Opony do Jamnika

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

tomasz962
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Opony do Jamnika

Post autor: tomasz962 » pn sty 26, 2015 9:55 am

Witajcie. Właśnie jestem w trakcie poszukiwań Jimny, sprzedałem moje D2 i już nigdy w życiu nie kupię żadnego auta z Britani. Wracając do tematu to powiedzcie jakie na maxa wejdą opony do seryjnego jamnika? Mają to być opony typu kostka lub coś bardziej agresywnego. Z tego co wiem to seryjnie są 205/70R15. Jakie mogę wsadzić żeby nic nie ocierało itp. Z góry dzięki za pomoc, aaa witałem się w powitalni ale coś nie zadziałało:))))

Awatar użytkownika
harakiri

Re: Opony do Jamnika

Post autor: harakiri » śr sty 28, 2015 12:44 am

Może i jesteś trollem ale gdy napisałeś o D2 to obudziły się moje wspomnienia i zrobiło mi się Ciebie szkoda. Po co chcesz zakładać agresywne małe opony? Lift +2" można zrobić niedrogo na kilka sposobów. Wtedy założysz 215/75/15 i nic nie będzie obcierać. Co prawda zapomnisz, że masz auto 5-biegowe ale za to dostaniesz dużo frajdy z terenu. Szkoda wydawać kasę na opony, które będziesz chciał sprzedać za 1/2 roku a szansa, że znajdziesz jelenia chcącego kupić małe agresywne opony będzie niewielka.

TadeuszK

Post autor: TadeuszK » śr sty 28, 2015 5:31 pm

harakiri pisze:Może i jesteś trollem ale gdy napisałeś o D2 to obudziły się moje wspomnienia i zrobiło mi się Ciebie szkoda. Po co chcesz zakładać agresywne małe opony? Lift +2" można zrobić niedrogo na kilka sposobów. Wtedy założysz 215/75/15 i nic nie będzie obcierać. Co prawda zapomnisz, że masz auto 5-biegowe ale za to dostaniesz dużo frajdy z terenu. Szkoda wydawać kasę na opony, które będziesz chciał sprzedać za 1/2 roku a szansa, że znajdziesz jelenia chcącego kupić małe agresywne opony będzie niewielka.
taaa
czy ja kiedyś nie wspominałem, że jeszcze po lr Ci się łza w oku zakręci?
:)21
jeśli dobrze pamiętam:
do jamnika z "krótkim" przednim zderzakiem(starszy) powinny wejść 215/75/15
do wersji z dłuższym przednim zderzakiem(po lifcie) max 205/75/15
pamiętaj, że opony z takim samym oznaczeniem potrafią sie różnić gabarytami w realu w zależności od producenta zwłaszcza mt ... o nalewkach nie wspominając.

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » śr sty 28, 2015 7:04 pm

TadeuszK pisze:
harakiri pisze:Może i jesteś trollem ale gdy napisałeś o D2 to obudziły się moje wspomnienia i zrobiło mi się Ciebie szkoda. Po co chcesz zakładać agresywne małe opony? Lift +2" można zrobić niedrogo na kilka sposobów. Wtedy założysz 215/75/15 i nic nie będzie obcierać. Co prawda zapomnisz, że masz auto 5-biegowe ale za to dostaniesz dużo frajdy z terenu. Szkoda wydawać kasę na opony, które będziesz chciał sprzedać za 1/2 roku a szansa, że znajdziesz jelenia chcącego kupić małe agresywne opony będzie niewielka.
taaa
czy ja kiedyś nie wspominałem, że jeszcze po lr Ci się łza w oku zakręci?
:)21
jeśli dobrze pamiętam:
do jamnika z "krótkim" przednim zderzakiem(starszy) powinny wejść 215/75/15
do wersji z dłuższym przednim zderzakiem(po lifcie) max 205/75/15
pamiętaj, że opony z takim samym oznaczeniem potrafią sie różnić gabarytami w realu w zależności od producenta zwłaszcza mt ... o nalewkach nie wspominając.
215 75 15 wchodzą do starego Jimniego i nic nie ociera pod warunkiem, że się nie jeździ. Przy dobiciach trze o nadkola a przy skręcie w wykrzyżu o zderzak i plastiki. Tadziu Twoje D1 to naprawdę fajne auto. Moje D2 też było fajne tylko się psuło i kosztowało. Niech żyje Jimny !!!! Kupiłem nagą głowicę do td5 za 2k pln a sprzedaję cały silnik g13b za 0.55 kpln

tomasz962
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomasz962 » czw sty 29, 2015 7:52 pm

Dzieki Panowie za podpowiedzi. Mówicie, że tani zrobię lift o 2" czyli ile złociszy? bo po D II zacząłem wątpić, że cokolwiek może być tanio :P :P

tomasz962
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tomasz962 » czw sty 29, 2015 8:10 pm

Dzieki Panowie za podpowiedzi. Mówicie, że tani zrobię lift o 2" czyli ile złociszy? bo po D II zacząłem wątpić, że cokolwiek może być tanio :P :P

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » ndz lut 01, 2015 10:15 pm

Bardzo tani lift to podłożenie specjalnych gum pod sprężyny. Szedłem tą drogą i od tego zaczynałem motanie zawiasu. Mam takie gumy za 1/2 allegrowej ceny ale jak je kupisz a wciągniesz się w motanie to te gumy będą przechodnie. I tak skończy się na Lovellsie lub OME. Użyj funkcji "szukaj" w forum wpisując "jimny lift". Czytaj, czytaj, czytaj zanim zadasz pytanie

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » pn lut 02, 2015 1:17 pm

harakiri pisze:I tak skończy się na Lovellsie lub OME.
Lub na Ironmanie :)
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”