Blokada-> LOCKER czy jak kto woli :)21
Moderator: Albert_N
Re: Blokada-> LOCKER czy jak kto woli :)21
jeżeli 1530 to ta 4-ro elementowa to tak, bo koronki w moście mogą być już zużyte i mogą średnio współpracować z blokadą.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Ma ktoś ''zużytą'' blokadę LockRight niepotrzebną na składzie ? ? Myślę, że jestem w stanie wykonać dokładny i jeszcze bardziej wytrzymały odpowiednik takiej blokady, tylko brakuje mi wzoru. Z tego co wiem to robi się luz między zębami i to jest pięta achillesowa blokady LockRight.
4x4 Tczew
Pięta achillesowa to użytkownik, który źle ustawia luzy, ma krzywy most i wyjechane łożyska.ŁeLeK pisze:Ma ktoś ''zużytą'' blokadę LockRight niepotrzebną na składzie ? ? Myślę, że jestem w stanie wykonać dokładny i jeszcze bardziej wytrzymały odpowiednik takiej blokady, tylko brakuje mi wzoru. Z tego co wiem to robi się luz między zębami i to jest pięta achillesowa blokady LockRight.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
- jestem tu nowy...
Witam wszystkich. Czy montował ktoś z was coś takiego jak Spartan Automatic Locker .
http://www.trailtough.com/index.php?pag ... &Itemid=53
marcelradom SJ 413,4.16,30x9,5R15 Bogger, ESCAPE 12000lbs, Spidertrax 4x1" SWAP BALENO
To to samo co dwuelementowy lockright.marcelradom pisze:Witam wszystkich. Czy montował ktoś z was coś takiego jak Spartan Automatic Locker .
Miałem. Nie polecam.
-
- jestem tu nowy...
ok. dzięki za pomoc.
marcelradom SJ 413,4.16,30x9,5R15 Bogger, ESCAPE 12000lbs, Spidertrax 4x1" SWAP BALENO
-
- jestem tu nowy...
Nurtuje mnie kolejne zagadnienie, mianowicie chcę założyć LR 1530 zamiast mechanizmu różnicowego na tylnej osi lecz mam wąskie mosty, czy będzie to działać? mam sj413 rocznik 85.
powinno działać nawet lepiej! Krótsza półoś ukręca się trudniej! 

Y61 2.8 '99 - robi się...
Samurai SJ 413 - Historia...

podaj dowody 

Podam dowód logiczny na poziomie polskiej politykiAdam.Ż pisze:podaj dowody

Im dłuższa półoś, tym więcej miejsc w których może się ukręcić.
Biorąc teoretyczną półoś o długości dążącej do nieskończoności, będzie ona ukręcona już przy montażu (bo prawdopodobieństwo ukręcenia dąży do jedności przy takiej ilości miejsc do ukręcenia).
Półoś o długości dążącej do zera będzie miała prawdopodobieństwo ukręcenia również dążące do zera (bo nie będzie gdzie się miała ukręcać).
A teraz niech ktoś obali moją teorię

dłuższa półoś może sie bardziej odkształcić sprężyście podczas skręcania niż krótka także półoś dążąca do nieskończoności może sie nieskończenie mocno skręcić przed pęknięciem 
a teraz potrzeba kogoś kto przeprowadzi doświadczenia na potwierdzenie tych tez

a teraz potrzeba kogoś kto przeprowadzi doświadczenia na potwierdzenie tych tez

Poważnie zastanawiam się nad zaspawaniem tylnego mechanizmu różnicowego. Samochód w 95% używany w terenie - 5% dojazdy.
Może ktoś ma może ktoś coś wie jak to robi?
Może ktoś ma może ktoś coś wie jak to robi?
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Znajomy jeździ z zaspawanym dyfrem jakieś trzy lata. Na razie nic nie wybuchło. Na asfalcie i przy skręcie tył podskakuje. Ale da się dojechać do terenu te kilkanaście, może nawet kilkadziesiąt kilometrów. Nie ma mowy, żeby kogoś holować po drodze asfaltowej, bo efekt jest taki, jak by ktoś podrzucał tył auta.
W terenie jest jak z blokadą 100%. Miodzio przy dużych wykrzyżach. Ale na oesach skręt jest trochę mniejszy.
pzdr, W
W terenie jest jak z blokadą 100%. Miodzio przy dużych wykrzyżach. Ale na oesach skręt jest trochę mniejszy.
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
http://www.pultusk4x4.org
Witam!
Przymierzam się do montażu LR 1530 w tylnym moście (wąskim) w suzuce.
Mam mechanika, któremu nie obce są dyfry ale nie montował nigdy takiej blokady. Teraz pytanie czy sobie poradzi, czy lepiej oddać do jakiegoś "pro" serwisu 4x4 i wybulić za "pro" montaż?
Czy ktoś z Was montował tą blokadę i wie na co zwrócić uwagę? Czy po montażu trzeba ją jakoś wyregulować?
Od razu dodam, że przy okazji będę wymieniał wszystkie łożyska, uszczelniacze itd.
Mam mechanika, któremu nie obce są dyfry ale nie montował nigdy takiej blokady. Teraz pytanie czy sobie poradzi, czy lepiej oddać do jakiegoś "pro" serwisu 4x4 i wybulić za "pro" montaż?
Czy ktoś z Was montował tą blokadę i wie na co zwrócić uwagę? Czy po montażu trzeba ją jakoś wyregulować?
Od razu dodam, że przy okazji będę wymieniał wszystkie łożyska, uszczelniacze itd.

Kostuch pisze:Podam dowód logiczny na poziomie polskiej politykiAdam.Ż pisze:podaj dowody![]()
Im dłuższa półoś, tym więcej miejsc w których może się ukręcić.
Biorąc teoretyczną półoś o długości dążącej do nieskończoności, będzie ona ukręcona już przy montażu (bo prawdopodobieństwo ukręcenia dąży do jedności przy takiej ilości miejsc do ukręcenia).
Półoś o długości dążącej do zera będzie miała prawdopodobieństwo ukręcenia również dążące do zera (bo nie będzie gdzie się miała ukręcać).
A teraz niech ktoś obali moją teorię![]()
![]()
w vitce zawsze strzela krótsza półoś, bo dłuższa potrafi się przekręcić i nie strzelić..
zj
znam co najmniej dwie osoby "niby nie pro" ktore sie znaja (jak cos to wal do mnie po numerLesław pisze:Witam!

Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
ja bym radził kluczem dynamometrycznym a nie pneumatem 

Panowie! Jak to dokręcić, to już mój mechanior klucz dynamometryczny ma "w ręku".
Moje główne pytanie, to czy blokada ma jakąś regulację? Czy wystarczy włożyć, a te dziwne sprężynki już same ustawią elementy tak jak trzeba?

Moje główne pytanie, to czy blokada ma jakąś regulację? Czy wystarczy włożyć, a te dziwne sprężynki już same ustawią elementy tak jak trzeba?

Zamontowałem LR 1510 (ten uboższy) rok temu w Samuraiu '89. Blokada bez problemów przeżyła 7 rajdów i inne jazdy on i off road. Montaż przeprowadziłem zgodnie z instrukcją. Nic więcej. Ustawiłem luz międzyzębny atak-koło talerzowe i już. Niebawem będę rozbierał i demontował blokadę i jak się okaże, że jest jeszcze w niezłym stanie, trafi do kolejnego Samuraia.
Do jazdy po czarnym z lock rightem trzeba przywyknąć, ale po jeździe w terenie od blokady można się uzależnić
. Przy oponach MT w seryjnym Samuraiu blokada podnosi jego sprawność terenową o 100%
Do jazdy po czarnym z lock rightem trzeba przywyknąć, ale po jeździe w terenie od blokady można się uzależnić

Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
jest regulacja tymi podkładkami co sie wsadza między blokadę a kosz satelitów.Lesław pisze:Panowie! Jak to dokręcić, to już mój mechanior klucz dynamometryczny ma "w ręku".![]()
kiedyś zrobiliśmy małe porównanie. Jeden Sami na oryginalnym zawieszeniu na springach lekko podniesiony, MT 30 cali, bez blokad i mój na resorze, koła 30 cali wtedy jeszcze tylko tylna blokada była.miras7 pisze:...
Do jazdy po czarnym z lock rightem trzeba przywyknąć, ale po jeździe w terenie od blokady można się uzależnić. Przy oponach MT w seryjnym Samuraiu blokada podnosi jego sprawność terenową o 100%
Tam gdzie ja na samym tyle śmigałem, drugie auto na zapiętym 4x4 miało problemy bo łapało wykrzyżu i sie bujało.
Ok. Dzięki. Rozumiem że jakieś podkładki są już w dyfrze. Ale jeśli trzeba będzie coś regulować, to gdzie takie zanabyć? Aso? Czy jak zwykle pasują do czegoś? 

generalnie na dzień dobry przy nowej blokadzie wystarczą oryginalne z kosza. A nie wiem czy można gdzieś dokupić - my dorabialiśmy u tokarza różnej grubości.
Jeszcze pytanko o olej mam.
Czy do mostu z lockrightem dajecie jakiś lepszy olej? Czy standard?
Czy do mostu z lockrightem dajecie jakiś lepszy olej? Czy standard?