witam
rozmiar oponek juz wybralem (235/75/15)
teraz czas przyszedl na felgi i tu sie rodzi pytanie.
Czy takie oponki nie bedą obcierać w seryjnej witarce jak sie je założy na felgi 7j15 ET 13 czy moze lepiej poszukać czegoś z bardziej ujemnym ET ?
Moze tez lepiej felgi na 8 cala szerokie nie na 7 ?
ET + czy - ?
Moderator: Albert_N
Re: ET + czy - ?
Ja mam 7JET3 i podkładki gumowe +2 cm pod sprężyny i jest moim zdaniem idealnie. Jak będziesz miał ujeme ET to będziesz ciął opony tylnymi nadkolami przy wykrzyżu a jak dodatnie (np ET 13) to będziesz przy skrętach obcierał o ramę. Jeśli masz zamiar w przyszłości zakłądać 31" to dobre są 8,5J z konkretnie ujemnym ET ale muszisz bodylifta zrobić do takich felg.radzik071 pisze:witam
rozmiar oponek juz wybralem (235/75/15)
teraz czas przyszedl na felgi i tu sie rodzi pytanie.
Czy takie oponki nie bedą obcierać w seryjnej witarce jak sie je założy na felgi 7j15 ET 13 czy moze lepiej poszukać czegoś z bardziej ujemnym ET ?
Moze tez lepiej felgi na 8 cala szerokie nie na 7 ?
A o Asconie to nie wiem za wiele

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Re: ET + czy - ?
Założyłem do tych oponek felgi mangels 8j15 ET (-25) i jest dokładnie tak jak napisałeś !...Jak będziesz miał ujeme ET to będziesz ciął opony tylnymi nadkolami przy wykrzyżu...
Musiałem podciąć wewnętrzne krawędzie tylnych nadkoli + lift z podkładką pod sierżanta 4cm i jest na styk
Z przodu trzeba było podklepać trochę błotnik przy progu żeby nie obcierało
To było 3 lata temu
Teraz do longa założyłem takie same oponki 235/75/15 na felgi mangels 7j15 ET (-15) i jest idealnie !
Oczywiście lift przynajmniej parę centów wymagany.
Teraz mam 3" zawiechy + 4cm bodylifta i z takimi kołami jest z przodu na styk(1cm luzu) ale bez kompletnie żadnych wycinek !
Z tyłu przy tym lifcie wchodzi nawet 31" bez przycinek !