Krzywa rama? Jeśli tak to co?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Krzywa rama? Jeśli tak to co?

Post autor: PrzemoCK » ndz sie 30, 2009 8:43 pm

Witam, jestem laik, dałem się namówić na samuraja ale to nie ważne, mam i już. Mój mechanik, który mi robił płyny, filtry, i inne wymiany mat. eksploatacyjnych stwierdził, że wg niego coś auto jest krzywe - wygląda na to, że to rama leci. Od początku też to widzialem, ale jak to laik nie przejąłem się. Teraz jednak zastanawiam się, czy nie trafiłem jakiegoś strupa i czy takie skrzywienie nie doprowadzi do jakiś kłopotów w eksploatacji, generalnie - jak sądzicie czego mogę się w związku z tym spodziewać...a jeśli nie rama to co to może być i czy w ogóle sobie tym d. zawracać? Dodam, że zamierzam jeździć na max możliwości jakie daje samuraj no i moje pseudoumiejętności, które mam nadzieję rozwijać. Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Jak nie off-road, to off-topic

Awatar użytkownika
KSikorski

Re: Krzywa rama? Jeśli tak to co?

Post autor: KSikorski » ndz sie 30, 2009 10:44 pm

Na pierwszym zdjęciu wygląda to tak, jak byś miał czteroślada. Skrzywienie ramy to praktycznie rzecz nienaprawialna. Można tylko wymienić ramę. Jak chcesz, to wiem kto ma do sprzedania ładnie zrobioną ramę, przygotowaną już pod sprężyny :-)
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » ndz sie 30, 2009 10:50 pm

Najpierw obejrzyj dokładnie mocowania resorów. Może tam coś jest nie tak.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
PI7er

Post autor: PI7er » ndz sie 30, 2009 10:51 pm

Niema czym sie przejmowac (duzo suk tak ma), krzywo stoi bo moze byc resor z innej parafi lub bardziej zmeczony, tak samo moze byc przeuniety caly most wzgledem ramy gdzies na mocowaniu, mi tez z tylu wystaje most z jednej strony bardziej poza obrys auta, ale moja buda kiedys swoje przezyla ze ma miejscami po 1-2 cm kitu wiec sie tym nie przejmuje, jedzi prosto i bezpiecznie wiec jest dobrze :)2
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » pn sie 31, 2009 6:23 am

dzięki za zainteresowanie, poprzedni wlasciciel podniósł go na wieszakach, może tam coś pomieszali?...czy taka geometria powoduje nierowne zuzywanie jakis elementow - kola, hamulce czy elementy zawieszenia itd.?

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn sie 31, 2009 8:33 am

teoretycznie im dłuższy wieszak tym most łatwiej na boki się przesówa szczególnie jeśli nie zastosował poprzeczek.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » pn sie 31, 2009 10:49 am

takie mam wrazenie jakby dupa prawą stroną objeżdzała, to samo zuważył kolega który jechał za mną. dla mnie tylko sie liczy czy nie spowoduje to jakiegos zuzycia i na dobre nie załatwi autka. bo jazda w odczuciu jest komfortowa, nie mam jakiś wrażeń, że auto ciezko opanowac itp. nic nie wali nie znosi itp.

Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec » pn sie 31, 2009 10:58 am

Sprawdz czy resory maja takie same ugiecie i profil. Kiedys jak huknalem w korzen to jeden resor sie wygial na odzinku miedzy mocowaniem do ramy a mostem. Efekt byl taki ze zrobil sie czteroslad wlasnie.
Kapec, disco 300TDi '97,

Awatar użytkownika
JarekK
Kontaktowanie:

Post autor: JarekK » pn sie 31, 2009 11:04 am

z tego co się orientuje samochody mają punkty pomiarowe dzięki którym dość łatwo można sprawdzić czy jest (np. rama) prosty musisz tylko znaleźć jakiś rysunek, na którym są zaznaczone.

Awatar użytkownika
Wojtek_85
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Wojtek_85 » pn sie 31, 2009 8:39 pm

sj410 1.6 16v Był ...

Awatar użytkownika
Ernest_SJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Ernest_SJ » pn sie 31, 2009 9:17 pm

Sprawdź też czy przypadkiem śruby ustalające położenie resoru na mostach są tam gdzie powinny i czy wogule są :)21
SJ413 wysoka blaszanka, mazur +2cm reszta seria, w stanie rozkładu reanimowana....

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn sie 31, 2009 10:59 pm

Dokładnie - sruby ustalajace resor wzgledem mostu. Wieszaki tak dlugie, ze az strach, boje sie pytac o fotki przodu :)21
Poza tym mam wrazenie, ze most jest zgiety, ale moze to tylko optyka paaratu...
Rame w suce trudno jakos radykalnie skrzywic...

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » wt wrz 01, 2009 3:21 pm

wielkie dzięki za porady, most jest raczej prosty a wieszaki fakt dlugie i bez wzmocnien dlatego zastanawiam sie nad obnizeniem albo wykonaniem innego wieszaka. co do sruby to musze kogos spytac by sprawdzil bo moja wiedza to ogranicza sie do teg, że wiem jak wygląda resor i gdzie wlac plyn do spryskiwaczy:) itp. pozdro...jak coś ustalę to pozwolę sobie odświeżyć topic

Awatar użytkownika
Ernest_SJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Ernest_SJ » wt wrz 01, 2009 10:28 pm

Podnieś na lewarku "za rame" poluzuj nakrętki cybantów żeby most opadł i zobaczysz. i tak dla każdego koła.
SJ413 wysoka blaszanka, mazur +2cm reszta seria, w stanie rozkładu reanimowana....

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » śr wrz 02, 2009 6:33 am

Ernest_SJ pisze:Podnieś na lewarku "za rame" poluzuj nakrętki cybantów żeby most opadł i zobaczysz. i tak dla każdego koła.
a w jakim celu ten zabieg? tzn co powinienem zobaczyc i co potem i dokrecic ma maxa? domyslam się, ze to by zajrzec do sruby?

Awatar użytkownika
Ernest_SJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Ernest_SJ » śr wrz 02, 2009 8:12 am

Między resorem a mostem jest śruba ustalająca położenie ich wzajemne :wink: Jak jej nie ma, jest ścięta lub krzywa lub zostało skręcone bezrozumnie to most może uciekać w którąś mańkę.

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » śr wrz 02, 2009 10:44 am

.
Ostatnio zmieniony śr wrz 02, 2009 7:03 pm przez PrzemoCK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » śr wrz 02, 2009 7:02 pm

Obrazek
chyba ustaliłem - prawy tylny wieszak krzywy leci w prawo i chce się urwac razem z mocowaniem przy ramie. wynik korozji jak widzę. most pcha się na prawo i dlatego siada buda. Koło prawe tył wychodzi poza obrys - tak to wymyśliłem - czy to ma sens? czyli spawanie nowego mocowania resoru?

a o ile wg was sa za dlugie te wieszaki? jak dobrać lepsze by zwiekszyc przeswit jednoczesnie nie kombinujac wiecej przy resorze?

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » śr wrz 02, 2009 7:09 pm

Prześwit pod mostem to Ci reguluje wielkość koła, średnica konkretnie.
Wieszak najlepiej seryjny... Nie wiem, jaki masz rozmiar opon - czy wejdą bez obcierania, lepszym sposobem jest delikatne klepnięcie resorów lub zanabycie gotowego zestawu. Można też np. wyciąć budę w tych miejscach, w których obciera koło. Można zrobić też lift budy. Można wiele, tylko zadaj sobie nieco trudu i przebrnij przez te kilkadziesiąt stron tematów :D

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » śr wrz 02, 2009 7:18 pm

dzięki za rade, tylko ja wielu rzeczy nie rozumiem jeszcze, bo nie jestem typem goscia co nie umie wiele przy aucie robic, na co dzień jeżdzę ładnym dywanowcem, gdzie dolewam tylko płynu do spryskiwacza:-) czytałem np. posty o heavy mazurowych wieszakach i nie skumałem ani torchę o zabiegach z resorami - kazde pioro inna nazwa, itp. hehe no generalnie lamerka totalna... chce komuś to dać żeby zrobil ale musze wiedziec co kupic i co kazac zrobic...dzieki za poświęcenie czasu i cierpliwość, chcialbym sie nauczyc przy aucie robic i bede czytal forum... jednak teraz to mam załamkę czy w ogole wsiadać do suki na takim nadwyrezonym wieszaku. najchetniej to jutro bym go wstawil jakby bylo gdzie i komu, a poki co nie wiem wiele nawet czego chcę:) opony mam 205/70 15 calowe i nie chce wiekszych bo wiem ze pociaga to dodtakowe modyfikacje, a ja poki co musze pouczyc sie jezdzic w mt:-)

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr wrz 02, 2009 7:42 pm

no to pojedź do kogos kto sie zna , powiedz co chciałbyś i czego oczekujesz od auta, zapłać i sie ciesz jazdą
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Ernest_SJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Ernest_SJ » czw wrz 03, 2009 8:13 am

PrzemoCK pisze:posty o heavy mazurowych wieszakach
Resorach. Mazur robi resory.
PrzemoCK pisze:opony mam 205/70 15 calowe
Spokojnie te opony Ci się zmieszczą na seryjnych resorach i seryjnych wieszakach. Nawet większe podejdą. Więc wywal te wieszaki w cholerę, załóż seryjne, wyklep resory (nie opłaca się) lub kup nowe lub robione przez kogoś (patrz wyżej) i będzie git.A prześwit pod ramą nie ma tak dużego znaczenia. Puki nie zmienisz opon to nawet jak se lift 30cm zrobisz to mosty zostaną na tej samej wysokości i będziesz nimi szorował w każdej koleinie.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Myszono

Kontaktowanie:

Post autor: Myszono » czw wrz 03, 2009 7:03 pm

PrzemoCK pisze:Witam, jestem laik, dałem się namówić na samuraja ale to nie ważne, mam i już.
Kto niby Cie namówił na samuraia? wyjaśnij to prosze.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4

Awatar użytkownika
PrzemoCK
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemoCK » czw wrz 03, 2009 7:22 pm

witam szukam wieszaków oryginałów i jakoś nie ma nikt, swoje niewzmocnione chce wywalić i w oko mi wpadły takie, czy myślicie, że to także za długi wieszak? wg sprzedawcy: PRZEDŁUŻONE WIESZAKI DO PODNOSZENIA NA ZAWIESZENIU, SUZUKI SAMURAI O OKOłO 7-8 CM
Obrazek

z kolei drugi sprzedawca pisze: lift 5 cm (oferta dotyczy górnego rzedu wieszaków)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kazik-S
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kazik-S » sob wrz 05, 2009 11:23 am

wieszaki ! wieszaki! czasem zło konieczne z tego co rozmawiałem kimś co ma o tym pojecie to max moze byc powiększony wieszak o 5 cm co nie powoduje jakiś zmian w układzie jezdnym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”