Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Ktoś wie dlaczego blokada ARB na stole pracuje a w moście przepuszcza powietrze?
(3 sekundy pompuje powietrze i 3 sekundy działa. i tak na okrągło)
Naczkinz
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi

może przewód gdzieś jest przetarty
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Nie jestAdam.Ż pisze:może przewód gdzieś jest przetarty
Naczkinz

Most jest prosty?
Tak, nówka sztuka. Ale poprzedni był trochę krzywyN2O pisze:Most jest prosty?
Naczkinz

Wymienili mi olej silnikowy w Samuraiu i wlali pół litra więcej. I ostatnio zauważyłem ze silnik w niektórych miejscach jest mokry

Myślicie że to może być przez to 0,5 litra ? Silnik jest jeszcze mokry przy aparacie zapłonowym.

Myślicie że to może być przez to 0,5 litra ? Silnik jest jeszcze mokry przy aparacie zapłonowym.
Suzuki Samurai ofcourse 

Sprawdź czy blaszka blokująca nakrętki łożysk się nie wyprostowała się przy dokręcaniu i nie dotyka do pierścienia z oringami od ARB.Naczkins pisze:Ktoś wie dlaczego blokada ARB na stole pracuje a w moście przepuszcza powietrze?
Fascynaci 4x4
sprawdź na miarce jaki jest poziom oleju - jak za dużo tu spuść ile trzeba ( dla pewności)zacho pisze:Wymienili mi olej silnikowy w Samuraiu i wlali pół litra więcej. I ostatnio zauważyłem ze silnik w niektórych miejscach jest mokry
Wytrzyj dokładnie miejsca zaolejone i obserwuj gdzie (czy ) się pojawi olej.
potem ...... zrobisz w zależności od tego co zaobserwujesz.
Wyciek spod aparatu zapłonowego to dość częsta przypadłość samiego.
Tak ja bym zrobił .... ale młody jestem to mogę się nie znać.

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
tak odlać bez specjalnego sprzętu to może być raczej ciężkawo
ja dolałem troche ponad max przed Zmotą żeby oleju na trawersaach nie zabrakło i nie zauważyłem żadnego wycieku.

ja dolałem troche ponad max przed Zmotą żeby oleju na trawersaach nie zabrakło i nie zauważyłem żadnego wycieku.
ma przedmuchy i może przytkaną odmę i tyle
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
no i jak pięknie starsi odpowiedzieli - brawo
tylko ich pociągnąć i zaraz znają radę.
nie spuszczaj oleju
sprawdź drożność odmy
sprawdź czy masz przedmuchy
ale ja to młody itd ......

tylko ich pociągnąć i zaraz znają radę.

nie spuszczaj oleju
sprawdź drożność odmy

po prostu możesz za dużo spuścić i lub być cały zalany tymże olejem 

Co znaczy to na czerwono ? Bo ja jestem jeszcze młodszyokino pisze:no i jak pięknie starsi odpowiedzieli - brawo![]()
tylko ich pociągnąć i zaraz znają radę.![]()
nie spuszczaj oleju
sprawdź drożność odmy

Suzuki Samurai ofcourse 

To znaczy że czeka Cię wyprawa do serwisu 

Naczkinz

e tam zaraz do serwisu - tak najprościej
Czasami w skład układu dolotowego mogą wchodzić dodatkowe elementy, takie jak przewód odpowietrzania komory korbowej z separatorem oleju (odma) cytat z czegoś tam.
W samim na gaźniku odma to gumowa rura łącząca pokrywę silnika ( inaczej pokrywę klawiatury) z filtrem powietrza. Nie wiem jak jest przy wtrysku.
możesz to sam rozebrać i sprawdzić czy te gumowe węże nie są przytkane lub zasyfione zwłaszcza na zagięciach lub trójnikach - nic trudnego.
starsi i doświadczeni koledzy może podpowiedzą coś o przedmuchach bo ja to wiesz młody ..... itd.

Czasami w skład układu dolotowego mogą wchodzić dodatkowe elementy, takie jak przewód odpowietrzania komory korbowej z separatorem oleju (odma) cytat z czegoś tam.
W samim na gaźniku odma to gumowa rura łącząca pokrywę silnika ( inaczej pokrywę klawiatury) z filtrem powietrza. Nie wiem jak jest przy wtrysku.
możesz to sam rozebrać i sprawdzić czy te gumowe węże nie są przytkane lub zasyfione zwłaszcza na zagięciach lub trójnikach - nic trudnego.

starsi i doświadczeni koledzy może podpowiedzą coś o przedmuchach bo ja to wiesz młody ..... itd.

Odwolujac sie do calego tematu oslony na wieloklin walu.arni89 pisze:ja ładowałem gume z listwy kierowniczej z audi 80 b3 pasuje idealnie i jest na cały wieloklin ceny śmieszne i w każdym motoryzacyjnym będzie napewno albo ewentualnie zamówią. mi robi jak trzebaPrędzej miałem dętkę i jaj ściągłem trytytką to się pofalowała i łapała wodę ogólnie szału niebyło
Ogladalem jak to dzis wyglada i u mnie ta krotka czesc walu ma od strony krzyzaka dziure. Gdyby wsadzic cos w ten otwor gdzie wchodzi wieloklin z tej dluzszej czesci to moznaby dojsc do krzyzaka. Hmm, nie wiem czy wiecie o co mi chodzi

U mnie jest nawet kalamitka, dzieki ktorej do owej "dziury" mozna dodac jakis smar. Co wydaje sie dziwne, po wystarczy pare centymwtrow dalej siegnac smarownica i olej mozna bedzie w to samo miejscu dodac co przy uzyciu kalamitki...
Chyba ze moze u mnie Helmut jakies poprawki fabryki robil i jest jak jest

Miejsce na Twoją reklamę.
tam powinien być tzn "brok" taka zaślepka metalowa. Widocznie po kilku latach sie poluzowała i wypadła.
Ja mam wtryskokino pisze:e tam zaraz do serwisu - tak najprościej![]()
możesz to sam rozebrać i sprawdzić czy te gumowe węże nie są przytkane lub zasyfione zwłaszcza na zagięciach lub trójnikach - nic trudnego.![]()

Suzuki Samurai ofcourse 

Oto kolejna definicja tzw mieszanych uczuć: czuję sie złodziejem i kryminalistą ale przeproszonymzacho pisze:................................................................................................................. A mechanikom nie ufam bo to banda złodzeji i kryminalistów i zawsze mnie oszukają:D (Przepraszam jeżeli ktos jest mechanik z zawodu)

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Dziurę to ma....no wiesz kto,a to jest "otwór"szympro pisze:.................................................
Ogladalem jak to dzis wyglada i u mnie ta krotka czesc walu ma od strony krzyzaka dziure.

A tak merytorycznie bardziej,to rzeczywiście ten otwór powinien być zaślepiony/znaczy wypadło/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
ja tam mechanikiem nie jestem ...... ale taki tekst to Cie kwalifikuje co najmniej na rozmowę ostrzegawczo-wychowawczą, pomimo przeprosinzacho pisze: A mechanikom nie ufam bo to banda złodzeji i kryminalistów i zawsze mnie oszukają:D (Przepraszam jeżeli ktos jest mechanik z zawodu)

Odpicuj samuraja,odłącz kabelek od rozrusznika i oddaj do mechanika. Dowiesz się że Rozrusznik jest do wymiany....a i przy okazji wymieni Ci silnik ;D (ale oczywiście nie można uogulniać bo to nie każdy )okino pisze:ja tam mechanikiem nie jestem ...... ale taki tekst to Cie kwalifikuje co najmniej na rozmowę ostrzegawczo-wychowawczą, pomimo przeprosinzacho pisze: A mechanikom nie ufam bo to banda złodzeji i kryminalistów i zawsze mnie oszukają:D (Przepraszam jeżeli ktos jest mechanik z zawodu)![]()
Suzuki Samurai ofcourse 

Popieram kolegę wyżej, ja miałem wymieniony silnik z powodu cieknących wtrysków (dopiero, kiedy dalej ciekły następny postanowił sprawdzić błędy kompa
)

No to od początku
a ja oddałem auto do mechanika i zrobił wszystko tak jak trzeba i nawet coś uzupełnił i dokręcił ekstra i nie zdarł i byłem zadowolony i chyba nie był ani złodziejem ani kryminalistą. bo jeżdżę ponad rok i wszystko jest OK.
I zdarzało mi się to z różnymi autami i u różnych mechaników i co ...
ale ja to pewnie młody i .......

I zdarzało mi się to z różnymi autami i u różnych mechaników i co ...

ale ja to pewnie młody i .......

Mechanik mechanikowi nie równy, więc nie ma co generalizować, na tej samej zasadzie niektórzy nienawidzą tych czy innych profesji. Jak się źle trafi, zostają przykre wspomnienia, ale bywają też mechanicy których raz spotkawszy nie zmieni się za nic.
No to od początku