blokada torsen Suzuki Grand Vitara, do jakich suzuk pasuje?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: blokada torsen Suzuki Grand Vitara, do jakich suzuk pasu

Post autor: Kostuch » czw gru 27, 2012 11:53 pm

K-Pax pisze: Spaw look jest zbyt drogim wyjściem biorac pod uwage koszt zniszczonych półosi na czarnym.. :lol:
Chcesz powiedzieć, że ukręcasz półoś w gv na czarnym przy zblokowanym dyfrze? :roll:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » pt gru 28, 2012 12:03 pm

Nie wiem, czy ukręcę i wolę nie próbować... :roll: odkąd w samuraju ukręciłem, wole nie eksperymentować...
Tak czy siak, blokada 100% myślę, że dobra jest do klasy extrem, i walki w błocie z mała szybkością.. a tam gdzie chcemy jechać szybko... a nie efektownie driftować, taka blokada 100% przeszkadza... Poza zwiększonymi naprężeniami w półosiach na czarnym ( nie zaprzeczysz?) dochodzi przyspieszone zużycie opon ( nie zaprzeczysz?).
Poza samym ukręcaniem półosi ( prawdopodobnym co nie znaczy pewnym) , dochodzi zwiększone zużycie przegubów tych półosi. Tych elementów nie ma przy mostach w ogóle, a przy lifcie zawieszeń są one i tak już ponad normę obciążone...
Nie wiem jak u innych, ale jak zablokuje w mojej Suzi dyfer centralny to na twardym wydaje takie chroboty, że od razu człowiek wie, o potrzebie zmiany.
Tak czy siak.. Jak dojdę do wniosku, że mnie nie stać na blokadę, to zostanę bez blokady. I tak, w najbliższym roku wrzucę w auto tyle, że na sama myśl mi się niedobrze robi... :)16
a dlaczego nie daruję sobie właśnie tego tematu? Cóż... przez cały rok, na rajdach trzepała mi dupę niepozorna suza X90 , a jedną z większych tajemnic auta jest właśnie tylna szpera z czegoś zaadoptowana. Za rok znowu staniemy na starcie... :)21
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt gru 28, 2012 12:22 pm

K-Pax pisze: Tak czy siak.. Jak dojdę do wniosku, że mnie nie stać na blokadę, to zostanę bez blokady. I tak, w najbliższym roku wrzucę w auto tyle, że na sama myśl mi się niedobrze robi... :)16
a dlaczego nie daruję sobie właśnie tego tematu? Cóż... przez cały rok, na rajdach trzepała mi dupę niepozorna suza X90 , a jedną z większych tajemnic auta jest właśnie tylna szpera z czegoś zaadoptowana. Za rok znowu staniemy na starcie... :)21
Hmmm...
Jakbym miał takie motywacje, że jakieś auto było lepsze od mojego, to bym już chyba nie miał narządów wewnętrznych, bo bym je posprzedawał, żeby mieć kasę na gadżety :)21

Obawiam się, że wrzucisz w to auto worek pieniędzy i dalej będzie cię objeżdżać coś co ma 20 lat i sztywne mosty.
Wiadomo że GVII to super terenowe auto - w końcu mnóstwo ich widać na każdym rajdzie 8) , ale rzeczywistość trochę się różni od folderów reklamowych.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

milas

Post autor: milas » pt gru 28, 2012 1:25 pm

K-Pax pisze:
ta X 90 jest do sprzedania wiec albo Olkusz sie zbrooooi albo cus

ale fajnie ,ze jedna Gv Jest Terenowa Przez duze T Pionierze
ja juz tez myslalem nad wsadzeniem budy na rame z vitary ale to nietosamo
fakt ty masz 2 pol mosty wiec przegoby na spaw looku beda lecialy notorycznie
dlaciebie najlepszym rozwiazaniem jest Arb ale to kolo 4-5 tys wyjdzie jesli robia
chyba ,ze Zapytaj w Escepie o podrobke - a z tego co slyszalem narok sprzedazy 1 reklamacja z winy montazu to niezly wynik (( ale tez niewiem ,czy robia do Gv
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » sob gru 29, 2012 5:20 pm

Ha.. przyjmuję zakład, że zbudują druga grand Vitarę II a Polsce.... za dużo się przyglądali i wypytywali... :lol: hihihi
Od razu dodam, że wiem! - wyniki w rajdach to nie tylko samochód.. Chłopaki, naprawdę wspaniale zapierd...ją i pilot też wie co robi i po co jest w aucie...
Niestety badając temat wyszło, że do tej Grandzi nikt z poważnym producentów nie robi blokad... ale budując auto od dwu lat.. zauważam bardzo szybki rozwój akcesoriów do tego modelu... Już są osłony spodów, rozpórki kielichów, zawieszenia, blokady, przesunięcie mocowań wahaczy wzdłużnych itd...
Poza tym.. wydaje mi sie, że to czego ja oczekuje to nie blokada 100%.. która mogła by mnie nawet zabić... :-? Widziałes kiedyś film albo zdjecia jak Jeep Polowca wjechał jednym kołem na pień rosnacego drzewa i myknął fikołka... na plecy po czym wywinął kilka fikołków i gubiąc silnik po drodze, wyladował na dachu z załagą w środku ( na szczęście). To właśnie było możliwe tylko przy 100% blokadach. Takie są dobre w klasie extrem... gdzie potrzeba jest tak mocna rzecz... a nie ma szybkości... Właśnie studiuje ten temat... ale na dzień dzisiejszy, to pożądam automatycznej pomiędzy 50-90%..

Z innej beczki. Powiedzmy sobie szczerze... ostatnio musiałem kupić znajomemu Jimniaka... rocznik 2002 za 20 000 zł! myślę że już za 30 000 można kupić GVII a więc auto młodsze o jakieś 4-5 lat... Wiadomo, że nadające sie do czegoś innego, ale w klasach sport czy T2, Jimniak nie ma lekko z autami nowszej generacji które lataja po 140 km/godz... Poza tym.. po przejściu z samuraja do GVII, moja rozkosz z jazdy wzrosła tak, że ciężko mi to opisać... :)2
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » sob gru 29, 2012 9:15 pm

oj K-pax szykuj sie na szok i terror bo w tym sezonie Lylok zrobi miazge nowym autem i to nie GV jak sądzisz autko juz sie dopracowuje tylko nie wiem czy klasa T2 bedzie dopuszczana w Serii IC a blokada w X90 to bys zdechł ze wstydu jakbyś wiedział :)17 :)17 :)17 :)17 :)17 :)17
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

milas

Post autor: milas » ndz gru 30, 2012 1:33 am

pajero 2 ? :)21
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » ndz gru 30, 2012 7:50 am

:)21 niespodzianka
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » ndz gru 30, 2012 3:23 pm

No na mój nos, to chłopaki pojada świetnie czymkolwiek, bo X90 miało bardzo mały prześwit, mocy ze 100KM a fruwało jak żadne inne... Na szczęście należę do ludzi którzy się świetnie bawią nawet jak zajmują ostatnia lokatę.. :wink:
Z tego co mówili, to mieli fabryczna szperę z jakiejś Suzy... ale może była zepsuta? :lol:
Jednego jestem prawie pewien... że to będzie Suza.... chyba , że maja zamiar zmienić nazwe firmy, reklamy, pieczątki, papier firmowy, wpis do ewidencji, psychikę, lawetę itp itd.. :)21

Wracając do tematu... słyszeliście o blokadach IQ Racing technology ? Nie mogę znaleźć ich strony, żeby sprawdzić czy robia do GVII :)10
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » ndz gru 30, 2012 4:35 pm

Tobie to by się LSD zdało. Robi ktoś? Pytałeś u Putina, albo u wujka Waszyngtona?
Może SMP ma w swojej ofercie jako wypas dodatkowy do auta?
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

milas

Post autor: milas » ndz gru 30, 2012 5:36 pm

K-Pax pisze:
Jednego jestem prawie pewien... że to będzie Suza.... chyba , że maja zamiar zmienić nazwe firmy, reklamy, pieczątki, papier firmowy, wpis do ewidencji, psychikę, lawetę itp itd.. :)21

:)10
w czasach gdzie glowny Mod JeeP.Orga jezdzi Patrolem to juz we wszytko uwierze
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » ndz gru 30, 2012 7:46 pm

NuVo pisze:Tobie to by się LSD zdało. Robi ktoś? Pytałeś u Putina, albo u wujka Waszyngtona?
Może SMP ma w swojej ofercie jako wypas dodatkowy do auta?
No właśnie nie szukam blokady 100% tylko czegoś delikatniejszego... Putin robi w dwu fabrykach i chyba przyjdzie mi to przetestować.... :-?
W stanach Suzy maja w d.... Czy wiecie, że Suzuki się wycofuje z samochodami z USA ? Sieć delaerska zlikwidowana... jakieś jaja... Calmini wyprzedaje magazyny Suzuki... nic nie wprowadzają nowego...
SMP, nie mają nic, poza standardem...Pomagają jak umieją... już ich doprowadzam do rozstroju samymi trudnymi technicznymi pytaniami hihi... :)21 Niestety... Nie mam możliwości dyskusji z projektantami niektórych części, które wydaja mi się zrobione tylko po to, żeby księgowy się cieszył, albo dziennikarze, na japońskim asfalcie, nie marudzili o wibracjach,.,, Słowem.. znikąd ratunku, poza Rosją i wszelkimi zbiorowiskami maniaków tuningu tego modelu.. :(
Ale przed Rosjanami i Grekami w tym temacie.. chylę nisko czoło... Co prawda, Rosjanie dzielą się na tych ze spawarkami... i tych z mózgiem... :lol: ale w obu przypadkach lektura ich wyczynów jest ciekawa. :lol:
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » ndz gru 30, 2012 8:06 pm

Poszukaj jeszcze w Brazylii i ogólnie w płd.Ameryce :wink:
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » ndz gru 30, 2012 8:12 pm

Byłem na stronach producenta tam.. bo trop był.. ale maja tak skopane strony, że sie poddałem.. a do tego... trochę daleko.. a ja mam dyfry na stole... :wink:
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » ndz gru 30, 2012 8:17 pm

Można by jeszcze w Turcji poszukać ( kiedyś coś widziałem ,tylko to czasu temu już było).No i cholerka wie jak z trwałością :roll:

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » ndz gru 30, 2012 10:38 pm

Ostatecznie pozostaje kraj kwitnącej wiśni... :wink:

A jak nigdzie nie ma to trzeba się niestety z tym pogodzić... :roll:

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Post autor: Mieciu1 » pn gru 31, 2012 12:38 am

W sumie i w ASO "prawdziwym" mają takie dziwy że nam się nie śniło tak naprawdę a i ludki zrobiły swoje ale kurka przeskoczyć "ten" język ciężko jednak jest :)21

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pn gru 31, 2012 6:32 am

K-pax co prawda nigdy nie widzialem dyfrów od GV ale 26 frezów LSD upchalbyś??

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » pn gru 31, 2012 9:49 am

Coś mi się przypomina, że mam 28 frezów.. i grubsze ośki niż starsze GV... Pracuje jeszcze nad dostępem do bazy danych suzuki, aby poszukac poświecie czy nie było wersji z blokada np na kanade itp... a poza tym.. dzisiaj dzwonie, do człowieka, co mi może sprowadzi ta rosyjska myśl techniczna... słowem, nie śpię, nie jem, tylko kombinuję... :roll:
Wieczorem zmierzę te półosie...
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
marirus

Post autor: marirus » pn gru 31, 2012 4:02 pm

A u kangurów z antypodów szukałeś, bo australyjczycy też motają GV II
GV II 2.0

lipa34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lipa34 » pn gru 31, 2012 5:41 pm

O makaroniarzach nie wspomne.Tam GV II stadami latają po rajdach .Mają nawet swoje suzukowe baja.

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » pn gru 31, 2012 8:30 pm

viperecki pisze:K-pax co prawda nigdy nie widzialem dyfrów od GV ale 26 frezów LSD upchalbyś??
Cześć Wszystkim.
Na początek : SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! :D całej masy km w pięknym terenie z taka ilością awarii , jaką lubicie :)21 i spełnienia wszelkich marzeń... :)21

Potem podaję wyniki pomiarów organoleptycznych ale obarczonych pewnie małym błędem ( 1 piwo i herbata ze stohem 80%)
Tylna półoś - 28 frezów średnica 28,8 mm
Przednia półoś - 26 zębów - średnica 27 mm..

Liczę, że może faktycznie uda się dobrać przynajmniej ten przód z jakiejś innej suzy? Mam tylko 2 tygodnie, bo za tyle w Rosji zaczynają pracować w fabryce blokad.. :D

Co do włochów... faktycznie od lat tam latają Suzy w rajdach baja... ostatnio nawet strzepali Małyszowi tyłek: http://terenowe.autoklub.pl/news/pech-malysza,43029
Zauważyłem ten temat jakiś czas temu.. szukałem kontaktu i sie nie udało znaleźć... Zwróciłem się o pomoc do SMP i obiecali pomóc w styczniu.. znalazłem sporo filmów z Włoch.. i powiem wam.. czasami wstyd.. ale w tym roku już maja dopracowane auta... tyle, że nikt nie wie, co tam porobili w nich.. Widać, że to są rajdy bardzo łatwe terenowo, ale za to szybkie...
ale dzięki za uwagi... 8)
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » sob lut 02, 2013 9:49 am

No więc moje miesięczne dociekania i rozmowy z Rosjanami, wykazały, że Blokady do Grand Vitary II lun tzw Nowej czyli roczniki 2006-nadal, nie są dostępne... :cry:
Jedna fabryka ( Val Racing) powiedziała, po sprawdzeniu VIN ze jednak nie robią do nowego modelu, a druga ( DAK), że maja problem techniczny z blokada właśnie do tego modelu i jest ona w trakcie poprawek konstrukcyjnych. Jak tylko będzie poprawiona dadzą mi znać... Słowem, zostałem na lodzie, i składam dyfry bez blokady... :cry: Najwyraźniej właściciela Grand Vitar 2 za mało pytają u producentów i handlowców o blokady do tego modelu... szkoda... Na pewno się pokażą w końcu, ale kiedy - nie wiadomo.
Pozdrawiam wszystkich
Suzi GV II 2,4 AT

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » sob lut 02, 2013 10:49 am

K-Pax pisze:Najwyraźniej właściciela Grand Vitar 2 za mało pytają u producentów i handlowców o blokady do tego modelu... szkoda...
Dziwisz się? Bo ja nie. Po co komu blokada w GVII? Póki co na wyższe krawężniki pod kaufhalą dają radę wjechać bez...

Awatar użytkownika
K-Pax

Post autor: K-Pax » sob lut 02, 2013 10:32 pm

Haha.... Mnie właśnie jest potrzebna... :)11 i uważam, że niedługo pokłady samurajów się wyczerpią, i GV II przestanie dziwić w terenie. Przy czym nie mówię o chamskiej blokadzie typu 0 - 1 ale o czymś w stylu szpery, która działa z automatu. Można o tym pisać książki... a ci co je maja i mi trzepią dupę na rajdach, siedzą cicho i nic na trzeźwo nie mówią... :lol:
Jak się mocno wqrwie to sam zrobię... ale wierze w rosyjską myśl techniczną i że jeszcze w tym roku, napisze jak działają i co są warte. :)2
Suzi GV II 2,4 AT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”