To, że wlezie to ja wiem. Tylko dlaczego nikt tak nie mota?meenia pisze:Wlezie na 99% na flansze od 1,6 tdŁeLeK pisze:A tak trochę z innej beczki.... silnik VW 1.8RP z gofera podejdzie do Samuraia? Bo to niezawodna jednostka, 90koni, moment nawet taki se a elektroniki tyle co przy gaźnikowym Sj. I tak sie zastanawiam...
Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
4x4 Tczew
No tak, masz rację ale ja tu mówię o WYKONANIU. Spawanie, malowanie, szlifowanie wliczam we własną rbg.ŁeLeK pisze:http://m.allegro.pl/felgi-beadlock-15x8 ... "Salata123"]JasneŁeLeK pisze:Yeeppp... za podobna kase to w zaprzyjaźnionym warsztacie obrobki zrobisz beadlocki zewnętrzne na cztery felgiWiarus pisze:500 zł na jedno koło ?![]()
Śruby i nakretki to prawie 300zl więc o czym Ty piszesza gdzie piaskowanie? Malowanie? Spawania? Szlifowanie? I inne
Tak czy inaczej nawet wisza na alledrogo felgi od parcha po 250zl szt z beadlockami.
Aaaaa jjuż dyskutujac o kosztach zewnętrznego i wewnętrznego beadlocka To na alledrogo masz za 1800zl NOWE felgi z beadlockami[/quote]
Nie da sie ukryć, ze beadlocki z chin wychodzą NAJ TANIEJ , wiem bo robiłem nie jeden komplet i wiem ile.co kosztuje

Jak wiesz to po co pytaszŁeLeK pisze:To, że wlezie to ja wiem. Tylko dlaczego nikt tak nie mota?meenia pisze:Wlezie na 99% na flansze od 1,6 tdŁeLeK pisze:A tak trochę z innej beczki.... silnik VW 1.8RP z gofera podejdzie do Samuraia? Bo to niezawodna jednostka, 90koni, moment nawet taki se a elektroniki tyle co przy gaźnikowym Sj. I tak sie zastanawiam...

sj 425 606468554
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
no dobra , czy instalacja elektryczna do wycieraczki jest po przekaźniku , chce chytrze podpiąć dwa halogeny robocze i tu pytanie czy uciągnie powiedzmy 2X 100 wat 

Super parchatek Super y60 

nie jest po przekaźniku.
i czemu chcesz ciągnąc prąd do halogenów z wycieraczek?

i czemu chcesz ciągnąc prąd do halogenów z wycieraczek?

Zeby mrygaly jak włączy wycieraczkiSalata123 pisze:nie jest po przekaźniku.
i czemu chcesz ciągnąc prąd do halogenów z wycieraczek?![]()
![]()

4x4 Tczew
Ja miałem...jakiś tydzieńŁeLeK pisze:A tak trochę z innej beczki.... silnik VW 1.8RP z gofera podejdzie do Samuraia? Bo to niezawodna jednostka, 90koni, moment nawet taki se a elektroniki tyle co przy gaźnikowym Sj. I tak sie zastanawiam...

Później zwyobracało mi panewki, ale nie zmotałem od razu miski oleum tylko zalałem jego więcej-mój błąd. Aczkolwiek z motaniem smoka może być nie mała rzeźba.
Do dorobienia łapy przy ramie, przy silniku jedną łapę miałem ori drugą uspawaną.
Flansza taka jak przy dieslu, koło zamachowe do przerobienia, rozrusznik nie bardzo się chce zmieścić-do podszlifowania rozrusznik albo blok silnika-ja trochę ruszyłem jednego, trochę drugiego.
Sam silnik strasznie wysoki. Ja przedłużyłem odboje o 5cm żeby miska się mijała z mostem, zrobiłem lift budy o kolejne 5cm a i tak brakło~2cm nad "gaźnikiem" żeby maskę domknąć. Aha puszka też była troszkę obniżona(przez poprzedniego właściciela)
Wydech też nie po tej stronie więc kolejna rzeźba.
wyjścia na chłodnicę też nie po tej stronie (ja motałem od razu z felicji)
Silnik z osprzętem (alternator kolektory itp.) cięższy, jak mnie pamięć nie myli, 25kg od samuraiowskiego z osprzętem.
Za to ZAYEBISTY moment dostępny z dołu. Teraz mam 1.6 8v z vitary i czuć różnicę na minus.
Pisałem wszystko z mojej słabej pamięci więc mogłem gdzieś się pomylić, jak będziesz dalej drążył temat chętnie podpowiem

jak byś się zdecydował to mam jeszcze wszystkie graty (a w zasadzie cały zajechany motór) łapy, flansza, koło zamachowe, chłodnica z felicji itp.
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

Aha, mój RPek był z Seata Cordoby, ale jeśli były jakieś różnice to raczej kosmetyczne
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
ŁeLeK pisze:Zeby mrygaly jak włączy wycieraczkiSalata123 pisze:nie jest po przekaźniku.
i czemu chcesz ciągnąc prąd do halogenów z wycieraczek?![]()
![]()
a czemu ma mrygać

chodzi mi o wykorzystanie już istniejącej wiązki elektrycznej i włącznika , dlatego chce podpiąć halogeny pod zasilanie już istniejące - po prostu lenistwo

ps. bo źle sprecyzowałem chodzi mi wycieraczkę z tylnej klapy ,

W G13B pod aparatem zapłonowym jest uszczelka czy sylikon ?
4x4 Tczew
Blokada RD88 podejdzie do przedniego szerokiego mostu?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jak wymienisz półosie na wzmocnione-26 frezów.Do mostu samuraia.Główka vitary jest chyba taka sama z przodu- poza przełożeniem.Jeżeli chcesz mieć mocniejszy most wsadź szeroki od samca.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
No właśnie taki zestaw chodzi mi po głowie. Dzięki!
Swoją drogą jak myślicie w co lepiej najpierw zainwestować do jimnego:
Opcja 1: reduktor z 410 i cała reszta z nim związana
Opcja 2: przednia blokada + wzmacniane półosie
Aktualnie mój jimny ma koła 31", przedni most z samuraia, przełożenia w mostach 5.125 i zblokowany tył.
Aktualnie mój jimny ma koła 31", przedni most z samuraia, przełożenia w mostach 5.125 i zblokowany tył.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Zależy do czego chcesz auto mieć.Jak na trial,to nawet reduktor 4.16.Jak na przeprawę,to taki zestaw ok.Ja mam samca 1.6 8v,reduktor 4.16 ,wzmacniane półosie z przodu,blokada z tyłu pneumat.,i zakładam koła 33 cale.Zobaczę jak będzie śmigał przy wadze 1100 kg.Niedługo przetestuję.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
W układzie napędowym samurai/jimny często wykorzystuje się pierścienie osadcze inne niż DIN 471 - nie mają okrągłych otworów na końcach, co utrudnia korzystanie z standardowych szczypiec. Radzę sobie z tym pomagając sobie dwoma śrubokrętami, ale jestem przekonany że istnieją jakieś szczypce specjalne do tego typu segerów. Ktoś się orientuje w temacie?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Opcja nr 2 a potem opcja nr 1 ale redaktor z samuraia + 4.16 + ptoPlacek^ pisze:No właśnie taki zestaw chodzi mi po głowie. Dzięki!
4.16 + 5.125 w mostach nie będzie za wolne? Co do pto to nie chcę mieć mechanika.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Nie będzie, bo zapomnialem dopisać, ale w między czasie zmienisz koła na 33 
A pto 'chcesz... Tylko jeszcze o tym nie wiesz

A pto 'chcesz... Tylko jeszcze o tym nie wiesz

31" to jest max co wejdzie, już teraz jest podcięte ile się da, a koła czasem obcierają przy max skręcie i wykrzyżu. Jakbym dalej chciał podcinać to musiałbym ciąć podłogę przed stopami i ściany komory silnika nad kołami.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
motal ktos siedzenia w jimnym jakie najlepiej przypasuja bez wielkiej rzezby
takie problemy rozwiązuje się wysuwając kilka centów most do przoduPlacek^ pisze:31" to jest max co wejdzie, już teraz jest podcięte ile się da, a koła czasem obcierają przy max skręcie i wykrzyżu. Jakbym dalej chciał podcinać to musiałbym ciąć podłogę przed stopami i ściany komory silnika nad kołami.

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
jadąc dzisiaj za innym jimnim zauważyłem że światła stopu świecą mu na górze a u mnie na zderzaku , czy ja mam coś pomotane czy w zależności od produkcji były jakieś zmiany
po drugie czy występują jakieś lampy górne z kierunkami , tak żeby całkowicie usunąć światła ze zderzaka i gdzie lub u kogo można takie lampy kupić
po drugie czy występują jakieś lampy górne z kierunkami , tak żeby całkowicie usunąć światła ze zderzaka i gdzie lub u kogo można takie lampy kupić

W zależności od roku lub rynku tak było, ale niezależnie od tego zawsze kierunkowskazy były w zderzaku. Ja zawiozłem swojego do elektryka na przekładkę bo mu zdjąłem tylny zderzak i podłaczył mi światła z dołu na górę, kierunki w miejscu wstecznych (żółte żarówki). Światło wstecznego możesz z roboczym połączyć.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe