Strzaly przy przyspieszaniu, Samurai 1.0

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Chikoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Strzaly przy przyspieszaniu, Samurai 1.0

Post autor: Chikoo » sob sie 08, 2009 10:03 am

Witam,
Jestem nowy jeszcze nie zdazylem sie przedstawic(nadrobie to ;)), posiadam Samuraia od jakichs 5dni :)) przejechalem nim moze jakies 250km, wszystko bylo ok. przyznaje sie, ze nie znam sie na ukladach przeniesienia napedu wcale, mam dosyc glosne opony wiec nie slyszalem za wiele niepokojacych dzwiekow ;) az do wczoraj, gdzie wybralem sie w trase, nic ciezkiego troche wzniesien, polne drogi, minimum asfaltu, jakies 100km, gdy dojezdzalem do domu, uslyszalem dosyc glosne stuki, przy przyspieszaniu, podczas calej "wyprawy" nic nie strzelalo. Po dojechaniu prawie pod dom i dodaniu gazu uslyszalem glosne stuki/strzaly, ma to miejsce tylko podczas przyspieszania. Zmartwiony aczykolwiek zadowolony z wycieczki, szybka zasnalem "wytrzesiony wyprawa" 8) i pisze z pracy aby dowiedziec sie do moze dolegac Suzi..

Jest to SJ410, zrobione SPOA (nie wiem czy to ma znaczenie)
Sytrzaly dobiegaly z tylu.
(Jestem nowy w dziedzinie, ale wiem, ze nie mozna uzywac 4H i 4L po asfalcie i tym podobnych, zreszta to narazie wjezdza mi wszedzie z napedem na tyle kolka :))

Jestem juz zakochany w aucie, ale boje sie, zeby nie okazalo sie, ze sypie sie cos powaznego, w necie wyczytalem, ze to moga byc luzy na dyfrze, nie wiele mi to mowi, nie wiem czy da sie to naprawic czy trzeba kupic uzywke etc.
Prosze o pomoc Panowie.
Dodam, ze dzisiaj z rana przejechalem sie zeby sprawdzic co sie stanie i mozna powiedziec, ze z calej kakafoni dzwiekow :wink: to ucichlo.. (bynajmniej wczoraj strzelalo b.glosno)

Jest na forum ktos z okolic Swinoujscia, Miedzyzdrojow, Dziwnowa, Kamienia Pomorskiego, kto zna tu jakies fajne miejsca i rozgarnia troche zagadnienia Samuraia?

Przemas601

Re: Strzaly przy przyspieszaniu, Samurai 1.0

Post autor: Przemas601 » sob sie 08, 2009 10:14 am

Stawiam na wybuchnięty most.Sprawdź czy nie ma luzu na ataku,jak się położysz pod autem to do tylnego mostu idzie wał i chodzi o luz na wejściu do mostu,osiowego i promieniowego nie powinno być wcale,a obrotowy mały jest dopuszczalny. możesz tez podnieść koło i sprawdzić,czy na luzie nic się nie mieli.
do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T

Chikoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chikoo » sob sie 08, 2009 11:09 am

Okej, sprawdze to po powrocie z pracy i dam wieczorkiem znac, mozesz mi przblizyc co to znaczy tak dokladniej "wybuchniety most"? ;)
Pozdrawiam.

Przemas601

Post autor: Przemas601 » sob sie 08, 2009 8:10 pm

Znaczy się jeżeli masz na ataku duży luz to koła zębate są zniszczone,wiąże się to z naprawą dyferencjału,lub zmianą mostu na inny. Ale najpierw sprawdż jakie są luzy i jak się kręci na luzie.
do zabawy Vitara Pussy Wagon, sztywny przód
do zapie... Saabolot 2.0T

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » sob sie 08, 2009 9:05 pm

Chikoo pisze:Witam,
... posiadam Samuraia ...
Jest to SJ410, ...
To się zdecyduj co masz.
Jak 410, to może ci się blokada obkręca. Masz taką klamkę małą na tunelu?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Chikoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chikoo » pn sie 10, 2009 5:54 pm

Witam,
Niestety nie mialem dostepu do netu do tej pory, nie mam zadnej klamki na tunelu, jest to Samurai z 89roku w wersji 1.0. Przepraszam, ale nie siedze jeszcze do konca w temacie, luzow zadnych nie ma, jednak dziala to b.glosno, wiec jak widac na odleglosc niestety nikt mi niczego nie powie i to rozumiem. Dzieki za chec pomocy! Po prostu wali to niemilosiernie przy przyspieszaniu, zwyczajnie musze znalezc u siebie w rejonie kogos kto ogarnia ten temat i pokazac mu jak to chodzi.
Pozdr!

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » pn sie 10, 2009 7:44 pm

Samurai nie występował z silnikiem 1.0. Zapewne posiadasz SJ 410. Samochody Suzuki SJ oraz Suzuki Samurai są prawie identyczne z wyglądu jednak od strony technicznej różnią się. Samurai występował z silnikiem 1.3 a Sj 410 z 1.0 Wizualnie Samuraia można rozpoznać po większych poszerzeniach nadkoli, innych lusterkach, oraz kratkach nawiewów i desce rozdzielczej. A technicznie to inny silnik, o zwiększonej pojemności do 1.3, Samurai posiadał także szersze mosty napędowe w porównaniu do SJ, inne przełożenia reduktora itp.
Galloper LWB - turysta

Chikoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Chikoo » śr sie 12, 2009 9:56 pm

o dziekuje bardzo za informacje :) w takim razie juz takiej glupoty nie palne, juz wiem gdzie jest luz, na tylnim wale, jest straszny luz, ale nie na wejsciu do mostu tylko na samym wale od strony tylniego mostu jest juz wyrobiony, szukalem po allegro ale sa same waly od samurajow, czy do Sj wale bedzie inny?

I pyt. z innej beczki, nie bede zakladal drugiego topicu bo szkoda smiecic, mozecie mi napisac co wskazuje kontrolka "koleczko z wykrzyknikiem"? Dopatrzylem sie, ze taka tam istnieje, a nie wiem co wskazuje, dodam, ze instrukcji do tych maszyn z forum nie moge sciagnac bo chyba cos nie tak jest z serwerami.. wiec prosze nie krzyczec ;) a nie doczytalem sie na forum co to za kontrolka.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » śr sie 12, 2009 10:00 pm

Chikoo pisze:... szukalem po allegro ale sa same waly od samurajow, czy do Sj wale bedzie inny? ...
Szukaj po prosztu wąskiego mostu(jak powiesz hienie to będzie wiedziała), jak ostatnio szukałem to na alledrogo wąskich mostów jest na pęczki, z szerokimi gorzej... A tylne mosty to już wogóle na każdym śmietniku leżą.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”