Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Wahacze PILNE!!!
tylne musisz razem s sierżantem...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Ja mam na tyle wachacze pajero tył i zmieniam to na 4link-a nienadaje się to zbytnio samurai ma za lekki tył na te wachacze zero wykrzyżuqwai pisze:Panowie
Na tył do Samuraia chcę założyć wahacze od LR, czy lepiej dać przednie czy tylne
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
hmm co to znaczy za lekkie na wahacze??arni89 pisze:Ja mam na tyle wachacze pajero tył i zmieniam to na 4link-a nienadaje się to zbytnio samurai ma za lekki tył na te wachacze zero wykrzyżuqwai pisze:Panowie
Na tył do Samuraia chcę założyć wahacze od LR, czy lepiej dać przednie czy tylne
Że niby LR jest lżejszy niż pajero(bo wahacze z LR działają)?
Chodziło mi które, tylne czy przednie radiusy na spilkę od LR założyć na tył samuraia
Mocowania mostu są pod innym kątem i stąd nie wiem co powinno być na tyle.
Jakoś nie widzę dlaczego powinno być inaczej niż z przodu ale jakiś angielski inżynier coś miał na celu i stąd moje pytanie
Mocowania mostu są pod innym kątem i stąd nie wiem co powinno być na tyle.
Jakoś nie widzę dlaczego powinno być inaczej niż z przodu ale jakiś angielski inżynier coś miał na celu i stąd moje pytanie
Fascynaci 4x4
tylne wahacze w LR(Disco1) są mocowane w jednym punkcie do mostu. Stąd potrzeba sierżanta lub jeszcze jednego wahacza u góry mostu.
W disco 2 są wahacze mocowane w 2 punktach do mostu ale do ramy są na oczka montowane.
W disco 2 są wahacze mocowane w 2 punktach do mostu ale do ramy są na oczka montowane.
z czego podpasowac tuleje met-gum do wahaczy samorobnych? jaką średnice rury najlepiej użyć? na sam wahacz mysle ze 32x3 wystarczy a pod tuleje?
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
mam kilka informacji dotyczących amorków do hamerykańskiej produkcji.
Długość i średnica sprężyny.

Te długości to chyba max rozciagniety i niestety nie wiem jaki skok mają
Indeks katalogowy:
-43161 dł. 61cm śr.74mm
-43162 dł. 61cm śr. 74mm
-43163 dł. 67cm śr. 77mm
-43167 dł. 62cm śr. 77mm
-43172 dł. 68cm śr. 77mm
-43180 dł.63,5cm śr. 78mm
-43181 dł. 65,5 śr. 78mm
-43142 dł. 57,5 śr. 78mm
-43085 dł. 56cm śr. 78mm
-43173 dł. 42cm śr. 76mm
-41171 dł. 65cm śr. 76mm
-43171 dł. 65,5cm śr. 78mm
-43143 dł. 59cm śr. 75mm
i jak myślicie ktore bedą najlepsze do samuraia blaszanki? Czy jednak lepiej zostac przy sprezynie osobno
Długość i średnica sprężyny.

Te długości to chyba max rozciagniety i niestety nie wiem jaki skok mają
Indeks katalogowy:
-43161 dł. 61cm śr.74mm
-43162 dł. 61cm śr. 74mm
-43163 dł. 67cm śr. 77mm
-43167 dł. 62cm śr. 77mm
-43172 dł. 68cm śr. 77mm
-43180 dł.63,5cm śr. 78mm
-43181 dł. 65,5 śr. 78mm
-43142 dł. 57,5 śr. 78mm
-43085 dł. 56cm śr. 78mm
-43173 dł. 42cm śr. 76mm
-41171 dł. 65cm śr. 76mm
-43171 dł. 65,5cm śr. 78mm
-43143 dł. 59cm śr. 75mm
i jak myślicie ktore bedą najlepsze do samuraia blaszanki? Czy jednak lepiej zostac przy sprezynie osobno
Ja też miałem taki pomysł na początku ale pomyśl, że jak źle dobierzesz to kupa kasy w plecy
jak coś pogniesz to też ciężko dokupić.
Jak masz osobno to możesz sprężyny dobierać w miarę niskim kosztem i adaptacja do zmieniającej się wagi też łatwiejsza.
Mam za to pytanko co sądzicie o zastosowaniu z tyłu samuraia wahacza trójkątnego od discovery 1 plus wahcze od disco 1.
Po długich przemyśleniach padło że z tyłu ma być sierżant tylko szukam jakiś gotowych wahaczy bo spawanie wahaczy i dobieranie silent-bloków raczej było by zbyt kłopotliwe.
Może znacie jakieś lepsze rozwiązanie na "gotowego" sierżanta
Które wahacze można wykorzystać przy sierżancie
Bo już się trochę zagubiłem jak jest zrobione zawieszenie w disco

dzięki

Jak masz osobno to możesz sprężyny dobierać w miarę niskim kosztem i adaptacja do zmieniającej się wagi też łatwiejsza.
Mam za to pytanko co sądzicie o zastosowaniu z tyłu samuraia wahacza trójkątnego od discovery 1 plus wahcze od disco 1.
Po długich przemyśleniach padło że z tyłu ma być sierżant tylko szukam jakiś gotowych wahaczy bo spawanie wahaczy i dobieranie silent-bloków raczej było by zbyt kłopotliwe.

dzięki
Fascynaci 4x4
np polibusze do samuraja z wprasowaną tulejką z rurki o śr. zewn 20mm i gr ścianki 2mmmcs0 pisze:z czego podpasowac tuleje met-gum do wahaczy samorobnych? jaką średnice rury najlepiej użyć? na sam wahacz mysle ze 32x3 wystarczy a pod tuleje?
Bardzo fajny pomysł z tymi szpejami.mcs0 pisze:mam kilka informacji dotyczących amorków do hamerykańskiej produkcji.
.....
Ja obstawiał bym za najdłuższymi no ale kwestia jak bardzo duże zmiany chcesz przy okazji zrobić w nadwoziu.
A po za tym masz namiary na jakiegoś dystrybutora? Może ktoś akurat ktoś ma blisko i mógł by podjechać pomierzyć ten wynalazek.
Bartek
Tutaj jest fotka spawanego sierżanta. Chyba nic prostrzego niema i robisz szpej na wymiar.qwai pisze:Może znacie jakieś lepsze rozwiązanie na "gotowego" sierżanta![]()
Bartek
na alledrogo jest gosc co tym handluje i znalazlem jeszcze jakis internetowy sklep z gratami do amerykancow(americanparts.pl). Moze to sa ci sami ludzie. Te wymiary dostalem właśnie od tego gościa z alledrogoBartex pisze:Bardzo fajny pomysł z tymi szpejami.
Ja obstawiał bym za najdłuższymi no ale kwestia jak bardzo duże zmiany chcesz przy okazji zrobić w nadwoziu.
A po za tym masz namiary na jakiegoś dystrybutora? Może ktoś akurat ktoś ma blisko i mógł by podjechać pomierzyć ten wynalazek.
to jest tylko część sierżanta. Tył disco I jest taki że od dołu idą 2 wahacze, a u góry masz sierżanta który przypomina litere A. W 2 miejscach jest do ramy przymocowany, a w 1 punkcie na sworzniu do mostu.qwai pisze:Ja też miałem taki pomysł na początku ale pomyśl, że jak źle dobierzesz to kupa kasy w plecyjak coś pogniesz to też ciężko dokupić.
dzięki
mcs0 pisze: na alledrogo jest gosc co tym handluje i znalazlem jeszcze jakis internetowy sklep z gratami do amerykancow(americanparts.pl). Moze to sa ci sami ludzie. Te wymiary dostalem właśnie od tego gościa z alledrogo
American Parts s.c.
ul. Szosa Gdańska 46
86-031 Osielsko k/Bydgoszczy
Przyznać sie kto ma blisko?
Bartek
Ok to rozumiem.Tylko na którym zdjęciu są dolne wahacze??Adam.Ż pisze:to jest tylko część sierżanta. Tył disco I jest taki że od dołu idą 2 wahacze, a u góry masz sierżanta który przypomina litere A. W 2 miejscach jest do ramy przymocowany, a w 1 punkcie na sworzniu do mostu.qwai pisze:Ja też miałem taki pomysł na początku ale pomyśl, że jak źle dobierzesz to kupa kasy w plecyjak coś pogniesz to też ciężko dokupić.
dzięki
Fascynaci 4x4
Tam gdzie masz dwa szpeje na jednej fotce to dolne wahaczeqwai pisze:Ok to rozumiem.Tylko na którym zdjęciu są dolne wahacze??
Bartek
na drugim zdj w Twoim poście
Dzięki
tak myślałem ale wydawały mi się trochę delikatne
To od czego jest ten pierwszy
To od czego jest ten pierwszy

Fascynaci 4x4
Dzięki
To od czego jest ten pierwszy I czy macie pomysł od czego można wykorzystać drążek panharda, myślałem też czy nie od disco po odpowiednim skróceniu
To od czego jest ten pierwszy I czy macie pomysł od czego można wykorzystać drążek panharda, myślałem też czy nie od disco po odpowiednim skróceniu

Fascynaci 4x4
pierwszy to kawałek sierżanta(jedno ramie.
Tutaj masz schemat zawieszenia:
OBRAZEK
To jest coś w podobie tego:
OBRAZEK
tylko tutaj widać kawałek, a to co na Twoim zdjęciu to są te boczne kawałki.
Tutaj masz schemat zawieszenia:
OBRAZEK
To jest coś w podobie tego:
OBRAZEK
tylko tutaj widać kawałek, a to co na Twoim zdjęciu to są te boczne kawałki.
Mi tam sie wydaje,ze ten sierżant od LRa to za słaby będzie

Panharda też bym z rury 60-ki zrobił-licho nie śpi

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
vandall1 pisze:Mi tam sie wydaje,ze ten sierżant od LRa to za słaby będzie![]()

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

Vandall to chyba z ironią napisał 
czy tam sarkazmem

czy tam sarkazmem

A jak się " łurwie" to dospawamy jeszcze 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Czytam drugi raz i uderzyło mnie
Vandall , przepraszam 

Świszcząca Suka Stage I

Panowie
Nie wiem skąd ta ironia
Może pomyślcie że nie wszyscy maja dostęp do fachowego warsztatu z Tigiem migomatem i kupą rurek pod ręką gdzie mogą siedzieć wieczorami przy piwku i spawać ciąć kombinować. Ja niestety siedzę w 26 m2 na pierwszym piętrze bloku bez garażu i tylko czasem dzięki uprzejmości innych mam szansę wjechać do warsztatu i coś spróbować szybko zrobić własnymi rękami.
Dlatego szukam jak najszybszych a zarazem najlepszych rozwiązań. I dzięki waszym opiniom i poradom mam nadzieje wjechać na resorach i jak najszybciej wyjechać na sprężynie
I myślę że i tak jestem dosyć ambitny bo nie jadę do super warsztatu 4x4 i nie kładę 5kPLN żeby mieć lepszy sprzęt od kolegi tylko siedzę wieczorami pytam innych i próbuję w moich warunkach coś fajnego zmotać więc dzięki wszystkim za pomocne porady
Macie lepsze pomysły podpowiedzi proszę piszcie myślę że każdy na tym korzysta
Pozdro
Nie wiem skąd ta ironia

Może pomyślcie że nie wszyscy maja dostęp do fachowego warsztatu z Tigiem migomatem i kupą rurek pod ręką gdzie mogą siedzieć wieczorami przy piwku i spawać ciąć kombinować. Ja niestety siedzę w 26 m2 na pierwszym piętrze bloku bez garażu i tylko czasem dzięki uprzejmości innych mam szansę wjechać do warsztatu i coś spróbować szybko zrobić własnymi rękami.
Dlatego szukam jak najszybszych a zarazem najlepszych rozwiązań. I dzięki waszym opiniom i poradom mam nadzieje wjechać na resorach i jak najszybciej wyjechać na sprężynie

I myślę że i tak jestem dosyć ambitny bo nie jadę do super warsztatu 4x4 i nie kładę 5kPLN żeby mieć lepszy sprzęt od kolegi tylko siedzę wieczorami pytam innych i próbuję w moich warunkach coś fajnego zmotać więc dzięki wszystkim za pomocne porady

Macie lepsze pomysły podpowiedzi proszę piszcie myślę że każdy na tym korzysta
Pozdro
Fascynaci 4x4