Blokada mostu w samuraiu
Moderator: Albert_N
Blokada mostu w samuraiu
Witam serdecznie! Wyobrażam sobie, że temat ten był wielokrotnie poruszany... Przeglądałem różne posty w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje, ale nie znalazłem żadnych konkretów (zdania są strasznie podzielone) nie wnoszą niczego konkretnego, nie wiem co jest prawdą, a co mitem... Był bym wdzięczny, gdyby ktoś znający sie na temacie, doradził by jaką konkretnie wybrać blokadę mostu na tył do sj 413, za cenę ok. 2000 zł. Z góry dziękuje i pozdrawiam!!! 

"Trzymaj swoich przyjaciół blisko, ale jeszcze bliżej trzymaj swoich wrogów"
Powtórzę po raz setny. Wszystko zależy do czego używasz auta. Ja tylko w terenie i mam LockRighta. Nie bawię się w załanczanie i rozpinanie. Robi
. Jeżeli chcesz jeździć sporo po czarnym to manualna...
Czytaj tematy uważniej...

Czytaj tematy uważniej...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
- artur krzysztof wnorowski
-
Re: Blokada mostu w samuraiu
Tu sie zgadzamDrago pisze:Witam serdecznie! Wyobrażam sobie, że temat ten był wielokrotnie poruszany...
,Drago pisze: Przeglądałem różne posty w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje
Chyba bez przekonania lub strasznie zasadniczo/pobierznie
Drago pisze:ale nie znalazłem żadnych konkretów (zdania są strasznie podzielone) nie wnoszą niczego konkretnego,
Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg
Jesli sam nie przeczytasz poszukasz to sie nie dowiesz chyba ze ktos nudzący sie odpowie na pytanie ALE nie licz na to temat wałkowany jest do wymiotówDrago pisze:nie wiem co jest prawdą, a co mitem...
wyciął kolejny post bez sensuDrago pisze:Był bym wdzięczny, gdyby ktoś znający sie na temacie,
- MotoManiek
-
To straszne, że szanowny kolega Adam.Ż, musiał "powtarzać coś po raz setny... " Jakby sam uważnie czytał posty, to takie sytuacje nie miały by miejsca.Ludzie zakładają nowe tematy, ponieważ żądają konkretnych wskazówek, a w tej stercie paplaniny "o wszystkim i o niczym", rzadko kiedy można znaleźć coś, co nawet po głębszych przemyśleniach okazałoby się konstruktywne. Napisałem, że koszt blokady ma wynosić około 2000 zł Wiadomo, że lepszym rozwiązaniem jest kiedy użytkownik sam decyduje czy blokada ma być załączona czy nie (manual), ale z tego co mi wiadomo to raczej za tą kwotę można wybierać tylko w automatycznych. Więc chyba oczywistym jest fakt, że skoro pytam o blokadę w granicach tej kwoty to chodzi mi o blokadę manualną. (to w kwestii uważnego czytania postów)
Mam takie pytanie, do "artura krzysztofa wnorowskiego": Czy każdego posta zaczynasz od krytyki? Nikt Cie nie zmusza do tego, żebyś odpisywał... To właśnie przez takich jak Ty, osoba wchodząca w ten post, zamiast dowiedzieć się czegoś konkretnego na ściśle określony temat, zobaczy jakieś bzdury, natury nie spełnionego ironicznego psychologa. Napisałeś:" Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg " widocznie coś w tym jest, że nie można sie tu połapać.
No i jeszcze jedno do kolegi "MotoMAniek": Nie przedstawiłem się, ponieważ nie uważam żeby to miało znaczenie w tym poście, co to kogo obchodzi kim ja jestem, jak będzie mnie chciał zaprosić na randkę to wyśle mi "PW". Następnym razem przed zadaniem pytania umieszcze swoje "CV" wtedy będzie ok???
Czy każdy kto jest nowy musi być napadany przez nałogowych przesiadywaczy forum??? Hmmm, ah tak nic im nie umknie... Wyrażacie wielkie oburzenie, na postawione pytanie... A jaka jest rola tego forum??? Czyż nie o to chodzi, żeby wymieniać poglądy i doświadczenia??? A może niedługo trzeba będzie prosić kogoś o pozwolenie, żeby wogóle o cokolwiek można było zapytać???
Trochę więcej ogłady, by nikomu nie zaszkodziło... Zadałem grzecznie dość proste pytanie, a spotkałem się z wielkim oburzeniem, łaską i krytyką...
Szkoda mojego czasu na takie "odbijanie piłeczki" które jest gó*** warte.[/quote]
Mam takie pytanie, do "artura krzysztofa wnorowskiego": Czy każdego posta zaczynasz od krytyki? Nikt Cie nie zmusza do tego, żebyś odpisywał... To właśnie przez takich jak Ty, osoba wchodząca w ten post, zamiast dowiedzieć się czegoś konkretnego na ściśle określony temat, zobaczy jakieś bzdury, natury nie spełnionego ironicznego psychologa. Napisałeś:" Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg " widocznie coś w tym jest, że nie można sie tu połapać.
No i jeszcze jedno do kolegi "MotoMAniek": Nie przedstawiłem się, ponieważ nie uważam żeby to miało znaczenie w tym poście, co to kogo obchodzi kim ja jestem, jak będzie mnie chciał zaprosić na randkę to wyśle mi "PW". Następnym razem przed zadaniem pytania umieszcze swoje "CV" wtedy będzie ok???
Czy każdy kto jest nowy musi być napadany przez nałogowych przesiadywaczy forum??? Hmmm, ah tak nic im nie umknie... Wyrażacie wielkie oburzenie, na postawione pytanie... A jaka jest rola tego forum??? Czyż nie o to chodzi, żeby wymieniać poglądy i doświadczenia??? A może niedługo trzeba będzie prosić kogoś o pozwolenie, żeby wogóle o cokolwiek można było zapytać???
Trochę więcej ogłady, by nikomu nie zaszkodziło... Zadałem grzecznie dość proste pytanie, a spotkałem się z wielkim oburzeniem, łaską i krytyką...
Szkoda mojego czasu na takie "odbijanie piłeczki" które jest gó*** warte.[/quote]
No ja bym na to nie wpadl ze pytasz o manuala. Pytales o blokade a skoro przebrnales przez gaszcz informacji to wiesz ze za taka kase nie mozna kupic np ARB.Drago pisze: Więc chyba oczywistym jest fakt, że skoro pytam o blokadę w granicach tej kwoty to chodzi mi o blokadę manualną. (to w kwestii uważnego czytania postów)
Wiem, ze za ok 2 kzl niejaki Mazur robi blokady hydrauliczne. Przy okazji pytanie: czy ktos juz na tym jezdzi? Jakto robi? Moj koles za 2-3 tyg odstawia auto do montazu, ciekawy jestem co to jest warte.
Kapec, disco 300TDi '97,
- Michał_1989
@Drago ,Wiesz co sorry ale z reguły należało by sie przedstawić ....
taka jest tradycja na forum ....
Blokady:
ARB (malualna,sterowana powietrzem) 3800zł
KAM (manualna ,sterowana elektrycznie) 661 funtów +opłaty celne
Od Mazura (manualna,stertowana hydraulicznie ) 2000zł
Lock Right (automat ) 1600zł
E-Z Locker (automat) cena podobna do lock right
Bester Locker (ze 3 elektrody) najtańsza z powyższych nie rozpina sie na asfalcie

Blokady:
ARB (malualna,sterowana powietrzem) 3800zł
KAM (manualna ,sterowana elektrycznie) 661 funtów +opłaty celne
Od Mazura (manualna,stertowana hydraulicznie ) 2000zł
Lock Right (automat ) 1600zł
E-Z Locker (automat) cena podobna do lock right
Bester Locker (ze 3 elektrody) najtańsza z powyższych nie rozpina sie na asfalcie

Suzuki Samurai 2.0i
/ Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 

- Michał_1989
Drago, nie traktuj każdej uwagi jak ataku. Porównując do innych zaczynających, którzy ruszyli wałkowany temat a jeszcze się nie przedstawili (nie obowiązek, ale tutejszy zwyczaj po prostu), zostałeś bardzo łagodnie przyjęty.
Czytałem Twojego posta uważnie i także nie wyłapałem że będąc świadom cen manuala nie szukasz automata.
Wałkowałem Temat blokady niemal od zakupu auta i mój wniosek jest taki, że odpowiedzi na forum są, tylko mocno rozrzucone i pełne skrótów myślowych, których nie wyłapiesz, jeżeli się w temat nie wgryzłeś.
Wracając do podstawowego tematu, to istotnie blokada Mazura (choć chyba przekroczy 2000, ale lepiej Jego o to zapytaj), jest najtańsza. Kto testował nie wiem, ale ponoć w poprzednim sezonie byli śmiałkowie.
Co do KAM-a, to jest chyba pomiędzy Mazurową a ARB, bo wyszła niecałe 4tys (pisałem szerzej w innym wątku, więc nie będę się powtarzał).
Powodzenia
Czytałem Twojego posta uważnie i także nie wyłapałem że będąc świadom cen manuala nie szukasz automata.
Wałkowałem Temat blokady niemal od zakupu auta i mój wniosek jest taki, że odpowiedzi na forum są, tylko mocno rozrzucone i pełne skrótów myślowych, których nie wyłapiesz, jeżeli się w temat nie wgryzłeś.
Wracając do podstawowego tematu, to istotnie blokada Mazura (choć chyba przekroczy 2000, ale lepiej Jego o to zapytaj), jest najtańsza. Kto testował nie wiem, ale ponoć w poprzednim sezonie byli śmiałkowie.
Co do KAM-a, to jest chyba pomiędzy Mazurową a ARB, bo wyszła niecałe 4tys (pisałem szerzej w innym wątku, więc nie będę się powtarzał).
Powodzenia
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki
[/quote]Drago pisze:To straszne, że szanowny kolega Adam.Ż, musiał "powtarzać coś po raz setny... " Jakby sam uważnie czytał posty, to takie sytuacje nie miały by miejsca.Ludzie zakładają nowe tematy, ponieważ żądają konkretnych wskazówek, a w tej stercie paplaniny "o wszystkim i o niczym", rzadko kiedy można znaleźć coś, co nawet po głębszych przemyśleniach okazałoby się konstruktywne. Napisałem, że koszt blokady ma wynosić około 2000 zł Wiadomo, że lepszym rozwiązaniem jest kiedy użytkownik sam decyduje czy blokada ma być załączona czy nie (manual), ale z tego co mi wiadomo to raczej za tą kwotę można wybierać tylko w automatycznych. Więc chyba oczywistym jest fakt, że skoro pytam o blokadę w granicach tej kwoty to chodzi mi o blokadę manualną. (to w kwestii uważnego czytania postów)
Szkoda mojego czasu na takie "odbijanie piłeczki" które jest gó*** warte.
Z Twojego postu wynikało że szukasz blokady(jakiejkolwek) do samiego a nic nie napisałeś o manualu... Wcale manuale nie są lepsze od automatów...
- Grzegorz K.
Dziękuje " Michał_1989 ", właśnie tego typu odpowiedzi się spodziewałem... Co do przedstawienia się
naprawiłem swój błąd... heh
Rzeczywiście blokada od " Mazura " wydaje się być rozsądna...
Trzeba będzie to rozważyć! Jeszcze jedno co mi się nasuwa na myśl to, to że generalnie te blokady są okropnie drogie, za kawałek żelastwa tyle kasy ehhhhhh......... Pozdrawiam!!!

Rzeczywiście blokada od " Mazura " wydaje się być rozsądna...
Trzeba będzie to rozważyć! Jeszcze jedno co mi się nasuwa na myśl to, to że generalnie te blokady są okropnie drogie, za kawałek żelastwa tyle kasy ehhhhhh......... Pozdrawiam!!!
Do tej blokady mam jedno ale, niestandardowa półoś, po rozpęknięciu się będzie problem z dorabianiem, w każdym razie nie dostanie się jej
na "byle szrocie".
ARB można zza wielkiej wody za ok 600-700 $ ściągnąć
http://www.rocky-road.com/zukarb.html
na "byle szrocie".
Ostatnio zmieniony pn mar 05, 2007 4:22 pm przez protetyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- artur krzysztof wnorowski
-
ODPOWIADAM
posiedzisz na forum popatrzysz i za 2 / 3 lata nóż sam Ci sie w kieszeni otworzy bo "Młody" zamiast zadac sobie trud poczytac lub KONKRETNIEJ sformułowac pytanie wywali babola
dlatego staramy sie tępić dyletanctwo i upraszamy o uzywanie opcji "SZUKAJ" gdyby nikt nie zwracał uwagi wcale byś sie nie połapał o co chodzi
Słuchaj nikt na randke Cie nie zaprasza ale milej jest wiedziec komu sie odpisuje
TROCHE wiecej ogłady masz racje
traktuj innych tak jakbys sam chciałbys byc traktowany
ktos z nas moze tez uznac ze szkoda czasu i cie oleje
nie kazdego, tylko takiego który jest bez sensu i jest po raz setny,Drago pisze:
Mam takie pytanie, do "artura krzysztofa wnorowskiego": Czy każdego posta zaczynasz od krytyki?
posiedzisz na forum popatrzysz i za 2 / 3 lata nóż sam Ci sie w kieszeni otworzy bo "Młody" zamiast zadac sobie trud poczytac lub KONKRETNIEJ sformułowac pytanie wywali babola
uwierz są gorsi od mojej skromej osoby na tym forum i bardziej dosadniDrago pisze: Nikt Cie nie zmusza do tego, żebyś odpisywał... To właśnie przez takich jak Ty,
ZIEWDrago pisze: osoba wchodząca w ten post, zamiast dowiedzieć się czegoś konkretnego na ściśle określony temat, zobaczy jakieś bzdury, natury nie spełnionego ironicznego psychologa.
Drago pisze: Napisałeś:" Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg " widocznie coś w tym jest, że nie można sie tu połapać.
dlatego staramy sie tępić dyletanctwo i upraszamy o uzywanie opcji "SZUKAJ" gdyby nikt nie zwracał uwagi wcale byś sie nie połapał o co chodzi
[/quote]Drago pisze: No i jeszcze jedno do kolegi "MotoMAniek": Nie przedstawiłem się,
Szkoda mojego czasu na takie "odbijanie piłeczki" które jest gó*** warte.
Słuchaj nikt na randke Cie nie zaprasza ale milej jest wiedziec komu sie odpisuje
TROCHE wiecej ogłady masz racje
traktuj innych tak jakbys sam chciałbys byc traktowany
ktos z nas moze tez uznac ze szkoda czasu i cie oleje
I tutaj uznałem przewagę KAMowskiego wynalazku. W komplecie są półosie, w dodatku dostępne też osobno za jakieś 800zł/stronę z łożyskiem i uszczelniaczem. Łożyska osobno też mają. Jak dodać to i kompresor do ceny ARBa, to KAM wyjdzie taniej i to sporo.protetyk pisze:Do tej blokady mam jedno ale, niestandardowa półoś, po rozpęknięciu się będzie problem z dorabianiem, w każdym razie nie dostanie się jej
na "byle szrocie".
Obiecują też że do wakacji dorobią przód. W międzyczasie będzie dostępne LSD do tylnego mostu. Można więc traktować to rozwiązanie "rozwojowo".
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
Mówię o manualach i automatach a besterlocker to jest jeszcze inna dziedzina. Bardzo rzadko są rajdy gdzie nie ma asfaltu a besterlocker na asfaldzie nie za dobrze robi. Z kolei w terenie dobrze jest nie myśleć czy zapiąć tylną blokadę czy nie dlatego ja wolę z tyłu automat. Ja w sumie ani jednej nie zakatowałem(w jednej zęby przyszlifowałem ale chodziła) a jeszcze teraz przy odciążonych tylnych półosiach jest inne obciążenie.
Michał_1989 pisze: KAM (manualna ,sterowana elektrycznie) 661 funtów +opłaty celne
A gdzie coś więcej na temat tego wynalazku można poczytać?Dmieszcz pisze: I tutaj uznałem przewagę KAMowskiego wynalazku. W komplecie są półosie, w dodatku dostępne też osobno za jakieś 800zł/stronę z łożyskiem i uszczelniaczem. Łożyska osobno też mają. Jak dodać to i kompresor do ceny ARBa, to KAM wyjdzie taniej i to sporo.
Tylko po polskiemu please

- Michał_1989
Sorry ale jak chcesz to tu masz fotki które powinny Ci wszystko wyjaśnić
http://www.kamdiffs.com/suzuki_diff_locker.htm
A tu jak się montuje :
http://www.izook.com/tech/samurai/drive ... er/kam.htm
Jak masz pytania to pisz myślę że ktoś będzie znał odpowiedź
http://www.kamdiffs.com/suzuki_diff_locker.htm
A tu jak się montuje :
http://www.izook.com/tech/samurai/drive ... er/kam.htm
Jak masz pytania to pisz myślę że ktoś będzie znał odpowiedź

Suzuki Samurai 2.0i

besterlocker robi stanowczo lepiej na czarnym niż automat.Adam.Ż pisze:Mówię o manualach i automatach a besterlocker to jest jeszcze inna dziedzina. Bardzo rzadko są rajdy gdzie nie ma asfaltu a besterlocker na asfaldzie nie za dobrze robi. Z kolei w terenie dobrze jest nie myśleć czy zapiąć tylną blokadę czy nie dlatego ja wolę z tyłu automat. Ja w sumie ani jednej nie zakatowałem(w jednej zęby przyszlifowałem ale chodziła) a jeszcze teraz przy odciążonych tylnych półosiach jest inne obciążenie.
- Michał_1989
protetyk pisze:Eee jakoś tak mnie to nie przekonuje, skomplikowane to to i dodatkowo,
podobnie jak w mazurowej, niestandardowa półoś.
Arab tańszy i tylko dziurkę na wężyk trzeba zrobić,
utniesz półoś (się powtarzam) i za drobne dokupisz.

Suzuki Samurai 2.0i