Jimny Swap G13B
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Jimny Swap G13B
Witam
Chciałbym zmienić silnik w moim Jimnym na mocniejszy mam silnik G13B ale mimo zmiany reduktora na reduktor od samuraja z zwolnionymi przełożeniami 4.16 i tak jest słaby brak mu mocy w błocie. Słyszałem ze pasuje silnik od baleno jak i grand vitary G16B ale co jest potrzebne oprócz silnika i czy to operacja plug and play??
Chciałbym zmienić silnik w moim Jimnym na mocniejszy mam silnik G13B ale mimo zmiany reduktora na reduktor od samuraja z zwolnionymi przełożeniami 4.16 i tak jest słaby brak mu mocy w błocie. Słyszałem ze pasuje silnik od baleno jak i grand vitary G16B ale co jest potrzebne oprócz silnika i czy to operacja plug and play??
Re: Jimny Swap G13B
Flansza między skrzynię i silnik, przeróbka jednej łapy silnika i wydechu to na pewno. Przy baleno podobno może zostać oryginalna wiązka i komputer.
Generalnie - nie jest to plug and play.
Generalnie - nie jest to plug and play.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
-
- jestem tu nowy...
Dzieki za odpowiedz
Czyli wystarczy sam silnik i flansza Wiązka komputer może pozostać od 1.3 Robił ktos może juz cos takiego z tym rodzajem silnika daje to efekt czy gra nie warta świeczki.
Czyli wystarczy sam silnik i flansza Wiązka komputer może pozostać od 1.3 Robił ktos może juz cos takiego z tym rodzajem silnika daje to efekt czy gra nie warta świeczki.
tylko pytanie jaki zysk jest przy oryginalnym kompie który ma parametry dla 1.3
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
-
- jestem tu nowy...
No właśnie to bym chciałbym sie dowiedziec czy komputer instalacja elektryczna trzeba zmieniać może silnik z vitary mniej motania
No jak to jaki?Adam.Ż pisze:tylko pytanie jaki zysk jest przy oryginalnym kompie który ma parametry dla 1.3
Wydajesz 1000 za silnik
Drugie 1000 za rzeźbę mechaniczno-elektryczną
I na koniec oszczędzasz 30zł, bo za tyle można mieć komputer od baleno

A potem tylko pytasz po internetach, dlaczego to nie jedzie...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
- jestem tu nowy...
Rozumiem zatem ze wiazka musi tez byc z vitary lub z baleno czy sam komp starczy wymienic
No na pewno wiazke silnika zostawiasz od swapa ktory wkladasz.. A reszte laczysz ze stara.
Ostatnio zmieniony śr kwie 20, 2016 3:47 pm przez pacmano, łącznie zmieniany 2 razy.
ja u siebie mam teraz 2 wiązki.
Jedna oryginalna samuraiowa od świateł itp.
Druga vitarowa do kompa.
Jedna oryginalna samuraiowa od świateł itp.
Druga vitarowa do kompa.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
-
- jestem tu nowy...
To jeszcze pytanie czy lepszy silnik od grand vitary czy baleno jest jakaś różnica miedzy nimi jeden g16 b i drugi ale gdzieś widziałem ze różnią się mocą te z grand vitary od 94 do 99 km jak je rozpoznać aby nie zalowac
Komputer pasuje plug&play. Minimalnie nie pasują otwory na łapy silnika ale mój mechanik poradził sobie. Nie pasuje rozrusznik. Mechanik dobrał węższy. Jeśli silnik Baleno z dwoma cewkami na świecach to nie trza pruć grodzi. Miskę trzeba wziąć od G13B bo balenowska wchodzi w kolizję z mostem. Reduktor i dyfry mam standardowe a prawie nie odstaję od kolegi z vitarą 2.0.. Warto. Silniki Vitary są 2x droższe w porównaniu z Baleno. Jeśli ci mało 96 koni to poszukaj G18B. SWAP kosztował mnie 800 silnik, 100 Flansza, 30 rozrusznik i 500 robocizna. Jeśli ktoś jest z centrum to mogę polecić mojego mechanika, który zdobył doświadczenie na mnie
-
- jestem tu nowy...
Dziki za odpowiedz szukam zatem silnika baleno z osprzętem no i kompem bo jak rozumiem wiązki nie trzeba wstawić nowej starczy wymiana kompa ?
Nie potrzeba wymieniać kompa. Jaki osprzęt? Wszystko to samo co Jimny. Potrzebne będą wtryski od baleno - zielone.
To jest "zły" silnik : http://wygis.w.interia.pl/photo.jpg
To jest "dobry" silnik : http://img39.otomoto.pl/images_otomotop ... -igla-.jpg
To jest "zły" silnik : http://wygis.w.interia.pl/photo.jpg
To jest "dobry" silnik : http://img39.otomoto.pl/images_otomotop ... -igla-.jpg
-
- jestem tu nowy...
Co rozumiesz pod pojeciem wtryski zielone??. O osprzet chodzilo mi alternator rozrusznik kolektor wydechowy dolotowy. Wtryski pompa wody itd.Ogladam ogloszenia ale chyba wyjdzie taniej kupic cala fure niz sam silnik.
Rozrusznik od Jimiego nie pasuje bo za szeroki . Mechanik mi dobrał węższy ale nie wiem od czego. Kolektory dolotowy od jamnika plug&play do Baleno a wydechowy też lub po minimalnej modyfikacji. Pompa wody z g13b.Alternator też. Nie kombinuj. Motaj
Wtryski jamnicze mają kolor pomarańczowy a balenowskie -zielony - musisz zamienić a właściwie pozostawić baleronowskie . ja bym kupił nie zmęczone Baleno 1.6 zamienił silniki i sprzedał jakiemuś małolatowi. Najsłabszym punktem balerona są sanki zawiechy. Nowe drogie. W trakcie SWAPu uszkodził(em czujnik położenia wałka -górna tylna część silnika - plastikowy element z przewodami. Zwróć uwagę mechanikowi by był ostrożny przy wkładaniu silnika do komory.

-
- jestem tu nowy...
Wiec wszystko jasne szukam fury. Będzie co robić w weekend majowy. Jak zacznę motać dam znać
Polemizowałbym. Cewko-fajki szybko się starzeją i przestają działać od zmian temperatury...harakiri pisze: To jest "dobry" silnik : http://img39.otomoto.pl/images_otomotop ... -igla-.jpg
Ten silnik jest "lepszy" - cewki można odkręcić i dać gdziekolwiek:
http://nagaz.pl/images/modele_samochodo ... baleno.jpg
-
- jestem tu nowy...
Ups nie jest takie proste znaleźć silnik lub samochód w dobrej cenie ale widzę ze drugi model się pojawił który tez mógłby być.
-
- jestem tu nowy...
Znalazlem silnik taki jak Kostuch pokazywal ale czy on sie zmiesci I co z instalacja elektryczna Bo znalazlem Sam silnik z osprzetem bez kompa I instalacji
Zmieści się.Marcinek31 pisze:Znalazlem silnik taki jak Kostuch pokazywal ale czy on sie zmiesci I co z instalacja elektryczna Bo znalazlem Sam silnik z osprzetem bez kompa I instalacji
Znajdź jeszcze komputer i instalację bez silnika - będziesz miał komplet

-
- jestem tu nowy...
A jak rozroznic ktory komp powinien byc fla silnoka 1.6 16v bo sa oznaczenia kompoterow dla silnika 1.6 m q I inne jak dobrac odpowiedni
Dzieki za pomoc
Dzieki za pomoc
Nie zmieniałem kompa ani instalacji. Nie trzeba. Silnik z rozdzielaczem z tyłu nie mieści się do komory bez prucia. Znajdź silnik z wtryskiwaczami i cewkami. Można wymienić cewki na nowe. Cena mniej niż 100pln/szt.
Tu masz taki silnik za grosze : http://allegro.pl/silnik-suzuki-baleno- ... 91960.html
Po Swapie Vitara 2.0 nie dogoni mnie na czarnym.
Tu masz taki silnik za grosze : http://allegro.pl/silnik-suzuki-baleno- ... 91960.html
Po Swapie Vitara 2.0 nie dogoni mnie na czarnym.
Sam komputer to połowa (a nawet mniej) sukcesu.Marcinek31 pisze:A jak rozroznic ktory komp powinien byc fla silnoka 1.6 16v bo sa oznaczenia kompoterow dla silnika 1.6 m q I inne jak dobrac odpowiedni
Dzieki za pomoc
Musisz mieć komplet z immo i kluczykiem.
Ja co prawda nie mam kompletu i przekładam sobie komputery wg widzimisię, ale jeszcze nie doszedłem do tego, dlaczego to działa

Powtarzam jak mantrę. NIE TRZEBA ZMIENIAĆ KOMPA. jedyny sens twierdzenia przeciwnego to chęć odstraszenia od swapu