wymiana łożysk tył samurai
Moderator: Albert_N
wymiana łożysk tył samurai
Może już był taki wątek, jeśli tak to proszę o skierowanie do niego. Jak ściągnąć łożysko i pierścień mocujący z półosi (tył) suzuki samurai domowymi sposobami. I jak ponownie założyć pierścień. Doczytałem się coś o podgrzaniu i nabiciu albo o wprasowaniu. Czy prasą można też ściągnąć pierścień.
Re: wymiana łożysk tył samurai
Pierścień należałoby zmieniać za każdym razem przy wymianie łożyska.Ja go przecinam .Historia zna przypadki wyjechania koła jak zakłada się stary.Pierścień wciskam na gorąco.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Ale czy podczas przecinania szlifierką nie zachodzi obawa że po półosi można przejechać. jak to najlepiej (najbezpieczeniej dla osi, najszybciej itp) zrobić 

Ja zciagam zawsze na goraco poerscien a lozysko mlotkiem
a poznoej poerscien ten sam (bo lozysko kupuje w sklepie z lozyskami) nabijam. A jak nie wchodzi to go podgrzewam i ZAWSZE przyspawuje malymi "markami" tak dla pewnosci, ze sie nie przesunie. Spawy oczywiscie w czterech punktach - na tyle male, ze przy kolejnej wymianie mozna smialo je rozciac.

4x4 Tczew
Tydzień temu wymieniałem. Pierścień powoli nacinałem cienką tarczą, przy samej półosi po prostu pękł. Przy montażu spray zamrażający na półoś a pierścień podgrzałem do jakiś 50 stopni. To jest tak spasowane, że bez mrożenia i podgrzewania można ogarnąć to młotkiem. Może trochę dłużej to zajmie.