Reflektory przednie w Vitarze

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

wolfixus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Reflektory przednie w Vitarze

Post autor: wolfixus » wt wrz 15, 2009 4:41 pm

Witam grono,
szukam pomocy u forumowiczów znających się na elektryce w Vitarze (1993 r.).
Otóż włączając światła lewe zapala się od razu, natomiast prawe zaczyna się jarzyć, a pełną mocą świeci po kilku sekundach (często się też nie włącza). Dzisiaj sprawdziłem miernikiem i do tej prawej żarówki dochodzi prąd ok 11,3 V, w tej dobrej jest trochę powyżej 12 V.
Co może być przyczyną, że tam jest mniejsze napięcie?
Jakiś czas temu podłączałem halogeny i wpiąłem sterowanie do świateł drogowych (długich) ale to przy lewym reflektorze.
Również jakiś czas temu rozbierałem i czyściłem przełącznik zespolony (miałem kłopot z kierunkami), czy tam coś mogłem źle złożyć?

Może ma ktoś jakiś pomysł.
Suzuki Vitara '92 1.6 8V blaszanka - była
Kia Sportage 2000 2.0 16V - jest

Awatar użytkownika
viperecki

Re: Reflektory przednie w Vitarze

Post autor: viperecki » wt wrz 15, 2009 5:47 pm

mogłeś ja w mavericku ojca odkryłem że w wyłącznikach od ternówek osobno idzię napięcie na lewą i prawą lampkę
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
piotrk_gd
Kontaktowanie:

Post autor: piotrk_gd » wt wrz 15, 2009 7:49 pm

viperecki pisze:mogłeś ja w mavericku ojca odkryłem że w wyłącznikach od ternówek osobno idzię napięcie na lewą i prawą lampkę
to nie w terenówkach, tylko w super przełącznikach w super Nissanach - przez taki przełącznik zespolony sprzedałem nissana bo umiałem już wyjąć, rozebrać, wyczyścić, złożyć i włożyć nawet po omacku w max. 15 min :)11 straszny patent :)16 (i nie był to terenowy nissan ;) )
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » wt wrz 15, 2009 9:39 pm

może racja ?? miałem vitarkę przez dwa lata ale problemów z elektryką nie było sprawdż połączenie reflektora do masy i kostki w wiązce kablowej
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

Post autor: PaveL » śr wrz 16, 2009 2:09 pm

piotrk_gd pisze:... przez taki przełącznik zespolony sprzedałem nissana bo umiałem już wyjąć, rozebrać, wyczyścić, złożyć i włożyć nawet po omacku w max. 15 min :)11 straszny patent :)16 ...
:o
A wystarczyło za ~250zł kupić nowy przełącznik i zapomnieć o problemie...
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.

Awatar użytkownika
piotrk_gd
Kontaktowanie:

Post autor: piotrk_gd » śr wrz 16, 2009 2:18 pm

nowy? czy "nowy"? bo za 250 to "nowe" wtedy chodziły w podobnym stanie raczej - wiekowy to już patent :-? i wiekowe wozy z tym przełącznikiem.
... no dobra - przesadziłem :)21 nie tylko przez to sprzedałem (Vitara wpadła w moje paskudne ręce :D) - ale patent straszny - raz tknięty już nigdy nie będzie taki sam i faktycznie, jak ktoś chce użytkować długo taki wóz i mieć radość z życia, to lepiej kupić nowy.
PS: nabywce przeszkoliłem w zakresie tego przełącznika i zadowolony do dziś ;)
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”