Vitara i miękki dach

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

street_swc

Vitara i miękki dach

Post autor: street_swc » sob lip 18, 2009 8:09 am

Witam
zastanawiam się nad kupnem vitary z miękkim dachem. I moje pytanie do państwa czy taki dach dobrze się spisuje czy nie przecieka w deszcz lub w zimie przy roztopach, czy w lecie zbyt się nie nagrzewa i czy przez te foliowe okna cokolwiek widać ze środka?

Awatar użytkownika
Jekke

Re: Vitara i miękki dach

Post autor: Jekke » sob lip 18, 2009 8:52 am

Witaj, sprawdż stan plndeki, czy nie jest poprzecierana, czy ma wszędzie plastiki, czy nie jest pocięta, czy szybki niepopękane, czy dobrze naciągnięta. Przejedź się autem , posłuchaj czy nie świszczy, szumi itd. W zimie nie masz się co bać, w lecie zawsze możesz dach nad łbem otworzyć. Plandeka to pikuś, sprawdź resztę auta

street_swc

Post autor: street_swc » sob lip 18, 2009 3:46 pm

i jeszcze jedno pytanie czy na taki dach jest możliwość założenia bagażnika?

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » sob lip 18, 2009 4:26 pm

Duzo informacji o Vitarze znajdziesz na stronie http://suzuki.a-ng.eu/
Jest tam tez cos o bagazniku dachowym do cabrio http://suzuki.a-ng.eu/?t=6;&a=85
Mialem Vitare z plandeka i bylem z niej zadowolony. Znajomy tez mial, ale pamitam ze mial jakies problemy z tylem plandeki. Nie mial tych plasticzkow zeby naciagnac tylne dolne rogi i mu przez to woda do srodka wlatywala. Swiszczala na wietrze itp. Jesli wszystko z plandeka jest w porzadku, to nie masz sie co obawiac, tak jak Jekke mowi. A odpowiedzi na wszystkie (prawie :D) pytania znajdziesz na tej stronie ktora Ci wyzej napisalem.
Miejsce na Twoją reklamę.

street_swc

Post autor: street_swc » sob lip 18, 2009 5:02 pm

aha dzięki wielkie ;]

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » sob lip 18, 2009 5:27 pm

Spoko, po to jest to forum :)
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
golonka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: golonka » sob lip 18, 2009 6:01 pm

najlpiej wez wiadro wody i zobacz czy gdzies nie przecieka :D .. bo to chyba strasznie denerwuje :)

ADZI4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: ADZI4x4 » śr sie 05, 2009 9:35 am

golonka pisze:najlpiej wez wiadro wody i zobacz czy gdzies nie przecieka :D .. bo to chyba strasznie denerwuje :)

Świetny patent, chyba zastosuje:):):)

Awatar użytkownika
arek_m

Post autor: arek_m » śr sie 05, 2009 9:16 pm

Jekke pisze: ... Plandeka to pikuś, sprawdź resztę auta
tak jak napisal jekke [tak w ogole, to go pozdrawiam], plandeka to maly pikus [ups! pan pikus ;) ], a nawet jesli nie jest w najlepszej formie to zawsze mozna sie potargowac przy zakupie i pozniej kupic nowa np.: z poznania ;)

pozdrawiam
i zycze udanego zakupu oraz wielu niezapomnianych wrazen podczas zabawy z viertarka ;)
we who are not as others

Awatar użytkownika
Fergie

Post autor: Fergie » sob sie 08, 2009 3:05 pm

Miękki dach super sprawa na lato, w zimie nijak nie przeszkadza, ale...

Mnie zimą popękały szybki :)11 Tylna to wręcz się rozleciała na kawałeczki :)11 No i na dodatek zamek się wysłużył i trzeba było kombinować jakieś patenty na zamykanie tyłu. Stanęło w końcu na kratce z tyłu przykręconej do drzwi (drzwi się otwierają razem z kratką) z przymocowaną do niej płachtą z silikonu - wygląda nieźle :)2 , bardzo praktyczne (nic z auta nie wypadnie :)21 , chroni przed ewentualnym strzałem z kinetyka), no ale za to jest problem ze składaniem dachu :-?

Jeśli się upierasz na miękki dach (a pomimo tego, co powyżej napisałam, naprawdę warto), to od razu go porządnie zaimpregnuj :)2

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » ndz sie 09, 2009 8:53 pm

Przeszycie tylnej szyby wraz z zamkiem nie stanowiproblemu jak się ma dostęp do:
1.szyb z PCV (wytrzymują do -35 st C)
2.odpowiedni zamek z metra
3.odpowiednia maszyna do szycia (największy problem)
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
hokan

Post autor: hokan » wt sie 11, 2009 11:36 am

Użytkuję Samuraja i Vitarę,oba w wersji cabrio.
Klimat się ociepla i frajda z jazdy bez dachu jest ogromna(prawie jak motocyklem :lol: )
Dach w Samuraju mam z Poznania,z pierwszej serii tzn.leje mi się na łeb-(podobnież teraz używają innych materiałów),
W Vitarze Helmut wymienił na nowy z USA-firmy BESTOP i chwała mu za to!
Dach jest super wykonany i z bdb.materiału,żadnych przecieków czy problemów.
Polecam wszystkim.
http://www.bestop.com/
Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.

Awatar użytkownika
majsiu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: majsiu » ndz lis 21, 2010 3:10 pm

planuje kupno plandeki do Vitary '91, widzę że ktoś tu wspominał o dachu z Poznania (i w niego celuję póki co), może ktoś coś więcej o nim powiedzieć? chodzi o coś poza tym co można dowiedzieć się ze zdjęć na ichniej stronce.
'91 CAMI Vitara 1.6 8v +lpg, 31" fedima EE, polcalmini

Awatar użytkownika
pavelk

Post autor: pavelk » pn lis 22, 2010 3:59 pm

był już o nich cały wątek albo dwa więc poszukaj troche
ja mam od nich do samuraia i sobie chwale
podobno jest problem z wymiana jak cos jest nie tak (dluuugo sie czeka) wiec lepiej wziac od razu taki jak trzeba a najlepiej do nich pojechac to Ci na miejscu dopasują przerobia zaczepy jak trzeba, cos poprawia (bez extra kosztow - przynajmniej tak bylo w moim przypadku) - polecam
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001

Awatar użytkownika
majsiu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: majsiu » wt maja 28, 2013 7:28 pm

robiłem porządki w poczcie i trafiłem na korespondencję z gośćmi od plandek z Poznania i tak mnie naszło na refleksję:

Po ponad 2 latach stania pod chmurką i czochrania gałęziami materiał nie wyblakł i nie pękł, nie zrobił się sztywny, szyby nie zmatowiały (nie licząc pamiątek po gałęziach :)21 ), na początku lekko puszczała wodę po jakimś super deszczu na szwach, ale teraz widocznie się uszczelniło samo i musi padać przez cały dzień non stop, żeby pojawiło się kilka drobnych kropel.
Mocowania z przodu nad szybą pasowały bez problemu, rzepy jeszcze łapią, zamki błyskawiczne bez zarzutów.
Tyle mocowania (plastikowe narożne zaczepy) natomiast trzeba było przełożyć ze starej plandeki - 3 paski na rzepy na stronę i po sprawie.

Jedyny minus jak dla mnie to słabe "naciągnięcie" (dopasowanie do konkretnego rocznika?), widać szczególnie z tyłu na przezroczystej części - lewa strona z suwakiem ładnie naprężona, a prawa sflaczała, okienka z boków lekko pofalowane, aaaale może to być spowodowane moim 'wgorącejwodziekąpaństwem" bo pierwszy raz pasowałem ją na mrozie :)3

Z tego co skojarzyłem teraz z ofertami na allegro, tutaj ich domowa: http://plandeki4x4.pl/

all in all: mocne 4+ :)2

ps. chociaż widzę, że zaczęli trochę bardziej cenić swoją pracę :wink:
'91 CAMI Vitara 1.6 8v +lpg, 31" fedima EE, polcalmini

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”