jimny w dieslu
Moderator: Albert_N
jimny w dieslu
Witam ponownie Drodzy Panowie (oj dawno mnie tu nie było)
mam do Was pytanie o wady i zalety jimika w dieslu.
Sama mam benzynke i nie ma lepszego auta (chociaż pali jak smok a nie dzidziuś smoka:/) Jak kupowałam mojego koledzy odradzali diesla
Samochód o który pytam ma byc dla znajomego i chce diesla ze względu na spalanie (samochod ma byc na dojazdy nie do offroadu).
Sprawa jest dość pilna wiec byłabym wdzięczna za informacje.
pozdrawiam i dziękuje
Kasia (chera)
mam do Was pytanie o wady i zalety jimika w dieslu.
Sama mam benzynke i nie ma lepszego auta (chociaż pali jak smok a nie dzidziuś smoka:/) Jak kupowałam mojego koledzy odradzali diesla
Samochód o który pytam ma byc dla znajomego i chce diesla ze względu na spalanie (samochod ma byc na dojazdy nie do offroadu).
Sprawa jest dość pilna wiec byłabym wdzięczna za informacje.
pozdrawiam i dziękuje
Kasia (chera)
(α−D-glukopiranozylo-(1. 2)-β−D-fruktofuranozyd)
gg 6410915
gg 6410915
Re: jimny w dieslu
Jak milion tematów na tym forum.
Nie szkoda ci pisać takiego postu.
Pytam o konkrety i gdybym miała wystarczająco dużo czasu przejrzałabym forum, ale nie mam wiec pytam.
Nie szkoda ci pisać takiego postu.
Pytam o konkrety i gdybym miała wystarczająco dużo czasu przejrzałabym forum, ale nie mam wiec pytam.
gg 6410915
gg 6410915
Nie ma znaczenia, z tym że diesel jest mało dynamiczny, o ile o jakimkolwiek jimnym można pwoiedzieć, że jest dynamiczny 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Hehe 0-10 na godzine wyrywa na światłach
potem sie mówi że to samochód terenowy a nie demon szybkości 
Dzięki

Dzięki
gg 6410915
gg 6410915
chera_k pisze:Hehe 0-10 na godzine wyrywa na światłachpotem sie mówi że to samochód terenowy a nie demon szybkości
Dzięki
Wpisz sobie w google haslo 1,5 dci i system wtryskowy delphi, to wystarczy

sj 425 606468554
w kilka razy powtarzanych wyścigach równoległych 1.5 i 1.3 wypadały identycznie. Znaczenie miała zwłoka kierowcy a nie silnikPlacek^ pisze:Nie ma znaczenia, z tym że diesel jest mało dynamiczny, o ile o jakimkolwiek jimnym można pwoiedzieć, że jest dynamiczny

1.5 to potencjalne większe koszty eksploatacji, większa awaryjność.
Ale to loteria, może być tak, że będzie lać paliwo, wymieniać rozrząd, filtry i nic wiecej

Wersji pesymistycznie lepiej nie czytać

A jak jest praktycznie ze spalaniem.. bo to główny wyznacznik tego znajomego. Moj pali 9.5 chyba że doliczę 10% jakie oszukuje na km ze względu na MTki i schodzi do 8 z kawałkiem 

gg 6410915
gg 6410915
W sumie z tą awaryjnością coś może być na rzeczy, na allegro najwięcej części jest z diesli
Co do kosztów eksploatacji, to niech oprócz paliwa doliczy koszta napraw. Ja brałbym benzynę.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
W tym silniku nie ma zamkow na panewkach. Przy jakims tam przebiegu dochodzi do obrocenia panewek i silnik sie zaciera.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- apede
-
- Kontaktowanie:
To niech szuka swifta czy altochera_k pisze:A jak jest praktycznie ze spalaniem.. bo to główny wyznacznik tego znajomego.

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Chera_k możesz polecić znajomemu zmiane repertuaru np.Łada Niva 1.9D
Zupełnie przypadkowo ten nieudany diesel wtykany jest pod maski dacii, renówek, nissanów, suzuk i mercedesów.
Mi pali 6,4-7,0 trasa do 120/teren 50/50% na seryjnym rozmiarze kół. Zrobiłem przeszło 100000 więc się silnik zamortyzował. Miejsca na lpg w jimnim nie widzę.
Mi pali 6,4-7,0 trasa do 120/teren 50/50% na seryjnym rozmiarze kół. Zrobiłem przeszło 100000 więc się silnik zamortyzował. Miejsca na lpg w jimnim nie widzę.
- apede
-
- Kontaktowanie:
Benzoesan sodu też jest w wielu pokarmach, mniambIp pisze:Zupełnie przypadkowo ten nieudany diesel wtykany jest pod maski dacii, renówek, nissanów, suzuk i mercedesów.

No OK, ale czy przejedzie kolejne 100 i jeszcze jedno 100 bez klękania?bIp pisze:Zupełnie przypadkowo ten nieudany diesel wtykany jest pod maski dacii, renówek, nissanów, suzuk i mercedesów.
Czy współczesna Renówki, Nysy, Suki i Mietki to dobre auta?
- apede
-
- Kontaktowanie:
Dokładniejradek pisze:No OK, ale czy przejedzie kolejne 100 i jeszcze jedno 100 bez klękania?

Kto o zdrowych zmysłach przejedzie 200 tys. km jimnym?jradek pisze: No OK, ale czy przejedzie kolejne 100 i jeszcze jedno 100 bez klękania?

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Masochista, ale nie wiem czy odpada z kryterium zdrowe zmysly?
[quote="bIp"]Zupełnie przypadkowo ten nieudany diesel wtykany jest pod maski dacii, renówek, nissanów, suzuk i mercedesów.
Mi pali 6,4-7,0 trasa do 120/teren 50/50% na seryjnym rozmiarze kół. Zrobiłem przeszło 100000 więc się silnik zamortyzował. Miejsca na lpg w jimnim nie widzę.[/quote
Butla 40 litrów zmieściła mi się pod podłogą bagażnika, zamiast oryginalnego tłumika.
Oprócz standardowych kosztów instalacji musiałem dorzucić 200zł tłumikarzowi za przeróbkę wydechu i trochę własnej pracy na przesunięcie mocowań haka holowniczego.
Teraz butla jest nieodczuwalna w codziennej eksploatacji.
Mi pali 6,4-7,0 trasa do 120/teren 50/50% na seryjnym rozmiarze kół. Zrobiłem przeszło 100000 więc się silnik zamortyzował. Miejsca na lpg w jimnim nie widzę.[/quote
Butla 40 litrów zmieściła mi się pod podłogą bagażnika, zamiast oryginalnego tłumika.
Oprócz standardowych kosztów instalacji musiałem dorzucić 200zł tłumikarzowi za przeróbkę wydechu i trochę własnej pracy na przesunięcie mocowań haka holowniczego.
Teraz butla jest nieodczuwalna w codziennej eksploatacji.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Koszty eksploatacji to nie tylko paliwo, nawet paliwo to mały procent jak się weźmie w miarę nowe (utrata wartości) i awaryjne auto.
- cordoba_2004
-
kupiłem diesla nie chciałem ale się trafił dobry.
Jest ok, mam nadzieje że z biegiem czasu system delphi stanieje, będą zamienniki albo coś ten deseń.
Na razie jest bajka.
Leje mu najlepszy olej jakim znam i najlepsze paliwo do jakiego mam dostęp.
To jest samochód marzenie moje motoryzacyjne i nie mam problemów z jazdą nim 400 km .
A tak apropo czy do słynnego silnika jimiaka K9K można dopasować wtryski od jakiś daci renówek i innygo super reszty badziewia ?
Ktoś sprawdzał temat?
Jest ok, mam nadzieje że z biegiem czasu system delphi stanieje, będą zamienniki albo coś ten deseń.
Na razie jest bajka.
To jest samochód marzenie moje motoryzacyjne i nie mam problemów z jazdą nim 400 km .
A tak apropo czy do słynnego silnika jimiaka K9K można dopasować wtryski od jakiś daci renówek i innygo super reszty badziewia ?
Ktoś sprawdzał temat?
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Moim z LPG robiłem nie raz ponad 500 km z przerwą na tankowanie , więc o co kamancordoba_2004 pisze:kupiłem diesla nie chciałem ale się trafił dobry.
Na razie jest bajka.

Tylko miękkim robieni szpanują , że zrobili 200 km swoim pastuchem TDI

JIMNY
Podsumowując... Największym problemem w Jimmym jest coś zupełnie innego niż silnik 
To korozja
więc obojętnie z jakim silnikiem, małe są szanse, żeby jimiki były tak jak samuraie
buda złom ale rama dzwon 

To korozja

Hehe znaczy że moj to jeszcze mlody bo z 2004 r. a jeszcze rdzy nie widać (poza tłumikiem i wydechem:/)
gg 6410915
gg 6410915