Czy Jimny w automacie to dobra baza...
Moderator: Albert_N
Czy Jimny w automacie to dobra baza...
Czy Jimny w automacie to dobra baza do zrobienia "lekkiej zmoty" ...
czy jednak automat jaki był tam wstawiany jest za słaby ?
czy jednak automat jaki był tam wstawiany jest za słaby ?
Re: Czy Jimny w automacie to dobra baza...
Automat jest za słaby. A dokładniej silnik w Jimnym jest za słaby do automatycznej skrzyni. Do tego nie da się strzelić ze sprzęgła i masakrycznie dużo pali na większych oponach.
Ja miałem automat z 1.3 VVT i na nalewkach simexów 225/70 czasem nie miał siły ruszyć kołami jak był zagrzebany po ramę w błocie. Nie dało się go rozbujać przód-tył, a jak założyłem koła 235/75/r15 to zaczął palić 20 litrów lpg na asfalcie, do tego przestał przyspieszać. Automat tak, ale w jeepie - jimny ma za mało mocy. No i elektronika w automatycznej skrzyni raczej zniechęca do topienia jej.
Ja miałem automat z 1.3 VVT i na nalewkach simexów 225/70 czasem nie miał siły ruszyć kołami jak był zagrzebany po ramę w błocie. Nie dało się go rozbujać przód-tył, a jak założyłem koła 235/75/r15 to zaczął palić 20 litrów lpg na asfalcie, do tego przestał przyspieszać. Automat tak, ale w jeepie - jimny ma za mało mocy. No i elektronika w automatycznej skrzyni raczej zniechęca do topienia jej.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
spalanie nieistotne
silnik.. transplantacja na 1.6
.. ale problemy z elektroniką.. to już poważny argument
bo plan był do używania też w głębszej wodzie od czasu do czasu
dzięki za info
silnik.. transplantacja na 1.6
.. ale problemy z elektroniką.. to już poważny argument

bo plan był do używania też w głębszej wodzie od czasu do czasu
dzięki za info

Ja Jimnego z automatem sprzedałem i kupiłem Jimnego z manualem. Różnica jest ogromna.
Swoją drogą to generalnie Jimny jako baza na zmotę to kiepski temat, bo trzeba w niego wsadzić masę kasy, a na koniec zostaje tylko rama i dowód rejestracyjny. Lepiej kup samuraia.
Swoją drogą to generalnie Jimny jako baza na zmotę to kiepski temat, bo trzeba w niego wsadzić masę kasy, a na koniec zostaje tylko rama i dowód rejestracyjny. Lepiej kup samuraia.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
no właśnie jest okazja wziąć takiego seryjnego.. czysto na szosie używanego za niewielką kasę
plan był wsadzić w niego większe koło, zrobić zawias, ze dwa elektryki... i w błoto
plan był wsadzić w niego większe koło, zrobić zawias, ze dwa elektryki... i w błoto

Nowe ze sklepu?Placek^ pisze:Ja Jimnego z automatem sprzedałem i kupiłem Jimnego z manualem
Chodzi mi po głowie nowe, mało skomplikowane wozidło 4x4.
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
a tak jeszcze jedna sprawa...
czy te przełączanie napędów "na guziki" to dobre rozwiązanie (w sensie nie sprawiające problemów) czy lepiej omijać ?
czy te przełączanie napędów "na guziki" to dobre rozwiązanie (w sensie nie sprawiające problemów) czy lepiej omijać ?
Jak większe koło? Bo w Jimnym już przy 31" trzeba zmienić reduktor i przzedni most na samurrajowe (ew wstawić półosie zanfi lub od Krzyśka Sikorskiego)Sygma pisze:no właśnie jest okazja wziąć takiego seryjnego.. czysto na szosie używanego za niewielką kasę
Nie. Jimny z automatem miał 4 lata jak go kupiłem, a wymieniłem na 14 letniego manualasuzi4WD pisze:Nowe ze sklepu?Placek^ pisze:Ja Jimnego z automatem sprzedałem i kupiłem Jimnego z manualem
Chodzi mi po głowie nowe, mało skomplikowane wozidło 4x4.

Ja miałem problem zimą, jak przywalił mróz -20 to przód bardzo długo się dołączał, a reduktor czasem trzeba było kilka razy włączyć zanim zaskoczył.Sygma pisze:a tak jeszcze jedna sprawa...
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
no właśnie 31x11.5
To daj spokój. Przy tym rozmiarze trzeba dodatkowo przesunąć most do przodu lub ciąć ścianę grodziową i odchudzić przednie mocowania budy.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
uuu...
to gruba rzeźba
a co można wsadzić bez grubej rzeźby ?
to gruba rzeźba
a co można wsadzić bez grubej rzeźby ?
235/70/R15 ew. 235/75/R15, ale sprzęgło do wymiany co 2-3 rajdy i co chwile ukręcona łapa reduktora (chyba, że kupisz stalową).
Idź w samuraia - lepszy reduktor z przełożeniami do wyboru, można w obu mostach wymieniać przełożenia, tańsze wzmacniane półosie, lepiej się tnie budę.
Idź w samuraia - lepszy reduktor z przełożeniami do wyboru, można w obu mostach wymieniać przełożenia, tańsze wzmacniane półosie, lepiej się tnie budę.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
a można do Jimnego wsadzić reduktor od czegoś innego ?
Można - od samuraia/sj413/sj410. Łapy np u Traska kosztują 800pln + impulsator ze 200pln + wał skrzynia-reduktor 490pln + wał przedni most-reduktor 490pln + reduktor od sj410 ok 800pln + robocizna.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
uuu...
widzę, że temat na dłużą rozmowę przy piwie i zagryzkach
widzę, że temat na dłużą rozmowę przy piwie i zagryzkach

Nie ma co gadać, wystarczy, że powiesz do czego i ile worków chcesz wydać... A dostaniedz odpowiedź co zrobić.
Automat w ciężki teren to zawsze problem. Jak cztery koła mocno trzymają to jaki by to nie był silnik to nie zakręcić kołami... A już nie mówię o mechaniku
I problemem nutę jest silnik tylko automat jako taki
Automat w ciężki teren to zawsze problem. Jak cztery koła mocno trzymają to jaki by to nie był silnik to nie zakręcić kołami... A już nie mówię o mechaniku

I problemem nutę jest silnik tylko automat jako taki

Założenie jest takie :
dopaść ładny egzemplarz (była opcja automatu ale już odpadła)
wsadzić mocniejszy silnik .. BMW 1.8 IS lub Baleno 1.8
wsadzić koła 31"x11.5 maxxis z odpowiednim liftem.. pewnie na long arm
wsadzić dwa elektryki
światełka, progi i inne przydaśki
auto typowo na rajdy
budżet ...
jakieś 40k styknie ?
wsadzić dwa elektryki
auto typowo na rajdy
budżet ...
jakieś 40k styknie ?
Dzizasss... kup samuraia i wsadz na niego budę od Jimny. Coś Wy się ludzie tych Jimny tak uczepili? ?
4x4 Tczew
W autoświecie napisali że jimny wszędzie wjedzie...ŁeLeK pisze:Dzizasss... kup samuraia i wsadz na niego budę od Jimny. Coś Wy się ludzie tych Jimny tak uczepili? ?

Wszyscy fachowcy to potwierdzają:

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
nie mam pojęciaŁeLeK pisze:Dzizasss... kup samuraia i wsadz na niego budę od Jimny. Coś Wy się ludzie tych Jimny tak uczepili? ?
za niewielkie pieniądze mam do kupienia automat 1.3 ... pięknie utrzymany

Auto typowo na rajdy ma inną specyfikację i winda na przód to prawie połowa budżetu. Więc... Na rajdy Nie styknie. Chyba, że nie przeszkadza Ci, że nigdy nie będziesz miał szans wygrać ani być w czołówce... Bo sprzęt słabySygma pisze:Założenie jest takie :
wsadzić dwa elektryki
auto typowo na rajdy
budżet ...
jakieś 40k styknie ?

Rozumiem, że to kwota na modyfikacje? Bazę finansować będziesz innym budżetem?
na rajdy a nie Rajdy 
nie chodzi o poważny wyczyn w dużych imprezach... ale starty w klasach z wyciągarką elektryczną

nie chodzi o poważny wyczyn w dużych imprezach... ale starty w klasach z wyciągarką elektryczną
A.. No to za 40k to możesz kupić np. Mojego, wywalić mechanika, wstawić dwa elektryki i masz samochód do takich celów jak szukasz...
Kostuch pisze:W autoświecie napisali że jimny wszędzie wjedzie...ŁeLeK pisze:Dzizasss... kup samuraia i wsadz na niego budę od Jimny. Coś Wy się ludzie tych Jimny tak uczepili? ?![]()
Wszyscy fachowcy to potwierdzają:
Pingpong Brodacz za kierownicą +12 do zdolności terenowych

4x4 Tczew
Ćwiczył ktoś stałe 4x4 w jamniku?
Z nivy abo cuś?

Z nivy abo cuś?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...