Sprezyny i wahacze w samuraiu - co i jak
Moderator: Albert_N
Re: Wahacze PILNE!!!
slavok: jesli chodzi o spawanie juz gotowych mocowań to najłatwiej robiac to pierwszy raz zrobic to majac ustawiony most na koziołkach tak jak i samochod, wtedy na żywca ustawiasz wszytkie kąty, mierzysz umiejscowienie wahaczy itp.
Ja zrobiłem tak ze najpierw precyzyjnie zespawałem mocowania wahaczy do ramy (auto było cały czas na chodzie i jezdziłem nim) dopiero gdy obciołem mocowania resorów do mostu auto stało w garazu jes 2-3 tyg i powoli wszytko ustawiałem (parnhard, sprezyny amorki)
A jak najlepiej sprawdzić ugiecie sprężyn? - jak chcesz to zrobić dobrze bez obliczeń (o ktorych osobiście nie mam zielonego pojęcia i nie pomogę dobra radą) to podłóż sprezyny pod rame oczywisice zdejmujac koła i najlepiej poluźniając most tak aby samochod stał tylko na luźno podpartych sprezynach. Trzeba uwazac aby sprezyna nie wystrzeliła i nie złamała nam nogi dla tego obstawić jakimis belkami albo przychwycić sprezyne cybandem (grubym drutem) lub najpewniej dobrze ustawic sprezyne aby była pionowo przy max ugieciu.
Ja zrobiłem tak ze najpierw precyzyjnie zespawałem mocowania wahaczy do ramy (auto było cały czas na chodzie i jezdziłem nim) dopiero gdy obciołem mocowania resorów do mostu auto stało w garazu jes 2-3 tyg i powoli wszytko ustawiałem (parnhard, sprezyny amorki)
A jak najlepiej sprawdzić ugiecie sprężyn? - jak chcesz to zrobić dobrze bez obliczeń (o ktorych osobiście nie mam zielonego pojęcia i nie pomogę dobra radą) to podłóż sprezyny pod rame oczywisice zdejmujac koła i najlepiej poluźniając most tak aby samochod stał tylko na luźno podpartych sprezynach. Trzeba uwazac aby sprezyna nie wystrzeliła i nie złamała nam nogi dla tego obstawić jakimis belkami albo przychwycić sprezyne cybandem (grubym drutem) lub najpewniej dobrze ustawic sprezyne aby była pionowo przy max ugieciu.
Go big or go home
zamówiłem polibusze o twardości 65ShA normalnie do toyki robią 75, ale jest rozbieżność w cenach tych gumek, mało brakowało a naciął bym się na takie za 20zł/szt, podzwoniłem i znalazłem za 8zł/szt.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
zawsze moge kupic taki z defa http://allegro.pl/sworzen-wahacza-land- ... ml#gallery albo coś w tym stylu http://moto.allegro.pl/koncowka-spawana ... ml#gallery i wspawać w sierżanta
tylko ciekawe jak by to robiło...

Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Jak bym robił jeszcze raz zrobił bym ponownie na śrubie. Robi dobrze, tania i ma regulację.mcs0 pisze:zawsze moge kupic taki z defa ......... i wspawać w sierżantatylko ciekawe jak by to robiło...
Bartek
[IMG=http://img688.imageshack.us/img688/9168/dsc02665h.jpg][/IMG]
o takim mocowaniu myślałem...foto jakiegos forumowego kolegi ale nie pamietam kogo:D
o takim mocowaniu myślałem...foto jakiegos forumowego kolegi ale nie pamietam kogo:D
to zawieszenie z samurai serwis mi przypomina pancerna wersje "niedocenionego" kolegi z naszego forum tzn Sz.P. Ciastek... no ale może tylko mi sie tak kojarzy:)
Końcówkę z ursusa to sobie odpuść. Luzów dostanie strasznych bo precyzja takiego lokalnego producenta pewnie jest żadnamcs0 pisze:zawsze moge kupic taki z defa http://allegro.pl/sworzen-wahacza-land- ... ml#gallery albo coś w tym stylu http://moto.allegro.pl/koncowka-spawana ... ml#gallery i wspawać w sierżantatylko ciekawe jak by to robiło...

Jak się pchać w łożyska to lepiej zainwestować w uniballe, albo chociaż końcówki od siłowników gdzie łożysko ślizgowe możesz wymienić i ma kalamitkę.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
wzorem hamerykańskich bling-bling konstrukcji postanowiłem również urozmaicić podwozie mojej maszyny lakierując wahacze i springi na oczojebliwą zieleń

Uploaded with ImageShack.us
+10 do lansu hehhe

Uploaded with ImageShack.us

hheehehehe dobre jak składałem springi to pomalowałem wszystko na biało a co..... potem ruda się wdała i poszło czernidło a teraz dodałem tylko nowe drążki kierownicze i panharda z przodu w kolorze yellow + niebieskie amorki jakoś tego lansu nie widać mimo wszelkich starań każdy reaguje tak samo ale uje......ny ten dżip gdzieś ty jeździł ale próbuj może u was ktoś to zauważy a btw jak dałeś zwykły lakier (baza) to przetrwa w terenie jeden wypad
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

powiem tak, wyczyściłem te wahacze z rudej i potem poszedł reaktywny a na to podkład, a że mi zostało trochę akrylu z takiego jednego projektu to go z nudów wykorzystałem 

no właśnie sobie karwa ujeb....m kostkę brukową i nie wiem czym to doczyścić
dobrze, że to za domem a nie przed 
bajtełej jakiej średnicy mają być dziury na szpilki w mocowaniu wahaczy do ramy ? 2-3 mm większa średnica od średnicy szpilki wahacza czy może o średnicy tych wypustek na polibuszach ?

bajtełej jakiej średnicy mają być dziury na szpilki w mocowaniu wahaczy do ramy ? 2-3 mm większa średnica od średnicy szpilki wahacza czy może o średnicy tych wypustek na polibuszach ?
to drugieslavok pisze:............. jakiej średnicy mają być dziury na szpilki w mocowaniu wahaczy do ramy ? 2-3 mm większa średnica od średnicy szpilki wahacza czy może o średnicy tych wypustek na polibuszach ?

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
nooo tylko, że jak tak zrobię to przy 5mm mocowaniu luzu tam będzie z 1,5cmvandall1 pisze:to drugieslavok pisze:............. jakiej średnicy mają być dziury na szpilki w mocowaniu wahaczy do ramy ? 2-3 mm większa średnica od średnicy szpilki wahacza czy może o średnicy tych wypustek na polibuszach ?

spójrz na foto:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/K ... directlink
jak widać ta przerwa jest dość spora a nakrętką tego nie dociągnę bo gwint się kończy zaraz pod polibuszem.
wiem wiem tam mają być jeszcze podkładki

dzisiaj zacząłem walczyć, zrzuciłem resory, wywaliłem radosną twórczość poprzedniego właściciela z mostów, porobiłem jakieś szablony, boję się, że to ciutkę wysoko wyjdzie, widać na zdjęciu z przyłożoną sprężyną, że jest dość długawa a most rama jest i tak dość sporo nad most podniesiona.... dużo by mi dało jak bym wiedział ile siada ta sprężyna pod samochodem, bo bym sobie odpowiednio dospawał górne mocowania do ramy, a tak to muszę na czuja robić.
nie śmiać się z moich kobyłek

kilka fotek:
https://picasaweb.google.com/SLyczak/Za ... directlink
sugestie mile widziane.
hmm ja np. u siebie mocowanie wahacza do ramy przykręciłem, a dopiero później przyspawałem
tak dla pewności. Nic się nie dzieje, a już dostało takie strzały, że szok. Największym wg. mnie problemem w przednim zawieszeniu jest panhard. Kilka razy po prostu mocowania nie wytrzymały, a jak już wszystko zrobiłem na 'tiptop' to braciszek zapomniał po jednej stronie spawu poprawić na drążku
(Vandall wie, co to niedospawanie po pucharze Sprintu, prawda Marku?:) ) A teraz już jest spoko, chociaż to okaże się dopiero po sobotnim rajdzie 

4x4 Tczew
slavok:
wahacz:
-brakuje Ci dużej podkładki na wahaczu od strony mostu.Wygląda ona jak podkładka amortyzatorowa/miseczkowata/,ale oczywiście jebitniejsza.Jak nie możesz tego dorobić/gr ok 4/ to poszukaj w sklepie ciężarówkowym od truckowych amorków.Czyli kolejność montażu:podkładka-poliuretany-podkładka-nakrętka.
-blachę z dziurą zrób z szóstki,ósemki,policzki mogą być cieńsze/4?/.W tą blachę wspawaj tuleję o wys takiej jak długość mniejszej średnicy poliuretanu.Fachowiec tokarz niech Ci zaokrągli krawedzie od wewnątrz żeby nie cięło.Średnica zewn tej tulei:taka jak max średn zewn poliuretanu.
górne mocowanie sprężyny:
-nie moze być niżej niż wynikające z dobicia mostu do ramy i ściśniecia sprężyny na maxa/ilosc zwojów razy średn drutu/
-jak wysoko?no musisz zrobić "ekszperyment" tak jak kryzys sugerował:postawić furke na tych sprężynach i pomierzyć ów Sag
Byłoby dobrze gdybyś miał już zrobione i heftnięte do mostu dolne mocowania.Mocowania górne:machnij jakąś prowizorkę i w końcu wycelujesz.Full asekuracja,żeby Ci sie to wszystko nie obaliło na nogi.Nie widzę innego sposobu
.
ŁeLek:
No fuchy się zdarzają
W tym wypadku to było pospawane z jednej tylko strony i na dodatek przeszlifowane...
Gorszy numer zrobiliśmy zapominając o odbijaczach tylnego mostu
To znaczy o ponownym ich zamontowaniu po przeróbce.Połamaliśmy przez to nasz zayebisty amortyzator i jego górne mocowanie.Teraz już wszystko ok.
wahacz:
-brakuje Ci dużej podkładki na wahaczu od strony mostu.Wygląda ona jak podkładka amortyzatorowa/miseczkowata/,ale oczywiście jebitniejsza.Jak nie możesz tego dorobić/gr ok 4/ to poszukaj w sklepie ciężarówkowym od truckowych amorków.Czyli kolejność montażu:podkładka-poliuretany-podkładka-nakrętka.
-blachę z dziurą zrób z szóstki,ósemki,policzki mogą być cieńsze/4?/.W tą blachę wspawaj tuleję o wys takiej jak długość mniejszej średnicy poliuretanu.Fachowiec tokarz niech Ci zaokrągli krawedzie od wewnątrz żeby nie cięło.Średnica zewn tej tulei:taka jak max średn zewn poliuretanu.
górne mocowanie sprężyny:
-nie moze być niżej niż wynikające z dobicia mostu do ramy i ściśniecia sprężyny na maxa/ilosc zwojów razy średn drutu/
-jak wysoko?no musisz zrobić "ekszperyment" tak jak kryzys sugerował:postawić furke na tych sprężynach i pomierzyć ów Sag

ŁeLek:
No fuchy się zdarzają

W tym wypadku to było pospawane z jednej tylko strony i na dodatek przeszlifowane...
Gorszy numer zrobiliśmy zapominając o odbijaczach tylnego mostu

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
slavok jak postepy??
ja dzisiaj tworzylem zestaw plug & przyspawaj & play na tyl:D
ja dzisiaj tworzylem zestaw plug & przyspawaj & play na tyl:D
nie mogę się doprosić tokarza by mi wytoczył te tulejki
tak to pozostało mi wyciąć jeszcze 2 mocowania i pomyśleć nad tym za pomocą czego wyciąć tą dziurę pod tulejkę w blaszce, wyrzynarka da radę z 6mm blachą ?
trochę dałem dupy bo mogłem zrobić sobie projekty w cad i wysłać do by mi laserem powycinali, to niepotrzebnie kupiłem blachę...

trochę dałem dupy bo mogłem zrobić sobie projekty w cad i wysłać do by mi laserem powycinali, to niepotrzebnie kupiłem blachę...
Projekt w CAD to podstawa jak chce sie zrobić za pierwszym razem i nie byc zmuszonym do poprawek później. Dla tego podziwiam niektórych korzy najpierw tną auto a później dopasowują części, może tak sie da, ale ja lubię miec najpierw wszystkie blachy pochwytane a na koniec dopiero kaleczyć samochód
otwor jakiej kolwiek wielkosci wytniesz domowymi sposobami, wiercac op okregu małe dziurki w blasze a później nacinając je kontowką lub majzlem wydłubując srodkowy element, później wyszlifować pilnikiem, - trochę kiepska perspektywa jak sie ma do dyspozycji wycinarke laserową, ale troche ruchu nigdy nie zaszkodzi
Niedługo moze i ja pochwale sie jak ida przygotowania do sprezyn na tyle.

otwor jakiej kolwiek wielkosci wytniesz domowymi sposobami, wiercac op okregu małe dziurki w blasze a później nacinając je kontowką lub majzlem wydłubując srodkowy element, później wyszlifować pilnikiem, - trochę kiepska perspektywa jak sie ma do dyspozycji wycinarke laserową, ale troche ruchu nigdy nie zaszkodzi

Niedługo moze i ja pochwale sie jak ida przygotowania do sprezyn na tyle.
Go big or go home
Gromadzę powoli graty do postawienia suzy na 3 linku i mam pytanie do tych, którzy sami rzeźbili wahacze: od czego stosowaliście tuleje w uszach wahaczy?
Dla uproszczenia konstrukcji chciałbym wszystkie tuleje zastosować identyczne, a myślałem o tulejach tylnych wahaczy z vitary.
Ktoś może przypadkiem zna ich wymiary?
Dla uproszczenia konstrukcji chciałbym wszystkie tuleje zastosować identyczne, a myślałem o tulejach tylnych wahaczy z vitary.
Ktoś może przypadkiem zna ich wymiary?

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Zamiast rzeźbić w cadzie można na ten przykład zrobić sobie model 3d w inventorze czy innym pro engeenerze i w wtedy wszystko można pomierzyć bez szlifierki 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
slavok pisze:za pomocą czego wyciąć tą dziurę pod tulejkę w blaszce, wyrzynarka da radę z 6mm blachą ?
Otwornica dedra - castorama, w 5mm na wolnych obrotach z chłodziwem dała radę bez problemu.
Co do tuleji vitary to nie lepiej kupić dwa drążki, przeciąć i je odpowiednio wydłużyć?
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
u mnie się tak nie dało bo na most jest naspawana rura która zwęża się ku końcowi, tak że by wymierzyć mocowania musiałem pierwsze usunąć stare...kryzys86 pisze:Projekt w CAD to podstawa jak chce sie zrobić za pierwszym razem i nie byc zmuszonym do poprawek później. Dla tego podziwiam niektórych korzy najpierw tną auto a później dopasowują części, może tak sie da, ale ja lubię miec najpierw wszystkie blachy pochwytane a na koniec dopiero kaleczyć samochód![]()