Zatem na początek pierdoły. Auto z `99r także już z tym nowszym licznikiem, nie działa obrotomierz oraz zegarek pod radiem - obstawiam że pewnie jakoś ze sobą powiązane bo reszta działa i się świeci.
Poprzedni właściciel zeznał że jakoś 1,5 roku temu odpalił i obrotomierz już nie drgnął, o zegarku nie pamięta.
Przejrzałem tak pobieżnie tyle co tam mogłem i mniej-więcej wiedziałem gdzie szukać: skrzynka bezpieczników pod maską przy akumulatorze zawiera dwa (od strony aku) bezpieczniki-kostki, oba sprawne i dwa gniazda wolne. Bezpieczniki pod kierownicą też wszystkie sprawne. Aparat zapłonowy nie nosi jakichś uszkodzeń czy śladów garażowej ingerencji: wchodzi kostka kabli i tyle (bo jak mniemam to z niego musi wychodzić sygnał dla obrotomierza).
Na podnośniku wyszło że urwany (poza wieszakiem wydechu) był przewód masowy między reduktorem a łapą/poduszką/ramą ale przywrócenie mu pierwotnego zadania nie przyniosło żadnych efektów poza satysfakcją.
Gdzie jeszcze powinienem szukać ?
Vitara 1.6 8V nie działa obrotomierz i zegarek
Moderator: Albert_N
- Misiek Cypr
-
Re: Vitara 1.6 8V nie działa obrotomierz i zegarek
Zmien temat, na bardziej ogólny, bo za chwile bedziesz mulic o cos innego. Obrotek raczej nie jest powiazany z zegarkiem. Obrotek mogl pasc sam z siebie, albo stracił sygnał. Obrotek ma masę wspólna z pozostałymi zegarami, dostaje sygnał z halotronu lob innego miejsca, na przykład z jakiegos pickupa? A zegar, dostaje zasilanie osobno od reszty podświetlenia. U mnie, ale mam stara deske, zegarek ożywia sie i gasnie przy pierwszym polozeniu kluczyka, zanim pojdzie zasilanie na reszte. Nie wiem co jeszcze jest tym zasilane, ale ani deska, ani inne widoczne lampki.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Znaczy się wyjąć licznik i sprawdzić czy tam wszystko ok ?
Jak mogę sprawdzić na stole czy obrotomierz jest sprawny ?
Jeździłem już po zmroku, wszystkie pozostałe działają: ładowanie, ciśnienie, CHECK, przy rozruchu, kierunki, 4WD-L nadal nie pali. Może to ma związek ze tam coś zdechło w tych zegarach. Posprawdzam.
Jak mogę sprawdzić na stole czy obrotomierz jest sprawny ?
Jeździłem już po zmroku, wszystkie pozostałe działają: ładowanie, ciśnienie, CHECK, przy rozruchu, kierunki, 4WD-L nadal nie pali. Może to ma związek ze tam coś zdechło w tych zegarach. Posprawdzam.
U mnie zegar był powiązany z bezpiecznikiem przy zapalniczce - bezpiecznik z tyłu za obudowa...zupełnie poza skrzynką ( nie Suzuki! ).
Zbowid

Na dzisiaj jestem umówiony na wymianę oleju i filtrów to na spokojnie wlezę tam pod kierę i z latarką sprawdzę każdego po kolei.
Podświetlenie zapalniczki u mnie działa bo kojarzę że świeciło.
Podświetlenie zapalniczki u mnie działa bo kojarzę że świeciło.
Ściągnij sobie przede wszystkim schemat i zainwestuj 10zł w podstawowy miernik.
Latarką to sobie można...
Latarką to sobie można...

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.