Dymienie vietki v6 2.0

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Maciej88cg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Dymienie vietki v6 2.0

Post autor: Maciej88cg » śr cze 24, 2009 1:37 pm

Witam Szanownych Kolegów
Mam pewne doświadczenia co do marki suzuki. posiadam samuraika z 1990 roku i od niedawna vietke z 98 v6 2.0.
Strasznie zadowolony jestem z samuraika - służy juz od 4 lat i nic się nie dzieje mimo ostrej jazdy w terenie i conajmniej 400 tkm. Większy kłopot mam z vitarą. od początku przy odpaleniu czy ciepła czy zimna przez chwilkę kopci na biało ale tak kopci ze świata nie widać. aż wstyd jeździć Po chwili jednak przestaje i jest gitara oczywiście do następnego odpalenia. no i oleju szybko ubywa.
Zrobiłem kompletną regeneracje głowic i d...a. to samo.
Mechanicy mówia ze pierścienie zbierające ale chyba się myla bo jak pierścienie to by cały czas kopciła a nie tylko chwilę.
Pomóżcie proszę bo już tracę nadzieję na znalezienie rozwiązania tego problemu. aha jeszcze jedno w trakcie demontażu kolektorów ssących zauważyłem, że tam było sporo oleju, skąd to może się tam brać ?? zapchana odma i zasysa ??
Jeszcze raz proszę pomóżcie
pozdrawiam

kozioU

Re: Dymienie vietki v6 2.0

Post autor: kozioU » śr cze 24, 2009 9:18 pm

Ktoś tu już miał taki problem. :roll:
I ten ktoś wymienił zaworek nr 20 na schemacie poniżej. Znajduje się z tyłu lewej głowicy. Nie pamiętam tematu gdzie to było. :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » śr cze 24, 2009 11:15 pm

Jak już zdejmowałeś głowice to trzeba było od razu pierścienie wymienić, nie wiele większy koszt a miałbyś większą pewność że to nie silnik jest winny.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
Maciej88cg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maciej88cg » czw cze 25, 2009 6:03 am

Dzięki, może rzeczywiście to ten zaworek, sprawdzę i dam znać. Jasne trza było wymienić pierśicenie przy okazji głowic ale po pierwsze nie było zbyt dużo czasu aby wywalać cały motor lub zawiehcę demontować bo bez tego ani rusz.
Wiem może zajełoby to jeszcze dzień dwa - Mądry polak po szkodzie. :-?

lary
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lary » śr lip 15, 2009 10:39 am

Witam,

moj silnik tez bral ok 1l na 1000km, dymil przy odpalaniu ostro, podczas jazdy wogole nie puszczal dymka.

mialem widac te same problemy, wrecz identyczne. tez zaczynalem od sprawdzania zaworka:)

jednak po rozebraniu silnika okazalo sie ze na tlokach pelno syfu, zawory, kolektory zasyfione, no i pierscienie olejowe zapieczone(jakby ich nie bylo). olej lal sie strumieniami tam gdzie nie ma:). generlanie silnik byl konkretnie zajechany jak go zobaczylem rozebranego a jego objawy wcale nie wskazywaly, ze jest ruina. ladnie ciagna, nie dostawal zadyszki, jezdzilem tak rok dolewajac olej:)

niedlugo odbieram vitarke od mechanika.

koszty: ok 1500 pln robocizna
czesci: ok 3200 pln

najgorzej bylo dostac pierscienie. jakas masakra bo na pomorzu nie moglem znalezc zamiennikow. w seriwsie spiewali 280 zl komplet na tlok. kupilem dopiero od goscia z allegro ktory handluje za 92 zl komplet.

zycze powodzenia aby to byl zaworek za niecale 200 zl:)

jest jeszcze druga mozliwosc, ze mechanik mnie w rogi wali chodz nie dopuszczam tej mysli do siebie:>

Awatar użytkownika
Maciej88cg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maciej88cg » czw lip 16, 2009 6:13 am

Witam
Lary dzięki za info. U mnie zaworek sprawdzony i był ok - niestety. Wcześniej jak pisałem zrobiłem głowice. Przyjdzie jeszcze raz rozbierać silnik aby dostać się do pierścieni.
Jest jedna dziwna sprawa. Nawaliła mi ostatnio instalacja gazowa i jeździłem wyłącznie na benzynie a wtedy wogóle nie kopciła. Już się ucieszyłem,że chyba jakiś cud. Ale nie. Po naprawie gazu znowu zaczeła dawać dym. W akcie desperacji chciałem ją sprzedać, jednak kto takiego zadymiacza kupi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » czw lip 16, 2009 7:00 am

a ja to bym zmienił gazownika jesi cos chodzi źle na gazie a dobrze na benzynie to się nie grzebie w silniku..!!!!!

http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum190.html

radze bardzo dokładnie z fotami problem opisać tu
http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum190.html
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”