osłona baku

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

swiezy3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

osłona baku

Post autor: swiezy3 » wt lut 17, 2009 11:23 am

witam wczoraj w swoim samuraiku urwałem osłone baku po pierwsy oględzinach okazało się e lewa strona przegnita a prawa jeszcze trzyma . Mam pytanie czy osłona jest niezbędna i czy można bez narażenia baku chulać bez niej, dodam że użytkuje susukę rekraacyjnie (polowaczka) zadnego ciężkiego off-rodu chociaz zdaż się i wjechać w głębsze błoto ;) Napiszcie mi czy wywalić czy naprawiać

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Re: osłona baku

Post autor: Aśka&Kuba » wt lut 17, 2009 11:27 am

lepiej mieć niż nie ale osłona osłonie nie równa :wink:
NO I JEST RZOPA

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » wt lut 17, 2009 4:40 pm

albo oslona albo wyrzuć bak na pake
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » wt lut 17, 2009 8:53 pm

Pewnie przegniła rurka w okolicy rury wydechowej. Kolega @Stachu-80 swego czasu sołone nowa robił i w którymś wątku opisał. Ja wzorowałem się na jego pomyśle (podesłał i zdjęcia) i zrobiłem z profila 20x40x3 konstrukcję oraz wykorzytałem oryginalna blachę. Zdjęć niestaety nie mam, ale jeżeli @Stachu-80 pozwoli to mogę podesłać.
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
Stachu-80

Post autor: Stachu-80 » wt lut 17, 2009 9:53 pm

Grześ K. pisze:Pewnie przegniła rurka w okolicy rury wydechowej. Kolega @Stachu-80 swego czasu sołone nowa robił i w którymś wątku opisał. Ja wzorowałem się na jego pomyśle (podesłał i zdjęcia) i zrobiłem z profila 20x40x3 konstrukcję oraz wykorzytałem oryginalna blachę. Zdjęć niestaety nie mam, ale jeżeli @Stachu-80 pozwoli to mogę podesłać.
Nie zarabiam na tym (jeszcze :)21 ) robie to dla przyjemnosci wiec mozesz sie podzielic fotkami.
Ps. miło ze przyznajesz sie do korzystania z mojego pomysłu. :)2
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4

Awatar użytkownika
maro 1A
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: maro 1A » wt lut 17, 2009 10:01 pm

zbiornik na pake zderzaki wywalić nieco podnieść jakaś klateczka i będzie pacać. Nawet jak coś później urwiesz czy pogniesz stwierdzisz , że to nie wpływa na prędkość i przestanie ci to przeszkadzać . :)2

Awatar użytkownika
Grześ K.

Post autor: Grześ K. » śr lut 18, 2009 1:13 pm

I dodam jeszcze ze koszt profila i płaskownika na osłonę to ok. 50 zł. Z braku sprzętu i umiejetności pospawał kolega 8) Trochę zabawy z przymiarkami było ale pół dnia i osłona gotowa. Na pewno spolidniejsza od oryginalnej :)2
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion :oops:

Awatar użytkownika
corny

Post autor: corny » pt lut 20, 2009 11:34 am

ewentaulnie blacha 3 no moze i 4 szerokowsc dopasowalem do szerokosci baku + okolo 2 cm co by nie konczyla sie razem z bakiem długość blach dopasowana tak aby objela bak z 3 stron ..... na blache polozylem bak odznaczylem tak co by po zagieciu pasowa do baku...... lekko fleksem po liniach , zagiąłem obspawalem wczesniejsze naciecie zeby nie oslabic calosci .....wszystko razem go góry , przyspawalem uszy do osłony i hmmmm no i już :D
GG 18408258
SJ413
http://samurai.org.pl/

Awatar użytkownika
Tenogr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tenogr » pt lut 20, 2009 5:53 pm

Ja wykorzystałem resztkę blachy jako formę do zrobienia osłony z laminatu i ruda już mi nie straszna (przynajmniej w tym jednym miejscu :) ).
SJ417 - unikat :), L200.

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lut 20, 2009 7:25 pm

no no laminat to jest coś zwłaszcza dobrze chroni bak w kamienistym gliniastym terenie np kamieniołom lub przed pniaczkiem który chowa się w trawce napewno długo ci posłuży :)21
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Tenogr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tenogr » pt lut 20, 2009 9:47 pm

Uważam że osłona zbiornika którą zrobiłem z laminatu jest dużo wytrzymalsza na wszystkie przygody niż osłona oryginalna (oczywiście oryginalna w dobrym stanie). Nie używam Samuraja extremalnie więc nie czułem potrzeby budowy pancerza z 4mm blachy a gładka i bez zakamarków górna powierzchnia osłony z laminatu dodatkowo ułatwia wypłukiwanie zbierającego się tam błota.
Pozdrawiam
SJ417 - unikat :), L200.

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » sob lut 21, 2009 2:36 pm

jak tam już stryjenka woli :)13 każdy robi to co mu potrzeba :)17
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
mateuszpr

Kontaktowanie:

Post autor: mateuszpr » ndz mar 22, 2009 10:48 am

ja mam własnorecznie zrobioną osłone która nie raz sprawdziła się w terenie.. Gdyby nie ona nie wiem jak by wyglądał zbiornik paliwa.. :roll:

http://samurai4x4.eu.interia.pl/Album/O ... index.html
Suzuki Santana 1.3 93r. - SPRZEDANY
http://www.AutoAlarm.Katowice.pl

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » ndz mar 22, 2009 11:51 am

Pancernie wygląda :)2

Nie brakuje trochę kilku otworów, aby z takiego "miskowatego" przecież kształtu syf raz do roku wypłukać :roll:

Awatar użytkownika
mateuszpr

Kontaktowanie:

Post autor: mateuszpr » ndz mar 22, 2009 12:27 pm

na tyle pancerna że idzie auto podniesc :D
zdjecia byly robione jeszcze przed nawierceniem dziur.. aktualnie do odprowadzenia wody mam nawiercone dziury (12mm).. osłona już robi 2 lata..

Awatar użytkownika
mateuszpr

Kontaktowanie:

Post autor: mateuszpr » ndz mar 22, 2009 12:35 pm

tak poza tematem.. jeszcze mam jedna uwage.. co do oslony reduktora..
na wysokosci rury wydechowej (która też została zakryta przez osłone) radze zrobic dużej wielkości otwory żeby wszelkiego rodzaju syf sie nie trzymał w osłonie i czasami nie podpalił od rozgrzanego wydechu.. sam jestem sobie winien bo nie miałem z poczatku ani jednej dziury.. to tak na marginesie żeby ktoś nie popełnił tego samego błędu robiąc osłone reduktora..

Osłona reduktora..
http://samurai4x4.eu.interia.pl/Album/O ... index.html

i naprawde polecam robienie osłon.. xD

Awatar użytkownika
nowy_dopiero_sie_uczy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nowy_dopiero_sie_uczy » pn mar 23, 2009 9:34 am

mógłbyś kolego pokazać jak montujesz tą osłonę reduktora na aucie? Brakuje mi uchwytów na zdjęciu (zakładam nieśmiało że nie podziurawiłeś ramy...)
wiecznie NOWY na Forum, Suzuki Samurai 1.3, 91

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » pn mar 23, 2009 9:40 am

oslony sa fajne ale ta waga :roll:
zaleta suzuki jest waga i to ze jedzie tam gdzie inni sie topia

zastawanialem sie nad zrobieniem oslon wszystkiego co mozliwe ale po kilku wyjazdach doszedlem do wniosku ze jezdzac z glowa wystarczy zrobienie tylko oslony baku i byc moze przedniej gruchy reszta jest naprawde na tyle schowana ze da sie jezdzic bez oslon
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
mateuszpr

Kontaktowanie:

Post autor: mateuszpr » pn mar 23, 2009 3:48 pm

nowy_dopiero_sie_uczy pisze:mógłbyś kolego pokazać jak montujesz tą osłonę reduktora na aucie? Brakuje mi uchwytów na zdjęciu (zakładam nieśmiało że nie podziurawiłeś ramy...)
hehe.. o dziurach w ramie nawet bym nie pomyslał.. nie ma sensu osłabiać ramy i narażać na korozje.. Zastowałem, że tak powiem "strzemiona".. Nie mam teraz zdjec, ale postaram sie zrobic i posle na priwa..

Awatar użytkownika
ssslavo

Post autor: ssslavo » czw wrz 17, 2009 6:37 pm

To i ja coś dorzuce...osłone baku można wykonać z tzw.sanek na koło zapasowe z dostawczega auta.Ja wykorzystałem z Mercedesa 210,ale Sprintek ma podobna.Ma prawie gotowy kształt trzeba tylko troszkę pociąć i pospawać ale jest pancerna/mam na myśli ramke/.Grubość blachy to już jak kto woli.
PATROL
SAMURAI
GEKON

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » śr wrz 30, 2009 10:00 pm

Wiem ze temat troche stary i odkopuje, ale mam pytanie do tych co proponowali wrzucenie baku na pake. Wlasnie sie nad tym zastanawiam. U mnie wyglada to tak, ze w miejscu gdzie koncza sie siedzenia i jest ten "spadek" mam zrobiona scianke (taki "pickup"). Jak przymierzalem oryginalny zbiornik od Samuraia, to duzo miejsca z tylu nie zostaje :( Jak to jest u Was rozwiazane? Myslalem o innym zbiorniku, albo takim zeby poszedl na cala szerokosc auta, cos w stylu takich jak sa w ciezarowkach, tylko wersja mini, albo moze jakis zbiornik, ktory bylby wysoki, ale plaski i zamontowalbym go przy tej sciance z tylu. Jakie sa u Was rozwiazania?
Miejsce na Twoją reklamę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”