Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Wahacze PILNE!!!
moze jakas foto relacja ale potomnych?
Moze by zrobić jakis zbiorczy temat z zdjęciami i pomysłami na zawieszenie na sprezynch, jakie + i - danego rozwiązania i ciekawe pomysły i napotkane problemy przy budowaniu zawiechy.
Moze by zrobić jakis zbiorczy temat z zdjęciami i pomysłami na zawieszenie na sprezynch, jakie + i - danego rozwiązania i ciekawe pomysły i napotkane problemy przy budowaniu zawiechy.
Go big or go home
oczywiscie ze pusci i to 2 razy ...pierwszy i ostatniviperecki pisze:ale że co rewelka 160 km/h po A2 i kierownice puszczaszsosikinside pisze:ja w swoim zamontowałem od landrovera discowery przód i jest rewelka!

no baaa pewnie ze wiedza tajemna zarezerwowana dla wojownikow 'dzedaj'ŁeLeK pisze:a czy to czasem wiedza tajemna nie jest ?

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

ŁeLeK pisze:a czy to czasem wiedza tajemna nie jest ?
Myślę że juz minęły te czasy

Zrobie dzis foto szblonu do wachaczy jimiego

Lepiej pózno niz wcale
no ja dzisiaj zabieram się za budowę przedu
Bo SPOA z przodu odmówiło posłuszenstwa (resor pękł) 

4x4 Tczew
hadek pisze:ŁeLeK pisze:a czy to czasem wiedza tajemna nie jest ?
Myślę że juz minęły te czasy![]()
Zrobie dzis foto szblonu do wachaczy jimiego

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
czy ktos spawał z was sam radiusy takie jak tu sa http://www.fourwheeler.com/techarticles ... to_02.html
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
coś tam było ale nic dokładnego bo ja chce zrobić taki zestaw ja na tym linku powyżej
nikt Ci nie poda gotowych wymiarów/szablonów:) jest pewna osoba na forum która ma ten zestaw 

Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
wiem wiem muszę się z nim dogadać 

POnizej foto szablonu.
Ja zrobiłem tak:
zakupiłem na alledrogo 2 szt nowych wachaczy, wycisnolem tuleje, zrobiłem szablon.
Wachacze bez tulei sprzedałem 50pln taniej.
POspawałem sobie nowe, z rurek, zamontowalem w nich tuleje i gotowe.
Za wisniówke moge pozyczyć

Ja zrobiłem tak:
zakupiłem na alledrogo 2 szt nowych wachaczy, wycisnolem tuleje, zrobiłem szablon.
Wachacze bez tulei sprzedałem 50pln taniej.
POspawałem sobie nowe, z rurek, zamontowalem w nich tuleje i gotowe.
Za wisniówke moge pozyczyć

Lepiej pózno niz wcale
Powiedzcie mili panowie czy taki patent utrzyma amorka ze sprężyną? planuje założyć sprężynę felicji na amorka(pseudo coilover) i mocowanie do ramy musiało by podobnie wyglądać i nie wiem czy takie mocowanie się nie zerwie
jest jeszcze opcja nr 2 tzn

tylko z miejscem może być gorzej żeby to poupychać
znaczy się nad ramą jest buda więc nie da się tego pospawać tak jak na tym foto i wychodzi że też by się to trzymało na samym boku ramy.
Na moście będzie tak jak tutaj widać
i wg zamierzonego planu ma być tak samo u góry stąd moje pytanie:)
Hamerykany na takich patentach jeżdżą ale oni są inni więc nie można tak od razu ufać w ichną twórczość:)

jest jeszcze opcja nr 2 tzn

tylko z miejscem może być gorzej żeby to poupychać

Na moście będzie tak jak tutaj widać

i wg zamierzonego planu ma być tak samo u góry stąd moje pytanie:)
Hamerykany na takich patentach jeżdżą ale oni są inni więc nie można tak od razu ufać w ichną twórczość:)
A może zrób jak ja: http://daniels.lumena.com/suzuki/images ... ki_020.jpg
Karol L
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
Samurai 1.6TD
Y61 2.8TD
też była taka opcja... w sumie jedna z pierwszych tylko zamiast tej rurki to same "uszka" przyspawane do gniazda sprężyny a dół tak jak pisałem wcześniej... i po zatwierdzeniu tego rozwiązania na 90% znowu wróciła pierwsza opcja:) która chyba jest zbyt przekombinowana 

mcs0 pierwsze foto pochodzi z dosc fajnej relacji budowy przedniego zwieszenia w smauraju, tylko zbyt masywne wszytko, wszystkie blachy mają pewnie 6mm grubosci a rury wahaczy są średnicy mostu
Co do wykorzystania tkaiego mocowania do amorów ala mcpersony to wyjdą one dosc wysoko i spawy na ramie mogą nie wytrzymać lub nawet rama możne sie skręcać, pomysł dobry ale może zastosować jakiegoś typu rozpórkę w poprzek komory silnika, utrzymującą górne mocowania w sztywności.
A teraz pytanie o tylni zawias, na sierżancie, myślałem nad wykorzystaniem sworznia z LR tylko czy orientuje sie ktoś jaki on ma zakres pracy, tak po 15stopni w każdą stronę by było git
http://allegro.pl/land-rover-discovery- ... 17850.html

Co do wykorzystania tkaiego mocowania do amorów ala mcpersony to wyjdą one dosc wysoko i spawy na ramie mogą nie wytrzymać lub nawet rama możne sie skręcać, pomysł dobry ale może zastosować jakiegoś typu rozpórkę w poprzek komory silnika, utrzymującą górne mocowania w sztywności.
A teraz pytanie o tylni zawias, na sierżancie, myślałem nad wykorzystaniem sworznia z LR tylko czy orientuje sie ktoś jaki on ma zakres pracy, tak po 15stopni w każdą stronę by było git

http://allegro.pl/land-rover-discovery- ... 17850.html
Go big or go home
widziałem tą przeróbkękryzys86 pisze:

zapewne zostanę przy opcji ceownika zimno-giętego na ramie plus uszka do mocowania amorka przyspawane do ceownika...najbezpieczniejsza z opcji:)
Co do sworznia to z wypowiedzi forumowiczów warto przejść się do sklepu z gratami do maszyn rolniczych i masz porządny sworzeń za małą kasę
http://allegro.pl/przegub-kulisty-do-be ... 63249.html takie cus? tylko z gwintem najlepiej, akurat nigdzie zadnego sklepu rolniczego nie mam, i kase wydajna na dojazd spokojnie mozna wydac na sworzeń od LR ktory jest normalną czescia zapasową. Tylko o ten zakres pracy mi chodzi, czy nie bedzie za mały.
Go big or go home
raczej o takie mi chodziło http://allegro.pl/koncowka-drazka-galka ... ml#gallery
poza tym nie lepiej zrobić sierżanta na szpilce??
Ja wykorzystuję wahacze z Disco I i zamierzałem z sierżanta wywalić ten sworzeń i zastąpić szpilką. Łatwiej wykonać mocowanie na moście. Teraz się okazało, ze mają być jednak mosty z Disco I, więc sworzeń zostaje, jak i wszystkie pozostałe elementy mocowania zawieszenia do mostów. Jedyna zmiana to zmniejszenie rozstawu sprężyn z przodu.
Zakres pracy sworznia to ok. 20* w każdą stronę od położenia zerowego.
Zakres pracy sworznia to ok. 20* w każdą stronę od położenia zerowego.
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
mcs0 - był temat użytkownika "ciastek" w którym robił wahacze z takich drążków i odradzano mu to, ogolnie troche licha konstrukcja.
Sierżanta na szpilce nigdy na oczy nie widziałem i nie macłem, wiec nie mam zielonego pojecia jak to ugryść, jakie srednice otworu i szpilki.
miras7 wielkie dzięki za ten zakres pracy sworznia, możne i trudno zrobić mocowanie do mostu ale jak się to zrobi schludnie to powinno być trwałe i bezawaryjne.
Sierżanta na szpilce nigdy na oczy nie widziałem i nie macłem, wiec nie mam zielonego pojecia jak to ugryść, jakie srednice otworu i szpilki.
miras7 wielkie dzięki za ten zakres pracy sworznia, możne i trudno zrobić mocowanie do mostu ale jak się to zrobi schludnie to powinno być trwałe i bezawaryjne.
Go big or go home
wiem wiem ale on robił wszystko na końcówkach a Ty masz zrobić same mocowanie mostu do sierżanta:) tak jak w LR. podeśle Ci na maila pozniej kilka fotek
Sierżanta na szpilce ma Bartex chyba były zdjęcia nawet w tym wątku.