zakupy do samuraj, poprawki w samuraj-LUBLIN i dalej na Wsch

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
a_zawlocki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zakupy do samuraj, poprawki w samuraj-LUBLIN i dalej na Wsch

Post autor: a_zawlocki » śr wrz 16, 2009 10:38 pm

Ktoś (nieważne kto) mnie upomniał przy okazji mojego wczorajszego debiutanckiego postu, abym się przedstawił. Słusznie; kultura wymaga...
Otóż jestem tu nowy - taka informacja pojawia się po lewo w moim loginie/nicku (nie rozróżniam); dalej: a_oznacza artur; reszta to nazwisko które dostałem po ojcu (nie wstydzę się/ nie mam powodu też aby się ukrywać i maskować, bać też się nie boję). Ojciec mój: Edward; matka:Zosia. Ja "mały góral" jestem- ze Świętokrzyskiego, ale przyszło mi panowie (i panie) na równinie w pachruśniaku zamieszkać, bo tutaj lepszy chleb rośnie; to je pod Lublinem. Tekst jest bez przekąsu - chciałem być lekko zabawny i tyle. Ale interes też mam, jak to "Nowy". Do meritum:

GDZIE I JAK SZUKAĆ NAJLEPIEJ CZĘŚCI DO SAMURAJA MIESZKAJĄC W LUBLINIE. POCZĄWSZY OD JAKIEGOŚ REZERWATORA NA PŁYN Z CHŁODNICY, PRZEZ AUTOMATY DO BIEGU "4L", ITP. A SKOŃCZYWSZY NA... e, to chyba nie będzie miało końca... CZY TO SIĘ KUPUJE NA SZROCIE CZY Z JAKICHŚ "ROZBIÓREK", BO PRZECIEŻ RACZEJ NIE W SALONIE. KTO MI TUTAJ NIEDROGO A FACHOWO ZROBI RÓŻNE TE DETALE ORAZ POPRAWKI.

Ktoś (nieważne kto, ale ten sam) dał mi też cenne uwagi - przesyłam podziękowania. Czekam na nowe dobre rady, które lawami pewno płynąć będą ...
Suzuki Samuraj r.1992 (ładny cz-b.hardtop) / Mitsubishi Lancer r.2008 (kupa czarnej blachy)

Awatar użytkownika
bigos

Re: zakupy do samuraj, poprawki w samuraj-LUBLIN i dalej na Wsch

Post autor: bigos » śr wrz 16, 2009 11:12 pm

a_zawlocki pisze:...abym się przedstawił...
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=40143 :)21
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Albert_N

Post autor: Albert_N » czw wrz 17, 2009 6:25 am

allegro.pl i rajdy4x4.pl-> gielda .
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » czw wrz 17, 2009 6:47 am

Witamy, od razu lepiej. :)2
Jak wiadomo do kogo, to aż inaczej się pisze.
Jeśli byś chciał jeszcze uzyskać dokładniejsze informację, będziesz musiał opowiedzieć nam coś o swoim aucie. Występuje ich wiele modeli, produkowanych w różnych krajach, i ich nazewnictwo jest mylone. Bez tego ani rusz.
Jak albercik napisał, większość gratów masz do dostania na allegro i w sklepiku przyforumowym.

"Rezerwatora" :)21 na płyn chłodniczy raczej bym szukał pod nazwą "zbiorniczek wyrównawczy".

"Automaty do biegu 4L" :)9 choć to określenie nie ma sensu specjalnie, to prawdopodobnie "sprzęgiełka automatyczne" (przeczytaj przy okazji dlaczego nie warto ich posiadać i dlaczego "manualne sprzęgiełka" są lepsze)

Polecam lekturę przyklejonych wątków na forum suzuki przed zakupami. Pozwoli to na spore oszczędności.
Pozdrawiam
Kuszman
http://www.wawa4x4.pl

73

Post autor: 73 » czw wrz 17, 2009 2:24 pm

Witam kolegę z naszego zielonego miasteczka . Części używane tak jak pisali szanowni koledzy kupuje się przez internet , nowe z ASO Suzuki lub przez kumaty serwis terenówek których mamy kilka ( serwisów 8) ).Szczegóły na pw . Pozdrawiam
samurai blaszanka 93

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » czw wrz 17, 2009 2:36 pm

Aha. Sporo rzeczy jest do dostania w sieciach Intercars itp. Tylko trzeba już się orientować dokładnie co się chce bo rzadko kiedy są w stanie znaleźć graty dokładnie do modelu, który nas interesuje.

Awatar użytkownika
a_zawlocki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: a_zawlocki » sob wrz 19, 2009 10:36 pm

[quote="Kuszman"]
opowiedzieć nam coś o swoim aucie. Występuje ich wiele modeli, produkowanych w różnych krajach, i ich nazewnictwo jest mylone.
nie wiem... rok znam-1992; i kolor-czarny jest i ma białą plastykową budkę i daszek. Źle ze mną, jak widać, ale się nie poddam i w miarę wolnego czasu zagnębię Was wszystkich nieprzytomnymi pytaniami. No to jak sprawdzić dokładniej jaki ja mam samochód?
"sprzęgiełka automatyczne" (przeczytaj przy okazji dlaczego nie warto ich posiadać i dlaczego "manualne sprzęgiełka" są lepsze)
no właśnie mam takie chyba manualne co powinny się ręką przekręcić przy kole ale nie bardzo chcą , a ja się boję je obcęgami ciągnąć. Zastały się czy co.? Dlatego pomyślałem o automatach. No ale skoro ręczne są lepsze to co im zrobić żeby ruszyły i w jakiej pozycji powinny być żeby były neutralne,a w jakiej żeby działały? tam są takie napisy LOCK i FREE i strzałki ; ale nie wiem czy są na odpowiednich miejscach i co złego może się dziać jak nie są?

[PS ...coś znowu pewnie pokopę z tymi mailami/wątkami/postami (dla mnie to jedno i to samo) i pójdzie nie tam gdzie trzeba...]
Suzuki Samuraj r.1992 (ładny cz-b.hardtop) / Mitsubishi Lancer r.2008 (kupa czarnej blachy)

Awatar użytkownika
GHOST_DOG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GHOST_DOG » ndz wrz 20, 2009 8:26 am

W IC jest dosc drogo.
Polecam sklepy motoryzacyjne.
U nas jest dobry wszystko jest do zdobycia i w przystepnych cenach. Bardzo przystepnych przykladowo amortyzatory gazowe japonskiej firmy magnum 80zl szt.
Fuck it! We'll do it live
We kill For peace

Piotr Karcz

Post autor: Piotr Karcz » ndz wrz 20, 2009 10:33 am

a_zawlocki pisze: co im zrobić żeby ruszyły i w jakiej pozycji powinny być(...)
Delikatnie kombinerkami ... Na co dzień Free, a przed wjazdem w teren i użyciem reduktora przestawiasz na Lock...

A tak na marginesie: jak wsiadłem pierwszy raz do swojego SJ-ta to myslałem, że ta korba pod nogami to do odpalania silnika :wink: Powinieneś przejść wstępne szkolenie w realu z paru drobiazgów - poszukaj w Lublinie kogoś z branży, zaoszczędzisz sporo nerwów sobie, a i na forum będzie Ci łatwiej :)

Awatar użytkownika
a_zawlocki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: a_zawlocki » ndz wrz 20, 2009 8:08 pm

Piotr Karcz pisze:
a_zawlocki pisze: co im zrobić żeby ruszyły i w jakiej pozycji powinny być(...)
Delikatnie kombinerkami ... Na co dzień Free, a przed wjazdem w teren i użyciem reduktora przestawiasz na Lock...

A tak na marginesie: jak wsiadłem pierwszy raz do swojego SJ-ta to myslałem, że ta korba pod nogami to do odpalania silnika :wink: Powinieneś przejść wstępne szkolenie w realu z paru drobiazgów - poszukaj w Lublinie kogoś z branży, zaoszczędzisz sporo nerwów sobie, a i na forum będzie Ci łatwiej :)

OK. TO SZUKAM.
CZY JEST KTOŚ CHĘTNY POKAZAĆ CO I JAK?
LUBLIN I DALEJ NA WSCHÓD 30KMów

Awatar użytkownika
a_zawlocki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: a_zawlocki » ndz wrz 20, 2009 8:33 pm

A tak na marginesie: jak wsiadłem pierwszy raz do swojego SJ-ta to myslałem, że ta korba pod nogami to do odpalania silnika :wink: Powinieneś przejść wstępne szkolenie w realu z paru drobiazgów - poszukaj w Lublinie kogoś z branży, zaoszczędzisz sporo nerwów sobie, a i na forum będzie Ci łatwiej :)[/quote]

Aha, dzk za pocieszenie i zrozumienie. Z anegdot tego typu: dużo się nakląłem próbując wyłączyć jakoś halogeny bo przecież po mieście nie wolno z nimi jeździć; dopóki na serwisie mi nie powiedzieli że to postojówki...sic... a już miałem lampy pozbijać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”