electro zamiast visco
Moderator: Albert_N
electro zamiast visco
Na ostatnim wyjeździe - walka w wąwozie na jedynce - zagotował się płyn. Kolega doradził wymianę visco co zrobiłem. Okazało się, że stara jest OK. Czy zmiana na wentylator elektryczny poprawi sprawność chłodzenia? Motać?
- Misiek Cypr
-
Re: electro zamiast visco
Elektryczny wentylator w pojedynke nie poprawi sytuacji.
Elektryki montuje sie po to, zeby we wodzie wentylator nie robil za pompe do gnoju I nie rozrzucal wody po zakamarkach komory silnikowej, znaczy ze mozesz go wylaczyc.
Zagotowal sie bo pewnie masz chlodnice zarzucona blotem
Elektryki montuje sie po to, zeby we wodzie wentylator nie robil za pompe do gnoju I nie rozrzucal wody po zakamarkach komory silnikowej, znaczy ze mozesz go wylaczyc.
Zagotowal sie bo pewnie masz chlodnice zarzucona blotem
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Nie ma szansy by wentylator elektryczny miał taką moc jak wentylator na visco. To tak jak byś porównywał wyciągarkę elektryczną z mechaniczną...
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
u mnie po zmianie wentylatora na elektryczny wszelkie problemy z grzaniem ustąpiły(nie rozpatrujemy tu sytuacji zalepionej chłodnicy).
Pamiętajcie że przy małych obrotach silnika wisko się wolno kręci, a elektryk z pełną prędkością, co jest wielkim plusem - u mnie czasami był problem przy długich ciągnięciach się na windzie i pomaganiu kołami bo silnik pracował na 800 obr i wisko miało za małą prędkość żeby wystarczająco szybko schłodzić chłodnice.
Pamiętajcie że to nie tylko zmiana napędu ale i też sposobu załączania, tzn czujnika temperatury. Elektryk szybciej(o ile jest sprawny i dobrze zamontowany czujnik) reaguje na zwiększenie temperatury.
Dodatkowo stosując wyłącznik trójpozycyjny można ręcznie sterować pracą wentylatora. U mnie jest OFF-AUTO-ON
Wbrew pozorom OFF przydaje sie nie tylko przy wjeżdżaniu w wodę
Poza tym po wjechaniu w wodę cały układ jest szybko schładzany wodą więc raczej małe szanse że wentylator nam się załączy przy pracy silnika w wodzie.
Pamiętajcie że przy małych obrotach silnika wisko się wolno kręci, a elektryk z pełną prędkością, co jest wielkim plusem - u mnie czasami był problem przy długich ciągnięciach się na windzie i pomaganiu kołami bo silnik pracował na 800 obr i wisko miało za małą prędkość żeby wystarczająco szybko schłodzić chłodnice.
Pamiętajcie że to nie tylko zmiana napędu ale i też sposobu załączania, tzn czujnika temperatury. Elektryk szybciej(o ile jest sprawny i dobrze zamontowany czujnik) reaguje na zwiększenie temperatury.
Dodatkowo stosując wyłącznik trójpozycyjny można ręcznie sterować pracą wentylatora. U mnie jest OFF-AUTO-ON
Wbrew pozorom OFF przydaje sie nie tylko przy wjeżdżaniu w wodę

Poza tym po wjechaniu w wodę cały układ jest szybko schładzany wodą więc raczej małe szanse że wentylator nam się załączy przy pracy silnika w wodzie.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Mówicie o Jimnym.A nie jest przypadkiem tak,że ten mały elektryczny przed chłodnicą jest od klimatyzacji,a Visco to swoją drogą?Bo może zaistniec taka sytyacja-upał,korek w mieście,chłodnica klimatyzacji potrzebuje już studzenia,a Visco jeszcze się nie załączyło,bo silnik nie osiagnął tak wysokiej temperatury.
U mnie w rajdowych warunkach, szczególnie w upale samo wisko lub sam dodatkowy elektryk nie dawały rady, dopiero jak działały oba na raz to temperatura była w normie.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Od czego podebrałeś elektrowentylator?Placek^ pisze:U mnie w rajdowych warunkach, szczególnie w upale samo wisko lub sam dodatkowy elektryk nie dawały rady, dopiero jak działały oba na raz to temperatura była w normie.
A już nawet nie wiem
Jak chcesz, to mam na zbyciu, bo u mnie chłodnica idzie na tył. Ale robi robotę.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Do samuraia podchodził od opla agili z tego co pamiętam.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.