pytanie o suzuki samuraje/santany ze Szwajcarii
Moderator: Albert_N
pytanie o suzuki samuraje/santany ze Szwajcarii
witam
zamierzam nabyć auto ze Szwajcarii i zastanawiam się jak to jest z mocą silników bo w ogłoszeniach często silniki aut z tego kraju mają podawaną mniejszą moc niż katalogowo wiem że może się to wiazać z kwestią ekologizacji lub stopniowania praw jazdy w danym kraju ale czy taki silnik jest jakoś nieodwracalnie zdławiony czy da się to odwrócić wyleczyć np. samuraj/santana 50 KM/38kW
(w motocyklach z zachodu często dławiki są w tłumikach lub w okolicy przepustnic) a w tym przypadku jak to jest bo oglądałem kilka egzemplarzy w zadowalającym stanie ale zastanawia mnie ta moc silnika ?
zamierzam nabyć auto ze Szwajcarii i zastanawiam się jak to jest z mocą silników bo w ogłoszeniach często silniki aut z tego kraju mają podawaną mniejszą moc niż katalogowo wiem że może się to wiazać z kwestią ekologizacji lub stopniowania praw jazdy w danym kraju ale czy taki silnik jest jakoś nieodwracalnie zdławiony czy da się to odwrócić wyleczyć np. samuraj/santana 50 KM/38kW
(w motocyklach z zachodu często dławiki są w tłumikach lub w okolicy przepustnic) a w tym przypadku jak to jest bo oglądałem kilka egzemplarzy w zadowalającym stanie ale zastanawia mnie ta moc silnika ?
Ostatnio zmieniony śr paź 21, 2009 3:13 pm przez murcas, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: pytanie o suzuki samuraje/santany ze Szwajcarii
Hm...murcas pisze: np. samuraj/santana 50 km/38kw
Nie żebym się czepiał, ale:
km - oznacza kilometr
kw - oznacza międzynarodowy kod języka kornijskiego...

Pozdr
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper 

- drzewiasty
-
Czepiasz sięHm...
Nie żebym się czepiał, ale:
km - oznacza kilometr
kw - oznacza międzynarodowy kod języka kornijskiego...
Pozdr

LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells
nie ma to jak wsparcie z WYSROLU dzięki drzewiasty
.drzewiasty pisze: Czepiasz sięGdyby to było forum "o czystości polskiej mowy w piśmie" to mógłbyś nie rozumieć o co murcas'owi chodzi...
Nie jestem humanistą. Nie przeszkadzają mi tu hamólce itp. Natomiast nazwy jednostek w technice warto pisać poprawnie. Jeśli się tego nie robi - do kłopotów już blisko. I to by było na tyle.
Pozdr
PS.
Nie było moją intencją złośliwe dopierdzielanie się do kogoś.

tak a ja myśle że wcześniej nie słyszałeś nawet o takim języku tylko Ci z wikipedii wyskoczyło jako pierwsze z brzegu hasło w necie gdy wpisałeś "kw" nie będąc sam pewny pisowni i postanowiłeś zabłysnąć
Oczywiście że nigdy nie słyszałem o tym języku i wpisalem kw do googla. A zrobilem to dlatego bo skrót kw z niczym się nie kojarzy.murcas pisze:tak a ja myśle że wcześniej nie słyszałeś nawet o takim języku tylko Ci z wikipedii wyskoczyło jako pierwsze z brzegu hasło w necie gdy wpisałeś "kw" nie będąc sam pewny pisowni i postanowiłeś zabłysnąć
EOT

Najwidoczniej Tobie sie nie kojarzy. Kolego skrót kW oznacza kilo waty i nikt tutaj sie nie pomylil. W dowodzie rejestracyjnym masz nawet napisana moc w kW aa nie w KM (mowa o konich mechanicznych)Hinek pisze:A zrobilem to dlatego bo skrót kw z niczym się nie kojarzy.
EOT
Jak chcesz to tutaj mozesz sie pobawic w przeliczanie:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... HP,15.html
A wracając do tematu.
W Samuraiach wg. mocy występowały takowe silniki:
1.0 (45 KM)
1.3 (70 KM)
1.3 (60 KM)
1.3 (64 KM)
Diesel: 1.9 TD (63 KM)
Spekuluje teraz ale może natrafiałeś na tych wszystkich aukcjach na Samurai'e z silnikami 1.0 ?
Pozdrawiam!
Suzuki Santana 1.3 93r. - SPRZEDANY
http://www.AutoAlarm.Katowice.pl
http://www.AutoAlarm.Katowice.pl
- apede
-
- Kontaktowanie:
Ale on wie co znaczy kW, chodzi o to ze z niczym nie kojarzy sie kwmateuszpr pisze:Najwidoczniej Tobie sie nie kojarzy. Kolego skrót kW oznacza kilo waty i nikt tutaj sie nie pomylil. W dowodzie rejestracyjnym masz nawet napisana moc w kW aa nie w KM (mowa o konich mechanicznych)

Jeszcze 1,3 80 KMmateuszpr pisze:W Samuraiach wg. mocy występowały takowe silniki:
1.0 (45 KM)
1.3 (70 KM)
1.3 (60 KM)
1.3 (64 KM)
Diesel: 1.9 TD (63 KM)
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Po pierwsze 38KW to 52KM.
Juz tlumacze skad sie bierze roznica:
W formulazu do ogloszenia jest pole gdzie sie wpisuje moc w KM.
Niezorientowany człowiek wpisuje w to pole moc 52 ale nie zwraca uwagi ze powinien podac moc w jednostkach KM. We wszelakich dokumentach do auta moc zazwyczaj wyraza sie w kW. Taki szwajcar wpisuje w to pole 52 nie zwracajac uwagi na jednostki a 52 to moc suzuki w kW.
System automatycznie przelicza ze 52KM to 38kW. prawda jest taka ze powinno byc 52kW i 70KM
1kW to 1.359621 KM/hpm(horsepower, metric)
i nie mylic hpm z jednostka hp bo to tez inna jednostka.
hp - angielski koń parowy ( horsepower ) 1kW to dokladnie 1.341024 hp
Juz tlumacze skad sie bierze roznica:
W formulazu do ogloszenia jest pole gdzie sie wpisuje moc w KM.
Niezorientowany człowiek wpisuje w to pole moc 52 ale nie zwraca uwagi ze powinien podac moc w jednostkach KM. We wszelakich dokumentach do auta moc zazwyczaj wyraza sie w kW. Taki szwajcar wpisuje w to pole 52 nie zwracajac uwagi na jednostki a 52 to moc suzuki w kW.
System automatycznie przelicza ze 52KM to 38kW. prawda jest taka ze powinno byc 52kW i 70KM

1kW to 1.359621 KM/hpm(horsepower, metric)
i nie mylic hpm z jednostka hp bo to tez inna jednostka.
hp - angielski koń parowy ( horsepower ) 1kW to dokladnie 1.341024 hp
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
dziękuje za ainteresowanie tematem a szczególnie PI7er za odpowiedź któraa faktycznie daje do myślenia tak może być z tym wpisywaniem danych w odpowiednim miejsu i odpowiednich jednostkach
do "mateuszpr" przeglądam ogłoszenia z silnikami 1.3