Vitara pompa wody
Moderator: Albert_N
- mariuszfila
Vitara pompa wody
Po wymianie pasków zaczęło cieknąć z pompy wody, czy w tej pompie wymienia się jakieś uszczelki albo regeneruje ? Pacjent to Vitara rocznik 90 silnik 1.6 8V 

Y61
Re: Vitara pompa wody
jak cieknie to troszke silikonu mu na bank nie zaszkodzi
a paski ,to mysle ze to taka zbierznosc losowa rozkrec pompe daj silikonu skrec i bedzie cykac 

Atomek szalony traktorek 

w sensie przy wymianie rozrzadu nie wymieniles pompy wody ?
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
pompy są wredne w suzuki i raczej puderm tego syfa nie wyleczysz , wygląda jakby lało z pod pompy a faktycznie pewnie leje z wałka bo zdechło jego uszczelnienie i zaczęło po wymianie bo naprężenie paska sie zmieniło kup nową zamontuj i po prolemie pisze tak bvo miałem to samo tylko że w samim
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Jaki masz przebieg?
Kiedy był i czy był wymieniany rozrząd?
Przy wymianie rozrządu,obowiązkowo trzeba wymienić pompę wody,która wytrzymuje tyle samo(100 tys.km.)a koszt niezbyt duży-Aisin ok.110 PLN.
Przy wymianie rozrządu,obowiązkowo trzeba wymienić pompę wody,która wytrzymuje tyle samo(100 tys.km.)a koszt niezbyt duży-Aisin ok.110 PLN.
Co po tytule (Dr.),jak gówno w szkatule?
Samurai 1.3,Vitara 1.6-16V 2xcabrio.
- Szczygło
- jestem tu nowy...
Koniecznie nowa pompa! Jeśli nie to będziesz robił dwa razy tak jak ja. Pozdrawiam i życzę przyjemnej pracy
Vitara 1,6 16v Mydelniczka-top
- mariuszfila
eeiiii no bez przesady jak przy wymianie pompy masz mnóstwo roboty to nie wiem co powiesz przy zdejmowaniu budy
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

- mariuszfila
kto wam bajek naopowiadał o konieczności wymiany pompy wody razem z rozrządemhokan pisze:Jaki masz przebieg?

pompę wymienia się jak jest dupnięta inaczej nie ma potrzeby bo w układzie takim jaki jest w silniku 1.6 8v w Vitarce pompa w żaden sposób nie jest zależna od rozrządu

Aby wymienić pompę trzeba zdemontować rozrząd.Koszt pompy,jest niewspółmiernie niski do kosztu demontażu rozrządu,celem jej ponownej wymiany.Stang pisze:kto wam bajek naopowiadał o konieczności wymiany pompy wody razem z rozrządemhokan pisze:Jaki masz przebieg?
Przy wymianie rozrządu,obowiązkowo trzeba wymienić pompę wody,która wytrzymuje tyle samo(100 tys.km.)a koszt niezbyt duży-Aisin ok.110 PLN.![]()
pompę wymienia się jak jest dupnięta inaczej nie ma potrzeby bo w układzie takim jaki jest w silniku 1.6 8v w Vitarce pompa w żaden sposób nie jest zależna od rozrząduoczywiście są silniki które mają pompy wody napędzane paskiem rozrządu i wtedy trzeba ją wymieniać razem z rozrządem np w Oplach i Fordach ale nie w przypadku Vitki gdzie napęd pompy jest oddzielnym paskiem... ale jak ktoś ma nadmiar szelestów w skarpecie i pod poduszką to proponuję wymieniać pompę razem z wymianą świec, oleju w mostach i łatania koła
![]()

Taaa tylko ten koszt 110zł to taniej podróbki
jeśli pompa jest dobra to lepiej zostawić oryginał
Sam kiedyś przy okazji wymiany rozrządu wymieniłem pompę tak na wszelki słuczaj mimo że moja była dobra i po roku wywaliłem chwasta bo się rozsypała
wsadziłem ponownie ten stary oryginał i hula już trzeci rok jak ta lala
tydzień temu wymieniłem paski osprzętu i delikatnie pociekło z pod pompy więc dociągnąłem śruby i dalej jest OK

jeśli pompa jest dobra to lepiej zostawić oryginał
Sam kiedyś przy okazji wymiany rozrządu wymieniłem pompę tak na wszelki słuczaj mimo że moja była dobra i po roku wywaliłem chwasta bo się rozsypała

tydzień temu wymieniłem paski osprzętu i delikatnie pociekło z pod pompy więc dociągnąłem śruby i dalej jest OK
110 PLN zapłaciłem za oryginalną pompę AISIN,taką samą jaką montuje się na taśmie produkcyjnej.
Co się tyczy podróbek,założyłem taką do Samuraja i śmiga już 4 lata...
Do Vito założyłem pompę SKF i wysypała się po roku
! 
Co się tyczy podróbek,założyłem taką do Samuraja i śmiga już 4 lata...
Do Vito założyłem pompę SKF i wysypała się po roku

- Don Corleone
- Kontaktowanie: