypominam że faktycznie jest to pompka a to co czytałem na forum hundia to lipa jakas walczyłem z tym podpięciem rok temu na zeszłym silniku więc mam prawo zpomniec zwłaszcza jak przepinałem to wszystko zylion razy dziennie
reasumując krućce podpinamy na ZASILANIU gaźnika miedzy pompę paliwa a gaźnik kropka
reasumując krućce podpinamy na ZASILANIU gaźnika miedzy pompę paliwa a gaźnik kropka
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Pytanie dotyczące zestawu uszczelnień do owego gaźnika z poniacza byłem dzisiaj w paru sklepach i ręce opadają niema nigdzie uszczelek do gaźnika wysłali mnie do salonu hyundaia i masakra gość w garniaku mówi że bardzo mi przykro ale są mało dostępne masakra
może mi ktoś poradzi gdzie w B-B lub okolicach takie coś dostane albo gdzie jest jakiś mądry gość co robi z gażnikami
pozdro

pozdro
"Pytają czemu nie chcę spoważnieć... Nie obchodzi mnie , że sztywniaków drażnię "
Gaźniki regenerują w Krakowie na Bernardyńskiej
Kraków
ide dzwonić może ktoś słyszał coś jednak bliżej B-B
?

"Pytają czemu nie chcę spoważnieć... Nie obchodzi mnie , że sztywniaków drażnię "
Wytnij sobie samemu, to 20 minut roboty...
Material zdobylem w firmie produkujacej uszczelki, dali za darmo bez problemu.
Material zdobylem w firmie produkujacej uszczelki, dali za darmo bez problemu.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
@PI7er ok ale czy ma to jakieś znaczenie jaka jest grubość tych uszczelek
Z tego co widzialem to nie.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Dowiedziałem się kilka ciekawostek mogą się przydać następnym tzn
uszczelka do gaźnika pony ta największa przy pływaku pasuje z Tiko
a reszta do zrobienia
gaźnik pony 1.3 różni się dyszami oraz wielkością górnego wlotu na gaźniku ten wymiar ma 68mm
a co do gaźnikowca to jest firma zajmująca się w Porąbce przy ul Wielka puszcza 4 (art-mobil)
co do ceny robocizy jak odbiore gaźnik to się wypowiem
pozdro
uszczelka do gaźnika pony ta największa przy pływaku pasuje z Tiko
a reszta do zrobienia

gaźnik pony 1.3 różni się dyszami oraz wielkością górnego wlotu na gaźniku ten wymiar ma 68mm
a co do gaźnikowca to jest firma zajmująca się w Porąbce przy ul Wielka puszcza 4 (art-mobil)
co do ceny robocizy jak odbiore gaźnik to się wypowiem
pozdro
-
Podpisuję się pod opiniami odnośnie pony super robił do końca a pojemność nie ma znaczenia miałem 1.5 pony

Bóg stworzył czołgi by siały zamęt i zniszczenie
Slepy pisze:Pytanie dotyczące zestawu uszczelnień do owego gaźnika z poniacza byłem dzisiaj w paru sklepach i ręce opadają niema nigdzie uszczelek do gaźnika wysłali mnie do salonu hyundaia i masakra gość w garniaku mówi że bardzo mi przykro ale są mało dostępne masakramoże mi ktoś poradzi gdzie w B-B lub okolicach takie coś dostane albo gdzie jest jakiś mądry gość co robi z gażnikami
pozdro
Witam,
Ja komplet uszczelek nabyłem drogą kupna przez internet.
Wystarczy poszukać na stronie czego Ci trzeba i zadzwonić. Cała operacja odbywa się szybko i sprawnie (nie wiem jak wygląda sprawa z zamieszczaniem linków do sklepów więc jakby co to PW).
Kupiłem zestaw uszczelek który pasuje do oryginalnego gaźnika z Suki do gaźnika z H. Pony, Lancera i jeszcze kilku innych (koszt 60 zyli).
Znalazłem jeszcze na ich stronie chyba za 120 złociszy zestaw naprawczy do tych samych gaźników. Są tam uszczelki z zestawu który opisałem wyżej + dysze i jakieś duperele.
Jak ktoś szuka gaźnika z Poniacza to w zeszły weekend dokonałem zakupu w okolicach Szczecina.
Powiedziano mi, że mają jeszcze kilka sztuk i wystawiają na alledrogo więc prawdopodobnie można się dogadać (linków nie zamieszczam => PW dla zainteresowanych).
Dla nadgorliwych nadmienię, że nie czerpię zysków z żadnej z tych firm. Sam się namęczyłem szukając różnych dupereli do Suki więc czemu by nie pomóc innym prawda?

Pozdrawiam,
Andrzej