wymiana łożysk tył samurai

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

fulrafal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wymiana łożysk tył samurai

Post autor: fulrafal » śr gru 03, 2014 6:31 pm

Może już był taki wątek, jeśli tak to proszę o skierowanie do niego. Jak ściągnąć łożysko i pierścień mocujący z półosi (tył) suzuki samurai domowymi sposobami. I jak ponownie założyć pierścień. Doczytałem się coś o podgrzaniu i nabiciu albo o wprasowaniu. Czy prasą można też ściągnąć pierścień.

Awatar użytkownika
Wiarus

Re: wymiana łożysk tył samurai

Post autor: Wiarus » śr gru 03, 2014 6:44 pm

Pierścień należałoby zmieniać za każdym razem przy wymianie łożyska.Ja go przecinam .Historia zna przypadki wyjechania koła jak zakłada się stary.Pierścień wciskam na gorąco.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek

fulrafal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fulrafal » śr gru 03, 2014 7:05 pm

Ale czy podczas przecinania szlifierką nie zachodzi obawa że po półosi można przejechać. jak to najlepiej (najbezpieczeniej dla osi, najszybciej itp) zrobić :D

Awatar użytkownika
ŁeLeK

Post autor: ŁeLeK » śr gru 03, 2014 7:30 pm

Ja zciagam zawsze na goraco poerscien a lozysko mlotkiem :-) a poznoej poerscien ten sam (bo lozysko kupuje w sklepie z lozyskami) nabijam. A jak nie wchodzi to go podgrzewam i ZAWSZE przyspawuje malymi "markami" tak dla pewnosci, ze sie nie przesunie. Spawy oczywiscie w czterech punktach - na tyle male, ze przy kolejnej wymianie mozna smialo je rozciac.
4x4 Tczew

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » czw gru 04, 2014 9:52 am

Tydzień temu wymieniałem. Pierścień powoli nacinałem cienką tarczą, przy samej półosi po prostu pękł. Przy montażu spray zamrażający na półoś a pierścień podgrzałem do jakiś 50 stopni. To jest tak spasowane, że bez mrożenia i podgrzewania można ogarnąć to młotkiem. Może trochę dłużej to zajmie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”