Suzuki Grand Vitara - felgi
Moderator: Albert_N
Suzuki Grand Vitara - felgi
Witam wszystkich posiadaczy Vitar. Jest to mój pierwszy post na tym forum gdyż od niednawa stałem się posiadaczem Suzuki Grand Vitara wersja 3 drzwiowa, 2,0 turbo diesel z roku 2004. I mam pytanie? Otóż zakupiłem ten pojazd na oponkach 235/60/16 i mam pytanie czy mogę założyć opony 215/65/16. I jakie polecacie felgi na zimę do tego pojazdu, też będą opony o rozmiarze 215/65/16.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Dziękuję.
Pozdrawiam
Re: Suzuki Grand Vitara - felgi
Felgi możesz sobie dokupić orginały lub dowolne podróbki wg schematu: 16'' ET5 rozstaw 5x139,7. Dobre zamienniki robi Mangels i Dotz (z ET0, ale to nie problem), ale raczej nie kupuj chromowanych bo efekt jest jednosezonowy.
Możesz założyć inny rozmiar opony, napisz tylko co chcesz dzięki temu uzyskać, będzie łatwiej coś doradzić.
Możesz założyć inny rozmiar opony, napisz tylko co chcesz dzięki temu uzyskać, będzie łatwiej coś doradzić.
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Dzięki za odpowiedź. Po prostu mam komplet nowych opon o rozmiarze 215/65/16 i dlatego pytałem czy mogą być.
Jeszcze pytanie odnośnie tego ET0.
ET to inaczej mówiąc offset felgi. Czyli po prostu jak głęboko felga wejdzie pod błotnik. ET0 to felga symetryczna. Standartem w małych osobówkach jest ET na dużym plusie (np. ET30), z drugiej strony są szerokie felgi do dużych opon do dużych terenówek (np. ET-30).
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
Mam jeszcze jedno pytanie z nowej Vitara z 2008 roku stalowe felgi będą pasowały do vitary z roku 2008.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
pomyłka miało być z roku 2004 a nie jak napisałem 2008
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Mam pytanko czy do GV 98-05 wejdą felgi 15" od starszej vitary? Obie mają rozstaw 5x139,7jednak nie wiem czy GV nie ma np. większych hebli skoro w serii idą 16". Felg 15" do vitarki jest sporo i w niezłych cenach a i opony zimowe byłyby pewnie tańsze. Czy któryś z kolegów może robił taką przymiarkę? 

Ostre przymiarki do Grand Vitarki
ja mam GV1 opony 15 i takie zostały założone w standardzie. Wiem że od samuraja nie podejdą bo haczy z przodu o zacisk.
ludzie dzielą się na szczęśliwych i czystych
A jaki jest u Ciebie w takim razie rozmiar opon przy 15"? Który masz silnik? Mój kolega kupował 2.0TD od gościa który handluje i naprawia od lat tylko GV i on twierdzi że nie można założyć 15" 

Ostre przymiarki do Grand Vitarki
Wszystko zalezy od felgi, jak ma duze odsadzenie to jest szansa ze 15 wejdzie.
Aczkolwiek jak patrze na tarcze i zacisk w swojej GV to nie wyobrazam sobie jakie to mialo byc odsadzenie.
ALe ja tez pewnie mam wieksze tarcze bo to AT
Aczkolwiek jak patrze na tarcze i zacisk w swojej GV to nie wyobrazam sobie jakie to mialo byc odsadzenie.
ALe ja tez pewnie mam wieksze tarcze bo to AT
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
15 felgi wchodzą tylko do krótkiej benzyny 1.6 pozostałe mają większe hamulce z przodu
Była Vitara Cabrio 1997 1.6 16v
Jest Grand Vitara 2005 2.0 HDI 3d
I Samurai Cabrio 1.3 1989

Jest Grand Vitara 2005 2.0 HDI 3d
I Samurai Cabrio 1.3 1989
W GV I 3d to nie wiem ale do d5 to raczej nie wejdą, pzry 16'' między fela a zaciskiem jest niewiele miejsca. Lepiej najpierw przymierzyć a nie kupować w ciemno bo może być rozczarowanie i rzucanie mięsem 

GV II 2.0
15 napewno nie wejdą,duże zaciski!
GV 2.0HDI.5d+A/T235/70R16GY Wrangler. Zawiecha OME
Jazda w terenie ma podstawową zaletę-brak korków!
Jazda w terenie ma podstawową zaletę-brak korków!
Jedyne GVI na 15" o jakich słyszałem to 3d więc może coś w tym jest, że się da tylko w tym modelu.