Vitara - co kupic ?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

webcitron
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Vitara - co kupic ?

Post autor: webcitron » pn wrz 07, 2015 12:03 am

Witam szanowne grono ;)
Korzystając z okazji / przedstawię sie - Adam, Zakopane :)
Zachorowałem na autko terenowe. Mocno rozważam wymianę mojego Santa Fe na cos bardziej "użytkowego" ;D
Jakie mam założenia:
- możliwie najmniejsze spalanie (wole jednak robic wyjazdy cześciej) i tanie/proste naprawy
- 2, max 3 osoby
- musi sie prowadzić podczas podtatrzanskiej zimy
- w planach wyjazdy po bezdrożach bliższe (Włochy, Hiszpania, Bałkany), jak i od czasu do czasu ciut dalsze (Turcja?)
Zastanawiam sie nad Vitara z twardym dachem. Wiem ze ostatni punkt ogranicza przestrzeń, ale myśle ze przy dwóch osobach, bagażniku na dachu i np namiocie da radę :)
Co o tym myślicie ? Tak ogólnie o zakupie wlasnie vitarki do takich celów ? Nie sa drogie, raporty spalania w gazie wg mnie powalają :)
Co możecie doradzić tak ogólnie jak i stricte - jakies wskazówki przy zakupie ?

Awatar użytkownika
jradek

Re: Vitara - co kupic ?

Post autor: jradek » pn wrz 07, 2015 7:35 am

Jeżeli patrzysz na spalanie to od razu sobie daruj. Taniej jest jeździć taksówką.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

webcitron
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: webcitron » pn wrz 07, 2015 8:22 am

Serio ? Jakos nie do końca chce mi sie wierzyć ze na spalanie sie w ogóle nie patrzy w takim przypadku ;D
Szczególnie ze nie mówimy o wyprawowym 3 czy 4 tonowym pociągu z 4 litrami tylko o niedużej rekreacyjnej przeprawowce która powinna tez od czasu do czasu zrobic dalsza podróż 50/50 asfalt/pola-tudzież-inna-piaskownica ;>

ramzes

Post autor: ramzes » pn wrz 07, 2015 9:26 am

zle kombinujesz ...
konstrukcyjnie auta terenowe maja to do siebie ze nie wazne czy waza 1 tone czy 3 ...
nie wierz, ze spalanie bedzie na pograniczu fabii ... silniki nawet 1.6 lubia wypic i to 12 L spokojnie :D
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

webcitron
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: webcitron » pn wrz 07, 2015 10:23 am

Okej, to jakas nowa wiedza :)
Nie chce byc tu zjedzony ale myśle o pb+lpg - to druge pozwala znacznie zaoszczędzić jeżdżąc tam gdzie gaz jest dostępny. Zdaje sobie sprawę ze robiąc to i owo auto zacznie chlać, ale lepiej jednak zaczynać z niższego pułapu, tak myśle.
Podrążę temat - liczę ze jakies info zbiorę od kierowników z większym przebiegiem ;)
Tak sobie patrzę i grand vitary zagazowane tez wychodzą rozsądnie a jednak to wiecej przestrzeni. Jak zatem oceniacie gv w roli bardziej wyprawowej ?
Jak to jest z benzynowcami i ich zatapialnoscia ?

zielu3

Post autor: zielu3 » pn wrz 07, 2015 10:29 am

Forum suzuki.info.pl
Tam szukaj w dziale nasze vitary...
Vitka +4" + jakś tam mt i jakoś się jeździ

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pn wrz 07, 2015 10:57 am

Benzyniaki suzuki całkiem znośnie znoszą wodowanie, z lpg też nie ma problemu, gaz im smakuje.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

gutek.a4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gutek.a4 » pn wrz 07, 2015 11:10 am

Vitarę to szukaj z silnikiem 2,0 bo 1,6 słabawe, zwłaszcza jak chcesz normalnie po drogach jeździć, miałem 1,6 8v benzyny spalał nie mnie jak 10l, gazu 13-14l przy normalnej jeździe do pracy, teraz zrobiłem swapa na 1,8 z Baleno i z gazem sekwencyjnym wychodzi około 12-13l, więc lepiej brać większy silnik. Zwłaszcza że u was tak jak i u nas masz góry doliny to większy silnik mniej spali. U mnie to spalanie wychodzi z liftem około 4" i malutkimi zdartymi mt 225/70R15.
Jak szukasz vitary to w pakiecie kup migomata, generalnie to dobry samochód do wszystkiego i do niczego, na takie wycieczki to wystarczy tylko lepiej blaszanke, hardtop to skrzypi, przecieka, przewiewa

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn wrz 07, 2015 11:13 am

Pewnie napiszę to po raz PIĘTNASTY, ale spalanie to tylko niewielki koszt eksploatacji terenówki jeżdżącej w terenie (tak ze 20-25%).
Vitara to dobra propozycja.
Poczytaj forum, wszystko to jest już napisane.

webcitron
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: webcitron » pn wrz 07, 2015 11:22 am

Panowie, ze spalaniem to ja sobie zdaje sprawę :) jednak mimo wszystko - planując jakikwiek wyjazd pierwsze co sie liczy to wlasnie jako budżet na napęd jest potrzebny :)
Dzieki za sugestie co do silnika, wiedza rośnie :)
Pytanie dalsze - jak jest z vitarkami long - nadaje sie do czegokolwiek ? :) to ze krótkie vitary sa ok (te przed 1994), ale o longu wiele nie widze - gdzies ktoś wspomniał ze sensowniejsza krótka

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn wrz 07, 2015 12:25 pm

webcitron pisze:Panowie, ze spalaniem to ja sobie zdaje sprawę :) jednak mimo wszystko - planując jakikwiek wyjazd pierwsze co sie liczy to wlasnie jako budżet na napęd jest potrzebny :)
Dzieki za sugestie co do silnika, wiedza rośnie :)
Pytanie dalsze - jak jest z vitarkami long - nadaje sie do czegokolwiek ? :) to ze krótkie vitary sa ok (te przed 1994), ale o longu wiele nie widze - gdzies ktoś wspomniał ze sensowniejsza krótka
Jakoś se radę dają :)2

https://www.youtube.com/watch?v=d8IklL0T_uc

Jest więcej filmów z longami, nie tylko Polskich.
Nawet tu na forum chyba jest że ktoś Vitarką (tylko nie pamiętam czy 3 czy 5d) pojechał gdzieś dalej.

Dla mnie osobiście 5d ładniejsza.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn wrz 07, 2015 12:42 pm

Dobry film znalazłeś, taki niedzielny lajcik.
:)21
W sam raz, aby kogoś zachęcić/zniechęcić.

Ja strasznie polubiłem filmy tego gościa, normalnie koleś jeździ tak jak ja bym chciał jeździć.
https://www.youtube.com/watch?v=QpEZ3kmEtKU

No i zdeptaliśmy chłopakowi temat.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn wrz 07, 2015 12:56 pm

jradek pisze:Dobry film znalazłeś, taki niedzielny lajcik.
W sam raz, aby kogoś zachęcić/zniechęcić.

Ja strasznie polubiłem filmy tego gościa, normalnie koleś jeździ tak jak ja bym chciał jeździć.
https://www.youtube.com/watch?v=QpEZ3kmEtKU

No i zdeptaliśmy chłopakowi temat.
On się chyba boi że ta Dychoteka się zepsuje, stąd ten mało finezyjny sposób jazdy :)21 .

Jakiś czas temu i ja zrozumiałem że aby przejechać przez przeszkodę wcale nie trzeba robić trzech rzeczy:

- pierwsza, wrzucić dwójkę plus reduktor
- druga to zapiąć pas, zamknąć oczy i zacisnąć zęby
- trzecia ostatnia to tuż przed ruszeniem wydać okrzyk urrrrrwa mać mając nadzieję że nic się nie urwie

Teraz jakoś jeżdżę spokojniej, prawie tak jak ten z Discovery w filmie :)21 . Nic się nie urywa, z zasady i tak przejeżdżam taś tasiem a jak samochód zaczyna siadać to mam czas aby się zatrzymać i najczęściej cofnąć aby zaatakować przeszkodę szybciej.

webcitron
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: webcitron » pn wrz 07, 2015 1:46 pm

Filmik gniecie :) i chyba rozwiązał moje watpliwości co longa :D
Bardziej precyzyjne pytania(jakie wersje itp) puszczać na forum suzuk czy do was ? :D

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn wrz 07, 2015 3:13 pm

Lejzy stajla :)21

gutek.a4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gutek.a4 » pn wrz 07, 2015 3:52 pm

W longu łatwiej się pomieścić, bierz v6 jakaś moc już jest, niby rozrząd kosztuje ale to się robi raz, no i więcej drutu do przez migomata przepuścisz

webcitron
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: webcitron » pn wrz 07, 2015 5:14 pm

Jak jest z dostępem do czesci do longa ? Tak samo popularne jak do vitarki ? I w większości chociaz czesci pasują z krótkiej czy sa zupełnie inne ?
Mam na myśli i normalne eksploatacyjne i te pozwalające uterenowic autko ;)

gutek.a4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gutek.a4 » pn wrz 07, 2015 7:41 pm

Zestawy do liftu są te same, części silnikowe droższe, czasem czeka się naszukać żeby dostać choć do v6 łatwiej o części niż do 2,0 16v, skrzynia inna i trudniej dostępna, rama jest inna, karoseria też jest inna bardziej niż się wydaje, cały pas przedni, o tyle nie mówię, klocki tarcze oleje zestawy naprawcze zacisków to wszystko jest dostępne, generalnie znajdziesz wszystko co potrzebujesz tak więc bez obaw bierz longa v6

trocin

Post autor: trocin » pn wrz 07, 2015 8:52 pm

webcitron pisze: - w planach wyjazdy po bezdrożach bliższe (Włochy, Hiszpania, Bałkany), jak i od czasu do czasu ciut dalsze (Turcja?)
Zastanawiam sie nad Vitara z twardym dachem.
Ożeszkurwa - naprawde chcesz leciec Vitką w takie trasy ?? :)21 Ja najdalej zrobilem 600km jednego dnia po czarnym i patrzec na auto nie moglem.... to dobry woz do latania max 100km od komina i to po dziurach a nie autostradach.... super w miescie, po zadupiach itp ale jakbym mial jechac Vitką do Włoch czy gdzie tam chcesz to ktos by mi musial zaplacic... sporo :)21

Ale jak jestes twardy jak żelki z biedronki to naprzód :lol:
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn wrz 07, 2015 9:27 pm

trocin pisze:
Ożeszkurwa - naprawde chcesz leciec Vitką w takie trasy ?? :)21 Ja najdalej zrobilem 600km jednego dnia po czarnym i patrzec na auto nie moglem.... to dobry woz do latania max 100km od komina i to po dziurach a nie autostradach.... super w miescie, po zadupiach itp ale jakbym mial jechac Vitką do Włoch czy gdzie tam chcesz to ktos by mi musial zaplacic... sporo :)21

Ale jak jestes twardy jak żelki z biedronki to naprzód :lol:
W szoku jesteś :lol: .
Patrolami sześćdziesiątkami jeżdżą i to na simexach. Resorakiem Wrongiem pod dziurawą plandeką chłopaczyna z dziewczyną poleciał do Chorwacji :)21 i Ty z tym równasz Vitarkę. W benzynie.

W takiej wiertarcynie w longu zbiłbym se jakie kojo z tyłu i na jakiś atekach śmiało można śmigać w dalekie trasy. No jak ktoś ma fantazję i podniesie ze 4 cale, założy nalewki simexa no to wtedy fakt, ujowo :)21 .

trocin

Post autor: trocin » pn wrz 07, 2015 9:31 pm

Spoko, szacun :)2 :)21
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » ndz lis 22, 2015 9:37 pm

KIA Sportage kup :)21 Jest na forum kolega co zjeździł większość Europy i w Maroko też był.
Porównując z Vitarą komfort na plus, a możliwości w terenie też nie gorsze.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » pn lis 23, 2015 8:30 pm

GV po lifcie (po 2012) na autobanie lepsze od wielu płaskich nie mowiąc o Sportage 1 :)21
Zuzycie w 2.4: 10 - 14
Po miescie 11.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt lis 24, 2015 12:44 pm

Szarbia pisze:GV po lifcie (po 2012) na autobanie lepsze od wielu płaskich nie mowiąc o Sportage 1 :)21
Zuzycie w 2.4: 10 - 14
Po miescie 11.
To już bym wolał zostać przy Santa Fe. Możliwości terenowe podobne a nawet stara Santa miała lepszą trakcję (bo miała LSD w tylnym moście). Zużycie paliwa przy delikatnej jeździe pewnie też nie większe a komfort wnętrza klasę lepszy.

Tak patrząc praktycznie Santa Fe I gen po pewnym przygotowaniu też może służyć do celów jakie zakładasz. Pod warunkiem że nie będziesz się pchał na Saharę :wink: :)21
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » wt lis 24, 2015 1:39 pm

Santa fe - nie żartuj. Silnik w poprzek, jakies wisko. Dziadostwo.
GV ma wszystko co potrzeba - full time, blokade centralnego, reduktor.
Zamias lsd na tył ma tc na 4 kola.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”