Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Wahacze PILNE!!!
Kostuch:a jak zrobisz mocowania boczne na jednym poziomie,to co wychodzi?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Różnie, w zależności od długości ramion.vandall1 pisze:Kostuch:a jak zrobisz mocowania boczne na jednym poziomie,to co wychodzi?
Konstrukcja niby prosta, ale krzywa kreślona przez ruch środkowego punktu jest mocno zależna od położenia mocowań bocznych i długości.
Tak jak pisałem - wyliczenia teoretyczne mnie przerosły a zrobiony na próby pantograf z drewnianych listewek ktoś rozjechał w ferworze walki

Może jest jakiś sprytny software do modelowania takich rzeczy

Jak się w googla wrzuci "watts linkage", to jest trochę obrazków zawieszenia w tym systemie.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Autodesk inventor sobie całkiem sprytnie radzi z takimi symulacjami. Nawet pokaże Ci jakie siły i momenty występują podczas pracy. Wstrząsarkę labolatoryjną tak zasymulowałem.Kostuch pisze: Może jest jakiś sprytny software do modelowania takich rzeczy
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
P to jest punkt mocowania tego do mostu ?Kostuch pisze:
Tak.protetyk pisze:Kostuch pisze: P to jest punkt mocowania tego do mostu ?
Tu widać lepiej o co kaman: http://www.youtube.com/watch?v=a8cJCqWkfgk
Jak dla mnie zbyt to skomplikowane.
To co powiesz na to?protetyk pisze:Jak dla mnie zbyt to skomplikowane.

Wszystko można, tylko po co.
http://www.youtube.com/watch?v=a8cJCqWk ... re=related
oraz na tym co narysował Kostuch widać,ze w pewnym zakresie ruch mostu jest niemal prostoliniowy.Znaczy to,że jest to rozwiazanie sensowne.Jedyne co mnie odstrasza to jednak podatność na uszkodzenia.
oraz na tym co narysował Kostuch widać,ze w pewnym zakresie ruch mostu jest niemal prostoliniowy.Znaczy to,że jest to rozwiazanie sensowne.Jedyne co mnie odstrasza to jednak podatność na uszkodzenia.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
To kto pierwszy? 

Ja na razie nie i jak juz to raczej na tylnym moście.
A moze jakiś system hydrauliczny
?
A moze jakiś system hydrauliczny

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
W mnogości tych drążków bym się pogubił

Vandall wykombinuj jakiś dobry patent na ten zawias u Ciebie z tyłu to i ja z chęcią skorzystam z usług Twojego warsztatu

A przez tą gadke o silniku IS to w nocy spać nie mogłem heh

4x4 Tczew
vandall1 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=a8cJCqWk ... re=related
Ale chyba miłeś budować auto do szybkich rajdów

Ja doszedłem do wniosku że w naszych rajdach że mega wykrzyż nie jest tak potrzebny i akceptowalne jest przesuniecie na zwykłym panhardzie.
No i ta prostota konstrukcji .

A może tak ?
Fajny skok i sprawdza sie w szybkich rajdach
http://www.trucktrend.com/features/scen ... to_21.html
http://www.camburg.com/?p=540
Fajny skok i sprawdza sie w szybkich rajdach

http://www.trucktrend.com/features/scen ... to_21.html
http://www.camburg.com/?p=540
Z tyłu zdecydowaliśmy robić sierżanta jak wiesz.Dzisiaj go machnąłem,bo była chwila czasu.ŁeLeK pisze:......................................
Vandall wykombinuj jakiś dobry patent na ten zawias u Ciebie z tyłu to i ja z chęcią skorzystam z usług Twojego warsztatu![]()
A przez tą gadke o silniku IS to w nocy spać nie mogłem heh
Jak zrobie cały tył to puszczę foty.
IS-a będziemy męczyć jak suza ruszy.Przedtem jednak chyba wyremontujemy naszego starego wynalazka-to maszyna która ma duży potencjał i należy do grona tych "poważnych"

Oczywiście praca "na zewnątrz"ma zawsze pierwszeństwo wiec będzie jak zdecydujesz.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Zawieszenie w suzie będzie spinane,że tak powiem prymitywnie,ale dość szybko.Tym sposobem chcę mieć mozliwość "depnięcia" tam gdzie to będzie możliwe.Kwadrat pisze:..................................
Ale chyba miłeś budować auto do szybkich rajdów![]()
Ja doszedłem do wniosku że w naszych rajdach że mega wykrzyż nie jest tak potrzebny i akceptowalne jest przesuniecie na zwykłym panhardzie.
No i ta prostota konstrukcji .
W sumie to ów prostowód Watta o którym dyskutowaliśmy,poza wadami o których było wspomiane-chyba też nie nadaje sie do dużych skoków mostu

Z kolei tam gdzie panhard wykazuje wady,czyli przy duzych wychyleniach-predkości jazdy są niewielkie.No to chyba nie ma sie o co bić.
Fakt,wole szybkie wyscigi niż taplanie i pracę wyciagarką.Ale do tego jest inny sprzęt,suza powstaje nieco "po drodze".
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Jeśli ma to być przeprawówka to zawias musi być bardzo wytrzymały zeby mosty nie zostały w bagnie. A rodzaj tego zawieszenia nie ma juz tak duzego znaczenia. Ważne żeby były sprężynki
. I zeby kierowca czuł sie dobrze w swoim aucie.

Dręczy mnie jednio zasadnicze pytanie czytając o tym całym prostowodzie. Czemu kombinować jeśli dostępne jest rozwiązanie zwane 4linkiem ? I to bynajmniej nie mówię tu o wyjeżdzaniu mostem - a nie przedewszystkim. Ogrom zalet tego rozwiązania jest jak dla mnie nie do przecenienia , a różnica w prowadzeniu auta przy szybkich przejazdach , przy wykrzyżach i wręcz nie do uwierzenia jak wielka różnica przy długich , ostrych podjazdach. Już kombinuije jak zrobić to samo na przodzie 

Zupełnie się z tobą nie zgodzę. Rodzaj tego zawieszenia ma wpływ na to z jaką prędkością będziesz się mógł poruszać między przeszkodami , jak sprawnie twoje auto będzie pokonywało wzniesienia , i jak się będzie zachowywało na trawersach , i co będzie się działo z przodem auta podczas wciśnięcią gazu . Obojetnie czy auto ma być do przeprawy , trialu czy rempstów . Powiem więcej - imho typ zawieszenia może być nawet ten sam w każdym z trzech przypadków , tylko inaczej wystrojony.Kwadrat pisze:Jeśli ma to być przeprawówka to zawias musi być bardzo wytrzymały zeby mosty nie zostały w bagnie. A rodzaj tego zawieszenia nie ma juz tak duzego znaczenia. Ważne żeby były sprężynki. I zeby kierowca czuł sie dobrze w swoim aucie.
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Za to, to w większej mierze odpowiada element łączący fajerę a gejami, a nie ramę z mostamiZun pisze: Rodzaj tego zawieszenia ma wpływ na to z jaką prędkością będziesz się mógł poruszać między przeszkodami , jak sprawnie twoje auto będzie pokonywało wzniesienia , i jak się będzie zachowywało na trawersach , i co będzie się działo z przodem auta podczas wciśnięcią gazu .

Technika+kierownik daje rezultat.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Nawet Hercules du.pa jak sprzęt kupavandall1 pisze:Technika+kierownik daje rezultat.

Świszcząca Suka Stage I

zdziwił byś sięZun pisze:Nawet Hercules du.pa jak sprzęt kupavandall1 pisze:Technika+kierownik daje rezultat.

NO I JEST RZOPA
A nawiązując do ograniczania skoku, to odboju jakiegoś konkretnego szukać? znalazłem taki: http://allegro.pl/odboje-gumowe-odboj-6 ... 45924.html
podobne miałem na tyle ale sie urwały od blaszki która je trzymała, chciałbym je włożyć w środek sprężyny
a w druga stronę - czyli ograniczenie skoku zrobić pasami czy łatwiej i lepiej linką stalową?
podobne miałem na tyle ale sie urwały od blaszki która je trzymała, chciałbym je włożyć w środek sprężyny
a w druga stronę - czyli ograniczenie skoku zrobić pasami czy łatwiej i lepiej linką stalową?
Go big or go home