Jimny od początku...
Moderator: Albert_N
Jimny od początku...
Stało się.
Wczoraj nabyłem w drodze zakupna jimnego.
Gdybym umiał wstawić zdjęcie, to bym wstawił.
Ale nie umiem.
Jako ciekawostkę powiem więc, że nie jest niebieski.
W tym wątku będę sukcesywnie prosił o wsparcie merytoryczne na mej drodze ku uczynieniu z niego najwspanialszego auta świata. Docelowo samochodzik ma być rekreacyjnym wozidłem turystycznym o umownym podziale szosa / teren 50:50
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Suzuki jest z roku 1999, oczywiście 1.3 w benzynie. Do tej pory robił za szosowy dupowóz. Na pierwszy rzut oka, wszysto jest z nim ok.
Kwestia nr. 1
Co poza oczywistymi oczywistościami typu wymiana oleju należy wymienić / sprawdzić w tym aucie?
Kwestia nr. 2
Jakie opony AT na seryjne koła w seryjnym zawieszeniu- czy Yokohama Geolandar At będą dobre? Mile widziane inne propozycje.
Wczoraj nabyłem w drodze zakupna jimnego.
Gdybym umiał wstawić zdjęcie, to bym wstawił.
Ale nie umiem.
Jako ciekawostkę powiem więc, że nie jest niebieski.
W tym wątku będę sukcesywnie prosił o wsparcie merytoryczne na mej drodze ku uczynieniu z niego najwspanialszego auta świata. Docelowo samochodzik ma być rekreacyjnym wozidłem turystycznym o umownym podziale szosa / teren 50:50
Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
Suzuki jest z roku 1999, oczywiście 1.3 w benzynie. Do tej pory robił za szosowy dupowóz. Na pierwszy rzut oka, wszysto jest z nim ok.
Kwestia nr. 1
Co poza oczywistymi oczywistościami typu wymiana oleju należy wymienić / sprawdzić w tym aucie?
Kwestia nr. 2
Jakie opony AT na seryjne koła w seryjnym zawieszeniu- czy Yokohama Geolandar At będą dobre? Mile widziane inne propozycje.
- Misiek Cypr
-
Re: Jimny od początku...
Zrobiłem to samo, znaczy wyfasowałem sobie podobne auto, niebieskie.
Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem turystyka? Jedyne zastosowanie do turystyki, to podpiecie na sztywnym holu do campera I pojechc w sina dal. Na miejscu Jimny jest idealnym autem do exploracji terenu w poblizu postoju campera.
Do turystyki tylko tym autem, musimy poczekac na kogos kto wynalezie sposob teleportacji
Ja ide dwa cale w gore, MT.
Z miejsc co nalezy sprawdzic to:
Czy jest podloga w bagazniku?
Czy mocowania pasow bezpieczenstwa tylnej kanapy sa jeszcze przymocowane do podlogi
Wlezc pod spod I zobaczyc czy mocowania budy istnieja
Rama
Podloga budy
Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem turystyka? Jedyne zastosowanie do turystyki, to podpiecie na sztywnym holu do campera I pojechc w sina dal. Na miejscu Jimny jest idealnym autem do exploracji terenu w poblizu postoju campera.
Do turystyki tylko tym autem, musimy poczekac na kogos kto wynalezie sposob teleportacji

Ja ide dwa cale w gore, MT.
Z miejsc co nalezy sprawdzic to:
Czy jest podloga w bagazniku?
Czy mocowania pasow bezpieczenstwa tylnej kanapy sa jeszcze przymocowane do podlogi
Wlezc pod spod I zobaczyc czy mocowania budy istnieja
Rama
Podloga budy
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Nie prosciej zamknac kota w srodku?
Jak rano go nie bedzie to do blacharza.
Jak rano go nie bedzie to do blacharza.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Misiek Cypr
-
Ale wtedy trzeba sie zaczaic owiniety w turecki ortalion I paczec ktoredy wylezie. No I trzeba go najpierw odlowic 

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Z tego co piszecie wyłania się obraz taki że Jimniak za 15cie niczym się nie różni od Samuraja za 10 i Vitary za 5tkę
Przerabiałem samuraja i powiem Ci, że oj, różnią się...
Ja kupiłem jimnego za 11.800 PLN, wszystkie pierdy działają, szyby na prąd i lusterka też; auto jest zdrowe, ładne. Samuraja ze zdrową budą w ogóle nie znajdziesz, chyba że wyspawany wczoraj- nie wiesz jak i nie wiesz przez kogo.
Nie wiem czy to wynika z innej jakości blach, czy z tego że 3/4 jimniaków jeździ miejsko i w życiu nawet polnej drogi nie widziało, ale jednak niepognitego jimnego znaleźć jest stosunkowo łatwo, w zdrowe samuraje natomiast nie uwierzę.
Dziś byłem zamówić części do serwisu; rozrząd 140 złotych:D No kurde, coraz bardziej mi się to auto podoba:D
Ja kupiłem jimnego za 11.800 PLN, wszystkie pierdy działają, szyby na prąd i lusterka też; auto jest zdrowe, ładne. Samuraja ze zdrową budą w ogóle nie znajdziesz, chyba że wyspawany wczoraj- nie wiesz jak i nie wiesz przez kogo.
Nie wiem czy to wynika z innej jakości blach, czy z tego że 3/4 jimniaków jeździ miejsko i w życiu nawet polnej drogi nie widziało, ale jednak niepognitego jimnego znaleźć jest stosunkowo łatwo, w zdrowe samuraje natomiast nie uwierzę.
Dziś byłem zamówić części do serwisu; rozrząd 140 złotych:D No kurde, coraz bardziej mi się to auto podoba:D
Różnica tkwi jedynie w wieku...
Vitary 20-letnie i lepiej, Samuraje jeszcze starsze. Poczekamy jak Jimniaki w ten wiek wejdą.
GVki zbliżają się do 20-lat a też niejedna zgnita lepiej niż starsze modele.
Vitary 20-letnie i lepiej, Samuraje jeszcze starsze. Poczekamy jak Jimniaki w ten wiek wejdą.
GVki zbliżają się do 20-lat a też niejedna zgnita lepiej niż starsze modele.
Możliwe że wiek robi różnicę, chociaż spotkałem się- i to niejednokrotnie- z opiniami, że stare samuraje z początku lat 90-tych są lepsze blacharsko od tych z ostatnich lat produkcji. Nie wiem ile w tym prawdy.
A wracając do rzeczy- czy ktoś pomoże w temacie opon???
A wracając do rzeczy- czy ktoś pomoże w temacie opon???
Ze dwa miechy temu kupilem hankook at. Na razie wygrywaja w moim prywatnym rankingu.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
łee, myślałem, że nowy model już odebrałeś.
a te hankooki to są aby całoroczne?
Bo mi tylko letnie wywala w wyszukiwarce.
Bo mi tylko letnie wywala w wyszukiwarce.
Dobra, to ja jeszcze w kwestii formalnej; jak mam szosowe gumy na standardowej feldze, tej ogólnosuzukowej z dziurami okrągłymi, w rozmiarze 205/70 R15, to ateki też muszą być wysokie 70, czy mogę założyć tyćko więksiejsze, 75 albo i 80?
Bez żadnych liftów i cięcia ile można wsadzić maks?
Bez żadnych liftów i cięcia ile można wsadzić maks?