Witam!
Mam pytanie - doradźcie mi proszę, otóż:
Auto to Suzuki Jimny 2001 rok, całkowicie w standardzie, założyłem tylko BFgoodrich 215/75R15 M/T KM2 na 7"-wych felgach. Nie mam wyciągarki ani innych akcesoriów i nie będę zakładał.
Okazało się, że opony często przycierają o błotniki, więc muszę założyć dłuższe sprężyny i zastanawiam się czy +2" wystarczy aby koła nie przycierały. Zalazłem zestaw X-Shock Dakar +2" MEDIUM (tylko 1400zł) i zastanawiam się czy wystarczy o tyle podnieść? Zastanawiam się również czy zawias +2" faktycznie podniesie o 50mm czy może tylko o 40mm. A może założyć +3" które podnosi podobno tylko o 70mm, ale ten zawias podobno wymaga już założenia mimośrodowych gum w wahaczach, a nie chce tak bardzo ingerować w zawieszenie, bo boję się o komfort jazdy po asfalcie na którym jeżdżę: 50% szutrowe drogi - 50% asfalt.
ALBO: założyć zawias +2" MEDIUM i podnieść bude na ramie o 20mm co da razem 70mm???-(trakcja by była chyba dobra).
Doradźcie mi proszę, bo już sam nie wiem co wybrać.
JIMNY. Zawieszenie do Jimny +2" czy +3" ???
Moderator: Albert_N
- StefanoJS
- jestem tu nowy...
JIMNY. Zawieszenie do Jimny +2" czy +3" ???
SUZUKI JIMNY 1,3 cabrio '01.
Can Am OUTLANDER 1000 '13.
Re: JIMNY. Zawieszenie do Jimny +2" czy +3" ???
Masz wypierdziany stockowy zawias ot co, napraw se auto
Na funkiel nówce ori. nie powinno to 215 za bardzo obcierać...
Albo perspektywicznie:
Kup solidne +2" [springi,amory], odboje +2" i sprawdz czy się na tym zestawie nie zabijesz.
Ja tak mam, stabi wywalony, odboje zrobione. Na prowadzenie nie narzekam bo do powstania nadmiernych luzów w układzie nie
dopuszczam, w zapuszczonym śmietniku lift może spowodować sporo atrakcji typu "death wobble".
Przemyśl 2 X czy jesteś gotowy na potencjalną spiralę kosztów.

Na funkiel nówce ori. nie powinno to 215 za bardzo obcierać...
Albo perspektywicznie:
Kup solidne +2" [springi,amory], odboje +2" i sprawdz czy się na tym zestawie nie zabijesz.
Ja tak mam, stabi wywalony, odboje zrobione. Na prowadzenie nie narzekam bo do powstania nadmiernych luzów w układzie nie
dopuszczam, w zapuszczonym śmietniku lift może spowodować sporo atrakcji typu "death wobble".
Przemyśl 2 X czy jesteś gotowy na potencjalną spiralę kosztów.
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
- StefanoJS
- jestem tu nowy...
No i masz świętą racje. Założę to +2" medium i będzie dobrze.
Mój oryginalny zawias musi być nieźle zużyty:)
Stabilizator wywaliłeś??? I jak się bez niego jeździ??? Jak auto się zachowuje przy 100km/h (ja tyle max jeżdze)???
Mój oryginalny zawias musi być nieźle zużyty:)
Stabilizator wywaliłeś??? I jak się bez niego jeździ??? Jak auto się zachowuje przy 100km/h (ja tyle max jeżdze)???
SUZUKI JIMNY 1,3 cabrio '01.
Ostrożnie z tym usuwaniem stabilizatora. Mam co prawda mocniejszy silnik i osiągnięcie 100km/h na trasie nie jest problemem ale problemem było znaczne kołysanie samochodu nawet przy mniejszej szybkości. Rozwiązanie to rozłączany stabilizator. Poszedłem drogą hiszpańskich kolegów z topiku przyklejonego na szczycie listy. Jest OK.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
sprężyny medium +2 '' od ręki dostępne u @Zibiego , zawias Loveles
polecany przez użytkowników jimnków
możesz ten sam zawias zamówić w janpol4x4 ,
co do stabilizatora , szczerze nie odczuwam zmian w poruszaniu , zobaczę co będzie jak założę nowe springi +2''
zakup sobie od razu dobre osłony spodu , osłony mocowań wahaczy , ewentualnie baku
rury progowe
a wyciągarkę i tak prędzej czy później założysz
polecany przez użytkowników jimnków
możesz ten sam zawias zamówić w janpol4x4 ,
co do stabilizatora , szczerze nie odczuwam zmian w poruszaniu , zobaczę co będzie jak założę nowe springi +2''
zakup sobie od razu dobre osłony spodu , osłony mocowań wahaczy , ewentualnie baku
rury progowe

a wyciągarkę i tak prędzej czy później założysz

Super parchatek Super y60