Grand Vitara I czy II? Terenowy wyprawowy
Moderator: Albert_N
Re: Grand Vitara I czy II? Terenowy wyprawowy
z tego co tu piszesz to kup sobie najmlodsze auto z mozliwych: GV II czy tez Ravka, czy Xtrail. Moze byc nawet jakis Outlander albo inne podniesione kombi, kup w dizlu, bedzie malo palil tj. kolo 8l i tyle w temacie.
Auta ktore sa skuteczne w terenie pala min. 10-12l, po czarnym i super spokojnej jezdzie, niepomotane.
Jak pomotasz to pala wiecej, sa wolne, mniej wygodne od plaskaczy i tyle w temacie.
Jak nie kochasz jazdy 4x4 to nie kupuj takiego auta, bo tylko bedziesz rozczarowany.
w naszych klekotach spalanie jest duze, serwisowac trzeba czesto, bo jak sie jezdzi to trzeba to i owo wymienic.
dla przykladu masz tu spalanie w praktyce dwoch aut pomotanych do turystyki (troche wiekszych od GV)
terrano II 2,7Tdi na 245/75/16
pali od 11-13 litrow po czarnym, obojetnie czy to miasto czy trasa, predkosci max. do 120kmh (trasa)
w terenie na reduktorze to i do 17l potrafi spalic.
patrol y61 3,0Di automat na 33x12,5x17
trasa 13,5-15l V do 120kmh
miasto 16l
teren z reduktorem zaladowany na max 18-20l
Mozesz porownac z tym co napisales ze spalania da sie w sieci sprawdzic, i zobacz ktory producent Ci napisze ze takie sa spalania, i nie sa to wartosci zaslyszane tylko policzone przy dystrybutorze w trakcie uzywania...
Auta ktore sa skuteczne w terenie pala min. 10-12l, po czarnym i super spokojnej jezdzie, niepomotane.
Jak pomotasz to pala wiecej, sa wolne, mniej wygodne od plaskaczy i tyle w temacie.
Jak nie kochasz jazdy 4x4 to nie kupuj takiego auta, bo tylko bedziesz rozczarowany.
w naszych klekotach spalanie jest duze, serwisowac trzeba czesto, bo jak sie jezdzi to trzeba to i owo wymienic.
dla przykladu masz tu spalanie w praktyce dwoch aut pomotanych do turystyki (troche wiekszych od GV)
pali od 11-13 litrow po czarnym, obojetnie czy to miasto czy trasa, predkosci max. do 120kmh (trasa)
miasto 16l
Mozesz porownac z tym co napisales ze spalania da sie w sieci sprawdzic, i zobacz ktory producent Ci napisze ze takie sa spalania, i nie sa to wartosci zaslyszane tylko policzone przy dystrybutorze w trakcie uzywania...
Y61 GU4
http://airman.org.pl
Pajero 2,5 trasa 11 na atkach
ale kolega już nie szuka vitary tylko rowera ...
ale kolega już nie szuka vitary tylko rowera ...
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
nie tak szybko z tym z rowerem:) jeszcze zostało ze 100 innych wozów które może by jednak były AKURATNE dla niego 

Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Kurwaszgrzes pisze:z tego co tu piszesz to kup sobie najmlodsze auto z mozliwych: GV II czy tez Ravka, czy Xtrail. Moze byc nawet jakis Outlander albo inne podniesione kombi, kup w dizlu, bedzie malo palil tj. kolo 8l i tyle w temacie.
miasto 16l
ale ja mam ekonomiczne auto

Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "
-
-
"Normalna" jazda po Warszawie + AT, komu zdarza się tam jeździć, raczej nie będzie miał wątpliwości co do wyniku.bIp pisze:Temat to jest o GV.sciba pisze:Temat był o benzyniaku
więc chyba nie przesadziłem jednak
To bladyrunner przesadził z tą dychą w dieslu. Przy upalaniu jakimś może, ale to raczej w l/motogodziny.
czy ja napisalem ze moje jest nieekonomicznesciba pisze: Kurwasz
ale ja mam ekonomiczne auto

fajne jest

Y61 GU4
- wojtek_kom
-
Miasto mogę zrozumieć, ale resztagrzes pisze: patrol y61 3,0Di automat na 33x12,5x17
miasto 16l

Nie chcę 3.0Di

Nissan-y
Ja to wsiowy jestem, więcej jadę, jak stojębladyrunner pisze:"Normalna" jazda po Warszawie + AT, komu zdarza się tam jeździć, raczej nie będzie miał wątpliwości co do wyniku.bIp pisze:Temat to jest o GV.sciba pisze:Temat był o benzyniaku
więc chyba nie przesadziłem jednak
To bladyrunner przesadził z tą dychą w dieslu. Przy upalaniu jakimś może, ale to raczej w l/motogodziny.

1,5td manual 505km na zbiorniku 37l= 7,4l. W tym cały dzień chodził na wolnych, codziennie rano grzany, 30% 4wd, 50km dojazd+las.
Kółka fabryczny rozmiar.
-
-
Ja w tych warunkach miałbym litr więcej, ale się na obroty zbytnio nie oglądam.bIp pisze:
Ja to wsiowy jestem, więcej jadę, jak stoję![]()
1,5td manual 505km na zbiorniku 37l= 7,4l. W tym cały dzień chodził na wolnych, codziennie rano grzany, 30% 4wd, 50km dojazd+las.
bieznik MTwojtek_kom pisze:Miasto mogę zrozumieć, ale resztagrzes pisze: patrol y61 3,0Di automat na 33x12,5x17
miasto 16l![]()
Nie chcę 3.0Di

i bagaznik na dachu...
jak cos wazy 2,6t i oble nie jest to swoje spalic musi...
3,0Di dopoki jezdzi moze byc... a potem to sie zobaczy...
Y61 GU4
sie ma.
w sprawie spalania to zony jimny po miescie tzn. z corka do szkoly,na zakupy i na ploty to 12-13l,ale na trasie uk-polska,nie przekraczajac 3000obr/min to bylo 8l.
pozdro
w sprawie spalania to zony jimny po miescie tzn. z corka do szkoly,na zakupy i na ploty to 12-13l,ale na trasie uk-polska,nie przekraczajac 3000obr/min to bylo 8l.
pozdro
suzuki jimny automat,totalna seria
suzuki GV XL-7 (2003) totalna seria
suzuki GV XL-7 (2003) totalna seria
Mam pytanie czy Grand Vitara taka około 97-99r z motorem 2,5 albo 2,0td da rade do lekkiego taplania w błocie, czasem pociągnąć przyczepkę. Myślę o troszkę większych oponkach raczej AT i to byłby koniec motania. Do tej pory miałem raczej większe wozy ISUZU i Jeep ale w Jeepie czy po asfalcie czy w błocie po kolana to 22-25 gazu było a to trochę drogo wychodzi. Nie wiem czy w dobrym kierunku brnę szukając mniejszego auta proszę o wyprostowanie moich poglądów. Zawsze myślałem Ze GV konstrukcyjnie to prawdziwa terenówka na ramie a że w plastikowych zderzakach to swoją drogą ale pewnie nie mam racji 

Żabiszon
Da radę
( tylko że od 99 bo od tego roku zaczeli produkcję
) .
Te dwa co wymieniłeś mają mocniejszy przód bo żeliwny a 2,0 benzyna ma alu ale też nie jest jakiś strasznie słaby .
Z tyłu sztywny most z przodu ifs ,konstrukcja na ramie .
2,0 bena pali 10 na trasie (czasem uda się deczko mniej ale tylko czasem jak wiatr w plecy wieje
) w mieście 13 (oczywiście beny) dodaj gdzieś po dwa litry gazu i będzie cirka wynik .
2,5 pije trochę więcej ale jak nie masz ciężkiej nogi to nie jakoś strasznie więcej.
Co do ropy to niestety nie orientuję się zbytnio ale z tego co czytałem tragedii nie ma.

Te dwa co wymieniłeś mają mocniejszy przód bo żeliwny a 2,0 benzyna ma alu ale też nie jest jakiś strasznie słaby .
Z tyłu sztywny most z przodu ifs ,konstrukcja na ramie .
2,0 bena pali 10 na trasie (czasem uda się deczko mniej ale tylko czasem jak wiatr w plecy wieje

2,5 pije trochę więcej ale jak nie masz ciężkiej nogi to nie jakoś strasznie więcej.
Co do ropy to niestety nie orientuję się zbytnio ale z tego co czytałem tragedii nie ma.
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
No i mam coraz większy dylemat czy kupić starszego LR Discovery czy nowszą Grand Vitarę. Własności jezdne w terenie przemawiają za LR a ekonomia za GV
Żabiszon
Jeździ kto taką GV z 2.0 HDI tutaj ?
Na jakimś letko większym ATku ?
W necie piszą że pali średnio 7.7
Ja się pytam czy średnio poniżej dychy zejdzie czy nie ?
Na jakimś letko większym ATku ?
W necie piszą że pali średnio 7.7

Ja się pytam czy średnio poniżej dychy zejdzie czy nie ?
Zdrapek i poharatka
- cordoba_2004
-
a ja jeźdże 2.0 gv I z lpg i pokażcie mi drugie tak oszczędne auto 10 lpg niech będzie że 12 niedowiarkom . około
Odpadają mi wydatki dieslowskie.
STag sekwencja chodzi znajomicie. Od zawsze chciałem mieć takie auto i mam i jestem bardzo zadowolony pełen orgazm.
Wady też widzę
- krótka skrzynia
- brak biegu 6
Ale pokażcie mi drugie auto tak terenowe a tak oszczędne według mnie subiektywnie ideał auta
Odpadają mi wydatki dieslowskie.
STag sekwencja chodzi znajomicie. Od zawsze chciałem mieć takie auto i mam i jestem bardzo zadowolony pełen orgazm.
Wady też widzę
- krótka skrzynia
- brak biegu 6
Ale pokażcie mi drugie auto tak terenowe a tak oszczędne według mnie subiektywnie ideał auta
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

napisz tylko jeszcze ile i jakie miałeś auta z 4x4
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
- cordoba_2004
-
wystarczająco dużo aby naprawiać sobie samemu i nie dawać zarabiać cwaniakom z pseudoserwisów

Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Pije jak smokmarzyniu pisze:sie ma.
pozdro

i to z lasem czyli 2-gi bieg . LPG STAG 300

JIMNY
mój też ostatnio mało pali
może dlatego ,że mało jeżdżę
bo przeważnie pali tyle ile wleję
nie da się oszukać nic mniej nic więcej
8,5 l oszczędne auto to benzyny pewnie z 5 litrów
Spala w prawie tyle samo LPG co benzyny bo instalacja sekwencyjna dobrej jakościlukas 78 pisze:mój też ostatnio mało pali

Tak niskie spalanie osiągam bo nie śpieszę się do roboty , czyli jadę 100 km/h i co 2-gi dzień mam 40 km bezpłatnej autostrady

JIMNY
tak tak a świstaka wozisz ze sobą 

GV1 -silnik j20a LPG 11.3l/100km śrdnia z zimy. opony seria.
Wsadź większe kapcie, bo za mało pali.kufcio pisze:GV1 -silnik j20a LPG 11.3l/100km śrdnia z zimy. opony seria.

Moja mi żre 14-15 lpg na setke przy średnim oszczędzaniu.
Aczkolwiek raz jechałem autostradą z butem w podłodze, to zjadła 25 litrów na setke

Też zmień kapcie na większe, to pogadamycordoba_2004 pisze: Wady też widzę
- krótka skrzynia
- brak biegu 6

Stara vitara mi wciągała na szosówkach 10-12 lpg. Na MTkach poniżej 14 litrów nie schodziła.
A GV to klocek ciężki, to i palić więcej musi

Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia