Budujemy Plackowóz - rajdowy Jimny 1.8 IS
Moderator: Albert_N
Re: Budujemy Plackowóz - rajdowy Jimny 1.8 IS
Nie no co Ty, konstruktywna krytyka jest dobra. Ja od początku chciałem mosty z toyoty, ale z różnych względów skończyło się na tych. W środku moich siedzą półosie TG na 33 zębach, więc o nie się nie martwię. No nic, jak skończę to potestujemy 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Do przeprawy nic nie trzeba spawac, wzmacniac, tylko zadbać o trakcję.. I skancza się ataki siłowe
czyli giecie mostu. + dobry zawias (nie musi być drogi tylko dobry)
A do szybkiej jazdy po prostu się nie nadaje samurai przód. Za słabe kule, zwrotnice i piasty
wcale nie o rurę mostu chodzi 
BTW gdzie są pochwy po 80zl?

A do szybkiej jazdy po prostu się nie nadaje samurai przód. Za słabe kule, zwrotnice i piasty

To już zdążyłem zauważyć, ale tak się przyjęło, że na pawie każdym rajdzie przeprawowym jest min. jedna czasówka. Gdyby nie to, to bym nie opancerzał mostu, bo o ile na przeprawach nie ma problemu, to 3 razy wygiąłem most właśnie na czasówkach.
Co do samego wyginania to 1x wygiąłem samą rurę, a 1x łączenie kuli do rury i 1x to i to
Teraz fajnie wszystko wygląda, ale kilka pierwszych rajdów pewnie zweryfikuje moje pomysły 
A pochwy po 80-100 kupowałem na allegro
Same pochwy, bez bebechów oczywiście.
Co do samego wyginania to 1x wygiąłem samą rurę, a 1x łączenie kuli do rury i 1x to i to

A pochwy po 80-100 kupowałem na allegro

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Moze i nie musi byc drogi, ale przejedz sie autem na dobrze dobranych amortyzatorach albo jeszcze lepiej coiloverach i zobacz prowadzenie i trakcje. Pewne rzeczy musza kosztowac zeby dzialac i koniec.Salata123 pisze:Do przeprawy nic nie trzeba spawac, wzmacniac, tylko zadbać o trakcję.. I skancza się ataki siłoweczyli giecie mostu. + dobry zawias (nie musi być drogi tylko dobry)
A do szybkiej jazdy po prostu się nie nadaje samurai przód. Za słabe kule, zwrotnice i piastywcale nie o rurę mostu chodzi
Pozdro
sj 425 606468554
Coilovery to będzie następny grubszy tjuning, ale komplet zaczyna się od 10k pln, więc muszą jeszcze trochę poczekać 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Meenia, dobrze, kiedyś może będę miał okazję się takim przejechać
narazie to nawet na zdjęciach nie widziałem
A tak serio, oczywiście, masz rację, droższy jest lepszy
Ale pamiętaj, że mówimy o przeprawie i naprawdę amortyzator który ma utrzymać koła na podłożu np przy podjeździe nie musi kosztować 3000$ sztuka
- ale jeśli jest możliwość, kupować kupować 

Ale pamiętaj, że mówimy o przeprawie i naprawdę amortyzator który ma utrzymać koła na podłożu np przy podjeździe nie musi kosztować 3000$ sztuka

Nie wiem ja Ty, ja na profi coilu jechalem pierwszy raz w tym roku i trakcja pod gore po korzeniach i wyjebach mnie zszokowalaSalata123 pisze:Meenia, dobrze, kiedyś może będę miał okazję się takim przejechać![]()
narazie to nawet na zdjęciach nie widziałem
![]()
Ale pamiętaj, że mówimy o przeprawie i naprawdę amortyzator który ma utrzymać koła na podłożu np przy podjeździe nie musi kosztować 3000$ sztuka- ale jeśli jest możliwość, kupować kupować

sj 425 606468554
jeszcze kilka innych czynników ma wpływ na to co czułeś 

Dlatego lepiej popracować nad przednim mostem jimniego miast pchać tam samuraia...Placek^ pisze:A najabrdziej w moście przednim z samuraia wkurza mnie beznadziejny promień skrętu
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Tu akurat bym polemizował.KSikorski pisze:Dlatego lepiej popracować nad przednim mostem jimniego miast pchać tam samuraia...Placek^ pisze:A najabrdziej w moście przednim z samuraia wkurza mnie beznadziejny promień skrętu
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
A z czego bierze się legendarna różnica w skręcie?KSikorski pisze:Dlatego lepiej popracować nad przednim mostem jimniego miast pchać tam samuraia...Placek^ pisze:A najabrdziej w moście przednim z samuraia wkurza mnie beznadziejny promień skrętu

Nop, np to co jadlem na sniadanieSalata123 pisze:jeszcze kilka innych czynników ma wpływ na to co czułeś

sj 425 606468554
Wniosek - te z busa się nie nadają a procompy? Też się nie nadają 

Tak, ale sporo mniej sie nie nadajaSalata123 pisze:Wniosek - te z busa się nie nadają a procompy? Też się nie nadają

sj 425 606468554
To tak na przyszłość - jakie coilovery brać do swojego? Mają być dobre i tanie
Na razie mam na oku profendery.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Tu zawsze ograniczeniem jest budżet. Kupujesz najlepsze na jakie cię stać 

No to jeszcze pojeżdżę na amorach z omegi za 200 zeta kompletSalata123 pisze:Tu zawsze ograniczeniem jest budżet. Kupujesz najlepsze na jakie cię stać

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
A już jazdy były?
Nie. Na razie fura w kawałkach.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Os obrotu zwrotnicy bliżej środka pojazdu, skutkiem czego koło może wykonywać ruchy w mniejszym zakresie kątów niż przy normalnym oddaleniu osi obrotu od środka pojazdu. Zakładam oczywiście taką samą przestrzeń ograniczająca ruchy koła w obydwu przypadkach.Salata123 pisze:A z czego bierze się legendarna różnica w skręcie?KSikorski pisze:Dlatego lepiej popracować nad przednim mostem jimniego miast pchać tam samuraia...Placek^ pisze:A najabrdziej w moście przednim z samuraia wkurza mnie beznadziejny promień skrętu
Innym aspektem który warto poruszyć jest fakt że zbliżając osie zwrotnic do siebie a wydluzajac piaste (dystansami) i mając szeroki most z tylu dążymy do układu kinematycznego trajki, co ma swoje implikacje

Jimny M16A
Jak ktoś nie potrafi zrobić... To może kupić gotowe rozwiązanie 
http://www.zanfi.it/modules.php?name=ca ... ts_id=1773
A nie lamentowac

A nie lamentowac

Ile dziewic do tego dodaja w tej cenieSalata123 pisze:Jak ktoś nie potrafi zrobić... To może kupić gotowe rozwiązanie
A nie lamentowac

sj 425 606468554
A jakie to ma znaczenie 

Dla dziewic sporeSalata123 pisze:A jakie to ma znaczenie

sj 425 606468554
Może te mosty są ze złota 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.