Podniesienie budy to włożenie dystansów między ramę a karoserię (wyższych poduszek). Jak wkładasz pod sprężyny, to jeSt to lift zawieszenia. Ważna różnica. Więc co chcesz podnosić?gorgjunior pisze:a może jeszcze jedno pytanie: czy do podniesienia budy o powiedzmy 4 cm wystarczą same polibusze pod sprężyny, czy coś więcej trzeba zmieniać, amortyzatory i takie tam? Jak najwyżej da się podnieść nadwozie gumami bez zmiany innych podzespołów? Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że na razie tylko pytam, ale może przyjdzie czas, że i ja komuś odpowiem
Opony w Jimny po raz n-ty...
Moderator: Albert_N
Re: Opony w Jimny po raz n-ty...
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
-
- jestem tu nowy...
A żebym to ja wiedział...
Chcę włożyć większe opony, 215/75R15, tyle wiem... Chyba nadwozie podnieść...

Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
Zobacz tu http://www.youtube.com/watch?v=LG9ba3WuKlw.gorgjunior pisze:A żebym to ja wiedział...Chcę włożyć większe opony, 215/75R15, tyle wiem... Chyba nadwozie podnieść...
To auto kolegi - opony 215/75R15 BFG MT. Podniesiony na zestwie Trail Master o 50mm i bangla

Radzę fachowy lift zawieszenia - amorki i sprężyny - dobrej firmy - to i jeździć się da. Natomiast lift budy , choć dla opon da podobny efekt, nie poprawi jakości jazdy w terenie, a pogorszy na szosie - podobnie jak podkładki pod spręzyny. Lift budy to wbrew pozorom znaczna ingerencja w nowe auto - problemy jak dopasowanie zderzaków, wlewu paliwa, dźwigni zmiany biegów, wentylatora chłodnicy - zostaw to na starość

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
iamtheboss pisze:...zdecydowalem sie na AT i kupilem Kumho Kl78 w rozmiarze 205/75 i jest idealnie.
Jimny na seryjnym zawiasie i z takimi oponami jest na prawde dzielny i te pare cm liftu czy troche wieksze kola duzo chyba nie zmienia.

Też mam AT-ki (tylko że Toyo) w Jimniaku 2007 i taki zestaw jest według mnie optymalny. Seryjny Jimniak to i tak nie jest auto do poważnego O-R. Przedni przegób ukręciłem cofająć w błocie mając seryjną oponę zimową.
Kup lepiej sobie Samuraja i na nim trenuj taplanie w błocie. Sensowniej i ostatecznie taniej. Przegóbów nie ma na rynku niezaleznych części. Półoś w ASO to koło 2 kzł

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
-
- jestem tu nowy...
Zmartwiłeś mnie przyjacielu... Chyba przez jakiś czas nie będzie mnie stać na taką operację. Komplet polibuszy to sto kilkadziesiąt zł + drugie tyle na montaż, wymiana całego zawieszenia, to już gruba sprawa, za gruba, jak na moje możliwości wakacyjne. A do tego opony... No cóż, jak już pisałem, tak jak jest, też jest dobrze... Dzięki za rady.alfik pisze:Radzę fachowy lift zawieszenia - amorki i sprężyny - dobrej firmy - to i jeździć się da. Natomiast lift budy , choć dla opon da podobny efekt, nie poprawi jakości jazdy w terenie, a pogorszy na szosie - podobnie jak podkładki pod spręzyny. Lift budy to wbrew pozorom znaczna ingerencja w nowe auto - problemy jak dopasowanie zderzaków, wlewu paliwa, dźwigni zmiany biegów, wentylatora chłodnicy - zostaw to na starośćgorgjunior pisze:A żebym to ja wiedział...Chcę włożyć większe opony, 215/75R15, tyle wiem... Chyba nadwozie podnieść...
. Umiarkowany lift zawieszenia to czysta robota.
Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
4cm na gumach pasuje do oryginalnych amorów i nic nie trzeba zmieniać.Pzdr.
KJ 2,5 CRD Limited (2003) & Jimny 1.3 kabrio (2001)
-
- jestem tu nowy...
Przyjrzyjcie się zdjęciom testowanego autka http://www.mototurbo.pl/testy_samochodow.php?id=31 Ma założone 215/75R15 i to sądząc po miejscu między nimi i nadkolami, bez żadnego liftu, a zderzaki są nowe... Napisałem do Suzuki Motor Poland, który wg opisu dostarczył samochód do testów. Zapytałem o te opony i czekam na odpowiedź.
przy cenie nowego jimniego wymianę zawieszenia nie nazywałbym grubą sprawą , nie wiem jak trzęsie w modelu 2011
włożyłem ome+4 do swojego 2004 i naprawdę przestał byc wozem drabiniastym 

Szukając opon AT do jimnego nie znalazłem na forum zdecydowanej odpowiedzi, zatem zaryzykowałem, kupiłem i założyłem.
BFG AT 215/75R15 do jimny rok produkcji 2011 bez przerobek - nic nie obciera, nie testowałem jeszcze w max terenie ale pierwsze proby z dołkami i górkami są - w maksymalnych położeniach kół nic nie obciera.
pzdr
g
BFG AT 215/75R15 do jimny rok produkcji 2011 bez przerobek - nic nie obciera, nie testowałem jeszcze w max terenie ale pierwsze proby z dołkami i górkami są - w maksymalnych położeniach kół nic nie obciera.
pzdr
g
to ja dorzucę od siebie
Kumho AT 215/80/15 -obciera przód,bez ingerencji w zawias nie da rady.
Kumho AT 215/80/15 -obciera przód,bez ingerencji w zawias nie da rady.
PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
BFG AT 215/75 bez podniesienia też z przodu przycierały, nawet przy jeździe na wprost - być może sprężyny miałem już klapnięte. Teraz mam + kilka cm i oczywiście zero problemu;)
Podrzuci ktoś z czego pasuja dłuższe,elastyczne przewody hamulcowe ,szczególnie chodzi mi o tył bo jest na "granicy"zdrowego rozsądku.
PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
Ostatnio przerabiałem, przody zdaje sie od Hondy, tył Mazda (43 cm długości), ale jakie modele aut tego nie powiem, dobierane na miejscu w sklepie
-
- jestem tu nowy...
Panowie, jeszcze jedno pytanko: czy na oryginalne felgi 15', na których w standardzie siedzą 205/70 da się włożyć opony 235/75? Zdaję sobie sprawę, że felgi mają jakieś tam inne parametry poza średnicą, ale nie potrafię się w tym temacie poruszać.
A tak przy okazji, nic w Jimnim nie zdechnie gdy założę takie kapcie? Nie zamierzam przepychać się z błotem, raczej chodzi mi o prześwit.
Dzięki!
A tak przy okazji, nic w Jimnim nie zdechnie gdy założę takie kapcie? Nie zamierzam przepychać się z błotem, raczej chodzi mi o prześwit.
Dzięki!
- apede
-
- Kontaktowanie:
Dokładnie, tak to wygląda:

O, i jeszcze znalazłem poglądowe zdjęcie podczas wymiany - 235/75 vs 205/70

O, i jeszcze znalazłem poglądowe zdjęcie podczas wymiany - 235/75 vs 205/70
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
-
- jestem tu nowy...
Kumho kl78 215/75R15 wchodza w nowa bude bez ciecia, ale 3,5 cm gumy pod sprezyny trzeba bylo wcisnac. Moze komus sie przyda taka informacja.
Witam
Mysle ze ten watek jest odpowiedni do tego pytania.
Czy ktos przerabial montowanie opon 30" KM2 (takie mam z innego auta), co trzeba zrobic by sie zmiescily.
+5na zawieszeniu i co dalej?
Mysle ze ten watek jest odpowiedni do tego pytania.
Czy ktos przerabial montowanie opon 30" KM2 (takie mam z innego auta), co trzeba zrobic by sie zmiescily.
+5na zawieszeniu i co dalej?
-
- jestem tu nowy...
Z moich obliczeń wynika, że trzebaby jeszcze założyć ze trzy cm dystansów, lub oczywiście mocniej odsadzone felgi. Też chcę coś takiego docelowo zrobić i wydaje mi się, że + 5 cm i felgi powinny wystarczyć, ale na wszelki wypadek kupię jeszcze zestaw do podnoszenia budy o bodaj 4 cm. Kwestie zderzaków i innych podcięć są oczywiste. No i oczywiście przyłączam się do pytania, jeśli ktoś "wie", a nie "podejrzewa", to bardzo proszę o wskazówki.
Głupie pytanie:
nie miałem do czynienia z BFG AT, ale na forum czytałem, że te opony mają homologację na zimę, tj mają nabitą "śnieżynkę". Na oponeo podają, że opony są stricte letnie. To jak to w końcu jest?
Nie mam zamiaru robić nikomu reklamy, więc jak mod uzna za stosowne, to niech usunie link. Chodzi mi dokładnie o te opony: http://www.oponeo.pl/dane-opony/bfgoodr ... -r15-104-s
Jest to dla mnie ważna kwestia, bo często bywam w Austrii, a tam od listopada do marca trzeba jeździć na zimówkach, inaczej mandacik...
nie miałem do czynienia z BFG AT, ale na forum czytałem, że te opony mają homologację na zimę, tj mają nabitą "śnieżynkę". Na oponeo podają, że opony są stricte letnie. To jak to w końcu jest?
Nie mam zamiaru robić nikomu reklamy, więc jak mod uzna za stosowne, to niech usunie link. Chodzi mi dokładnie o te opony: http://www.oponeo.pl/dane-opony/bfgoodr ... -r15-104-s
Jest to dla mnie ważna kwestia, bo często bywam w Austrii, a tam od listopada do marca trzeba jeździć na zimówkach, inaczej mandacik...
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
BFG AT maja nabitą snieżynkę. Jeżdże na nich w Terrano przez cały rok i nie narzekam. Pewnie że nie są to zimówki ale przy zdrowym rozsądku daja radę.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
Moż mi ktoś podać informację jakie et i szerokość ma oryginalna alufelga z Jimnego? Chciałbym max rozsunąć koła ale tak coby jeszcze nie wystawały poza oryginalne nadkola(od góry bo przy progu to i tak już będzie ostro chlapało) Z dostępnych felg stalowych to sa 6/et0 ew 7/-6, 7/-12, narazie mam opony 215/75. Robiłem symulacje na kalkulatorze http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi ale nie mam pojęcia jak to może wyglądać na samochodzie. Będę wdzięczny za poradę, zdjęcia. Pozdrawiam
Oryginalny pięcioramienny alus z Jimniaka z 2008 ma 15"/5,5" ET+5
Foto zrobione dzisiaj:

Foto zrobione dzisiaj:

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- woolfgard
- Kontaktowanie:
U siebie mam 215/75/15 BFG MT, 4cm podkładki pod sprężyny i dłuższe amortyzatory : przód od Vitary, tył od Vito.
Auto ma 3 lata przeróbka jest od roku i serwis nie miał z tym problemu.
Co do zdolności terenowych to całkowicie wystarczą. Nie ma potrzeby budowania potwora na wielkich kołach. Nie wytrzyma tego fabryczny układ napędowy na i nie bez znaczenia jest tu wywrotność Jimnnego.
To jest suzuka z małą wagą i osiami blisko siebie. Przy odrobinie praktyki będziesz wjeżdżał i wyjeżdżał tam gdzie większe i cięższe samochody będą zostawały.
Do malkontetów: nie chce mi się podejmować z wami dyskusji. Już "trochę" jeżdżę w terenie i wiem co piszę.
Auto ma 3 lata przeróbka jest od roku i serwis nie miał z tym problemu.
Co do zdolności terenowych to całkowicie wystarczą. Nie ma potrzeby budowania potwora na wielkich kołach. Nie wytrzyma tego fabryczny układ napędowy na i nie bez znaczenia jest tu wywrotność Jimnnego.
To jest suzuka z małą wagą i osiami blisko siebie. Przy odrobinie praktyki będziesz wjeżdżał i wyjeżdżał tam gdzie większe i cięższe samochody będą zostawały.
Do malkontetów: nie chce mi się podejmować z wami dyskusji. Już "trochę" jeżdżę w terenie i wiem co piszę.
deadspace.bandcamp.com