czy to legalne??

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

himself

Kontaktowanie:

czy to legalne??

Post autor: himself » pn sty 04, 2010 7:09 pm

hej

chcialem sie dowiedziec czy takie cos jak w tym aucie z linka http://suzuki-samurai.autobazar.eu/13-4 ... 65406.html 4 zdjecie przedstawiajace auto od baganizka, jest legalne, chodzi mi o to ze chcialbym u siebie zrobic takie laweczki zamiast fabrycznych siedzen ktorych i tak nie mam bo wymontowalem.

Chcialem sie dowiedziec jak to ma sie w swietle prawa i czy takie auto przejdzie u nas przeglad ( zarejestrowane na 4 osoby )

pozdrawiam
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com

Awatar użytkownika
tybero

Re: czy to legalne??

Post autor: tybero » pn sty 04, 2010 7:23 pm

nielegalne, przegladu nie przejdzie...
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
daniel b

Post autor: daniel b » pn sty 04, 2010 7:27 pm

przegląd przejdzie jako auto na 2 osoby, gorzej jak policja złapie i z tyłu będzie ktoś siedział :)21
ZMOTA SCORPION Y60

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » pn sty 04, 2010 7:28 pm

a pojechanie na przeglad bez foteli tylnich ujdzie ?

bo myslalem zeby np zrobic takie laweczki i miejsce na fotele, to znaczy na ich mocowania, i w razie przegladu mocujemy fotele i problem z glowy ?

arni89

Post autor: arni89 » pn sty 04, 2010 7:32 pm

Załoga mogła by mieć dość nieciekawie obite mordy :)16 jak byś ich na upalanko zabrał :o
Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pn sty 04, 2010 7:33 pm

wszytko zależy od tego czy masz chody z diagnostą bo prawda jest taka, że 90% poprzerabianych samochodów przeglądu by nie przeszło jak by trafili na hitlera... ciekawe ile osób na forum ma homologowane zderzaki :)21

rada na to taka, zrobić to składane albo demontowane, jak jedziesz na przegląd to wkręcasz seryjną ławkę i gra.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
Rafo17

Post autor: Rafo17 » pn sty 04, 2010 7:40 pm

Ta brak ostrych kantów na wszystko papier żadnych spawów do ramy itd :lol: :lol: To każdy tak ma 8)

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » pn sty 04, 2010 7:55 pm

Witam.Można to ująć jednym zdaniem.Jakakolwiek przeróbka jakiegokolwiek samochodu bez atestu lub homologacji jest niezgodna a Kodeksem Ruchu drogowego i koniec kropka.Wiadomo że w taki sposób wiele samochodów nie mogła by wyjechać na ulicę , ale takie ławki to już napewno nie przejdą.Natomiast nie każdy zdaje sobie sprawę jak się to ma w razie kolizji lub wypadku i to obojętnie z czyjej winy .
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508

Awatar użytkownika
poreb

Kontaktowanie:

Post autor: poreb » pn sty 04, 2010 8:21 pm

dzis w AŚ jest jakas tam porada dotyczaca montowania nieoryginalnych foteli i pasow :)21
Generalnie z niehomologowanymi fotelami i pasami trzeba zalatwic tyle formalnosci i papierow ze szok

i oczywiscie wszystko trzeba przepuscic przez stacje diagnostyczna i WK :)21
biedny inżynier :)21
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » pn sty 04, 2010 8:41 pm

Jareczek pisze:Natomiast nie każdy zdaje sobie sprawę jak się to ma w razie kolizji lub wypadku i to obojętnie z czyjej winy .
Raczej destruktywnie, nie tylko dla tych siedzących na ławkach ale również dla kierowcy i pasażera obok. Mogliby być trochę przytłoczeni :cry:
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
Adam.Ż

Post autor: Adam.Ż » pn sty 04, 2010 9:00 pm

Rafo17 pisze:Ta brak ostrych kantów na wszystko papier żadnych spawów do ramy itd :lol: :lol: To każdy tak ma 8)

ja mam inne rozwiązanie - z przodu wogóle nie ma zderzaka 8)
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » pn sty 04, 2010 9:27 pm

no dobra wybiliscie mi pomysl z glowy ;)

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » pn sty 04, 2010 10:17 pm

I koniec :P
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » pn sty 04, 2010 10:21 pm

po prostu źle zadałeś pytanie i tyle :D
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
nowy_dopiero_sie_uczy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nowy_dopiero_sie_uczy » pn sty 04, 2010 10:51 pm

himself pisze:no dobra wybiliscie mi pomysl z glowy ;)
już tak nie straszcie kolegi.
Szacuję że 95 % Samurajów ma wymontowane tylne siedzenia, 99% ma podbity przegląd, z czego góra połowa wszystko cacy i zgodnie z przepisami (czasem chorymi poniekąd)... 8).
A niecały 0,1 % ma ławeczki...

Jak chcesz mieć koniecznie ławeczki, to zrób je demontowalne, na przegląd pojedź bez. I jak juz ma byc strasznie cacy to poproś diagnostę żeby Ci dał glejt że auto rejestrowane od dziś na 2 osoby (potem wizyta w wydziale komunikacji celem zmiany dowodu).
Tylko jak zauważli przedmówcy: na ch_j Ci te ławeczki ?! Trzeba by być jebniętym żeby na nich zasiąść....Obrażenia murowane przy pierwszym hamowaniu, rozbity ryj po wjechaniu w teren i pewny zgon przy jakiejś kolizji drogowej...

PS
w technikum jeżdziłem na wykopki Roburem, na pace, na ławeczkach. Ale Robur z tyłu miał otwartą plandekę, wychowawczyni siedziała w szoferce i można było pluć na samochody... Ale w Samuraju ?
wiecznie NOWY na Forum, Suzuki Samurai 1.3, 91

Awatar użytkownika
Michal_R
Kontaktowanie:

Post autor: Michal_R » wt sty 05, 2010 12:30 am

himself pisze: takie laweczki zamiast fabrycznych siedzen
Prawo prawem, tylko po co komu ławeczki na ktorych nawet sredno wyrosnięty krasnal się nie smiesci :)21

Awatar użytkownika
pavelk

Post autor: pavelk » wt sty 05, 2010 8:36 am

ławeczki twarde czy miękkie i wygodne sa bez sensu jesli chcesz miec auto na wiecej niz 2 osoby - od zeszłego roku mozna jezdzic tylko siedzac przodem do kier jazdy - dlatego nawet w dfenderach od 2009 roku nie ma ławeczek z tylu tylko fotele skladane na bok (do dupy troche bo 90 jest przez to wielkim autem 4osobowym czyli jak samurai :D )
był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » wt sty 05, 2010 9:31 am

Jareczek pisze:Witam.Można to ująć jednym zdaniem.Jakakolwiek przeróbka jakiegokolwiek samochodu bez atestu lub homologacji jest niezgodna a Kodeksem Ruchu drogowego i koniec kropka.
nie rozpędzał bym się tak, poczytaj na ten temat.

Jeśli chodzi o przeglądy to właśnie niewiedza i niechlujstwo wykonania powodują konieczność "załatwiania"
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi

Awatar użytkownika
matchbox

Post autor: matchbox » wt sty 05, 2010 9:56 am

Rozwiązanie wcale nie jest takie głupie, zważywszy że trochę aut tak ma w oryginale ... choćby i LJ-80 :)21
Problem nie jest w tym na co pozwalają przepisy, ale w tym na co pozwalały w dniu pierwszej rejestracji.
Takie np. pojazdy z przed 1935 roku nie muszą mieć światła stopu i to nie tylko zabytki. Podobnie jest z pasami
i fotelami. Problem w tym, że inny przepis mówi że dzieci do 150 cm bez fotelików i pasów wozić nie wolno czyli należy mieć dzieci powyżej 150 cm i wtedy jest już swoboda w ich okaleczaniu :roll:
Ale wracając do sedna problemu można zanabyć drogą kupna tylne fotele składane od innego pojazdu, takiego co ma prawo jeździć po drogach np. z LJ-80 8) (są fajne bo mają składane podłokietniki do bocznego trzymania) i zainstalować dodatkowo pasy. Takie rozwiązanie w zasadzie spełnia wymagania bo i fotel i pasy będą mieć homologacje i znaczek E. Ani drogówka ani na przeglądzie nikt się nie przyczepi. Pamiętać trzeba też że ktoś może jednak ponieść szkodę na zdrowiu z powodu braku zabezpieczeń. Kwestię sumienia każdy sobie sam rozważa, ale prokurator w razie wątpliwości poprosi o opinię rzeczozawcę co do zgodności z prawem zastosowanych rozwiązań. I nie ma tu znaczenia kto był bezpośrednim sprawcą wypadku. Jak zdaniem eksperta przeróbki przyczyniły się do zwiększenia czy powstania szkody na zdrowiu odpowiada ... kierowca. Tak samo zresztą jak pasażerowi się coś stanie bo nie zapiął pasów :roll:
Wracając do problemu to miałem już przerobione te siedzenia i wstawioną ławkę zrobioną z 1 i 3/4 foteli z malca. Że nie było zagłówka i możliwości montażu 3p. pasów to wstawiłem tylny fotel z Vitary.
Wszystko można zrobić, kwestia potrzeb i celu, uzyskanych funkcji. Jeśli chodzi o auta z lat 90-tych to pasy zapewne były na obowiązkowym wyposażeniu to wstawić gołej ławki nie wypada.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza :)21

Awatar użytkownika
EROW1

Post autor: EROW1 » wt sty 05, 2010 10:45 am

zależy jaki masz rocznik tego samiego , u mnie nie ma pasów a z tyłu mam ławeczki i rejestrację na 5 osób - diagnosta , policja itd mogą się walić wszystko ok :)21
disco 300
Gaz69 radiostacja z 1964
Iveco Daily 4x4
http://www.erow.pl

rafi 109

Post autor: rafi 109 » wt sty 05, 2010 11:22 am

ja mam LR-a, 109, w szmacie, -
dwa fotele z przodu, trzy ławeczki składane z tyłu - na burtach,
a auto w dowodzie ma - samochód osobowo-ciężarowy , 7- osobowy, :lol:
a i brak pasów....
wszystko jest ok. zgodnie z prawem....
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI

Awatar użytkownika
pavelk

Post autor: pavelk » wt sty 05, 2010 12:38 pm

no wlasnie - z tego co pamiętam to takie sprawy mają znaczenie przy rejestracji - jak do samuraia dasz z tylu 3 kpl. pasów bezpieczeństwa to możesz go na 5 osob zarejestrowac - niegdy nie spotkałem sie żeby ktoś na przeglądzie sprawdzał czy fotel sa takie jak maja być, czy pasy sa etc.
a co do LR to seria 3 z tego co kojarzę ma z przodu kanape na 3 osoby ( w środku nie radze siedziec) a z tylu ławki wzdłuż obu burt po chyba 4 os na strone - zarejestrowana na 11 os a pasów nie ma nigdzie - tyle że rocznik jakoś z poczatku lat 80. chyba. Tylko znowu problem z prawkiem bo na zwyklym B chyba nie można tylu osób wozić..

himself

Kontaktowanie:

Post autor: himself » wt sty 05, 2010 3:07 pm

dzieki panowie za rozwiniecie problemu

mam sj413 z 88 roku i z tylu nie mam pasow, i nie wiem czy byly, jak kupilem to nie bylo, :)
a jako ze samochod uzywa maksymalnie dwie osoby + pies to potrzebuje duzy bagaznik i fotele z tylu przeszadzaja, jednak nie raz mialem taka sytuacje ze kogos chcialem jeszcze zabrac na przejazdzke, wiec takie laweczki wlansie zdaly by wtedy egzamin, pomijajac oczywiscie fakt ze mozna stracic zeby :)

Awatar użytkownika
pavelk

Post autor: pavelk » wt sty 05, 2010 3:15 pm

tez mam z 88 i pasy byly 8)
ja z racji ze za tylna kanapa mam wcisnieta 36-litrowa butle z gazem to planuje zrobić na to pokrywe - jak sie polozy siedzenia to odpowiednio dopasowana plyta przykryje butle i położone siedzenia i da sporo płaska powierzchnie pare centymetrów poniżej burt - myślał/widział ktoś coś takiego? wozić coś można a jak sie zapowiada wozenie ludzi to nie trzeba sie bawić w przykrecanie kanapy (1. jak sie ma butle to te 4 śrubki robia sie problematyczne, 2. wykreconej nie ma gdzie trzymać a płyte wzmocnioną kątownikami zawsze sie gdzieś upcha)

Awatar użytkownika
matchbox

Post autor: matchbox » wt sty 05, 2010 3:45 pm

Do podłogi mam przykręcone szyny i do obu wersji foteli również jak mnie najdzie to se moge wymienić wzgledem aktualnych potrzeb. Do fotela od Samiego czy SJ-ta też można przymocować szyny i po problemie. Jak potrzebuje osobówke to może nie 15 a 30 minut, ale przecież tego nie robie codziennie. Na imprezy demontuje fotele i mam przestrzeń było nie było bagażową :)21
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”