SPOA i przedłużanie wieszaków

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

SPOA i przedłużanie wieszaków

Post autor: Twardy » wt kwie 10, 2007 9:26 pm

Jak w tytule, co daje i czym grozi.

Proponuję pozostawić wypowiedzi wnoszące coś do tematu, a następnie przykleić.
Nie chcę nikomu wybierać drogi motania. Temat został założony po to, aby ludzie zachwyceni tym rozwiązaniem zdawali sobie sprawę z negatywnych skutków, a o tym było bardzo mało.
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » wt kwie 10, 2007 9:30 pm

popieram, w koncu nie bedzie pytania o SPOA w co drugim nowym temacie...
piszcie piszcie a ja przykleje w ramach czynu spolecznego ;)
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » wt kwie 10, 2007 9:37 pm

zalety :
-samochód stoi wyżej o około 10cm (most) + różnica długości wieszaków
-większy prześwit rama-ziemia...
wady :
-gorsze prowadzenie (nieodczuwalne przy wspomaganiu ,przynajmniej u mnie)
-trzeba zmienić przewody hamulcowe
-wydłużenie wałów lub dystanse
-przerabianie drążków kierowniczych...
i to chyba tyle :)21 jak u mnie...(mam od Wranglera ale wcześniej miałem zwykłe SPOA :)21 )
Suzuki Samurai 2.0i :) / Jeep Grand Cherokee 4,7 V8 :)21

Bury

Post autor: Bury » wt kwie 10, 2007 9:50 pm

Wady:

- zmiana kątów w przednim moście (co skutkuje pogorszeniem prowadzenia pojazdu) lub szybko zużywające sie krzyżaki ze względu na zbyt duży kąt pracy wału,

- podniesienie środka ciężkości (pojazd staje sie wywrotny), co wymaga znacznego poszerzenia rozstawu kół (przez co obudowa mostu oraz łożyska obciążone są większymi siłami),

- zwykle konieczna zmiana amortyzatorów, bądź przynajmniej ich mocowań,
Ostatnio zmieniony wt kwie 10, 2007 11:39 pm przez Bury, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr kwie 11, 2007 6:09 am

przy dobrze wykonanym spoa wad (NIE MA).

seryjnie jakoś pan z fabryki wypuszcza takie syfy i nikt nie narzeka ale jak się nie potrafi ustawić kątów na zwrotnicach, sie nie chce przerobić układu kierowniczego a wyłącznym sponsorem operacji jest firma drutex (nie mylić tej co okna produkuje) i huta katowice.

to każda przeróbka samochodu jest o kant dupy rozbić.
to pisałem ja zadowolony użytkownik SPOA. SPRĘŻYN itd. itp.

a ogólnie to placki jesteście i tyle :)21

Bury

Post autor: Bury » śr kwie 11, 2007 7:40 am

no tak, ale seryjnie te syfy już mają tak ustawione kąty zwrotnicy, żeby pasowało krzyżakom i wałowi, a tutaj mimo wszystko musisz z czegoś zrezygnować, albo lepsze kąty i bardziej zużywające krzyżaki, albo gorsze kąty.. itd... Tak myśle... (posiadacz samochodu z fabrycznym SPOA)

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr kwie 11, 2007 10:54 am

to pomyśl jeszcze trochę :)21

a najlepiej weź ołóweczek i karteczke i sobie to narsuj.

najczęstszym błędem domorosłych "tunerów" jest zmiana tylko jednego parametru samochodu, czyli wysokości, szerokość i długość przecierz można zalać mlekiem i dać psu.

Bury

Post autor: Bury » śr kwie 11, 2007 1:32 pm

przepraszam, ale: "sam sobie to narysuj"

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » śr kwie 11, 2007 1:37 pm

leszek pisze:to pomyśl jeszcze trochę :)21

a najlepiej weź ołóweczek i karteczke i sobie to narsuj.

najczęstszym błędem domorosłych "tunerów" jest zmiana tylko jednego parametru samochodu, czyli wysokości, szerokość i długość przecierz można zalać mlekiem i dać psu.
Leszek widze ze strasznie wyszczekany jestes ale wlasnie o takie kasztany jak ty trudno tu cos sensownego znalezc poza tym ze ktos gdzies kiedys slyszal i ze bylo. Bez obrazy ale jak cos wiesz to sie podziel a nie pierdziel kocopołów
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Bury

Post autor: Bury » śr kwie 11, 2007 1:43 pm

Dobrze Leszek mówi (zresztą wie to doskonale), że przy znacznym podniesieniu długość i szerokość auta należałoby zwiększyć, ale co do kątów to się ni zgodzę do końca...

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr kwie 11, 2007 4:58 pm

jak rozciągniesz syfa a dodatkowo zmienisz mocowanie reduktora to kąty wychodzą lepsze niż w orginale a jak jeszcze odpowiednie wały kupisz ...

@corny odpowiadałem na pytania jak byłem mały teraz mi się już nie chce i niech każdy dłubie jak umie albo jak go stać,
byle "tunerzy" jeździli daleko od skupisk ludzkich :)21

Awatar użytkownika
Highway
Kontaktowanie:

Post autor: Highway » śr kwie 18, 2007 4:31 pm

Leszek myśli, że jak ma fajnie zrobioną furę to już wszyscy za wyrocznie go będą uważać. Jeżeli nie masz Leszku nic sensownego, budującego i konkretnego do powiedzenia to po prostu załóż sobie forum dyskusyjne gdzie będzie można wyrażać opinie w stylu "łubu dubu niech nam żyje prezes klubu Leszek....". Pierwszy raz miałem okazję poznać Cię na zlocie Suzuki i dojrzeć "blask Twojej chwały". Mam nadzieję, że na kolejnych imprezach będzie takich "mistrzuniów" coraz mniej.
Szanuje Twoją pracę przy off-road i jestem pełen podziwu dla Twojej pracy przy samochodzie i tego, co z nim zrobiłeś, ale za nic nie chciałbym mieć Ciebie w otoczeniu nawet dalszych kolegów.
Pozdrawiam
placek (i wcale się tego nie wstydzę)

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr kwie 18, 2007 8:03 pm

bo misiu żeby zostać moim kolegą to sobie trzeba zapracować.
ja tam twojego blasku na zlocie nie widziałem.

Awatar użytkownika
mdeja

Post autor: mdeja » śr kwie 18, 2007 8:15 pm

Highway pisze:Leszek myśli, że jak ma fajnie zrobioną furę to już wszyscy za wyrocznie go będą uważać. Jeżeli nie masz Leszku nic sensownego, budującego i konkretnego do powiedzenia to po prostu załóż sobie forum dyskusyjne gdzie będzie można wyrażać opinie w stylu "łubu dubu niech nam żyje prezes klubu Leszek....". Pierwszy raz miałem okazję poznać Cię na zlocie Suzuki i dojrzeć "blask Twojej chwały". Mam nadzieję, że na kolejnych imprezach będzie takich "mistrzuniów" coraz mniej.
Szanuje Twoją pracę przy off-road i jestem pełen podziwu dla Twojej pracy przy samochodzie i tego, co z nim zrobiłeś, ale za nic nie chciałbym mieć Ciebie w otoczeniu nawet dalszych kolegów.
Pozdrawiam
placek (i wcale się tego nie wstydzę)
Nie ma jak sie łądnie przywitać na wejście.... :-?
kiedyś VITA 2.0V6, Samuraj Coil - teraz Hyundai Terracan 2.9 32 MT, 31AT

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » śr kwie 18, 2007 8:15 pm

leszek pisze:bo misiu żeby zostać moim kolegą to sobie trzeba zapracować.
ja tam twojego blasku na zlocie nie widziałem.
:lol: :lol: :lol: :)21 obserwuje to z boku i boki zrywam....

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr kwie 18, 2007 8:32 pm

osobiście to zwisa mi co nowy myśli, jak będzie klepał raz w tygodniu przez cztery lata o tym samym bo się każdemu nowemu tunerowi ( który właśnie odkrył ameryke) nie chce posiedzieć i pogłówkować, lub poziom jego wiedzy mechanicznej jest na etapie hulajnogi to misiowi przejdą głupie uwagi że ktoś jest wyszczekany albo tylko kasztani i takich kolegów to on by nie chciał.
niestety nauka kosztuje a ja nie mam zamiaru chleba odbierać ludzią np. takim jak Twardy itp.

ale jak jeden misiu z drugim wymięknie pod syfem to numer mojego telefony jest w podpisie :)21

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » śr kwie 18, 2007 9:24 pm

leszek pisze: ale jak jeden misiu z drugim wymięknie pod syfem to numer mojego telefony jest w podpisie :)21
No tylko nie misiu :)21 :)21 a propo niewiele mi z Suzuki zostało 8)

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » śr kwie 18, 2007 9:25 pm

dobra, panowie, nie musicie zdradzac patentow tajnych i poufnych ale temat mial byc o zaletach i wadach a takze czego sie wystrzegac.. a zatem zachecam do zaprzestania kasztanienia bo temat moglby byc przydatny a narazie nic z tego nie wychodzi...
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Michał_1989

Post autor: Michał_1989 » śr kwie 18, 2007 9:26 pm

Albert_N pisze:dobra, panowie, nie musicie zdradzac patentow tajnych i poufnych ale temat mial byc o zaletach i wadach a takze czego sie wystrzegac.. a zatem zachecam do zaprzestania kasztanienia bo temat moglby byc przydatny a narazie nic z tego nie wychodzi...
Nie no trochę konkretów jest :roll: :roll: :)2

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » śr kwie 18, 2007 9:37 pm

Albert_N pisze:dobra, panowie, nie musicie zdradzac patentow tajnych i poufnych ale temat mial byc o zaletach i wadach a takze czego sie wystrzegac.. a zatem zachecam do zaprzestania kasztanienia bo temat moglby byc przydatny a narazie nic z tego nie wychodzi...
właśnie, sie nie nadymać placki :wink:

temat powstał po to aby nie trzeba było wciąż tłumaczyć co i dlaczego tak ma być aby działało.
Aby "tunerzy" nie przyćmili blasku Suzuki swoimi działaniami (to mi się udało :)21 ).

Skupcie się, straćcie trochę czasu a później już tylko link do tematu będziemy dawać jak Albert wyczyści :)2

PS.
nie wypowiadam się tutaj aby nie być źle zrozumianym, czytam temat na bierząco i liczę na Was. Potem już tylko spokój z tematem SPOA nastanie.

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » czw kwie 19, 2007 7:46 am

Jacku ty jako zawodowiec powinienieś temat rozwinąć czego się wystrzegać żeby jeździło nie gorzej niż orginał.

ja wiem że się da bo miałem tak zrobione.

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » czw kwie 19, 2007 9:51 am

Leszek, masz oczywiście rację ale nie wypowiadam się z dwóch powodów:
1. wiesz czym się zajmuję i nie chcę aby zostało to odebrane jako reklama a ciarki mnie przechodzą jak widzę niektóre wynalazki.
2. nie miałem SPOA zrobionego u siebie i moja ocena odczuć z jazdy nie jest miarodajna.

Co trzeba zmienić w zasadzie zostało powiedziane, pozostaje kwestia obiektywnych odczuć z jazdy np. "auto niestabilne przy nagłym skręcie" lub "komfort psychiczny się nie pogorszył" lub "mam pełno w gaciach jak wjadę na trawers".

Nie chodzi o to aby wdzawać się w szczegóły techniczne tylko aby wyświetlić ogrom pracy jaki należy włożyć aby modyfikacja była prawidłowa i problemy z jakimi się spotkaliście wykonując taką przeróbkę.

a tak w ogóle to spężyny górą chociaż dla mientczaków :)2

Awatar użytkownika
X90

Post autor: X90 » czw kwie 19, 2007 10:53 am

Subiektywne opinie w stylu "Mam Soa i jeździ się fajnie" są bezużyteczne, bo tyle samo będzie głosów na nie. Wszystko zależy od wykonania. Moim skromnym, plackowatym zdaniem, taki poradnik powinien mówić na przykład:

- ile powinno być odległości miedzy mostem a odbojem w suzuce z nieklapniętymi resorami
- o ile wydłużyć wały przy danym lifcie
- co zrobić z układem kierowniczym

Wszystkie te dane są w necie na stronach firm off-road, ale jeśli już robić taki temat, to niech będzie on sensowna kompilacją.

P.S. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi "Macher" nie odpowiedział - czy na forum, czy przez priv, czy w realu...Widać fajny jestem :)21 :wink:
"Pisarz miłości mówią mi..."

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » czw kwie 19, 2007 12:30 pm

X90 pisze:Moim skromnym, plackowatym zdaniem, taki poradnik powinien mówić na przykład:

- ile powinno być odległości miedzy mostem a odbojem w suzuce z nieklapniętymi resorami
- o ile wydłużyć wały przy danym lifcie
- co zrobić z układem kierowniczym
A moim skromnym plackowatym zdaniem Twardy nie poto zaczął temat by tu podawac gotowe przepisy pt zrób wieszaki 5cm dłuższe i bedzie zajebiście czy zakładaj resory na góre bo bedzie zajebiście wysoko i wejdą Ci 31" i powiększy Ci sie rampowy. i jeszcze bude dźwignij - zawsze to kolejne 5cm...

W garazu stoi szpej na spoa (nowe miejsce dla reduktora, inne wały, HI-Steer, polibusze) forumowego kolegi Mailo. Moje zdanie jest takie ze to zajebisty kawał szpeja. Mozna by mu panhardy pozakładać bo w asfalt trafić trudno. Co prawda jak na razie nie widzialem (wiem mało widziałem ;) ) zeby dojechał gdzieś dalej niż moj seryjny placek ale kierowca ciągle sie uczy i robi postępy.
Ogrom pracy jaki konstruktor w to włozył - wow !
@Mailo - zrób fotki podwozia to temat sie ożywi :)
Bartek

Awatar użytkownika
adrianus20
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adrianus20 » czw kwie 19, 2007 7:59 pm

witam!
Nic mnie tak nie denerwowało jak moczenie tyłka w mojej suzuce.Poza tym wyżej jest nie tylko sama buda ale cała rama i resory (wieszaki).SPOA ma sporo zalet lecz najważniejszy warunek:musi być zrobione dokładnie.Przedni most żeby nie miał pozmienianych kątów wyprzedzenia i dystans 2 cm na wał.Tył koniecznie trzeba zmienić kąt mostu bo krzyżaki rozlecoą się po 100m.Myśle, że każde rozwiązanie ma jakieś plusy tylko musi być stosowane rozważnie i z umiarem.
kiedyś Samuraj '86 SPOA
później trochę Geli, Vitary w jednym :)
obecnie coś się będzie robić...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”