pare pytań..

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
francuz_91fr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

pare pytań..

Post autor: francuz_91fr » wt kwie 29, 2014 11:36 am

witajcie mam pare pytań odnośnie mojego Zukiego, nie jestem obeznany w temacie Samurai'ow bo mam go dopiero miesiąc, i może sam coś zrobie, wcześniej smigałem Hyundaiem Coupe i sam grzebałem w nim a tu widze silnik nie jest zbyt skomplikowany. pytanie:
- coś strzyka przy skręcie w prawym kole (nie zawsze), czyżby to przegub? słyszałem ze można go troche zregenerować i pojeździ jeszcze, inny mówił jedź aż padnie.
- Zuki gaśnie jak jest na luzie oraz gdy puszcze gaz,
- ciężko mi wchodzą biegi do zmiany napędów, czasem przy jeździe na 4L nie chce wskoczyć 2H, ciężko ale później jakoś zaskakuje.

może mieliście takie sytuacje, może mi ktoś pomoże... :(
..Samurai znaczy służyć panu..

meenia

Re: pare pytań..

Post autor: meenia » wt kwie 29, 2014 2:00 pm

francuz_91fr pisze:witajcie mam pare pytań odnośnie mojego Zukiego, nie jestem obeznany w temacie Samurai'ow bo mam go dopiero miesiąc, i może sam coś zrobie, wcześniej smigałem Hyundaiem Coupe i sam grzebałem w nim a tu widze silnik nie jest zbyt skomplikowany. pytanie:
- coś strzyka przy skręcie w prawym kole (nie zawsze), czyżby to przegub? słyszałem ze można go troche zregenerować i pojeździ jeszcze, inny mówił jedź aż padnie.
- Zuki gaśnie jak jest na luzie oraz gdy puszcze gaz,
- ciężko mi wchodzą biegi do zmiany napędów, czasem przy jeździe na 4L nie chce wskoczyć 2H, ciężko ale później jakoś zaskakuje.

Przegubu nie zregenerujesz, napedy zmieniaj jak auto stoi, w czasie jazdy tylko 2h-4h i to tylko jak masz zapiete sprzegla. Co do gasniecia napisz co za auto, tzn rocznik i czy gaznik czy wtrysk
sj 425 606468554

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » wt kwie 29, 2014 2:53 pm

Jaki masz silnik gaźnik czy wtrysk? Przegub nie jest drogi najtańszy w IC 37 zł. Reanimacja jest nie opłacalna, rozebrać trzeba wszystko. Sprawdź czy masz olej w reduktorze, prawdopodobnie kulki, które zatrzymują dźwignię w danej pozycji ciężko chodzą. Jeśli dobrze pamiętam są trzy.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt kwie 29, 2014 3:03 pm

lukassos pisze: Przegub nie jest drogi najtańszy w IC 37 zł.
Bałbym sie za róg po bułki pojechać na takim przegubie :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Hałas

Post autor: Hałas » wt kwie 29, 2014 10:17 pm

Co do przeguby zgadzam się z Kostuchem :o
Ja bym rozebrał, wymienił uszczelniacz wewnątrz kuli (między olejem a smarem) -koszt ze 2,50 w sklepie z łożyskami (w motoryzacyjnym pewnie ze 20)
Sam przegub do wyczyszczenia benzynką, nowy smar i powinien jeszcze chwilę pochodzić.
Przy okazji warto sprawdzić łożyska (w tym również zwrotnicy) i uszczelniacze samej kuli.

Reduktor to na 99% naprężenia w układzie, spróbuj przejechać kilka metrów prosto po mało przyczepnym podłożu i wtedy przełącz. WAŻNE - NA 4X4 NIE JEŹDZIMY PO ASFALCIE - brak międzyosiowego mechanizmu różnicowego.

Co do gaśnięcia to pierwsze podejrzenie to lewe powietrze-ale to tylko wróżenie z fusów
Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l :)22 )

Awatar użytkownika
francuz_91fr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: francuz_91fr » śr kwie 30, 2014 4:19 pm

napędy zmieniam jak stoi, już doczytałem się tego, ale chyba bez różnicy czy odpale auto czy nie prawda? sprzegła mam na stałe w zukim, takze tez słyszałęm ze lepiej jak są na stałe zamontowane. a zuki rocznik 86' i z gaźnikiem, zastanawiam się czy zamontować tak jak piszą od pony gaźnik. bo na szrocie stoi taki poniacz. teraz weekend majowy a mój zuki musi stać, pióro środkowe wczoraj pękło.. :( ale może w piątek coś bedzie otwarte, tzn szrot, bo widziałem na nim poloneza starego i niby pasują resory do zukiego. moze pośmigam jeszcze w weekend. tylko najgorsze zeby ten gaźnik zrobić zeby mi nie gasł, bo to utrodnia strasznie jazdę w terenie ;/

a jeśli chodzi o biegi to np jak wrzucam 4L to czuć jak wskakuje, 2H troche słabo a 4H nie wiem czy ma zaskoczyć czy nie bo wgl nie wskakuje tylko luźne jest. nie wspomne już o N, chodź nie przyda mi się narazie N ale dobrze by było jakby było.

Awatar użytkownika
francuz_91fr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: francuz_91fr » śr kwie 30, 2014 4:23 pm

jeszcze wspomne ze zuki stał 2 lata i tylko rame i mosty gość zmieniał bo stare sie nie nadawały. a jeszcze mnie czeka rejestracja bo posiadam tylko Briefa.. czyli jakaś eko opłata, celna, skarbowa.. a drugie nie mam umowy ze kupiłem go od niemca ale coś skręce ze dostałem w Niemczech zamiast wypłaty zukiego, nie wiem mówią ze przejdzie, nawet znajomi z policji mówili zebym napisał ze dostałem od "wujka z rosji" :D jak myślicie przejdzie to? chyba ze wiece kto ma do oddania za bileciki NBP jakieś papiery :)

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » czw maja 01, 2014 10:31 am

Takie przekręty dla trupa wartego 2000zł? Lepiej się zastanów :-) Potem kup ramę z papierami. Rama=samochód.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
francuz_91fr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: francuz_91fr » czw maja 01, 2014 11:39 am

no właśnie, nr silnika jest nie ważny bo i tak kazdy zmienia a rama jest najważniejsza z tego co słyszałem..

Awatar użytkownika
KSikorski

Post autor: KSikorski » czw maja 01, 2014 12:15 pm

Rama jest samochodem, reszta się nie liczy.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt maja 02, 2014 9:06 am

KSikorski pisze:Rama jest samochodem, reszta się nie liczy.
Powiedz to panu diagnoście na przeglądzie... :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
francuz_91fr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: francuz_91fr » pn maja 05, 2014 9:32 am

hejo! grzebałem w silniku wczoraj z mechanikiem, i nie wiem na 100% ale naszym zdaniem to pompka paliwa jest odpowiedzialna za gaśnięcie, wlot paliwa do pompki słabo ciągnie, ale 2 wyloty za to dobrze plują benzynką. także może i to jest przyczyna, szukam teraz na internecie jakiejś używanej pompki..

chyba ze macie jakieś namiary albo posiadacie pompkę paliwa i jestescie w stanie oddać za jakieś piweczka? :D

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn maja 05, 2014 10:06 pm

francuz_91fr pisze:witajcie...

co do wcześniejszych to już koledzy odpowiedzieli, co do zmiany napędu - często, przynajmniej u mnie, był problem z przełączeniem napędu.
U mnie pomagało delikatne puszczanie sprzęgła i jednoczesne zmieniane napędu (tylko wszystko delikatnie a nie na szarpanego) i przez 4 lata ani razu nie było większego problemu ze zmianą przełożenia.
Jeśli szarpiesz drążek reduktora może Ci wyskoczyć z wodzików i zaczyna się wtedy zabawa, szczególnie jeśli nie umiesz ich odpowiednio ustawić :wink:
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”