Lift budy Samurai jak wysoko bezkolizyjnie?
Moderator: Albert_N
Lift budy Samurai jak wysoko bezkolizyjnie?
Witam Kolegów.
Opcja szukaj jest do d... albo na ten temat nic nie ma!
Pytanie krótkie, jak wysoko można podniść bezkolizyjnie budę Samiego, tzn. tak żeby nie powypadały wały i nie trzeba było robić dodatkowych przeróbek?
z góry dzięki!
Opcja szukaj jest do d... albo na ten temat nic nie ma!
Pytanie krótkie, jak wysoko można podniść bezkolizyjnie budę Samiego, tzn. tak żeby nie powypadały wały i nie trzeba było robić dodatkowych przeróbek?
z góry dzięki!
Re: Lift budy Samurai jak wysoko bezkolizyjnie?
wały nie mają tu nic do tego bo silnika ani skrzyni nie ruszasz...
Przeróbki tak czy inaczej będą(choćby dłuższe śruby łączące czy inne poduszki/ew podkładki)
pytanie czy się opłaca podnosić budę - co chcesz na tym zyskać??
Przeróbki tak czy inaczej będą(choćby dłuższe śruby łączące czy inne poduszki/ew podkładki)
pytanie czy się opłaca podnosić budę - co chcesz na tym zyskać??
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Dobre pytanie Kolego, też je sobie zadaję
W zasadzie chodzi mi tylko o jedno, żeby móc brodzić w nieco głębszej wodzie. Wiem ,że walka idzie o 3,4 może 5 cm ale zawsze to coś. Czy warto? No to pytanie to już do tych co liftowali
Mam nadzieję, że się wypowiedzą. Ciśnienia nie mam, jak mnie przekonacie,że warto to zliftuję, jak nie to nie he,he. Po to się właśnie ma kolegów i pyta.

ale co? że o dwie sekundy później zamoczysz fotel czy jak? 

według mnie bez sensu...
możesz dłuższego snorkela zrobić ale i tak po dach raczej ciężko będzie brodzić chyba że masz akwalung.
Więcej roboty i minusów niż to warte(np. podniesienie środka ciężkości itp)
możesz dłuższego snorkela zrobić ale i tak po dach raczej ciężko będzie brodzić chyba że masz akwalung.
Więcej roboty i minusów niż to warte(np. podniesienie środka ciężkości itp)
lift budy sie stosuje zeby upchnac wieksze kola. W celu glebszego brodzenia sie to nie sprawdzi - woda wleci i tak 
juz lepiej podciac nadkola ( od razu usunac rdze ) i zalozyc nieco wysze opony.

juz lepiej podciac nadkola ( od razu usunac rdze ) i zalozyc nieco wysze opony.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Przy okazji zapytam: błotnik należy podciąć do przetłoczenia i do tego wyrównać nadkole?
błotnik należy podciąć tak aby zrobić to raz.... to tak z praktykimiatman pisze:Przy okazji zapytam: błotnik należy podciąć do przetłoczenia i do tego wyrównać nadkole?

Zaplanuj zmiany w aucie np większe koła, megaujemne ET, jeszcze szersze mosty, czy zwiększenie rozstawu i potnij tak aby w przyszłosci tego już nie trzeba było poprawiać.
Rok temu poprawiałem nadkola po "blacharce" poprzedniego włascicela a miesiąc temu ciąłem to wszystko w pi*du bo teraz koło na max u góry sięga 5cm do miejsca gdzie kiedyś przypinana była plandeka
Bartek
To nadkola jeszcze zostały oryginalne czy trzeba było usunąć?Bartex pisze:błotnik należy podciąć tak aby zrobić to raz.... to tak z praktykimiatman pisze:Przy okazji zapytam: błotnik należy podciąć do przetłoczenia i do tego wyrównać nadkole?
Zaplanuj zmiany w aucie np większe koła, megaujemne ET, jeszcze szersze mosty, czy zwiększenie rozstawu i potnij tak aby w przyszłosci tego już nie trzeba było poprawiać.
Rok temu poprawiałem nadkola po "blacharce" poprzedniego włascicela a miesiąc temu ciąłem to wszystko w pi*du bo teraz koło na max u góry sięga 5cm do miejsca gdzie kiedyś przypinana była plandeka
Mam założone BFG 30/9,5, felgi 7/-12 i resory ironman i klocki opon sa podciete. A poniewaz blotniki rdzewieja wiec zastanawiam się ile najwiecej można ich wyciąć żeby się specjalnie nie narobić.
- szerokimost
Przepraszam za offtop, ale Adam przypomniał mi filmik z YouTube więc się podzielęAdam.Ż pisze:możesz dłuższego snorkela zrobić ale i tak po dach raczej ciężko będzie brodzić chyba że masz akwalung.

Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
Przednie sie uchowały ale sporo cięte i klepane bo most poszedł ~8cm do przodu a tylne zrobione nowe.miatman pisze: To nadkola jeszcze zostały oryginalne czy trzeba było usunąć?
Tu troche widać

Bartek
U mnie jest liftowana buda około 10 cm
Zalety:
- kąty wałów nie są zmienione,
- łatwiej błoto wypłukać z podwozia,
- łatwiej wyciągać skrzynie, reduktor itd.
- na oryginalnym zawieszeniu koła 235x75x15 nie obcierają
- więcej miejsca pod maską co umożliwia bezproblemowy montaż miksera LPG, upchnięcie silnika od Vitary, czy innego gaźnika z wysokim filtrem (w moim przypadku Łada Samara)
Wady:
- wajcha reduktora dość krótka i nieco koliduje z hamulcem ręcznym (w moim przypadku)
- drążek łączący kierownicę z przekładnią jest zbyt krótki, co powoduje szybkie zużycie gumowego przegubu łączącego te elementy
Jeśli chodzi o środek ciężkości, to wydaje mi się, że nie jest on wyższy od samochodu liftowanego na resorach. Wszak rama, skrzynia, silnik, reduktor są na "swoim" miejscu. W przypadku podnoszenia na resorach nie tylko buda, ale i wymienione podzespoły (ważące co nieco) idą w górę.
Oczywiście lift budy ma się nijak do zdolności brodzenia w wodzie
Tak jak i podniesienie zawieszenia o 2" (w praktyce)
Pzdr, W
Zalety:
- kąty wałów nie są zmienione,
- łatwiej błoto wypłukać z podwozia,
- łatwiej wyciągać skrzynie, reduktor itd.
- na oryginalnym zawieszeniu koła 235x75x15 nie obcierają
- więcej miejsca pod maską co umożliwia bezproblemowy montaż miksera LPG, upchnięcie silnika od Vitary, czy innego gaźnika z wysokim filtrem (w moim przypadku Łada Samara)
Wady:
- wajcha reduktora dość krótka i nieco koliduje z hamulcem ręcznym (w moim przypadku)
- drążek łączący kierownicę z przekładnią jest zbyt krótki, co powoduje szybkie zużycie gumowego przegubu łączącego te elementy
Jeśli chodzi o środek ciężkości, to wydaje mi się, że nie jest on wyższy od samochodu liftowanego na resorach. Wszak rama, skrzynia, silnik, reduktor są na "swoim" miejscu. W przypadku podnoszenia na resorach nie tylko buda, ale i wymienione podzespoły (ważące co nieco) idą w górę.
Oczywiście lift budy ma się nijak do zdolności brodzenia w wodzie

Pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
http://www.pultusk4x4.org
Witam
Mi też się wydaje iż lift budy nie ma znaczenia na głębokość brodzenia w wodzie, ale może poprawić właściwości terenowe w błocie. Choć teoria pod tym względem często odbiega od praktyki. Myślę że jak samemu się nie zrobi modyfikacji to się człowiek nie przekona. Każdy ma inną technikę jazdy. Jeden kierowca przejedzie przeszkode seryjnym samochodem, drugi będzie potrzebował juz sprzętu modyfikowanego.
Pozdrawiam
Sojer
Mi też się wydaje iż lift budy nie ma znaczenia na głębokość brodzenia w wodzie, ale może poprawić właściwości terenowe w błocie. Choć teoria pod tym względem często odbiega od praktyki. Myślę że jak samemu się nie zrobi modyfikacji to się człowiek nie przekona. Każdy ma inną technikę jazdy. Jeden kierowca przejedzie przeszkode seryjnym samochodem, drugi będzie potrzebował juz sprzętu modyfikowanego.
Pozdrawiam
Sojer
Vitara 1.6l MB+Samara
w błocie nic nie da bo i tak na mostach siadasz i tak
Adam.Ż pisze:w błocie nic nie da bo i tak na mostach siadasz i tak
ale da sie dluzej drzwi otwierac

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

wow ty wy wysiadacie drzwiami
ja jak sie wpirdzieleto już tylko okno albo dach a jak dzwi się da otworzyć to znaczy że zamał się wpierdzieliłem 

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

bo nie masz body liftu 
jakbys mial to bys wysiadal

jakbys mial to bys wysiadal

biedny inżynier 

fakt to lece liftować 

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

hmm ja kilka razy już miałem tak że burta ziemi była na wysokości mojej dolnej krawędzi szybyporeb pisze:Adam.Ż pisze:w błocie nic nie da bo i tak na mostach siadasz i tak
ale da sie dluzej drzwi otwierac

zdazalo sie i tak czasami

ale ogolnie jak dla mnie lift budy w suzuce jest troche bezcelowy
ja bede musial zrobic tylko nowe poduchy i moze dzwigne okolo 1 cm zeby latwiej dalo sie wymyc syf spomiedzy budy i ramy

ale ogolnie jak dla mnie lift budy w suzuce jest troche bezcelowy
ja bede musial zrobic tylko nowe poduchy i moze dzwigne okolo 1 cm zeby latwiej dalo sie wymyc syf spomiedzy budy i ramy
biedny inżynier 

-
- jestem tu nowy...
podniesienie budy przede wszystkim ma zapobiedz obcieraniu duzych opon przy wykrzyżu. Z tego co sie orientowałem to do 7 cm mozna bez zadnych zmian podnosić. Ja planuje na 5 cm ale wczesniej musze zrobić coś z blacharką bo kazde miejsce w którym jest mocowanie mam przegnita blache
Jeep Cherokee 4.0 +4'' + MT itd.
- drzewiasty
-
czy przy 5cm konieczne jest przedłuzanie przewodów hamulcowych lub zakładanie dystansów na wale? jakie trudnosci mozna napotkac w przypadku SS 1.9TD??
LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells
z tego co się orientuję to nawet przy 700cm nie będziesz musiał robić dystansów na wale 

podnosząc budę nie podnosisz reduktora ani skrzyni bo.....drzewiasty pisze:czy przy 5cm konieczne jest przedłuzanie przewodów hamulcowych lub zakładanie dystansów na wale? jakie trudnosci mozna napotkac w przypadku SS 1.9TD??
...uwaga...
...są przyczepione do ramy