Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Panowie co to w samuraiu jest za skok gwintu
np śruby do mocowania budy do ramy czy śruby do mocowania baku paliwa itd. jakiś pieroński gęsty gwint nie wiem gdzie takie śruby kupić... w żelaznym nie ma w motoryzacyjnym też nie bardzo :/

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
u mnie na wsi - Agroma
maja np. M12x1,25 itp.

elastyczny przewód hamulcowy przód pomiędzy zaciskiem a przewodem hamulcowym stalowym 
wypadałoby wymienić na coś dłuższego
byłem dziś w paru sklepach ale nigdzie nie potrafili sie określić co do tego czy będzie pasowało co innego czy nie.
Może ktoś przerabiał już taki temat?
układ hamulcowy Lucas
no

wypadałoby wymienić na coś dłuższego
byłem dziś w paru sklepach ale nigdzie nie potrafili sie określić co do tego czy będzie pasowało co innego czy nie.
Może ktoś przerabiał już taki temat?
układ hamulcowy Lucas
no

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

tu masz coś o lucasowych przewodach http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=69939
o dziekuje bardzo 

biedny inżynier 

nie ma problemu, zapłacisz przy okazji 

Gdzie można kupić zawór iglicowy do gaźnika hyundai pony conv, dysza fi150?
bo kropluje mi paliwo (obroty skaczą) i mechanik stwierdził, że oni tego raczej nie dostaną....
bo kropluje mi paliwo (obroty skaczą) i mechanik stwierdził, że oni tego raczej nie dostaną....

SJ 413 '87
wracam spowrotem
silnik juz odpala i auto jeździ
komp byl strzelony
dostałem na zamianę a dziś odebrałem mojego z naprawy
Ale... auto jak sie nagrzeje to od 2500 w górę falują obroty rzędu +-400
pierwsze co wymieniłem czujnik temp (ten z zielona wtyczka) nic nie dało
tylko odpięcie go usuwa awarie
gdzie dalej szukać? bo już karwa nie mam siły na tego paścia
aaa i jeszcze szukam wtyczki diagnostycznej bo sprawdziłem okolice aku, skrzynki bezpiecznikowej i okolice kompa i nic
gdzie to może jeszcze być? i jaki ma kolor?
za wszelkie uwagi w stylu spal go podziękuje bo troche go szkoda

komp byl strzelony
dostałem na zamianę a dziś odebrałem mojego z naprawy

aaa i jeszcze szukam wtyczki diagnostycznej bo sprawdziłem okolice aku, skrzynki bezpiecznikowej i okolice kompa i nic

biedny inżynier 

zamiast podmieniac czujniki sprawdź czy padł czy nie masz wszystko w manualu sprawdź też wiązke czy nie bije gdzieś do innego przewodu lub masy
a wtyczka , przynajmniej w vitce była zdublowana jedna wisiała przed aku taka biała poczwórna kwadratowa ledwo wystawała z wiązki a dróga była przy skrzynce taka sama
a wtyczka , przynajmniej w vitce była zdublowana jedna wisiała przed aku taka biała poczwórna kwadratowa ledwo wystawała z wiązki a dróga była przy skrzynce taka sama
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

czujnik sprawdzony w wodzie
i jeden i drugi zachowuje sie identycznie
więc chyba będę szedł po wiązce
a ze w vitce tam sa to wiem ale w samuraju nie potrafię zlokalizować
i jeden i drugi zachowuje sie identycznie
więc chyba będę szedł po wiązce

a ze w vitce tam sa to wiem ale w samuraju nie potrafię zlokalizować
biedny inżynier 

- ostrokolowo
Witam,
Mam problem z temperaturą w samuraiu. Na trasie i w mieście temperatura stoi w miejscu, jak pojadę w teren i pokręcę wysoko silnikiem (auto stoi w miejscu) to woda zaczyna się gotować. Po przeszukaniu forum wyczytałem, że to na 99% padnięte wisko (woda czysta, oleju nie przybywa). Podpowiedzcie co będzie najlepszym rozwiązaniem: nowe wisko (zamiennik z IC około 250pln), używane wisko z samuraia lub vitary czy spiąć jakoś na stało to co mam teraz?
Pozdrawiam.
Mam problem z temperaturą w samuraiu. Na trasie i w mieście temperatura stoi w miejscu, jak pojadę w teren i pokręcę wysoko silnikiem (auto stoi w miejscu) to woda zaczyna się gotować. Po przeszukaniu forum wyczytałem, że to na 99% padnięte wisko (woda czysta, oleju nie przybywa). Podpowiedzcie co będzie najlepszym rozwiązaniem: nowe wisko (zamiennik z IC około 250pln), używane wisko z samuraia lub vitary czy spiąć jakoś na stało to co mam teraz?
Pozdrawiam.
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

Mozna regenerowac, u mnie robi zregenerowane drugi rok, regeneracja jest opisana w sieci, polega na rozebraniu wymyciu i nalaniu nowego oleju, znakomicie sie tu nadaja dodatki do oleju silnikowego typu motodoktor dzieki swojej wysokiej gestosci.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Jak się nagrzeje, to komputer zaczyna sterować w trybie closed-loop. Odpięcie czujnika sprawia, że wydaje mu się że jest zimny i przechodzi w tryb open-loop. Czyli problem jest w sprzężeniu zwrotnym od jakegoś innego czujnika.poreb pisze:wracam spowrotem![]()
komp byl strzelony
dostałem na zamianę a dziś odebrałem mojego z naprawy![]()
aaa i jeszcze szukam wtyczki diagnostycznej bo sprawdziłem okolice aku, skrzynki bezpiecznikowej i okolice kompa i nic![]()
Sprawdź sondę lambda i MAP.
U mnie w samuraiu zamiast gniazda diagnostycznego koło skrzynki bezpieczników wiszą fabrycznie po prostu dwa kabelki do zwierania.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Panowie, jakiej średnicy jest Servo w samuraiu ? bo ja nie mam pojęcia jak mam zmieścić u siebie.. 1.0 mam jak co.
4x4 Tczew
Wyciągnij chłodnicę i dobrze ją wypłucz na zewnątrz - najlepiej włożyć do jakiejś wanny na noc, co by błoto wypłynęło. Nagle wisko może ozdrowieć - przy okazji przepłucz sprężynkę w wisko.ostrokolowo pisze:Witam,
Pozdrawiam.
- drzewiasty
-
Jimny 1.3 VVT przebieg ok. 60kkm.
Jest potrzeba wymiany oleju silnikowego, od nowości zalany Shell Helix ultra extra 5W-30, nigdy nie jeździł na LPG, a mimo to słychać delikatnie cykanie zaworu... jaki olej zapodać?
Jest potrzeba wymiany oleju silnikowego, od nowości zalany Shell Helix ultra extra 5W-30, nigdy nie jeździł na LPG, a mimo to słychać delikatnie cykanie zaworu... jaki olej zapodać?
LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
5w30 to rzadki olej, ja bym nalal jakiegos w40.
A co do cykania, to jezeli nie ma tam hydraulicznie kasowanych luzow zaworowych, to zawory do regulacji.
A co do cykania, to jezeli nie ma tam hydraulicznie kasowanych luzow zaworowych, to zawory do regulacji.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
- ostrokolowo
Chłodnica czysta, zresztą wystarczy, że przejadę kawałek po drodze (po wcześniejszym podniesieniu się temperatury w trakcie stacjonarnego borowania) i temperatura spada więc to chyba brak wiatru powoduje to grzanie. Wczoraj rozebrałem wiskozę, w środku był rodzaj żółtego gluta. Wszystko wyczyściłem i wlałem hipol (nie wiem czy dobrą ilość) ale problem jest nadal. Spiralka w gorącej wodzie powoduje ruch blaszki w środku. Jeżeli ktoś z Was wie ile trzeba tego oleju lub motodoktora wlać to proszę o pomoc.N2O pisze:
Wyciągnij chłodnicę i dobrze ją wypłucz na zewnątrz - najlepiej włożyć do jakiejś wanny na noc, co by błoto wypłynęło. Nagle wisko może ozdrowieć - przy okazji przepłucz sprężynkę w wisko.
Pozdro.
Jest Vitara 

Ten glut tam miał być, jak wyczyściłeś to pozamiatane, chyba że w serwisie toyoty kupisz sobie olej do sprzęgieł wiskotycznych(chyba sprzedają w tubkach). Pewnie było go za mało po prostu.
To właśnie ten gęsty olej jest tym co przekazuje napęd na wentylator, a zaworek pod wpływem temp się otwiera i powoduje wpływ oleju do odpowiedniej komory.
Tymczasowo(do zakupu nowego wisko) możesz do środka napakować gęstego smaru - będzie działać cały czas ale nie na sztywno.
To właśnie ten gęsty olej jest tym co przekazuje napęd na wentylator, a zaworek pod wpływem temp się otwiera i powoduje wpływ oleju do odpowiedniej komory.
Tymczasowo(do zakupu nowego wisko) możesz do środka napakować gęstego smaru - będzie działać cały czas ale nie na sztywno.
Ja wlewalem motodoktora na ful az sie wylewalo przy skrecaniu.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
A ja wkladalem gawal gumy/gabki.. dawalo efekt spiecia na sztywno a po wjechaniu np do wody robio jak sprzeglo przeciazeniowe..
Jezdzilem tak ze 3 lata i zmienilem na elektryka..
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
- ostrokolowo
Jak motodoctor nie będzie robił to wsadzę gumę.|bst| pisze:A ja wkladalem gawal gumy/gabki.. dawalo efekt spiecia na sztywno a po wjechaniu np do wody robio jak sprzeglo przeciazeniowe..
Rozumiem, że tą gąbkę/gumę wkładałeś między obudowę sprzęgła a to koło z naciętymi rowkami?
Jest Vitara 

ile wchodzi oleju do reduktora samuraiowego ? wlałem 8 setek styknie ?
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=40347slavok pisze:ile wchodzi oleju do reduktora samuraiowego ? wlałem 8 setek styknie ?
Ja wlalem litr i dopiero zaczelo sie przelewac...
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
- drzewiasty
-
Nalałem helix'a plus 10w40, silnik dużo ładniej pracuje, zawór cyka mniej niż przedtem...5w30 to rzadki olej, ja bym nalal jakiegos w40.
w książce serwisowej napisano,że sprawdzenie luzów zaworowych robimy po 15kkm i następnie po 60kkm... czy można po tym wnioskować,że ta jednostka nie ma hydraulicznie kasowanych luzów zaworowych? Jimny 2005, 1.3 DOHC VVT (z czujnikiem tlenu)
LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG