Blokada mostu w samuraiu

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Drago
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Blokada mostu w samuraiu

Post autor: Drago » ndz mar 04, 2007 4:11 pm

Witam serdecznie! Wyobrażam sobie, że temat ten był wielokrotnie poruszany... Przeglądałem różne posty w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje, ale nie znalazłem żadnych konkretów (zdania są strasznie podzielone) nie wnoszą niczego konkretnego, nie wiem co jest prawdą, a co mitem... Był bym wdzięczny, gdyby ktoś znający sie na temacie, doradził by jaką konkretnie wybrać blokadę mostu na tył do sj 413, za cenę ok. 2000 zł. Z góry dziękuje i pozdrawiam!!! ;-)
"Trzymaj swoich przyjaciół blisko, ale jeszcze bliżej trzymaj swoich wrogów"

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » ndz mar 04, 2007 4:18 pm

Powtórzę po raz setny. Wszystko zależy do czego używasz auta. Ja tylko w terenie i mam LockRighta. Nie bawię się w załanczanie i rozpinanie. Robi :)2 . Jeżeli chcesz jeździć sporo po czarnym to manualna...
Czytaj tematy uważniej...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
artur krzysztof wnorowski

Re: Blokada mostu w samuraiu

Post autor: artur krzysztof wnorowski » ndz mar 04, 2007 6:39 pm

Drago pisze:Witam serdecznie! Wyobrażam sobie, że temat ten był wielokrotnie poruszany...
Tu sie zgadzam
Drago pisze: Przeglądałem różne posty w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje
,

Chyba bez przekonania lub strasznie zasadniczo/pobierznie

Drago pisze:ale nie znalazłem żadnych konkretów (zdania są strasznie podzielone) nie wnoszą niczego konkretnego,

Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg

Drago pisze:nie wiem co jest prawdą, a co mitem...
Jesli sam nie przeczytasz poszukasz to sie nie dowiesz chyba ze ktos nudzący sie odpowie na pytanie ALE nie licz na to temat wałkowany jest do wymiotów

Drago pisze:Był bym wdzięczny, gdyby ktoś znający sie na temacie,
wyciął kolejny post bez sensu

Awatar użytkownika
MotoManiek

Post autor: MotoManiek » ndz mar 04, 2007 9:59 pm

Na dobry początek mógłby się kolega przedstawić, a dopiero póżniej zadawać pytania... :-?
W terenie, im gorzej... tym lepiej

Tel. alarmowy 602 492 450

Awatar użytkownika
Drago
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Drago » pn mar 05, 2007 12:37 am

To straszne, że szanowny kolega Adam.Ż, musiał "powtarzać coś po raz setny... " Jakby sam uważnie czytał posty, to takie sytuacje nie miały by miejsca.Ludzie zakładają nowe tematy, ponieważ żądają konkretnych wskazówek, a w tej stercie paplaniny "o wszystkim i o niczym", rzadko kiedy można znaleźć coś, co nawet po głębszych przemyśleniach okazałoby się konstruktywne. Napisałem, że koszt blokady ma wynosić około 2000 zł Wiadomo, że lepszym rozwiązaniem jest kiedy użytkownik sam decyduje czy blokada ma być załączona czy nie (manual), ale z tego co mi wiadomo to raczej za tą kwotę można wybierać tylko w automatycznych. Więc chyba oczywistym jest fakt, że skoro pytam o blokadę w granicach tej kwoty to chodzi mi o blokadę manualną. (to w kwestii uważnego czytania postów)
Mam takie pytanie, do "artura krzysztofa wnorowskiego": Czy każdego posta zaczynasz od krytyki? Nikt Cie nie zmusza do tego, żebyś odpisywał... To właśnie przez takich jak Ty, osoba wchodząca w ten post, zamiast dowiedzieć się czegoś konkretnego na ściśle określony temat, zobaczy jakieś bzdury, natury nie spełnionego ironicznego psychologa. Napisałeś:" Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg " widocznie coś w tym jest, że nie można sie tu połapać.
No i jeszcze jedno do kolegi "MotoMAniek": Nie przedstawiłem się, ponieważ nie uważam żeby to miało znaczenie w tym poście, co to kogo obchodzi kim ja jestem, jak będzie mnie chciał zaprosić na randkę to wyśle mi "PW". Następnym razem przed zadaniem pytania umieszcze swoje "CV" wtedy będzie ok???
Czy każdy kto jest nowy musi być napadany przez nałogowych przesiadywaczy forum??? Hmmm, ah tak nic im nie umknie... Wyrażacie wielkie oburzenie, na postawione pytanie... A jaka jest rola tego forum??? Czyż nie o to chodzi, żeby wymieniać poglądy i doświadczenia??? A może niedługo trzeba będzie prosić kogoś o pozwolenie, żeby wogóle o cokolwiek można było zapytać???
Trochę więcej ogłady, by nikomu nie zaszkodziło... Zadałem grzecznie dość proste pytanie, a spotkałem się z wielkim oburzeniem, łaską i krytyką...
Szkoda mojego czasu na takie "odbijanie piłeczki" które jest gó*** warte.[/quote]

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » pn mar 05, 2007 6:47 am

Drago pisze: Więc chyba oczywistym jest fakt, że skoro pytam o blokadę w granicach tej kwoty to chodzi mi o blokadę manualną. (to w kwestii uważnego czytania postów)
No ja bym na to nie wpadl ze pytasz o manuala. Pytales o blokade a skoro przebrnales przez gaszcz informacji to wiesz ze za taka kase nie mozna kupic np ARB.
Wiem, ze za ok 2 kzl niejaki Mazur robi blokady hydrauliczne. Przy okazji pytanie: czy ktos juz na tym jezdzi? Jakto robi? Moj koles za 2-3 tyg odstawia auto do montazu, ciekawy jestem co to jest warte.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » pn mar 05, 2007 9:08 am

@Drago ,Wiesz co sorry ale z reguły należało by sie przedstawić .... :-? taka jest tradycja na forum .... :roll:
Blokady:

ARB (malualna,sterowana powietrzem) 3800zł
KAM (manualna ,sterowana elektrycznie) 661 funtów +opłaty celne
Od Mazura (manualna,stertowana hydraulicznie ) 2000zł
Lock Right (automat ) 1600zł
E-Z Locker (automat) cena podobna do lock right
Bester Locker (ze 3 elektrody) najtańsza z powyższych nie rozpina sie na asfalcie :)21
Suzuki Samurai 2.0i :) / Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 :)21

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » pn mar 05, 2007 9:11 am

A poza tym odpisując z łachą i brakiem chęci nawet zajrzenia do archiwum to sie mało dowiesz na TYM forum... Temat blokad różnego typu był ddduuużżo razy wałkowany,wystarczy zadać sobie trud i wpisać jedną z powyższych blokad w opcje szukaj :evil:

Awatar użytkownika
Dmieszcz

Post autor: Dmieszcz » pn mar 05, 2007 10:11 am

Drago, nie traktuj każdej uwagi jak ataku. Porównując do innych zaczynających, którzy ruszyli wałkowany temat a jeszcze się nie przedstawili (nie obowiązek, ale tutejszy zwyczaj po prostu), zostałeś bardzo łagodnie przyjęty.

Czytałem Twojego posta uważnie i także nie wyłapałem że będąc świadom cen manuala nie szukasz automata.

Wałkowałem Temat blokady niemal od zakupu auta i mój wniosek jest taki, że odpowiedzi na forum są, tylko mocno rozrzucone i pełne skrótów myślowych, których nie wyłapiesz, jeżeli się w temat nie wgryzłeś.

Wracając do podstawowego tematu, to istotnie blokada Mazura (choć chyba przekroczy 2000, ale lepiej Jego o to zapytaj), jest najtańsza. Kto testował nie wiem, ale ponoć w poprzednim sezonie byli śmiałkowie.
Co do KAM-a, to jest chyba pomiędzy Mazurową a ARB, bo wyszła niecałe 4tys (pisałem szerzej w innym wątku, więc nie będę się powtarzał).

Powodzenia
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn mar 05, 2007 1:51 pm

Drago pisze:To straszne, że szanowny kolega Adam.Ż, musiał "powtarzać coś po raz setny... " Jakby sam uważnie czytał posty, to takie sytuacje nie miały by miejsca.Ludzie zakładają nowe tematy, ponieważ żądają konkretnych wskazówek, a w tej stercie paplaniny "o wszystkim i o niczym", rzadko kiedy można znaleźć coś, co nawet po głębszych przemyśleniach okazałoby się konstruktywne. Napisałem, że koszt blokady ma wynosić około 2000 zł Wiadomo, że lepszym rozwiązaniem jest kiedy użytkownik sam decyduje czy blokada ma być załączona czy nie (manual), ale z tego co mi wiadomo to raczej za tą kwotę można wybierać tylko w automatycznych. Więc chyba oczywistym jest fakt, że skoro pytam o blokadę w granicach tej kwoty to chodzi mi o blokadę manualną. (to w kwestii uważnego czytania postów)
Mam takie pytanie, do "artura krzysztofa wnorowskiego": Czy każdego posta zaczynasz od krytyki? Nikt Cie nie zmusza do tego, żebyś odpisywał... To właśnie przez takich jak Ty, osoba wchodząca w ten post, zamiast dowiedzieć się czegoś konkretnego na ściśle określony temat, zobaczy jakieś bzdury, natury nie spełnionego ironicznego psychologa. Napisałeś:" Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg " widocznie coś w tym jest, że nie można sie tu połapać.
No i jeszcze jedno do kolegi "MotoMAniek": Nie przedstawiłem się, ponieważ nie uważam żeby to miało znaczenie w tym poście, co to kogo obchodzi kim ja jestem, jak będzie mnie chciał zaprosić na randkę to wyśle mi "PW". Następnym razem przed zadaniem pytania umieszcze swoje "CV" wtedy będzie ok???
Czy każdy kto jest nowy musi być napadany przez nałogowych przesiadywaczy forum??? Hmmm, ah tak nic im nie umknie... Wyrażacie wielkie oburzenie, na postawione pytanie... A jaka jest rola tego forum??? Czyż nie o to chodzi, żeby wymieniać poglądy i doświadczenia??? A może niedługo trzeba będzie prosić kogoś o pozwolenie, żeby wogóle o cokolwiek można było zapytać???
Trochę więcej ogłady, by nikomu nie zaszkodziło... Zadałem grzecznie dość proste pytanie, a spotkałem się z wielkim oburzeniem, łaską i krytyką...
Szkoda mojego czasu na takie "odbijanie piłeczki" które jest gó*** warte.
[/quote]

Z Twojego postu wynikało że szukasz blokady(jakiejkolwek) do samiego a nic nie napisałeś o manualu... Wcale manuale nie są lepsze od automatów...

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn mar 05, 2007 1:53 pm

Aha i jeszcze jedno takie tematy są średnio co 2 miesiące... Wkurzające jest po prostu po tysiąc razy wypisywanie tego samego dlatego podstawą jest najpierw użycie opcji szukaj a dopiero potem pytanie...

Awatar użytkownika
Grzegorz K.

Post autor: Grzegorz K. » pn mar 05, 2007 2:04 pm

A może tak jak z luzami zaworowymi przykleić takie podstawowe tematy jak: blokada, amorki, gaźnik pony, opony, spoa, resory Vs springi itp...
Suzuki Samurai '88.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn mar 05, 2007 2:19 pm

Chyba tak będzie najlepiej. :)2

Awatar użytkownika
4x4suza

Post autor: 4x4suza » pn mar 05, 2007 2:45 pm

Grzegorz otoz to ......
to samo chcialem napisac

:)2 Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Drago
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Drago » pn mar 05, 2007 4:08 pm

Dziękuje " Michał_1989 ", właśnie tego typu odpowiedzi się spodziewałem... Co do przedstawienia się :-) naprawiłem swój błąd... heh
Rzeczywiście blokada od " Mazura " wydaje się być rozsądna...
Trzeba będzie to rozważyć! Jeszcze jedno co mi się nasuwa na myśl to, to że generalnie te blokady są okropnie drogie, za kawałek żelastwa tyle kasy ehhhhhh......... Pozdrawiam!!!

protetyk

Post autor: protetyk » pn mar 05, 2007 4:20 pm

Do tej blokady mam jedno ale, niestandardowa półoś, po rozpęknięciu się będzie problem z dorabianiem, w każdym razie nie dostanie się jej
na "byle szrocie".
ARB można zza wielkiej wody za ok 600-700 $ ściągnąć
http://www.rocky-road.com/zukarb.html
Ostatnio zmieniony pn mar 05, 2007 4:22 pm przez protetyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
artur krzysztof wnorowski

Post autor: artur krzysztof wnorowski » pn mar 05, 2007 4:20 pm

ODPOWIADAM
Drago pisze:
Mam takie pytanie, do "artura krzysztofa wnorowskiego": Czy każdego posta zaczynasz od krytyki?
nie kazdego, tylko takiego który jest bez sensu i jest po raz setny,
posiedzisz na forum popatrzysz i za 2 / 3 lata nóż sam Ci sie w kieszeni otworzy bo "Młody" zamiast zadac sobie trud poczytac lub KONKRETNIEJ sformułowac pytanie wywali babola

Drago pisze: Nikt Cie nie zmusza do tego, żebyś odpisywał... To właśnie przez takich jak Ty,
uwierz są gorsi od mojej skromej osoby na tym forum i bardziej dosadni

Drago pisze: osoba wchodząca w ten post, zamiast dowiedzieć się czegoś konkretnego na ściśle określony temat, zobaczy jakieś bzdury, natury nie spełnionego ironicznego psychologa.
ZIEW

Drago pisze: Napisałeś:" Bo kazdy zakłada nowy temat zamiast czytac lub troche wysilic mózg " widocznie coś w tym jest, że nie można sie tu połapać.

dlatego staramy sie tępić dyletanctwo i upraszamy o uzywanie opcji "SZUKAJ" gdyby nikt nie zwracał uwagi wcale byś sie nie połapał o co chodzi
Drago pisze: No i jeszcze jedno do kolegi "MotoMAniek": Nie przedstawiłem się,
Szkoda mojego czasu na takie "odbijanie piłeczki" które jest gó*** warte.
[/quote]

Słuchaj nikt na randke Cie nie zaprasza ale milej jest wiedziec komu sie odpisuje

TROCHE wiecej ogłady masz racje

traktuj innych tak jakbys sam chciałbys byc traktowany

ktos z nas moze tez uznac ze szkoda czasu i cie oleje

Awatar użytkownika
Dmieszcz

Post autor: Dmieszcz » pn mar 05, 2007 5:01 pm

protetyk pisze:Do tej blokady mam jedno ale, niestandardowa półoś, po rozpęknięciu się będzie problem z dorabianiem, w każdym razie nie dostanie się jej
na "byle szrocie".
ARB można zza wielkiej wody za ok 600-700 $ ściągnąć
http://www.rocky-road.com/zukarb.html
I tutaj uznałem przewagę KAMowskiego wynalazku. W komplecie są półosie, w dodatku dostępne też osobno za jakieś 800zł/stronę z łożyskiem i uszczelniaczem. Łożyska osobno też mają. Jak dodać to i kompresor do ceny ARBa, to KAM wyjdzie taniej i to sporo.

Obiecują też że do wakacji dorobią przód. W międzyczasie będzie dostępne LSD do tylnego mostu. Można więc traktować to rozwiązanie "rozwojowo".
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » pn mar 05, 2007 6:24 pm

Adam.Ż pisze: Wcale manuale nie są lepsze od automatów...
adaś a mógłbyś to uzasadnić.

w terenie najlepiej robi besterloocker z tyłu manual z przodu.
automat to taki półśrodek niby robi wszędzie a jest do dupy.
to moja opinia a zabiłem już dwa automaty i kilka besterlookerów :)21

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn mar 05, 2007 6:41 pm

Mówię o manualach i automatach a besterlocker to jest jeszcze inna dziedzina. Bardzo rzadko są rajdy gdzie nie ma asfaltu a besterlocker na asfaldzie nie za dobrze robi. Z kolei w terenie dobrze jest nie myśleć czy zapiąć tylną blokadę czy nie dlatego ja wolę z tyłu automat. Ja w sumie ani jednej nie zakatowałem(w jednej zęby przyszlifowałem ale chodziła) a jeszcze teraz przy odciążonych tylnych półosiach jest inne obciążenie.

protetyk

Post autor: protetyk » pn mar 05, 2007 7:02 pm

Michał_1989 pisze: KAM (manualna ,sterowana elektrycznie) 661 funtów +opłaty celne
Dmieszcz pisze: I tutaj uznałem przewagę KAMowskiego wynalazku. W komplecie są półosie, w dodatku dostępne też osobno za jakieś 800zł/stronę z łożyskiem i uszczelniaczem. Łożyska osobno też mają. Jak dodać to i kompresor do ceny ARBa, to KAM wyjdzie taniej i to sporo.
A gdzie coś więcej na temat tego wynalazku można poczytać?
Tylko po polskiemu please :)21

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » pn mar 05, 2007 7:10 pm

Sorry ale jak chcesz to tu masz fotki które powinny Ci wszystko wyjaśnić
http://www.kamdiffs.com/suzuki_diff_locker.htm
A tu jak się montuje :
http://www.izook.com/tech/samurai/drive ... er/kam.htm

Jak masz pytania to pisz myślę że ktoś będzie znał odpowiedź :)21

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » pn mar 05, 2007 7:14 pm

Adam.Ż pisze:Mówię o manualach i automatach a besterlocker to jest jeszcze inna dziedzina. Bardzo rzadko są rajdy gdzie nie ma asfaltu a besterlocker na asfaldzie nie za dobrze robi. Z kolei w terenie dobrze jest nie myśleć czy zapiąć tylną blokadę czy nie dlatego ja wolę z tyłu automat. Ja w sumie ani jednej nie zakatowałem(w jednej zęby przyszlifowałem ale chodziła) a jeszcze teraz przy odciążonych tylnych półosiach jest inne obciążenie.
besterlocker robi stanowczo lepiej na czarnym niż automat.

protetyk

Post autor: protetyk » pn mar 05, 2007 7:24 pm

Eee jakoś tak mnie to nie przekonuje, skomplikowane to to i dodatkowo,
podobnie jak w mazurowej, niestandardowa półoś.
Arab tańszy i tylko dziurkę na wężyk trzeba zrobić,
utniesz półoś (się powtarzam) i za drobne dokupisz.

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » pn mar 05, 2007 7:32 pm

protetyk pisze:Eee jakoś tak mnie to nie przekonuje, skomplikowane to to i dodatkowo,
podobnie jak w mazurowej, niestandardowa półoś.
Arab tańszy i tylko dziurkę na wężyk trzeba zrobić,
utniesz półoś (się powtarzam) i za drobne dokupisz.
:)21 Ano co począć , ja nie chciałem być królikiem doświadczalnym i kupiłem to co znane i przetestowane w Polsce :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”