Blokada-> LOCKER czy jak kto woli :)21
Moderator: Albert_N
Re: Blokada-> LOCKER czy jak kto woli :)21
To jak z tą blokadą?Działa??
Chciałbym założyć do mojej litrówki.
pozdrawiam
Chciałbym założyć do mojej litrówki.
pozdrawiam
Dariusz
Samuraj SJ410
Samuraj SJ410
że niby z którą??
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Mam pytanie.
Posiadam blokadę w tylnym moście. Jest to dorobiona przesówka (obrobiona cieplnie) sterowana siłownikiem pneumatycznym z kompresorka. Z wcześniejszych postów wyczytałem że nie ma to szansy działania. Czy jest ktoś, kto próbował czegoś takiego. Moje dotychczasowe testy min. na asfalcie nie poczyniły uszkodzeń.
Pytanie #2
Czy czujnik fabryczny załączonej blokady jest zamienny z czujnikiem w reduktorze?
Pozdrawiam
Adam
Posiadam blokadę w tylnym moście. Jest to dorobiona przesówka (obrobiona cieplnie) sterowana siłownikiem pneumatycznym z kompresorka. Z wcześniejszych postów wyczytałem że nie ma to szansy działania. Czy jest ktoś, kto próbował czegoś takiego. Moje dotychczasowe testy min. na asfalcie nie poczyniły uszkodzeń.
Pytanie #2
Czy czujnik fabryczny załączonej blokady jest zamienny z czujnikiem w reduktorze?
Pozdrawiam
Adam
SJ-413
Ile ja testujesz ? Miesiąc , rok , 3 lata ? Ile razy ją włączyłeś i wyłączyłeś ? 10 razy , 100 razy , 300 razy ? To jeśli chodzi o przesuwkę . jeśli chodzi o siłownik pneumatyczny to ma dużą szansę przeżyć blokadę jeśli jest zamontowany porządnie . chyba , że zmieniłeś konstrukcje przesuwki jak i pokrywki blokady .zuczek pisze:Mam pytanie.
Pytanie #2
Pozdrawiam
Adam
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

testuje od wczorajZun pisze: Ile ja testujesz ? Miesiąc , rok , 3 lata ? Ile razy ją włączyłeś i wyłączyłeś ? 10 razy , 100 razy , 300 razy ?
Włączyłem i wyłączyłem okołu 50 razy
o siłownik się nie boję interesuje mnie trwałość mechanizmu.
Jest to już drugie podejście do naprawy fabrycznej blokady - pierwsze polegało na "napawaniu" zużytych zębów w oryginalnej przesuwce. Nie polecam. Aktualnie mam wykonaną nową przesuwkę.
SJ-413
Czy jest jakas alternatywa do ARB?
chcialbym wrzucic jakas blokade do przodu do suzuki na szerokim moscie
ale jak zawsze jest jakies ale
jezeli poszedlbym w ARB to wiaze sie z zakupem samej blokady + polosie HD + wspomaganie
chodzi mi po glowie cos a'la Truetrack albo torsen
ktos sie orientuje czy do suzuki jest cos takiego na rynku?
Jezeli nie to znajac zycie bedzie ARB
chcialbym wrzucic jakas blokade do przodu do suzuki na szerokim moscie
ale jak zawsze jest jakies ale
jezeli poszedlbym w ARB to wiaze sie z zakupem samej blokady + polosie HD + wspomaganie
chodzi mi po glowie cos a'la Truetrack albo torsen
ktos sie orientuje czy do suzuki jest cos takiego na rynku?
Jezeli nie to znajac zycie bedzie ARB
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Chyba nie ma na rynku dostępnych takich blokad, ponieważ przeguby półosi przednich i opony bardzo mocno wtedy pracują i szybko się zużywają. Jedynym słusznym i sprawdzonym wyjściem jest ARB. Mam znajomego który sprowadza takie blokady z USA w zestawie z kompresorami. Jak chcesz moge się zorientować w tej sprawie. Podaj mi tylko dane techniczne na PW
KAM miał robić przody ale nie wiem czy robi. chyba zostaje tylko ARB.
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
w przypadku ARB(lub innych rozłączalnych blokad) nie musisz iść w wspomaganie.
W przypadku torsena już tak.
W przypadku torsena już tak.
ale wszyscy pisza ze z jakimkolwiek lockerem z przodu wspomaganie jest praktycznie obowiazkowe bo nie ukrecisz kiermanem
wiem ze jest to najmniejszy wydatek przy motaniu blokady ale zawsze jakis
tak wiec bede myslal i sie rozgladal
wiem ze jest to najmniejszy wydatek przy motaniu blokady ale zawsze jakis
tak wiec bede myslal i sie rozgladal

biedny inżynier 

na moją logikę blokada arb niema nic do tego czy się ciężej czy lżej kreci kierą.
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
przecież nie jeździsz mając zapiętą cały czas blokadę.
Poza tym nie będziesz skręcał maksymalnie kołami na blokadzie bo przeguby nie wydadzą.
Jeździłem na blokadzie bez wspomagania i dawało radę.
Poza tym nie będziesz skręcał maksymalnie kołami na blokadzie bo przeguby nie wydadzą.
Jeździłem na blokadzie bez wspomagania i dawało radę.
Wieść gminna niesie, że kiedyś Quaife robił torsena do suzuki. Nawet widziałem na ebayu aukcję czegoś takiego na przód do lj80.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Quaife nie ma w ofercie nic do samuraia to primo , a secundo to jesli nawet by mial to raczej LSDKostuch pisze:Wieść gminna niesie, że kiedyś Quaife robił torsena do suzuki. Nawet widziałem na ebayu aukcję czegoś takiego na przód do lj80.
![]()
![]()
Świszcząca Suka Stage I

Primo:Zun pisze:Quaife nie ma w ofercie nic do samuraia to primo , a secundo to jesli nawet by mial to raczej LSDKostuch pisze:Wieść gminna niesie, że kiedyś Quaife robił torsena do suzuki. Nawet widziałem na ebayu aukcję czegoś takiego na przód do lj80.
![]()
![]()
Nigdzie nie pisałem, że ma w ofercie do samuraia.
Secundo:
Skrót myślowy. ATB LSD działa jak torsen: http://www.quaife.co.uk/What-is-a-Quaif ... fferential
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Pytanie odnośnie ARB RD88 - czy satelity w tej blokadzie jak są nówki to tak dziwnie "chrobotają" ?
Można most z ARBem zalać zwykłym hipolem ?
Można most z ARBem zalać zwykłym hipolem ?
Miałem do czynienia tylko z ARB do D44 - tamte nie chrobotałypsvadek pisze:Pytanie odnośnie ARB RD88 - czy satelity w tej blokadzie jak są nówki to tak dziwnie "chrobotają" ?
Ja bym raczej zalał syntetykiem , nie jestem pewien ale chyba w instrukcji do araba jest napisane 75w140 , ale głowy nie dam sobie uciąć.psvadek pisze:Można most z ARBem zalać zwykłym hipolem ?
Świszcząca Suka Stage I

nie jest to jakis straszny zgrzyt - narazie obracałem ręką na sucho bez oleju , bez niczego i czuć lekkie niedopasowanie ...
faktyczne jak obraca się palcem to wydaje się że coś może być nie tak, ale nie przejmuj się tympsvadek pisze:nie jest to jakis straszny zgrzyt - narazie obracałem ręką na sucho bez oleju , bez niczego i czuć lekkie niedopasowanie ...

Co do oleju- ja leje zawsze transaxl'a shella 75W90
testy dobiegły końcaZun pisze:
Ile ja testujesz ? .
przesuwka się rozsypała a dokładniej pękła wzdłuż na 2 połówki.
SJ-413
zuczek pisze:testy dobiegły końcaZun pisze:
Ile ja testujesz ? .
przesuwka się rozsypała a dokładniej pękła wzdłuż na 2 połówki.

Świszcząca Suka Stage I

Witam,
Czytam sobie wątek i rozmyślam na zakupem blokady. Interesuje mnie raczej automat - Lock Right 1530 lub 1510. Z racji tego, że satelity w moim moście są już zmęczone, to raczej wolałbym tę oznaczoną symbolem 1530. Zastawaniem się jednak nad trwałością tych blokad.
Preferuje dynamiczną jazdę i ściganie na oesach. Czy częste strzały ze sprzęgła, odpuszczanie i gwałtowne dodawanie gazu szybko załatwi automatyczną blokadę i zrobi spustoszenie w moście? Która lepiej będzie sprawdzała się w takich warunkach eksploatacyjnych i czy wytrzyma takie traktowanie?
Może ktoś w podobny sposób eksploatuje LR i może się podzielić swoimi doświadczeniami?
Pzdr, W
Czytam sobie wątek i rozmyślam na zakupem blokady. Interesuje mnie raczej automat - Lock Right 1530 lub 1510. Z racji tego, że satelity w moim moście są już zmęczone, to raczej wolałbym tę oznaczoną symbolem 1530. Zastawaniem się jednak nad trwałością tych blokad.
Preferuje dynamiczną jazdę i ściganie na oesach. Czy częste strzały ze sprzęgła, odpuszczanie i gwałtowne dodawanie gazu szybko załatwi automatyczną blokadę i zrobi spustoszenie w moście? Która lepiej będzie sprawdzała się w takich warunkach eksploatacyjnych i czy wytrzyma takie traktowanie?
Może ktoś w podobny sposób eksploatuje LR i może się podzielić swoimi doświadczeniami?
Pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
Uzytkowałem dokładnie w taki sposób samca.
Piec 1,3+pony, w mostach 5,125+1530 w tylnym.
Po poł roku przy okazji wymiany łozysk rozebrałem kuromestwo i z ciekawosci sprawdziłem.
Brak jakichkolwiek oznak zuzycia, a nie miala łatwo
.
Jedyny minus to lekko przekrecony frez lewej półosi.
Auto do dzis jest regularnie mordowane przez nowego własciciela.
Silnik ledwo zipie, resory powyginane w esy, a blokada jak robiła tak dalej robi
Polecam, teraz tez mam
Piec 1,3+pony, w mostach 5,125+1530 w tylnym.
Po poł roku przy okazji wymiany łozysk rozebrałem kuromestwo i z ciekawosci sprawdziłem.
Brak jakichkolwiek oznak zuzycia, a nie miala łatwo

Jedyny minus to lekko przekrecony frez lewej półosi.
Auto do dzis jest regularnie mordowane przez nowego własciciela.
Silnik ledwo zipie, resory powyginane w esy, a blokada jak robiła tak dalej robi

Polecam, teraz tez mam

Lepiej pózno niz wcale
Dzięki za opinie. A tak przy okazji - czy do ścigania po oesach nie za wolne są przełożenia w mostach 5.125? Na jakich kołach jeździsz? U mnie na razie jest red od 1.0, opony 235x75x15, piec z 1.3 GTi i wydaje mi się ten zestaw optymalny.
pzdr, W
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;