Resory Hd tylko na przód [na jakiś czas]?
Moderator: Albert_N
Resory Hd tylko na przód [na jakiś czas]?
Na początek witam wszystkich.
Mam do Was takie pytanie:
totalnie klapnęły mi przednie resory (samurai'92), tył zreszta tez jest do roboty.
Czy przejdzie taki patent, żeby na przód założyć zestaw +2" a na tył za jakiś czas? (zbieram na jakiś zestaw, np. od Mazura, ale sytuacja wyprzedziła moje fundusze)
Nie mam po prosu teraz kasy na całe zawieszenie, a wydaje mi się że jakieś dorazne regeneracje to kasa wyrzucona w błoto (w błoto to zresztą dosłownie)?
Pozdrawiam
Mam do Was takie pytanie:
totalnie klapnęły mi przednie resory (samurai'92), tył zreszta tez jest do roboty.
Czy przejdzie taki patent, żeby na przód założyć zestaw +2" a na tył za jakiś czas? (zbieram na jakiś zestaw, np. od Mazura, ale sytuacja wyprzedziła moje fundusze)
Nie mam po prosu teraz kasy na całe zawieszenie, a wydaje mi się że jakieś dorazne regeneracje to kasa wyrzucona w błoto (w błoto to zresztą dosłownie)?
Pozdrawiam
RIP: Samurai Santana 1.3i '92
Rost Edition
Rost Edition
Re: Resory Hd tylko na przód [na jakiś czas]?
...temat spoko przedzie
na "dzień dobry" wymień to co kiepskie a 2 stronę podnieś chwilowo na wieszaku (coby śmieszności nie było)
paka
Mazur

na "dzień dobry" wymień to co kiepskie a 2 stronę podnieś chwilowo na wieszaku (coby śmieszności nie było)
paka
Mazur
U Traska masz pióro główne przednie OME za 140 zł a swoją resztę wyklep i na razie będziesz bardzo zadowolony.
http://www.trasek.com.pl/index.php?suba ... om=&ucat=2&
Nie musisz wcale się na mnie powoływać.

Nie musisz wcale się na mnie powoływać.

Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
zastanawiałem sie nad tym rozwiazaniem, ale mam przednie resory aktualnie w 9 częściach
. Samiec stoi i czeka na dostawę kompletu.
dzieki za porady

dzieki za porady

RIP: Samurai Santana 1.3i '92
Rost Edition
Rost Edition
Ome jest nic nie warte miekkie strasznie. Siadaja szybko a jak zamierzasz w błocie pycić to uwazaj na korzenie bo szybko je pogniesz.
Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
To że miękkie to chyba akurat zaleta w terenie. 

Nawet na pionowych trawersach ?N2O pisze:To że miękkie to chyba akurat zaleta w terenie.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Pionowy trawers to już nie trawers tylko ściana.
Jakoś nie zauważyłem żeby parch chciał się przewracać, pomimo starych miękkich resorów.
Zawsze możesz sobie stabilizator zamontować.

Jakoś nie zauważyłem żeby parch chciał się przewracać, pomimo starych miękkich resorów.
Zawsze możesz sobie stabilizator zamontować.

Ale patrol to nie suza...
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Samurai na szerokich mostach i odsadzonych felgach ma podobną szerokość do K160.

Rozlozenie masy i srodek ciezkosci robi swoje 
Patrol chyba jednak bardziej stabilny, moze bo dluzszy? - moje wrazenie takie jest.
Tylko nie schodzmy z tematu i nie kasztanmy bo kolejny temat o resorach pojdzie do kosza

Patrol chyba jednak bardziej stabilny, moze bo dluzszy? - moje wrazenie takie jest.
Tylko nie schodzmy z tematu i nie kasztanmy bo kolejny temat o resorach pojdzie do kosza

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Ja niedawno widziałem kolege na pionowym trawersie samuraiem który zaprzeczał prawom fizyki i się nie chciał przewrócić na bok.
http://www.samurai.org.pl KLUB SAMURAI 4x4
Może sie źle wyraziłem krzywia się po spotkaniach z korzeniami a prostowanie ich daje sie zrobic młotkiem na zimo więc ze sprężystością chyba cos nie bardzo a oto chodzi w resorkach.N2O pisze:To że miękkie to chyba akurat zaleta w terenie.
To się chyba nazywa nieprawidłowe użytkowanie samochodu. Każdy resor w ten sposób zegniesz/połamiesz, te mazurowe też.

O niestety sie mylisz mam komplet z pewnej firmy i nie jest to mazur, i mimo paru ostrych tarmoszeń zyja nadal. Dla porównania napisze ze ostatnio zrobiłem pomiar ome na przedzie które zostały tam wstawione jako nowe auto jeździ głownie po mieście w terenie ciężkim ani razu na drodze szutrowej parę razy i auto po roku siadło około 4 cm a za kolejne 4 resory będą płaskie. Na tyle są Ironman-y zobaczymy ile one wytrzymająN2O pisze:To się chyba nazywa nieprawidłowe użytkowanie samochodu. Każdy resor w ten sposób zegniesz/połamiesz, te mazurowe też.
Witam wszystkich.
Mam podobny problem jak kolega opisał, z tą różnicą że nie planuję liftu.
Czy podejdą pióra od jakiegoś innego auta?
Planuję jechać na złom/szrot i coś dobrać.
Przerabiał ktoś taki patent.
Mam podobny problem jak kolega opisał, z tą różnicą że nie planuję liftu.
Czy podejdą pióra od jakiegoś innego auta?
Planuję jechać na złom/szrot i coś dobrać.
Przerabiał ktoś taki patent.
@ Stachu-80 który o jakim oznaczeniu modela resora Old Man Emu miałeś 

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Calmini?Stachu-80 pisze: O niestety sie mylisz mam komplet z pewnej firmy i nie jest to mazur, i mimo paru ostrych tarmoszeń zyja nadal.
Galloper LWB - turysta
Pamietam że były to plusy czyli cos tam ponad serię, auto nie ma wyciagarki wiec nie trzeba było twardszych. U mnie siedzą z samurai serwisu 4 sztuki trzy lata cykneły i juz nie sa takie jak na wstępie bo solidnie po dupie dostały ale nadal zachowuja parabolę. Po dociążeniu sprzętu można powiedziec że nawet ładnie pracują. Co do ironmann-ów przypomniałem sobie że jakis fikołek dziwny wystapił przy montażu po załozeniu polibuszy tez ironna okazało sie ze w mocowania przy ramie resora sa za szerokie o jakiś centymetr nie wiem z czego to wynika ale niech sie wypowie moze ktoś kto tym handluje bo jezeli sa dedykowane to jakas dupa jest z szerokoscią.
X-Schock Dakar ?Stachu-80 pisze:U mnie siedzą z samurai serwisu 4 sztuki trzy lata cykneły i juz nie sa takie jak na wstępie bo solidnie po dupie dostały ale nadal zachowuja parabolę.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Chyba nie te x- schock-i te od niedawna maja. Ja mam te sprzed trzech lat, wtedy raczej był to jakis polski kowal bo jak je kupowałem to nikt nie mówił ze jakas marke mają.PI7er pisze:X-Schock Dakar ?Stachu-80 pisze:U mnie siedzą z samurai serwisu 4 sztuki trzy lata cykneły i juz nie sa takie jak na wstępie bo solidnie po dupie dostały ale nadal zachowuja parabolę.
myślisz że producent tych X-Shock Dakar mieszka w Senegalu?
wg mnie to tez rodzima produkcja

wg mnie to tez rodzima produkcja

taa na forum 4x4 i allegroStachu-80 pisze:Chyba nie te x- schock-i te od niedawna maja. Ja mam te sprzed trzech lat, wtedy raczej był to jakis polski kowal bo jak je kupowałem to nikt nie mówił ze jakas marke mają.PI7er pisze:X-Schock Dakar ?Stachu-80 pisze:U mnie siedzą z samurai serwisu 4 sztuki trzy lata cykneły i juz nie sa takie jak na wstępie bo solidnie po dupie dostały ale nadal zachowuja parabolę.

Gwoli ścisłości nie twierdze, że są złe, pije tylko do marketingu

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Może i masz racje bo do końca nie wiadomo kto je produkuje, może być to chłit martetindody. Resorki i tak idą w kąt bo zrobią miejsce dla sprężynek.
Dziwne rzeczy piszesz o OME, tak lekko licząć przerzuciłem przez swoje łapy ponad 30 samurajów. Robiłem nawet testy po takiej fajnie zarośniętej orance z różnymi resorami. I powiem tak - old manki wybierają jak sprężynka, przy dobiciu do pniaka zginają się ale nie pękają. Zaliczyłem około 8 porządnych rajów na ome i auto nie siadło ani centymetra. W poprzek oranki da się jechac i plomby nie wypadają. Za to polskie resory występujące pod wszelakimi nazwami typu mazur x-szok cos tam twarde jak cholera. Kowal mnie wysmiał jak zobaczył pióra robione z 8 mm i stwierdził, zę to nie ma prawa pracować. Sam osobiście nie połamałem ale jak będę chciał mieć sztywno to taczki sobie kupie. Resor ma pracować, ba być odpowiednio miekki. I jeśli zachowane są pozostałe elementy tzn. odboje ( bardzo ważne - chyba najważniejsze) i amortyzatory to resor nie powinien siadać.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/