SILNIK SWIFTA W SAMURAIU 1.3 1.6 ????
Moderator: Albert_N
SILNIK SWIFTA W SAMURAIU 1.3 1.6 ????
Witam szanownych forumowiczow,
Mam pytanie jak w temacie. Czy ktos mial kiedys kontakt z przekladka silnika ze swifta 1.3 ew 1.6?
Przekopalem watki ale niestety zadnych konkretow:( moze zle szukalem?
Bede wdzieczny za wszelkie info , porady techniczne, wymiary co pasuje co nie itp itd.
Pozdrawiam serdecznie!!!!!!!
Mam pytanie jak w temacie. Czy ktos mial kiedys kontakt z przekladka silnika ze swifta 1.3 ew 1.6?
Przekopalem watki ale niestety zadnych konkretow:( moze zle szukalem?
Bede wdzieczny za wszelkie info , porady techniczne, wymiary co pasuje co nie itp itd.
Pozdrawiam serdecznie!!!!!!!
Jezdze tu i tam bo 4x4 mam 

Re: SILNIK SWIFTA W SAMURAIU 1.3 1.6 ????
oj kolego, chyba sie nie przykladasz do tego szukania - calkiem niedawno bylo to walkowane !
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Jak zrobisz to ślij info o problemach, i wszelkie rzeczy wartę uwagi na PW.
Za na następną zimę kumpel ma zamiar zabrać się za zmianę silnika właśnie na 1.3 ze swifta
Za na następną zimę kumpel ma zamiar zabrać się za zmianę silnika właśnie na 1.3 ze swifta

Szukam drugiej połówki... (może być 0,7l
)

Albert,
Jak mozesz to podeslij cos bo to co przejzalem to nic konkretnego!
Znalazlem to:
"witam. Jeleżli chcesz silniczek od swifta to szukaj 1.3 G13B o pojemności chyba 1298cm3. Ten silniczek fabrycznie był już z wtryskiem. Robiłem taka podmiankę u siebie. Z silnika od samuraia musisz zostawić troche gratów. Najlepiej jest postawić dwa silniki obok siebie i porównać. Na pewno musisz zmienić wałek rozrządu i założyć samuraiowa przystawke kątową do aparatu zapłonowego. Inna też jest miska olejowa, smok, bagnet, koło zamachowe( w samuraiu chyba ze 2 razy cięższe), mocowanie alternatora, taka długa metalowa rurka co idzie wzdłuż silnika ( o ile pamietam to w samuraiu jest krótsza), nie pamiętam ale chyba też pompa wody bo w swiftowej nie ma gdzie wiatraka dokręcieć i w swifcie są koła pasowe pod paski wielorowkowe a nie klinowe Trzeba też zmienić oczywiście obydwie łapy silnika.
Ja zostałem przy gaźniku bo też jeżdże na gazie a nie chciałem przerabiac instalacji gazowej. Cała wiązka razem z kolektorem i monowtryskiem leży w garażu i czeka na lepsze czasy."
Przepraszam ze nie podaje autora.
Natomiast zadnych info o 1600 nie znalazlem.
Interesuje mnie:
1. polaczenie ze skrzynia biegow?
2. co z 16V czy nie bedzie przeszkadzal gaznik?
3. wyjscie aparatu zaplonowego w 1.6 jest w bok ?
4. kolektory ssace i wydechowe - czy pasuja od samuraia?
5. czy moze lepiej zostawic wtrysk i kompa?
6. co z papa paliwa ?
7. jaka jest roznica w wadze?
I takich pytan mam jeszcze kilka
Pozdrawiam i dzieki za konkrety !
Jak mozesz to podeslij cos bo to co przejzalem to nic konkretnego!
Znalazlem to:
"witam. Jeleżli chcesz silniczek od swifta to szukaj 1.3 G13B o pojemności chyba 1298cm3. Ten silniczek fabrycznie był już z wtryskiem. Robiłem taka podmiankę u siebie. Z silnika od samuraia musisz zostawić troche gratów. Najlepiej jest postawić dwa silniki obok siebie i porównać. Na pewno musisz zmienić wałek rozrządu i założyć samuraiowa przystawke kątową do aparatu zapłonowego. Inna też jest miska olejowa, smok, bagnet, koło zamachowe( w samuraiu chyba ze 2 razy cięższe), mocowanie alternatora, taka długa metalowa rurka co idzie wzdłuż silnika ( o ile pamietam to w samuraiu jest krótsza), nie pamiętam ale chyba też pompa wody bo w swiftowej nie ma gdzie wiatraka dokręcieć i w swifcie są koła pasowe pod paski wielorowkowe a nie klinowe Trzeba też zmienić oczywiście obydwie łapy silnika.
Ja zostałem przy gaźniku bo też jeżdże na gazie a nie chciałem przerabiac instalacji gazowej. Cała wiązka razem z kolektorem i monowtryskiem leży w garażu i czeka na lepsze czasy."
Przepraszam ze nie podaje autora.
Natomiast zadnych info o 1600 nie znalazlem.
Interesuje mnie:
6. co z papa paliwa ?
I takich pytan mam jeszcze kilka

Pozdrawiam i dzieki za konkrety !

1. Trzeba flansze zastosowac ewentualnie przerobic mocowanie dwoch dolnych srub.
2 i 5. Ja bym zostawil wtrysk, tymbardziej ze w swifcie jest jednopunkt, bez przeplywki itp.
3. Nie, jest takie jak w kazdym swifcie czyli prosto. Pozostaje cięcie sciany, dorobienie przystawki lub zmiana walka.
4. Kolektory z samuraja nie pasuja do swifta 1.6 16v, ani ssacy ani wydech.
6. Papa czy pompą? :p polonez, citroen ax lub od czegos innego. Wybor ogromny.
7. Roznica wedlug mnie rzadna, gabarytowo identyczne silniki, obydwa aluminiowe.
2 i 5. Ja bym zostawil wtrysk, tymbardziej ze w swifcie jest jednopunkt, bez przeplywki itp.
3. Nie, jest takie jak w kazdym swifcie czyli prosto. Pozostaje cięcie sciany, dorobienie przystawki lub zmiana walka.
4. Kolektory z samuraja nie pasuja do swifta 1.6 16v, ani ssacy ani wydech.
6. Papa czy pompą? :p polonez, citroen ax lub od czegos innego. Wybor ogromny.
7. Roznica wedlug mnie rzadna, gabarytowo identyczne silniki, obydwa aluminiowe.
Samurai 1.6 16v... in progress....
- Daniel Stachurski
-
- Kontaktowanie:
Nie mialem wprawdzie dokladnie takiego przypadku o jaki pytasz, ale gdy rozsypal sie moj pierwszy silnik w Samurai-u (tak z 10 lat temu), to wsadzilem silnik od Swift-a 1.3, ktory byl niema identyczny. Silnik z Samurai-a byl nie do zdobycia, a "niemal identyczny" Swift, to byly mniej wiecej roznice, ktore juz znalazles na forum.Natomiast zadnych info o 1600 nie znalazlem.
Interesuje mnie:
6. co z papa paliwa ?
Obecnie mam baleno 1.6 16V MPI uruchomiony poza samochodem. Domniemuje, ze roznica silnikow Swift 1.3 i 1.6 jest niemal zadna poza pojemnoscia, oczywiscie o ile bedziesz porownywal te same generacje silnikow (np. jednopunktowy wtrysk), bo najnowsze moga identyczne jedynie pod wzgledem ksztaltu. Flansza do skrzyni jest za pewne identyczna jak w kazdym przypadku przekladki 1.3 do 1.6, bo Japonczycy nie zmieniaja sprawdzonych elementow. Kolektory silnikow gaznikowych i z jednopunktowym wtryskiem dadza sie przekladac, ale wydech 16V jest moim zdaniem inny niz 8V (taka roznice mam pomiedzy 1.6 8V Vitara i 1.6 16V Baleno i takie wlasnie sa na rynku dostepne kolektory - 8V i 16V). Jesli zdecydujesz sie na silnik MPI, to bedzie on nierozerwalnie zwiazany z elektronika i o ile dasz sobie rade z przerobieniem wiazki elektrycznej, to bedzie pracowal bardzo fajnie. Niemniej jednak nie jest to zadanie tak latwe i przyjemne jak np. w przypadku gaznika i braku elektroniki.
Najwiekszym moim zdaniem problemem moze byc aparat zaplonowy na wprost - to samo mialem w Baleno i zrobilem przystawke katowa, ale bylo to grubsze wyzwanie. Przy silnikach 8V walki rozrzadu mozna przekladac pomiedzy glowicami i w ten sposob mozna wybrnac z tego problemu i zastosowac stary aparat zaplonowy z oryginalnym mocowaniem katowym. Do Baleno 16V niestety to nie pasowalo i w dodatku walek rozrzadu konczyl sie asymetrycznym nacieciem do napedu aparatu zaplonowego przez pletwe, wiec adapter katowy nie byl nazbyt prosty do wykonania (generalnie zastosowalem aparat z Baleno z uwagi na dopasowanie do elektroniki, zebatke ze starego walka 8V i z aparatu do niego). Wyglada to mniej wiecej tak:
http://daniels.lumena.com/suzuki/files/ ... _zapl2.jpg
http://daniels.lumena.com/suzuki/files/ ... otowy1.jpg
Cod o pompy, to oczywiscie daj elektryczna z cisnieniem stosownym do zasilania paliwem, na ktore sie zdecydujesz (gaznik, wtrysk).
Roznica w masie - cuz, 1.6 ma wieksze cylindry, to bedzie o ta roznice lzejszy

Samurai 1.6/16V Baleno, 33x10.50, przod sprezyny, tyl SPOA, 4.56, 4.16, HS9500
http://suzuki.run4x4fun.com
Dzieki za odpowiedz☺
Zastanawiam sie nad silnikiem ze swifta (nie z vitary) 13 lub 16 8v lub 16v moze gti ?.
Silniki 1.6 ze swifta i 1.6 z vitary to 2 rozne silniki? Wnioskuje to po cenie ☺
Najwiekszym problemem wydaje mi sie polaczenie silnika ze skrzynia. No i co z rozrusznikiem?
Kolega wczesniek pisal ze do 1.6 przyda sie flansza czy to bedzie ta sama flansza co do przerobki z silnikiem vitary? A moze nie dorabiac flanszy skoro to roznica 2 srob?
Co do aparatu zaplonowego to jezeli wybiore opcje z dziura w grodzi to czy nie bede musial wywalac nawiewu?
Mam zamiar zostawic gaznik – moze z samuraia? Nie chce bawic sie z elektronika i tp.
I teraz pytanie czy jezeli znajde 1.6 8v/16v to gaznik z samuraia da rade go zasilic paliwem?
Jezeli zaloze gaznik to czy taka zamiana bedzie miala sens ? Bo moc tych silnikow troche spadnie.
Dzieki za rady!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam
Zastanawiam sie nad silnikiem ze swifta (nie z vitary) 13 lub 16 8v lub 16v moze gti ?.
Silniki 1.6 ze swifta i 1.6 z vitary to 2 rozne silniki? Wnioskuje to po cenie ☺
Najwiekszym problemem wydaje mi sie polaczenie silnika ze skrzynia. No i co z rozrusznikiem?
Kolega wczesniek pisal ze do 1.6 przyda sie flansza czy to bedzie ta sama flansza co do przerobki z silnikiem vitary? A moze nie dorabiac flanszy skoro to roznica 2 srob?
Co do aparatu zaplonowego to jezeli wybiore opcje z dziura w grodzi to czy nie bede musial wywalac nawiewu?
Mam zamiar zostawic gaznik – moze z samuraia? Nie chce bawic sie z elektronika i tp.
I teraz pytanie czy jezeli znajde 1.6 8v/16v to gaznik z samuraia da rade go zasilic paliwem?
Jezeli zaloze gaznik to czy taka zamiana bedzie miala sens ? Bo moc tych silnikow troche spadnie.
Dzieki za rady!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam

- Daniel Stachurski
-
- Kontaktowanie:
To akurat wydaje mi sie srednim problemem - flansza jest zawsze taka sama. W zalaznosci jak wykonasz w niej mocowanie dla rozrusznika, taki rozrusznik bedziesz mial w docelowym silniku (zwykle ten z 1.3 Samurai - tak robi np. Calmini, ale ja dla przykladu mam rozrusznik z 1.6, bo tak wykonalem otwory mocujace). W kwestii "2 srub" jestem zdania, ze nie warto badziewic - flansza to flansza, a nie zmociarstwo.Bo niby co zrobisz z dolnymi srubami? Mozesz ew. dospawac "uszyNajwiekszym problemem wydaje mi sie polaczenie silnika ze skrzynia. No i co z rozrusznikiem? Kolega wczesniek pisal ze do 1.6 przyda sie flansza czy to bedzie ta sama flansza co do przerobki z silnikiem vitary? A moze nie dorabiac flanszy skoro to roznica 2 srob?
do skrzyni, ale chyba latwiej juz wykonac flansze z blachy (stalowej).
Owszem.Co do aparatu zaplonowego to jezeli wybiore opcje z dziura w grodzi to czy nie bede musial wywalac nawiewu?
Tu chyba generalna rada, zeby wypierniczyc oryginalny gaznik "tysiaca rurek" i zalozyc np. od Pony, ktory byl stosowany w Hundai 1.3 i 1.5. Ale problem wydajnosci gaznika wydaje mi sie byc marginalny - roznica wydaje sie byc w granicy "1/4 obrotu sruba mieszanki paliwa".I teraz pytanie czy jezeli znajde 1.6 8v/16v to gaznik z samuraia da rade go zasilic paliwem? Jezeli zaloze gaznik to czy taka zamiana bedzie miala sens ? Bo moc tych silnikow troche spadnie.
Samurai 1.6/16V Baleno, 33x10.50, przod sprezyny, tyl SPOA, 4.56, 4.16, HS9500
Dolacze sie do tematu. Jeli chodzi o mocowanie sielnika 1.6 ze skrzyznia samuraiowa to czy nie pausuje przypadkiem kielich skrzyni od vitki do skrzyni samuraiowej
Też wałkuje temat przekładki i trochę poczytałem wcześniejszych postów, a poniżej ciekawe linki, które coś wam rozjaśnią (albo zaciemnią
)
http://pultusk4x4.pl/?page_id=170
http://www.nitromax.nl/SAMENGINESWAP.HTM

http://pultusk4x4.pl/?page_id=170
http://www.nitromax.nl/SAMENGINESWAP.HTM
Samurai - seria
- na serio 
Pacierza i piwa nie odmawiam!

Pacierza i piwa nie odmawiam!
witam
niedawno zmienialem motor w vitarze 16v na z baleno 1,6 16v
w porównaniu do vitary 16v różni się każdy element który się przykreca do bloku(tylko goły silnik (bez miski ) z rozrządem i pompą wody pasuje)
nawet termostat sterczy pod aparatem(vitara ma w kol. dolotowym)
kolektor wydechowy z baleno wychodzi w miejscu łapy silnika
przewody wodne nie pasują
w baleno po ok 98r. byl zapłon bezrozdzielaczowy więc odpada przeróbka aparatu bo go niema i taki silnik najprościej zaadoptować do samuraja no i o połowe tańszy od wyjętego z vitary
warto zostawić paski wielorowkowe bo łatwiej dostać 70A alternator boscha
niedawno zmienialem motor w vitarze 16v na z baleno 1,6 16v

w porównaniu do vitary 16v różni się każdy element który się przykreca do bloku(tylko goły silnik (bez miski ) z rozrządem i pompą wody pasuje)
nawet termostat sterczy pod aparatem(vitara ma w kol. dolotowym)
kolektor wydechowy z baleno wychodzi w miejscu łapy silnika

przewody wodne nie pasują

warto zostawić paski wielorowkowe bo łatwiej dostać 70A alternator boscha
SUZUKI VITARA wahacze (produkuje je)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82e ... 14956.html
Ok ale pytenie moje to czy jest mozliwosc zapozyczenia dzwonu a mianowicie oslony sprzegla z vitary do suzukowej skrzyni. Tak jak patrzylem na wnetrze wygladalo bardzo podobnie. jesli chodzi o mocowanie to dla mnie zaden problem ale chcial bym rozniez z vitki wykorzystac kolo zamchowe i sprzeglo ktore to maja sieksze srednic niz samuraiowe. Ma ktos moze jakas fote wnetrza skrzyni samuraiowej??
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 1#p2399731
Tutaj masz zdjęcia, jak przekładałem bebechy do swojej od 1.0.
Sj410, trochę liftu itd.
Grzanek pisze:http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 1#p2399731
Dziekowac juz wszystko wiem:)
Albo i nie wiem. Czy srednica kola zamachowego silnika od grand vitary zmiesci sie w kielichu skrzyni samuraiowej??
Witam jestem tu nowy a jak wygląda sprawa założenia silnika do samuraja 1.3 na wtrysku silnik 1.6 16v na wtrysku jedno punktowym z swifta jakie przeróbki są konieczne mam taki silnik wiązka elektryczna jest gotowa aparat trzeba przerobić na kątowy lub ciąć gródz czołową miskę olejową i co jeszcze