GV napęd jak to działa???
Moderator: Albert_N
GV napęd jak to działa???
Mam pytanie odnośnie GV 1999r. na jakiej zasadzie działa załączenie napędu. Dokładnie chodzi o to co dzieje się (krok po kroku) w momencie wrzucenia napędu (dźwignia w pozycję 4x4). Załączmy reduktor, włącza się przednia oś i ..... Wiem że jest jakaś pompka ale po co? Jakie ma zadanie?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Re: GV napęd jak to działa???
Pompka jest poto żeby wytworzyć ciśnienie,resztę koledzy dopowiedzą.....?"kto pyta nie błądzi"
GV 2.0HDI.5d+A/T235/70R16GY Wrangler. Zawiecha OME
Jazda w terenie ma podstawową zaletę-brak korków!
Jazda w terenie ma podstawową zaletę-brak korków!
My też Cię witamy.delfii pisze:Mam pytanie odnośnie GV 1999r. na jakiej zasadzie działa załączenie napędu. ...........
Pozdrawiam
Oj leniuszek, leniuszek

Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
Leniuszek może i tak. Ale do kiego diabła mam szukać i szukać, cierpliwość tracęokino pisze:My też Cię witamy.delfii pisze:Mam pytanie odnośnie GV 1999r. na jakiej zasadzie działa załączenie napędu. ...........
Pozdrawiam
Oj leniuszek, leniuszek....a może by tak k.rwa m.ć poszukać i poczytać samemu a nie czekać aż podadzą na tacy

Co do powitań, nie ściągam kapelusza przed i nie całuję w rączkę. Ale jak trzeba to podam rękę

rokujące wejście
już widzę tłumy odpisujących ....

już widzę tłumy odpisujących ....
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
No cóż, umiesz liczyć licz na siebie 
Mimo to - szerokiej drogi
Ps. W odpowiedzi na szukaj najczęściej dostaję taką odpowiedź: Te słowa były ignorowane, ponieważ występują zbyt często:........

Mimo to - szerokiej drogi

Ps. W odpowiedzi na szukaj najczęściej dostaję taką odpowiedź: Te słowa były ignorowane, ponieważ występują zbyt często:........

odpowiedź nie brzmi szukaj , lecz czytaj
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
http://www.forumsamochodowe.pl/slownikm ... naped_4x4/
http://www.taniaksiazka.pl/samochody-z- ... 90675.html
http://www.idg.pl/artykuly/57278_0/4x4. ... .imie.html
Z nerw chyba nauczyłem się wklejać linki.
Może cierpliwsi koledzy coś więcej Ci podrzucą.
Ująłeś mnie kapeluszem i rączką
Z nerw chyba nauczyłem się wklejać linki.

Może cierpliwsi koledzy coś więcej Ci podrzucą.

No cóż, mimo że to b. ogólnikowe (liczyłem na szczegóły i wiedzę fachową konkretnego modelu) to mimo wszystko dziękuję za przejaw zainteresowania - dziękuję.okino pisze:http://www.forumsamochodowe.pl/slownikm ... naped_4x4/
Z nerw chyba nauczyłem się wklejać linki.![]()
Może cierpliwsi koledzy coś więcej Ci podrzucą.![]()
A dla pan, który tak radzi czytać: No cóż czytam, ale w tym przypadku jakoś w pana odpowiedziach, nie potrafię znaleźć nic wartościowego (jak na razie).
Pozdrawiam

podałem Ci kilka pierwszych z brzegu linków które wygooglałem.Poświęć trochę czasu a na pewno znajdziesz więcej.delfii pisze: ......Jeśli możecie naprowadźcie,
Trzeba trochę chcieć.
Obawiam się że nikt specjalnie dla Ciebie nie będzie pisał elementarza 4x4. (a może się mylę)
Sporo znajdziesz w działach technicznych tego forum.
-
ale na czorta chcesz wiedzieć jak to działa - działa , jest dobrze , jak nawali i tak sam nie naprawisz 

VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Właśnie nawaliło, dziwny objaw. Przy włączonym reduktorze wszystko OK. Przy wyłączonym kiedy ma pracować tylko tylna oś, załącza się kontrolka (raz się świeci raz gaśnie) napędu i słyszę jak pracuje przednia oś, mimo że wał napędowy od reduktora nie jest spięty. Tak więc, potrafi to ktoś zdiagnozować?piotr-stihl pisze:ale na czorta chcesz wiedzieć jak to działa - działa , jest dobrze , jak nawali i tak sam nie naprawisz
-
Tu masz po "forumowemu" coś w temacie opisane:
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 39&start=0
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 39&start=0
Objaw jest taki jakby przednie sprzęgiełka były zapięte. Tylko, że w GV nie ma sprzęgiełek mechanicznych. Przód jest dołączany podciśnieniem i pewnie ten układ nawalił i nie rozłącza przodu. Wkleję cytat z innego forum, może pomoże.delfii pisze:Właśnie nawaliło, dziwny objaw. Przy włączonym reduktorze wszystko OK. Przy wyłączonym kiedy ma pracować tylko tylna oś, załącza się kontrolka (raz się świeci raz gaśnie) napędu i słyszę jak pracuje przednia oś, mimo że wał napędowy od reduktora nie jest spięty. Tak więc, potrafi to ktoś zdiagnozować?piotr-stihl pisze:ale na czorta chcesz wiedzieć jak to działa - działa , jest dobrze , jak nawali i tak sam nie naprawisz

W GV z przodu pod zderzakiem jest zespół który po otrzymaniu sygnału z włącznika z reduktora ( mała dźwignia biegów w pozycji 4H lub 4L ) uruchamia mały silniczek . Silniczek ten załącza się na jakieś 10 sekynd , w tym czasie wytwarza podciśnienie . Owe podciśnienie po pierwsze : spina sprzęgiełka , po drugie zapala lampkę na desce rozdzielczej . W podłączeniu tegu zespołu jest jeden słaby punkt :!: Połączenie dwóch przewodów w jeden . Są one zaciśnięte , narażone są jednocześnie na działanie wody , gdyż te połączenia ( są dwa ) nie są hermetyczne! Połączenia te się UTLENIŁY i cały problem .
"Objaw jest taki jakby przednie sprzęgiełka były zapięte. Tylko, że w GV nie ma sprzęgiełek mechanicznych. Przód jest dołączany podciśnieniem i pewnie ten układ nawalił i nie rozłącza przodu. Wkleję cytat z innego forum, może pomoże"
Właśnie załącza się kontrolka i sprzęgiełka też. Ale jak pisałem raz się włączają raz wyłączają i tak cały czas podczas zwykłej jazdy z 2X4. Podczas 4X4 wszystko jest ok.
Pytałem jak to działa ponieważ jeśli będę wiedział zdiagnozuję.
Tak więc:
Po przełączeni dźwigni w pozycję 4H lub 4L układ (wytwarzający podciśnienie) dostaje sygnał aby go uruchomić, skutkiem czego jest załączenie się sprzęgiełek i lampki na kontrolce.
Wniosek: 1. Spieprzony wyłącznik reduktora, ale tylko w pozycji 2X4? - dziwne bo w pozycji 4X4 już jest w porządku? (tu pytanie czy aby go wymienić należy demontować reduktor?).
Zastanawia mnie na jakiej zasadzie działa ta pompka podciśnieniowa? Jeden przewód z pompki wychodzi na zewnątrz drugi do miski olejowej w przedniej osi. Jak działa to podciśnienie co ono robi? I czy to na pewno podciśnienie czy raczej ciśnienie? Może tu tkwi przyczyna?
Ps. Proszę o nie tłumaczenie mi ogólnych zasad fizyki sił ciśnienia i podciśnienia. Konkretnie interesuje mnie ten przypadek i powiązane z nim mechanizmy
Jeśli oczywiście czujecie się na siłach.
Właśnie załącza się kontrolka i sprzęgiełka też. Ale jak pisałem raz się włączają raz wyłączają i tak cały czas podczas zwykłej jazdy z 2X4. Podczas 4X4 wszystko jest ok.
Pytałem jak to działa ponieważ jeśli będę wiedział zdiagnozuję.
Tak więc:
Po przełączeni dźwigni w pozycję 4H lub 4L układ (wytwarzający podciśnienie) dostaje sygnał aby go uruchomić, skutkiem czego jest załączenie się sprzęgiełek i lampki na kontrolce.
Wniosek: 1. Spieprzony wyłącznik reduktora, ale tylko w pozycji 2X4? - dziwne bo w pozycji 4X4 już jest w porządku? (tu pytanie czy aby go wymienić należy demontować reduktor?).
Zastanawia mnie na jakiej zasadzie działa ta pompka podciśnieniowa? Jeden przewód z pompki wychodzi na zewnątrz drugi do miski olejowej w przedniej osi. Jak działa to podciśnienie co ono robi? I czy to na pewno podciśnienie czy raczej ciśnienie? Może tu tkwi przyczyna?
Ps. Proszę o nie tłumaczenie mi ogólnych zasad fizyki sił ciśnienia i podciśnienia. Konkretnie interesuje mnie ten przypadek i powiązane z nim mechanizmy

układ działa cisnieniowo
w prednim moscie masz wezyk od spodu mostu zdejmij go i sprawdz wtedy
gg 6157522
Na co mam zwracać uwagę, jak ściągnę wężyk to sprzęgiełka nie będą się załączać czy nie tak?slaw211 pisze:układ działa cisnieniowo
delfii pisze:Na co mam zwracać uwagę, jak ściągnę wężyk to sprzęgiełka nie będą się załączać czy nie tak?slaw211 pisze:układ działa cisnieniowo
przedni naped nie powinien wtedy działac
gg 6157522
Zgadzam się ale w czym mi to pomoże? Nic nie osiągnę!slaw211 pisze:delfii pisze:Na co mam zwracać uwagę, jak ściągnę wężyk to sprzęgiełka nie będą się załączać czy nie tak?slaw211 pisze:układ działa cisnieniowo
przedni naped nie powinien wtedy działac
Dla tych co być może będą w podobnej sytuacji. Przerywa/przerywał wyłącznik/wyłącznik przy gałce zmiany napędu. Ale jeśli znajdzie się jakiś fachowiec znający na temacie to proszę o rozwikłanie/wu szczenie tematu funkcji i działania układu podciśnienia załączającego napęd. Warto było by wiedzieć coś więcej od tego że załącza