Czy ktos jezdzil na tych przelozeniach reduktora??
Moderator: Albert_N
Czy ktos jezdzil na tych przelozeniach reduktora??
Witam.
Jak w temacie, jak one robia, ktore warto do przeprawowki, ogolnie wypowadajcie sie .....
1. 8:1 Low Range MEGA Crawler Transfer Case Gears
2. 6.5:1 Low Range Transfer Case Gears
3. 4.9:1 Low Range Transfer Case Gears
4. 4.16:1 Low Range Transfer Case Gears
Jak w temacie, jak one robia, ktore warto do przeprawowki, ogolnie wypowadajcie sie .....
1. 8:1 Low Range MEGA Crawler Transfer Case Gears
2. 6.5:1 Low Range Transfer Case Gears
3. 4.9:1 Low Range Transfer Case Gears
4. 4.16:1 Low Range Transfer Case Gears
Re: Czy ktos jezdzil na tych przelozeniach reduktora??
na 4.16, 4.9, 6.5 jeżdżą ludzie z forum o 4.16 było dużo na forum, a do jakiego samochodu chesz to włożyć ? z jakim silnikiem, jakimi postami, jakimi kołami...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
umkneło Ci jeszcze 5.14:1
jakie koła?
zresztą, to zależy kto co lubi.
Jedni lubią wolno inni wolniej

jakie koła?
zresztą, to zależy kto co lubi.
Jedni lubią wolno inni wolniej

Kola powyzej 30 cali, o 4.16 czytalem. Chcial bym osiagnac cos podobnego co posiada Range Rover. Czyli nie meczyc sprzegla, wysokimi obrotami, aby silnik pracowal w okolicach max mocy i ogolnie wznowic dyskusje na temat kto co ma i do czego uzywa jesli juz mamy na rynku dosyc duzy wybor przelorzen. Silniczek jest narazie 1.3 na gazniku ale w planie jest 1.6 lub 2.0 z grant vitary 2008r
to od silnika zależy przy jakich obrotach będzie miał maksymalną moc...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Range Rover powiadasz posiada to coś? Nadmierna awaryjność np?Samaeli pisze:Kola powyzej 30 cali, o 4.16 czytalem. Chcial bym osiagnac cos podobnego co posiada Range Rover. Czyli nie meczyc sprzegla, wysokimi obrotami, aby silnik pracowal w okolicach max mocy i ogolnie wznowic dyskusje na temat kto co ma i do czego uzywa jesli juz mamy na rynku dosyc duzy wybor przelorzen. Silniczek jest narazie 1.3 na gazniku ale w planie jest 1.6 lub 2.0 z grant vitary 2008r

A po co do jazdy obroty max mocy silnika??? To będzie cirka 5000obr - bez sensu...
Jeździ się w terenie momentem a nie mocą.
Zresztą przełożenia wyższe niż 4.16 są w Polsce sporą egzotyką.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
to opisze siebie
opony 235/75/15
w miarę dobrze jeździło mi się na 4.11 most i 4.16 red
teraz mam 3.9 most i 4.16 red i jest prawie dobrze, ale zdecydowanie za szybko na szosowych, na terenowych też
najlepiej jeździło mi się na 3.9 most i 5.14 red i mówię o terenowych biegach, szosowe były nadal za szybkie
myślę, że prawie idealnie będzie jak wstawię 4.62 w most i 4.16 red
tylko kiedy, jak czasu nie ma

opony 235/75/15
teraz mam 3.9 most i 4.16 red i jest prawie dobrze, ale zdecydowanie za szybko na szosowych, na terenowych też

najlepiej jeździło mi się na 3.9 most i 5.14 red i mówię o terenowych biegach, szosowe były nadal za szybkie

myślę, że prawie idealnie będzie jak wstawię 4.62 w most i 4.16 red

Kostuch pisze:Range Rover powiadasz posiada to coś? Nadmierna awaryjność np?Samaeli pisze:Kola powyzej 30 cali, o 4.16 czytalem. Chcial bym osiagnac cos podobnego co posiada Range Rover. Czyli nie meczyc sprzegla, wysokimi obrotami, aby silnik pracowal w okolicach max mocy i ogolnie wznowic dyskusje na temat kto co ma i do czego uzywa jesli juz mamy na rynku dosyc duzy wybor przelorzen. Silniczek jest narazie 1.3 na gazniku ale w planie jest 1.6 lub 2.0 z grant vitary 2008r![]()
A po co do jazdy obroty max mocy silnika??? To będzie cirka 5000obr - bez sensu...
Jeździ się w terenie momentem a nie mocą.
Zresztą przełożenia wyższe niż 4.16 są w Polsce sporą egzotyką.
Nadmierna awaryjnosc nadrabia wlasciwosciami terenowymi. Ale tu nie chodzi o sprzeczanie nad wyzszoscia tego czy tamtego auta. Widzialem jak to auto sprawuje sie w terenie i dlatego jesli chodzi o wlasnosci jezdne chcial bym to osiagnac. A propo mocy to nie bez powodu ludzie montuja do zmot silniki o mocach rzedu 200-300PH czasem przydaje sie nie tylko moment ale i moc. Pozatym co to za moment w silniku 1.3??
Dziekuje i o taka wypowiedz mi chodziloSalata123 pisze:to opisze siebie![]()
opony 235/75/15
teraz mam 3.9 most i 4.16 red i jest prawie dobrze, ale zdecydowanie za szybko na szosowych, na terenowych też![]()
najlepiej jeździło mi się na 3.9 most i 5.14 red i mówię o terenowych biegach, szosowe były nadal za szybkie![]()
myślę, że prawie idealnie będzie jak wstawię 4.62 w most i 4.16 red![]()

Każdy ma prawo błądzićSamaeli pisze: Nadmierna awaryjnosc nadrabia wlasciwosciami terenowymi.

Wystarczający do ukręcenia tego i owego.Samaeli pisze: Pozatym co to za moment w silniku 1.3??
Ale jak pisałem, każdy ma prawo tkwić w mylnym błędzie...
Kostuch pisze:Każdy ma prawo błądzićSamaeli pisze: Nadmierna awaryjnosc nadrabia wlasciwosciami terenowymi.
Wystarczający do ukręcenia tego i owego.Samaeli pisze: Pozatym co to za moment w silniku 1.3??
Ale jak pisałem, każdy ma prawo tkwić w mylnym błędzie...
To podaj cos awaryjnego w Rangu???
Miales takie autko, jezdziles serwisowales, czy moze Cie na niego lub na czesci nie stac??? Fakt suzuka tania w utrzymani przeciez amorki mozna z poloneza zaadoptowac, resory ze starego fiata, lampy tylne ze starego kadeta. Wow a moze spawac reduktor aby tanim kosztem miec te 4.16. A najlepszy teks to jak przychodzi facet(wlasciciel samuraia) do warsztatu i mowi ze chce sobie zrobic klate z rur z odzysku, heh a jeszcze lepsze jaja jak wspawuje progi a rama okazuje sie szpachlowana. Nie no to jest bomba, nie wpsominajac juz ze jesli nie zainwestujesz jezdzisz jak taczka, wyskoczysz to mosty pogniesz. Jesli chodzi o seryjngo samuraia i seryjnego range rovera nie dam sie przekonac ze suza bez przerobek ma lepsze wlasnosci terenowe. Rang Rover ma slaby pkt glowka mostu z gownolitu ze jak zaj.... to zeby wyjda, drazki keirownicze odloniete,i korozja ktora i samuraia rowno zre.
Wracajac do tematu chyba zainwestuje w 6.5:1

takMiales takie autko, jezdziles serwisowales,
tak i nie (w porównaniu do rrc drogaFakt suzuka tania w utrzymani

takprzeciez amorki mozna z poloneza zaadoptowac
powodzeniaresory ze starego fiata
pierwsze słyszęlampy tylne ze starego kadeta

Kto Ci powiedział, że coś trzeba spawaćWow a moze spawac reduktor aby tanim kosztem miec te 4.16.

o nie! najlepszy jest tekst jak przychodzi facet i twierdzi, że seryjny rr ma lepsze właściwości terenowe od seryjnego samuraiaA najlepszy teks to jak przychodzi facet(wlasciciel samuraia) do warsztatu i mowi ze chce sobie zrobic klate z rur z odzysku, heh a jeszcze lepsze jaja jak wspawuje progi a rama okazuje sie szpachlowana.

tak, takRang Rover ma slaby pkt glowka mostu z gownolitu ze jak zaj.... to zeby wyjda, drazki keirownicze odloniete

Samaeli pisze:Miales takie autko, jezdziles serwisowales, czy moze Cie na niego lub na czesci nie stac??? Fakt suzuka tania w utrzymani przeciez amorki mozna z poloneza zaadoptowac, resory ze starego fiata, lampy tylne ze starego kadeta. Wow a moze spawac reduktor aby tanim kosztem miec te 4.16. A najlepszy teks to jak przychodzi facet(wlasciciel samuraia) do warsztatu i mowi ze chce sobie zrobic klate z rur z odzysku, heh a jeszcze lepsze jaja jak wspawuje progi a rama okazuje sie szpachlowana. Nie no to jest bomba, nie wpsominajac juz ze jesli nie zainwestujesz jezdzisz jak taczka, wyskoczysz to mosty pogniesz. Jesli chodzi o seryjngo samuraia i seryjnego range rovera nie dam sie przekonac ze suza bez przerobek ma lepsze wlasnosci terenowe. Rang Rover ma slaby pkt glowka mostu z gownolitu ze jak zaj.... to zeby wyjda, drazki keirownicze odloniete,i korozja ktora i samuraia rowno zre.

Mam amorki z żuka.
Przednie lampy ze starego golfa.
Tylne z przyczepy kempingowej.
Pióra resorów z gaza.
"Spawane" 4.16
Pałąk z rur z odzysku.
Most z przodu od dawna "uśmiecha się".
itd...
Mnie chyba pop....ło

Wiem za to, że na pewno nie zamieniłbym tego auta na legendarnego rendżyka

Cenka opada jak się to czyta 

Zbanowany za komerchę w podpisie "Sklepterenowy.pl"
co z tego ze rr moze ma moc jak monstrualnym dupozwisem wyhaczy co sie da i bedzie orał przed kazda górką 

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
- apede
-
- Kontaktowanie:
No ciekawy temat przed swietami...
Ale wracajac do meritum - bierz 6,5. Ja bede mial kombinacje 3,4 x 6,5 jak warunki czasoprzestrzenne pozwola mi w koncu to zalozyc. Aczkolwiek trzeba pamietac ze mocowania reduktora predzej czy pozniej klekna. Moja idea jest uzywac wolnych biegow do pelzania bez butowania np. po kamieniach a poza tym jezdzic na wyzszych biegach, np. 3 z reduktorem 6,5 bedzie ciut wolniejsze niz 1 z seryjnym reduktorem. Mimo to nalezy zdawac sobie sprawe ze taka sama jazda (czyli tyle samo Nm na walach napedowych) po zmianie przelozen reduktora (3. bieg i 6,5 w stosunku do 1. bieg i standardowo 2,268) obciaza mocowania reduktora o dodatkowo 50%.

Ale wracajac do meritum - bierz 6,5. Ja bede mial kombinacje 3,4 x 6,5 jak warunki czasoprzestrzenne pozwola mi w koncu to zalozyc. Aczkolwiek trzeba pamietac ze mocowania reduktora predzej czy pozniej klekna. Moja idea jest uzywac wolnych biegow do pelzania bez butowania np. po kamieniach a poza tym jezdzic na wyzszych biegach, np. 3 z reduktorem 6,5 bedzie ciut wolniejsze niz 1 z seryjnym reduktorem. Mimo to nalezy zdawac sobie sprawe ze taka sama jazda (czyli tyle samo Nm na walach napedowych) po zmianie przelozen reduktora (3. bieg i 6,5 w stosunku do 1. bieg i standardowo 2,268) obciaza mocowania reduktora o dodatkowo 50%.
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- apede
-
- Kontaktowanie:
Aha, ja rozumiem niejaka zazdrosc patrzac na rr; mnie tez, po skakaniu suzuka i jezdzie na polsprzegle, podobalo sie jak rr-y dostojnie plynely po kamieniach bulgoczac wiejtami.
Ale... pamietajmy ze: a) to wiejty b) to automaty. A w automacie jak wiadomo nie ma sprzegla ale przekladnia hydrokinetyczna ktora pracujac w "poslizgu" zwieksza moment obrotowy - a to wydatnie pomaga w stosowaniu lejzi stajla.
Ale... pamietajmy ze: a) to wiejty b) to automaty. A w automacie jak wiadomo nie ma sprzegla ale przekladnia hydrokinetyczna ktora pracujac w "poslizgu" zwieksza moment obrotowy - a to wydatnie pomaga w stosowaniu lejzi stajla.
Czyli zamiast zmiany przełożeń trzeba wrzucić do samuraja V8 z automatem i mamy najlepszą terenówkę na świecie.apede pisze:Aha, ja rozumiem niejaka zazdrosc patrzac na rr; mnie tez, po skakaniu suzuka i jezdzie na polsprzegle, podobalo sie jak rr-y dostojnie plynely po kamieniach bulgoczac wiejtami.

Uważaj no co mówiszKostuch pisze:Samaeli pisze:Miales takie autko, jezdziles serwisowales, czy moze Cie na niego lub na czesci nie stac??? Fakt suzuka tania w utrzymani przeciez amorki mozna z poloneza zaadoptowac, resory ze starego fiata, lampy tylne ze starego kadeta. Wow a moze spawac reduktor aby tanim kosztem miec te 4.16. A najlepszy teks to jak przychodzi facet(wlasciciel samuraia) do warsztatu i mowi ze chce sobie zrobic klate z rur z odzysku, heh a jeszcze lepsze jaja jak wspawuje progi a rama okazuje sie szpachlowana. Nie no to jest bomba, nie wpsominajac juz ze jesli nie zainwestujesz jezdzisz jak taczka, wyskoczysz to mosty pogniesz. Jesli chodzi o seryjngo samuraia i seryjnego range rovera nie dam sie przekonac ze suza bez przerobek ma lepsze wlasnosci terenowe. Rang Rover ma slaby pkt glowka mostu z gownolitu ze jak zaj.... to zeby wyjda, drazki keirownicze odloniete,i korozja ktora i samuraia rowno zre.
"Spawane" 4.16

Tam nie ma nic spawanego

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
- apede
-
- Kontaktowanie:
Splawik, chciales powiedziec?kozioU pisze:Czyli zamiast zmiany przełożeń trzeba wrzucić do samuraja V8 z automatem i mamy najlepszą terenówkę na świecie.

apede pisze:Splawik, chciales powiedziec?kozioU pisze:Czyli zamiast zmiany przełożeń trzeba wrzucić do samuraja V8 z automatem i mamy najlepszą terenówkę na świecie.

Jimny 

kolego samaeli, jest na tym forum wiele suzuk w ktore wlozono tyle kasy ze wystarczyloby na 2 RR. I jeszcze na pizze . Wiec 1. spusc z tonu 2. czytaj miedzy wierszami 3. zrozum ze rr to jest terenowa limuzyna a nie 100% terenowka . a potem wroc do dyskusji.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Albert_N pisze:kolego samaeli, jest na tym forum wiele suzuk w ktore wlozono tyle kasy ze wystarczyloby na 2 RR. I jeszcze na pizze . Wiec 1. spusc z tonu 2. czytaj miedzy wierszami 3. zrozum ze rr to jest terenowa limuzyna a nie 100% terenowka . a potem wroc do dyskusji.
Spoko spoko chodzilo mi tylko o spokojna dyskusje na temat najnowszych mozliwosci zakupu czesci do naszych suzuk ale jak zawsze mozna trafic na osoby ktore zkasztania temat wskakujac na inne samochody. Reduktor pelzajacy daje duzo w terenie. Pojawiaja sie nowe mozliwosci wiec chcialem tylko rozpoczac nowo debate i dowiedziec sie czegos od osob ktore moze zakupily takowy kit. Wiec .....