Witam grono,
szukam pomocy u forumowiczów znających się na elektryce w Vitarze (1993 r.).
Otóż włączając światła lewe zapala się od razu, natomiast prawe zaczyna się jarzyć, a pełną mocą świeci po kilku sekundach (często się też nie włącza). Dzisiaj sprawdziłem miernikiem i do tej prawej żarówki dochodzi prąd ok 11,3 V, w tej dobrej jest trochę powyżej 12 V.
Co może być przyczyną, że tam jest mniejsze napięcie?
Jakiś czas temu podłączałem halogeny i wpiąłem sterowanie do świateł drogowych (długich) ale to przy lewym reflektorze.
Również jakiś czas temu rozbierałem i czyściłem przełącznik zespolony (miałem kłopot z kierunkami), czy tam coś mogłem źle złożyć?
Może ma ktoś jakiś pomysł.
Reflektory przednie w Vitarze
Moderator: Albert_N
Reflektory przednie w Vitarze
Suzuki Vitara '92 1.6 8V blaszanka - była
Kia Sportage 2000 2.0 16V - jest
Kia Sportage 2000 2.0 16V - jest
Re: Reflektory przednie w Vitarze
mogłeś ja w mavericku ojca odkryłem że w wyłącznikach od ternówek osobno idzię napięcie na lewą i prawą lampkę
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

to nie w terenówkach, tylko w super przełącznikach w super Nissanach - przez taki przełącznik zespolony sprzedałem nissana bo umiałem już wyjąć, rozebrać, wyczyścić, złożyć i włożyć nawet po omacku w max. 15 minviperecki pisze:mogłeś ja w mavericku ojca odkryłem że w wyłącznikach od ternówek osobno idzię napięcie na lewą i prawą lampkę

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
może racja
miałem vitarkę przez dwa lata ale problemów z elektryką nie było sprawdż połączenie reflektora do masy i kostki w wiązce kablowej

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

piotrk_gd pisze:... przez taki przełącznik zespolony sprzedałem nissana bo umiałem już wyjąć, rozebrać, wyczyścić, złożyć i włożyć nawet po omacku w max. 15 minstraszny patent
...

A wystarczyło za ~250zł kupić nowy przełącznik i zapomnieć o problemie...
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.
nowy? czy "nowy"? bo za 250 to "nowe" wtedy chodziły w podobnym stanie raczej - wiekowy to już patent
i wiekowe wozy z tym przełącznikiem.
... no dobra - przesadziłem
nie tylko przez to sprzedałem (Vitara wpadła w moje paskudne ręce
) - ale patent straszny - raz tknięty już nigdy nie będzie taki sam i faktycznie, jak ktoś chce użytkować długo taki wóz i mieć radość z życia, to lepiej kupić nowy.
PS: nabywce przeszkoliłem w zakresie tego przełącznika i zadowolony do dziś

... no dobra - przesadziłem

PS: nabywce przeszkoliłem w zakresie tego przełącznika i zadowolony do dziś

Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V