Jeżdżę Suzuki Jimny 1,3 w benzynie, bulwarówka, nawet nie do lasu

Zapraszam do polubienia fanpegu na fb, wrzucam czasem coś ciekawego

https://www.facebook.com/pages/WESEM-of ... 107?ref=hl

Moderator: Albert_N
spindel pisze:Witam wszystkich. Jestem tu nowy i nie mogę nic znaleźć na temat rozłączających się napędów. Napiszę o co chodzi. Posiadam Suzuki Jimny 1.3 rok 2000. Od jakiegoś czasu w trakcie jazdy rozłączają mi się napędy w lewym przednim kole tzn. sprzęgiełko. Gdy odkręciłem go z koła okazało się, że jest zblokowane w tylnej części. Poruszałem rękoma, odbiło w przednie położenie, skręciłem z powrotem na koło. Podniosłem auto na windzie, przekręciłem kołami i stwierdziłem, że jest wszystko ok. tzn. wał się kręcił. Następnie załączyłem mu napędy na 4H, przejechałem kilkanaście metrów, rozłączyłem, cofnąłem autem kilka metrów do tyłu. Następnie przejechałem autem ok. 1 km, podniosłem auto do góry i ponownie stwierdziłem, że sprzęgiełko jest w tylnym położeniu, wał się nie kręci.
Nie wiem dlaczego to sprzęgiełko nie wraca na swoją pozycję, wiem że nie ma to nic wspólnego z włączaniem, czy rozłączaniem napędów.
Proszę o jakieś porady, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, być może miał ktoś podobny problem.
Pozdrawiam.
Placek^ pisze:Witamy. Może forum umrze trochę wolniej
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość