Suzuki Vitara elektryczne szyby

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

manio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Suzuki Vitara elektryczne szyby

Post autor: manio » czw sty 07, 2010 8:40 am

uszanowanie, niestety tytulowe szyby przestaly dzialac z prawej strony :evil: , mam vitarke 3 drzwiawa z 90 roku 8) , dopiero 2 miesiac wiec srednio znam sie na tym co gdzie jest :-? , wiem ze z racji mrozow nie powinno sie uzywac tych mechanizmow, no ale jakos padlo :)15 , staralem sie otworzyc w garazu w pokojowej temp i ..nic, lewa dziala prawidlowo(skrzypiac :D ) w prawych nic, zadnego zgrzytku, zadnego dziwieku. I tu pytanie nowicjusza, jest po drodze jakis osobny bezpiecznik do mechanizmu szyb w prawych drzwiach ktory mogl pasc? czy raczej na 100% padl silniczek?

Awatar użytkownika
Jareczek

Re: Suzuki Vitara elektryczne szyby

Post autor: Jareczek » czw sty 07, 2010 9:55 am

Witam.Silnik na pewno nie padł. Można to sprawdzić w ten sposób. Odkręcić tapicerkę i doprowadzić napięcie bezpośrednio do kabla silnika i wszystko jasne .Jak będzie działał to albo przełączniki sterowania szybą padły ( jeżeli naciskasz przełącznik od szyby to powinien być taki delikatny ,, klik " jak go niema to jest popsuty ) , lub jeszcze jakiś bezpiecznik .A swoją drogą kolego to tak się dzieje jak się nie konserwuje mechanizmów podnoszenia szyb . Ja przed zimą zawsze smaruje wszystko smarem grafitowym ( nie zamarza w zimie ) i mam Święty spokój . Jeszcze w żadnym samochodzie nie miałem z tym problemu , Po prostu trzeba o to dbać ( smary , regulacja, ewentualnie wymiana kabli na 2.5 mm kwadrat) Ale jak się nic nie robi ( nie mówię tu o Tobie ) a póżniej sie pisze na forum że trzeba to wywalić bo są z tym same problemy ( a są tacy ) to rozumię że ludzie Ci mają mgliste pojęcie o mechanice . Ale to tylko taka mała dygresja :lol: :lol: Pozdrawiam
Jarek
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508

manio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manio » czw sty 07, 2010 10:36 am

Dzieki za odpowiedz Jarek, zrobie jak mowisz z tym napieciem bezposrednio do silniczka, mam dwa przelaczniki do sterowania ta szyba, jeden w lewych drzwiach do obydwu szyb i drugi w prawych tylko do prawej, zaden nie dziala do prawej szyby :/, te dwa przelaczniki sa niezalezne? czy jak jeden padl to drugi nie bedzie dzialal? Co do konserwacji zgadzam sie, na nastepna zime wszystko bedzie przeczyszczone, nasmarowane, wymienione co trzeba 8) , teraz poprzedni wlasciciel niestety mial pole do popisu :evil:

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

Post autor: PaveL » czw sty 07, 2010 3:18 pm

A guziczka blokującego prawą szybę nie wcisnąłeś?
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.

manio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manio » czw sty 07, 2010 6:53 pm

ale wtopa :D , nawet nie wiedzialem ze tam jest przycisk, faktycznie zlozylem drzwi do kupy i odblokowalem :oops: i wszystko dziala tip top :lol: dzieki :)2 , na usprawiedliwienie dodam ze to moj pierwszy samochod :P

Awatar użytkownika
Jareczek

Post autor: Jareczek » czw sty 07, 2010 9:26 pm

Oooooo ty kurde dzięciole .Normalnie chyba musimy się spotkać i Ci to ręcznie wszystko wytłumacze :)16 :)16
Chevrolet Geo Tracker konkretnie zmodyfikowany
Tel w razie czego 501-372-508

manio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manio » pt sty 08, 2010 10:45 am

bic kogos za nedzny guziczek?! :)9 swoja droga ciekawe ile mechanik by sobie za taka "naprawe" krzyknal

Awatar użytkownika
arek_m

Post autor: arek_m » pt sty 08, 2010 12:56 pm

manio pisze:ale wtopa :D , nawet nie wiedzialem ze tam jest przycisk, faktycznie zlozylem drzwi do kupy i odblokowalem :oops: i wszystko dziala tip top :lol: dzieki :)2 , na usprawiedliwienie dodam ze to moj pierwszy samochod :P
no niezle :o :)21 :)21 :)21
no to powoli zaczynasz sie uczyc viertarki ;)
tak przy okazji zapytam - blondyn ?? :)17
we who are not as others

manio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: manio » pt sty 08, 2010 1:17 pm

lysy brunet :wink: , ale po poscie PaveLa poczulem sie jak rasowy blondyn :roll: , moze jak zapuszcze klaki okaze sie ze faktycznie jestem juz blondynem o zlotych lokach :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”