Nie kręci rozrusznikiem
Moderator: Albert_N
Nie kręci rozrusznikiem
Przekręcam kluczyk, próbuję zapalić, a rozrusznik w ogóle nie odpowiada. Przygasają kontrolki. Akumulator jest naładowany. Wymieniłem rozrusznik - to samo. Wymieniłem stacyjkę - to samo. Masa na silniku jest, kable do rozrusznika podłączone jak należy. Macie jakiś pomysł? Co jeszcze sprawdzić?
Re: Nie kręci rozrusznikiem
Przygasają kontrolki znaczy rozrusznik prąd ciągnie. A jakieś odgłosy ?Bury pisze:Przekręcam kluczyk, próbuję zapalić, a rozrusznik w ogóle nie odpowiada. Przygasają kontrolki.
A da się odpalić "na pych" ?
Suzuki JLX Sidekick '93 1,6l 16V automat
-
Są dwie możliwości: albo coś z rozrusznikiem, albo coś poza nim.
Rozrusznik kręcił "na sucho" wymontowany ?
Podłącz prosto z aku napięcie do elektomagnesu - sprawdzisz, czy działa ( słychać stukanie)
To że aku ładowany, to fajnie, ale czy faktycznie trzyma i daje te 400 amper w czasie rozruchu ( może cela się oberwała)... włącz światła drogowe, dmuchawę - czy klakson wtedy zadziała...
Rozrusznik kręcił "na sucho" wymontowany ?
Podłącz prosto z aku napięcie do elektomagnesu - sprawdzisz, czy działa ( słychać stukanie)
To że aku ładowany, to fajnie, ale czy faktycznie trzyma i daje te 400 amper w czasie rozruchu ( może cela się oberwała)... włącz światła drogowe, dmuchawę - czy klakson wtedy zadziała...
A sprawdzałeś, czy pali na innym aku? Objawy masz identyczne, jak mojego padniętego aku... A niby też był naładowany...Bury pisze:Kolego, piszę ze akumulator jest naładowany - i jest. Wiem, że róznie to bywa, ale nie pisałbym na forum, jakbym nie sprawdził w jakim stanie jest aku. Bez przesady. Zobaczę jeszcze rozrusznik.
- Chalski
-
Dalej nie wiem co to za samochód.
Ale jeśli to np vitara to można zwrócić uwage na kable pod deską rozdzielczą (u mnie np jest czujnik przy pedale sprzęgła który odpowiada za nie możliwość właczenia rozrusznika gdy nie jest wciśnięte sprzęgło)
U mnie ten bajer nie działa ale dowiedziałem się dlaczego w kablach pod deską mam "zworke" na kostce, którą jak wyjme to nie działa rozrusznik.
Kostka jest w okolicy pedałów - troche powyżej zaraz za ECU.
Ale jeśli to np vitara to można zwrócić uwage na kable pod deską rozdzielczą (u mnie np jest czujnik przy pedale sprzęgła który odpowiada za nie możliwość właczenia rozrusznika gdy nie jest wciśnięte sprzęgło)
U mnie ten bajer nie działa ale dowiedziałem się dlaczego w kablach pod deską mam "zworke" na kostce, którą jak wyjme to nie działa rozrusznik.
Kostka jest w okolicy pedałów - troche powyżej zaraz za ECU.
Sidekick 5d 1,6 16v 4x4 (92)
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
Corolla AE92 4A-FE (Si) 1991r.
Sprawdziłem rozrusznik na krótko i nie działał jak należy. Wymieniłem na trzeci i dopiero zaczął działać, wcześniej wyczyściłem styki w przekaźnikach, poprawiłem ogólnie kable pod deską rozdzielczą. Jest OK, wszystko działa, tylko mam gdzieś ubytek prądu, albo alternator już siada, bo wyładowuje sie podczas jazdy.
-
gdzie jest przekaznik od rozruchu w samuraju?
Dodge Dakota 4.7 V8
Suzuki Samurai 1.9D
Suzuki Samurai 1.9D
- apede
-
- Kontaktowanie:
Witam, problem podobny. Tzn czasami (zupelnie losowo) rozrusznik nie kreci, przygasaja kontrolki, slychac stukanie elektromagnesu. Rozrusznik byl przegladany w warsztacie i ponoc jest OK. Troche nie mam pomyslu...
Poczatkowo byl przykrecony tylko na 1 srube (pozdrowienia dla branzy prywatnego importu samochodow
), powiedziano mi za mogl sie przekosic i przy probie rozruchu cos uszkodzic.
Mozliwe to?

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Mam podobny objaw w 1,3i, jak rozrusznik nie chce kręcić wrzucam luz i łączę krótkim przewodem bezpośrednio rozrusznik z akumulatorem (mostkuję stacyjkę i przekaźnik) i potem już rozrusznik kręci normalnie. W 1,9tD też tak mam ale pomaga odczekanie 2s. i ponowne przekręcenie kluczyka.
-
-
u mnie wisi (swoja droga to musze z nim cos zrobic) zaraz kolo akumulatora na grodzi i wychodza z niego 4 kabelki
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
W obu rozrusznikach zawieszone szczotki.
Walnij kilka razy delikatnie kawałkiem rury w korpus rozrusznika, jak zakręci i zapali to miałem racje
Potem zgaś motorek, wyjmij rozrusznik na stół, rozkręć, powymieniaj szczotki i takie tam.
Walnij kilka razy delikatnie kawałkiem rury w korpus rozrusznika, jak zakręci i zapali to miałem racje

Potem zgaś motorek, wyjmij rozrusznik na stół, rozkręć, powymieniaj szczotki i takie tam.
ONE LIFE.LIVE IT.
2005-2009 Samurai 1,3i
2009-NOW LR Defender 110 300Tdi
2005-2009 Samurai 1,3i
2009-NOW LR Defender 110 300Tdi
Albo sprawdź dokręcenie przewodu masowego do silnika.
Samurai2 - on gada!
Witam,tszewc pisze:Albo sprawdź dokręcenie przewodu masowego do silnika.
miałem identyczny przypadek i wymieniłem automat na rozruszniku i jest ok. Elektromagnez czy coś takiego w automacie po jakimś czasie słabnie i rozrusznik pobiera prąd dlatego przygasają kontrolki ale automat nie ma siły załączyć go. Na początek może wystarczyć samo wyczyszczenie i przesmarowanie towotem automatu.
Pozdrawiam
- apede
-
- Kontaktowanie:
Powiem tak: zanabylem nowe aku i problem zniknal.apede pisze:rozrusznik nie kreci, przygasaja kontrolki, slychac stukanie elektromagnesu. Rozrusznik byl przegladany w warsztacie i ponoc jest OK. Troche nie mam pomyslu...![]()

loppujen lopuksi suzuki neliveto