Zapytaj jego to jest mistrz w Vitkach Artur "Zielo" 608 018 584Kamil75 pisze:Don Corleone pisze:Weż kup dwa taleze i dwa wałki z przedniego mostu od Vitki 1.6 8V tak z rocznika 89-92 to bedzie pewniejKamil75 pisze:Witam.
Podsumowując temat...
To jakie te przełożenia do samuraja 1,3 by można tylko zmienić główki bez przerabiania?
Na pewno dwa przednie mosty. Tylko od jakiego silnika w końcu bo jak się doczytałem to nawet 1,6 miał różne przełożenia, a kupić dwa mosty nawet do 1,6 każdy z innym przełożeniem to chyba coś będzie nie tak. Tak mnie się myślijako laikowi technicznemu.
Pozdrawiam
Policz zeby na kole i podziel przez ilośc zębów na wałku i wyjdzie Ci jakie ma przelożenie
W sumie to chętnie bym kupił... ale albo nie umiem szukać albo na alledrogo tylko kompletne mosty są.
Pozdrawiam
dyfer z vitki do samuraia
Moderator: Albert_N
- Don Corleone
- Kontaktowanie:
Re: dyfer z vitki do samuraia
Defender 110 

- Kamil75
- jestem tu nowy...
Dzięki Don Corleone okazało się, że i Artur ma pusty stan "magazynowy"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Szukaj na Allegro . Ja przypadkiem kupiłem od gościa z Allegro po 400zł 5,125 . Jeżeli już zmieniać to wsadzaj takie.
a jesli nie masz ponad 100km pod maską możesz śmiało pakować w aluminiowej obudowie .
Jeśli ponad 100km i koła 33cale To czasami wygląda tak :
http://picasaweb.google.com/yamana73/Po ... 2965157618
a jesli nie masz ponad 100km pod maską możesz śmiało pakować w aluminiowej obudowie .
Jeśli ponad 100km i koła 33cale To czasami wygląda tak :
http://picasaweb.google.com/yamana73/Po ... 2965157618
- droidboo
- jestem tu nowy...
Wczoraj z kolegą przymierzaliśmy półosie z samuraia do vitarowskich wielo-wpustów w mostach. Okazało się, że tylna półoś nie pasuje, pasuje za to przednia. Wniosek taki, że przy motaniu można do przedniego mostu samca włożyć cały bebech z vitki a do tylnego przełożyć sam atak z talerzem. Żeby mieć pewność, że się kupi mosty z przełożeniem 5.125 trzeba szukać od vitki 1.6 8v. Tak dla potomnych.
pozdrawiam
pozdrawiam
Samurai '90 1.9 GLD - mota się.
A nie prościej zastosować koła koronowe z dyfru samuraia? 

Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
A tutaj już jest pełna dowolność:) Jak ktoś ma 4 satelitowy dyfer, to przełoży tylko atak z tależem. Ja do przedniego mostu włożę pewnie cały bebech z vitki, a do tyłu sam atak z talerzem... i przełożę sobie łożysko na ataku, bo wywalone mocno jest 
Poza tym krąży opinia, że przednie wielowpusty od vitary są takie same jak w tylnym moście wsamuraiu i jak ktoś np chciał wymienić sobie przełożenia i włożyć wzmocnione półosie do przodu wykorzystując wielowpusty z vitki to tego nie zrobi. Dlatego napisałem jak wygląda sprawa, żeby zdementować pogłoski
Przed chwilką przeglądnąłem ofertę dużego, polskiego sklepu off-roadowego i mają w ofercie blokady dyfrów ARB pneumatyczne i napisali, że ten sam model (na tą samą średnicę półosi i ilość zębów wielowpustu) jest do tylnego mostu samuraia i przedniego vitary. I bądź tu mądry? ...
Może ktoś wyjaśni?

Poza tym krąży opinia, że przednie wielowpusty od vitary są takie same jak w tylnym moście wsamuraiu i jak ktoś np chciał wymienić sobie przełożenia i włożyć wzmocnione półosie do przodu wykorzystując wielowpusty z vitki to tego nie zrobi. Dlatego napisałem jak wygląda sprawa, żeby zdementować pogłoski

Przed chwilką przeglądnąłem ofertę dużego, polskiego sklepu off-roadowego i mają w ofercie blokady dyfrów ARB pneumatyczne i napisali, że ten sam model (na tą samą średnicę półosi i ilość zębów wielowpustu) jest do tylnego mostu samuraia i przedniego vitary. I bądź tu mądry? ...

Może ktoś wyjaśni?
To może napisz ile jest frezów i średnica w vitarze a nie po prostu "nie pasuje"droidboo pisze:...
Może ktoś wyjaśni?

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
ciiiii Kostuchu przeca to juz jest wiedza tajemna zakrawjąca na "tajemnice lasu" niech kombinują
każdy wie że sie da ale ..... nie każdy wie jak 

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- droidboo
- jestem tu nowy...
Jeszcze nie rozebrałem vitarowskich mostów:P ale widzę, że coś tutaj jest zamieszane. Ja podałem z pierwszej linii frontu informacje:P ale może w sztabie wiedzą coś więcejKostuch pisze:To może napisz ile jest frezów i średnica w vitarze a nie po prostu "nie pasuje"droidboo pisze:...
Może ktoś wyjaśni?

droidboo pisze:
Jeszcze nie rozebrałem vitarowskich mostów:P ale widzę, że coś tutaj jest zamieszane.
Też widzę, że coś mieszaszdroidboo pisze:Wczoraj z kolegą przymierzaliśmy półosie z samuraia do vitarowskich wielo-wpustów w mostach.

Wg mojej wiedzy, wszystkie tylne pólosie od lj80 do vitary włącznie, mają takie same frezy.
Co prawda vitary nie szatkowałem i mogę się mylić, ale czekamy na twoje wiarygodne zeznania.
- droidboo
- jestem tu nowy...
Przednia półoś do samuraia ma 22 frezy i wchodzi w wielowpust do vitarowskiego przedniego mostu. Tylna półoś z samuraia ma 26 frezów i nie wchodzi do przedniego vitarowskiego wielowpustu w moście:)
Wiem ile frezów mają półosie w samuraiu.droidboo pisze:Przednia półoś do samuraia ma 22 frezy i wchodzi w wielowpust do vitarowskiego przedniego mostu. Tylna półoś z samuraia ma 26 frezów i nie wchodzi do przedniego vitarowskiego wielowpustu w moście:)
Natomiast zupełnie nie mam pojęcia, co to jest "przedni vitarowski wielowypust w moście"

moze zle wkladalesdroidboo pisze:Przednia półoś do samuraia ma 22 frezy i wchodzi w wielowpust do vitarowskiego przedniego mostu. Tylna półoś z samuraia ma 26 frezów i nie wchodzi do przedniego vitarowskiego wielowpustu w moście:)

Abstrahując od faktu, że vitara nie ma przedniego mostu...Salata123 pisze:moze zle wkladalesdroidboo pisze:Przednia półoś do samuraia ma 22 frezy i wchodzi w wielowpust do vitarowskiego przedniego mostu. Tylna półoś z samuraia ma 26 frezów i nie wchodzi do przedniego vitarowskiego wielowpustu w moście:)

Zakładając że "przedni vitarowski wielowypust w moście" to po prostu sprzęgiełko

Bez sensu ten wątek...
inaczej:
koła koronowe w przednim mechanizmie różnicowym z suzuki vitary mają 26 spinów
przynajmniej wszystkie które miałem w ręku tak miały. Opieram swoją wypowiedź o własne doświadczenia a nie zasłyszane, przeczytane czy niedokładnie sprawdzone informacje
Więc jestem bardzo zdziwiony, że koledze droidboo coś tam nie chciało wejść - zdaje się półośka z 26 frezami. Z drugiej strony, nie zaskoczyła mnie informacja, że weszła 22 frezami... bo jak by miała nie wejść...

przynajmniej wszystkie które miałem w ręku tak miały. Opieram swoją wypowiedź o własne doświadczenia a nie zasłyszane, przeczytane czy niedokładnie sprawdzone informacje

Więc jestem bardzo zdziwiony, że koledze droidboo coś tam nie chciało wejść - zdaje się półośka z 26 frezami. Z drugiej strony, nie zaskoczyła mnie informacja, że weszła 22 frezami... bo jak by miała nie wejść...

- droidboo
- jestem tu nowy...
Mosty, czy pół mostów przednich od vitary (zwał jak zwał) które ja posiadam mają 22 nacięcia w wielowpuście w dyferencjale, oraz średnicę mniejszą niż tylna półoś z samuraia, która posiada 26 frezów. Tylna półoś w ogóle nie weszła do wielowpustu, a przednia (ta z 22 frezami) weszła elegancko i idealnie pasowała. Vitarowskie dyfry pochodzą z 1.6 8v i mają przełożenie 5.125.Salata123 pisze:inaczej:
przynajmniej wszystkie które miałem w ręku tak miały. Opieram swoją wypowiedź o własne doświadczenia a nie zasłyszane, przeczytane czy niedokładnie sprawdzone informacje![]()
Więc jestem bardzo zdziwiony, że koledze droidboo coś tam nie chciało wejść - zdaje się półośka z 26 frezami. Z drugiej strony, nie zaskoczyła mnie informacja, że weszła 22 frezami... bo jak by miała nie wejść...![]()
To co napisałem zostało sprawdzone erganoleptycznie. Sam się zdziwiłem, że nie pasuje, bo przecież sprzedają blokady do dyfrów, wedłu których przednia półoś w vitarze ma 26 nacięć, tak więc o co chodzi

Dyfer był wyjęty z vitary czy nie wiadomo dokładnie skąd?
może ktoś jeździł na nim w samuraiu z przodu ze zwykłymi półośkami itp itd
a może jest jakieś ustępstwo od reguły, tego nie wie nikt

może ktoś jeździł na nim w samuraiu z przodu ze zwykłymi półośkami itp itd
a może jest jakieś ustępstwo od reguły, tego nie wie nikt

- droidboo
- jestem tu nowy...
Dyfry są w pochwach mostów jeszcze. Kupione od handlarzy części. Być może były roczniki gdzie były właśnie takie. Jak już rozbebeszę (a będzie to pewnie jakoś w lutym) dyfry i będę motał, to zrobię zdjęcia. Póki co sprawa czeka na kogoś, kto wie o co kaman 

troche daleko mieszkasz bo bym ci uszczknął wiedzy tajemniej ...........
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- droidboo
- jestem tu nowy...
kurcze blaszka no
Rozbiorę, oglądnę to pogadamy 

... rzeczywiście bez sensu... Jak ktoś zamiast grzebać w żelastwie marnuje czas na trzepanie tysięcy postów na forum, może paru rzeczy nie zrozumieć... 99% użytkowników forum mniej lub więcej kasztani, a jak znajdzie się ktoś , kto pisze konkrety , a tylko nie używa zwrotów rodem z instrukcji napraw jest od razu wytykany. A wracając do tematu - wszystko jest zrozumiałe. Wystarczy pomyśleć.Kostuch pisze:Abstrahując od faktu, że vitara nie ma przedniego mostu...Salata123 pisze:moze zle wkladalesdroidboo pisze:Przednia półoś do samuraia ma 22 frezy i wchodzi w wielowpust do vitarowskiego przedniego mostu. Tylna półoś z samuraia ma 26 frezów i nie wchodzi do przedniego vitarowskiego wielowpustu w moście:)![]()
Zakładając że "przedni vitarowski wielowypust w moście" to po prostu sprzęgiełko, tylną półoś można włożyć frezami w sprzegiełko (bo frezy są takie same jak na końcu przegubu). Tylko po co
![]()
Bez sensu ten wątek...
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
lepiej jeździć niż grzebać w żelastwie, dobre ceny za złom już dawno odeszły w zapomnienie 

Od myślenia mnie głowa bolimiras7 pisze:.... Wystarczy pomyśleć.

Kasztany to efekt GIGO - "Garbage In, Garbage Out"...
Aaaa, no tak. Panowie z Wa-wy. To ja już się nie "wtrancam".
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
Słuszna uwaga.
bo,
rzeczywiście na mazowszu można usłyszeć takie perełki jak "wtrancam"
bo,
rzeczywiście na mazowszu można usłyszeć takie perełki jak "wtrancam"